Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 май 2017, 10:15 ч.

Психолози, психотерапевти, психиатри

  • 32 681
  • 213
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
  • Мнения: 44
Здравейте, искам да помоля за мнение и съвет. В момента съм в труден житейски период, изживявам нещо и ми е доста трудно тъй като като цяло съм емоционална и чувствителна, и това е само повод да се замисля за някаква психологическа помощ / психотерапия. Цялостно причината е, че след пореден някакъв неуспех или разочарование в личен/служебен план се замислям за някои общи грешки в мисленето, самосъзнанието и общуването, върху които явно трябва да работя. По принцип се определям като добродушна, може би прекалено до наивност, всеотдайна, нерешителна за промени, вкопчвам се във връзка и  работа до последно дори при наличие на проблеми, не умея да отстоявам позиция и да казвам "не". Това ми пречи в служебен план. В личен план е друга тема, по-дълбоки са нещата.
В момента съм на лечение изписано от психиатър основно поради лека депресия, тревожност, нервност, прекалена чувствителност и т.н. Мисля обаче, че ми трябва и друг тип помощ. Моля посъветвайте ме има ли значение дали бих потърсила психолог-психотерапевт или психиатър-психотерапевт, кой специалист би бил по-подходящ? Следва ли да споделя и да се консултирам с настоящия ми лекар? Четох за най-коментираните специалисти от Варна, но ако имате конкретна препоръка ще съм благодарна.

Мис, както  описваш нещата,  няма да е кратка работата с психотерапевта, но от  непрофесионалната ми позиция - само с  химия (хапчета) няма да стане. Хубаво е, че си осъзнала проблемните си "места", сега трябва да поработиш с тях и да направите със специалист корекциите. Dали психотерапевтът ще е психиатър (за Войнов чух добри отзиви от приятелка) или психолог, не е толкова  важно. Важно е да получиш квалифицирана помощ и подкрепа. С тези специалисти, нещата   са като с избор на...гадже Smiley и препоръките, които би получила, ще имат само информативен характер. С други думи, докато не опиташ, не се срещнеш и не проведеш поне един разговор, няма как да прецениш за теб ли е специалистът. Или пък - дали ти си за него. Във Варна, поне аз, не съм чувала за психотерапевт, който еднакво  ефективно помага на всички и за всякакви проблеми. Аз, например, докато се установя (вече почти година) на "моя" специалист, опитах с още няколко преди това - не се получи. Dаже ме е яд за единия, защото ми харесваше и като специалист, и като човек, ходих 4-5 пъти, и всеки път усещах как ми събужда всичките  вътрешни съпротиви, но не срещу проблемите, а срещу работата ми с тях. Странно, ама така се получи (отделно че всеки път излизах от кабинета  доста сдухана и усещането ме държеше поне ден) Dано имаш късмет и бързо намериш специалиста за теб! Но и да не се случи бързо, няма място за отчаяние или помайване - търсиш и опитваш, докато не намериш. Сега работя с Христо Райков, много деликатно "пипа" този човек! Осъзнавам си  повечето вътрешни съпротиви и защити,  имам и зверска склонност да се самосаботирам, той пък успява или да се конфронтира с тях или да ги заобиколи, но резултатите вече са видни - променям се. Е, не е така бързо, както ми се иска, но се променям. И съм му много благодарна за това. Понякога така ме "сдрусва", че нямам търпение да свърша сесията, да изляза и да се наплача. Dруг път, още на тръгване не стъпвам, а летя поне десет сантиметра над земята. Мисълта ми е, че започнеш ли работа с теб си, няма да е гладко и сладко, минаваш и през страдание.  Намериш ли, обаче, специалистът за теб - нищо не е страшно, просто е работа над и със себе си. Иначе, хапчета се изписват лесно. И още по лесно се пият (минала съм и през това)  Но те не са вълшебна пръчка, нито вълшебна патерица Wink Просто трябва да минеш през себе си,  да се промениш - най общо казано. Затова, търси "твоя" човек, твоя специалист!

Много благодаря за изчерпателното мнение! Междувременно търсейки отзиви и лутайки се из "големите" имена в интернет, съвсем случайно получих конкретна препоръка от първо лице за една жена психолог. Мисля, че е сертифицирана и за единия вид психотерапия, но не съм се задълбавала. Срещнахме се, допадна ми, просто й се доверих и реших да започна и да опитам. Поговорихме доста първоначално, бързо очертахме проблемните елементи на характера и мисленето, върху които да се работи. Още е рано за отзиви и очаквания, тепърва започваме, но съм осъзнала потребността от тази помощ и съм решила да действам, сякаш това е важното.

# 211
  • в света на илюзиите
  • Мнения: 598
Здравейте, моля ако някой има лични впечатления от д-р Ялъмова да ги сподели. Благодаря Flowers Rose

# 212
  • Мнения: 1
Бях при Румен Бостанджиев. Крайно разочарована съм. Успях да кажа по какъв повод съм при него и последва  тирада от клишета, които всеки среднограмотен човек може да прочете в интернет. Нещо като да пуснеш запитване в Гугъл. Не ме изслушваше, беше груб. Питаше и ме прекъсваше на половината на изречението, за да си отговори сам. Проблемът за мен е сериозен и е в неговите така рекламирани компетенции. Това са най-глупаво похарчените ми пари /таксата му е на ниво/. Беше първата ми среща с психолог и навярно ще е последната.

И аз бях наскоро при него.
Държеше се по същия начин. Като го помолих  няколко пъти да не ме прекъсва, хвърли това което държеше на пода  и ми каза щом искам да си ходя и че му е писнало от забележки . Като си тръгвах трясна със всичка сила вратата зад мен с което ме стресна сериозно. Този човек в момента е емоционално нестабилен и би трябало да поработи над себе си преди да помага на другите. Аз не платих нищо но ми се стори неуменсто да давам каквито и да е пари за такава услуга.
НЕ препоръчвам Бостанджиев на никой в момента

# 213
  • Мнения: 4 190
Малееее, той идвал в Шумен да говори за някаква тема, свързана със сексуалността. Аз сума време съжалявах, че не съм успяла да посетя такова светило.

Общи условия

Активация на акаунт