Психолози, психотерапевти, психиатри

• 199 900
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 495
... с това повтаряне на цялостно ...

Да не сте объркала постове, Елеонора. Simple Smile Употребих думата точно един път.

И говорих за "пси" по принцип, но вие сте се убедила за "фрагмента" - позитивна психотерапия от вашия цитат, явно. И да, той е там, но той не е всичко.

Като се затрудняваме да постигнем нещо, лесно го записваме в "не става".  Както в онази притча за "Лисицата и гроздето". Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 18:02 от Селма

# 496
Бихте ли споделили мнение за проф. Георги Ончев, психиатър, работи в Александровска болница? Ще се радвам на лични впечатления. Става въпрос за моя близка с афективно разстройство.
Колебае се между проф. Вихра Миланова и проф. Георги Ончев. Аз лично съм за националният консултант по психиатрия, стига да има частен прием, но все пак реших да попитам. Може да има добри отзиви и за този професор.

# 497
Цитат
Слушала съм лекции на Джордан Питърсън, клиничен психолог, за позитивната психотерапия.
Елеонора_27, навлязох в по-рязък тон и аз. Доста е заразителен. Simple Smile) Но предпочитам да изляза от него. Wink
Понякога слушам Питърсън и го харесвам, но не съм попадала на негови изказвания за позитивна психотерапия. Ако не ви затруднява, бихте ли споделили някое видео?

На своя ред ще цитирам изтъкнат български психотерапевт. Той доста добре разграничава различните смисли на "позитивното":

"Какво разбираме под позитивно мислене? Позитивното мислене философско мислене ли е? Мислене на дадени обстоятелства през ъгъла на различни перспективи, на различни алтернативни? Ако това е позитивно мислене, това е добре.
Но ако позитивното мислене е само ентусиазмът и възторгът, прекомерният ентусиазъм, прекомерният възторг, прекомерната предубеденост, че трябва винаги да казваме суперлативи за себе си и за другите, това обременява..."

Източник

# 498
  • Чужбина
Понякога слушам Питърсън и го харесвам, но не съм попадала на негови изказвания за позитивна психотерапия. Ако не ви затруднява, бихте ли споделили някое видео?
Не мога точно да си спомня, но ще потърся. Може да е било някъде в Библейските лекции, защото ги превеждах на български.

# 499
  • София
Цитат
Слушала съм лекции на Джордан Питърсън, клиничен психолог, за позитивната психотерапия.
Елеонора_27, навлязох в по-рязък тон и аз. Доста е заразителен. Simple Smile) Но предпочитам да изляза от него. Wink

На своя ред ще цитирам изтъкнат български психотерапевт. Той доста добре разграничава различните смисли на "позитивното":

"Какво разбираме под позитивно мислене? Позитивното мислене философско мислене ли е? Мислене на дадени обстоятелства през ъгъла на различни перспективи, на различни алтернативни? Ако това е позитивно мислене, това е добре.
Но ако позитивното мислене е само ентусиазмът и възторгът, прекомерният ентусиазъм, прекомерният възторг, прекомерната предубеденост, че трябва винаги да казваме суперлативи за себе си и за другите, това обременява..."

Източник

Да,мисля,че позитивната психотерапия сама си е донесла негативизма на някои хора заради името си,което се свързва с позитивната психология.Може би е трябвало да заложи на друго наименование,след като се разграничава от позитивната психология.
Доколкото аз разбирам нещата на прима виста (поправете ме ако греша), позитивната психология набляга на позитивното мислене и нагласа във всяка една ситуация,докато позитивната психотерапия изначално вярва в едно позитивно (добро) начало и тълкуване на нещата,симптомите като израз на нарушения баланс,който се възвръща чрез терапията в едно (позитивно,добро,работещо) единство.

# 500
Антония, много ми е близко това, което споделяте.
Аз лично не съм задълбавала в позитивната психология. Но сякаш наистина някъде от нея идва това крайно, (автоматично и псевдо-) позитивно, което, докарано до абсурд,  губи същинския си смисъл.

И така е с всяко хубаво нещо, докарано до нелепост, крайност, сложено в неумели ръце, поверено на незряла психика или подчинено на користни цели. Поп-психологията в по-голямата си част е там и силно опорочава нещата. 

Иначе, стойностните терапевти, с които съм имала работа, винаги са включвали по нещо от позитивна психотерапия, даже и без да принадлежат към школата. И това съм го разбрала, след като почетох това-онова.

Между другото Карл Роджърс, описвайки основните харатеристки на своя личностно-центрирания подход, като една от тях споменава черно на бяло и "позитивното приемане на клиента" с цел "добър терапевтичен резултат", "терапевтът приема клиента цялостно (извинявайте Simple Smile Simple Smile ), без уговорки, с всичките му чувства"
("Начин да бъдеш" с.111-112)

# 501
  • София
Антония, много ми е близко това, което споделяте.
Аз лично не съм задълбавала в позитивната психология. Но сякаш наистина някъде от нея идва това крайно, (автоматично и псевдо-) позитивно, което, докарано до абсурд,  губи същинския си смисъл.

И така е с всяко хубаво нещо, докарано до нелепост, крайност, сложено в неумели ръце, поверено на незряла психика или подчинено на користни цели. Поп-психологията в по-голямата си част е там и силно опорочава нещата. 

Иначе, стойностните терапевти, с които съм имала работа, винаги са включвали по нещо от позитивна психотерапия, даже и без да принадлежат към школата. И това съм го разбрала, след като почетох това-онова.

Между другото Карл Роджърс, описвайки основните харатеристки на своя личностно-центрирания подход, като една от тях споменава черно на бяло и "позитивното приемане на клиента" с цел "добър терапевтичен резултат", "терапевтът приема клиента цялостно (извинявайте Simple Smile Simple Smile ), без уговорки, с всичките му чувства"
("Начин да бъдеш" с.111-112)

Съгласна съм.
Аз самата около свои лични проблеми,пък и от посещенията си при терапевти,доста чета на тази тематика,защото както казва сегашната ми терапевтка:"Колкото по-добре запозната си с това,което ти се случва,толкова повече власт започваш да имаш над него"
Досега съм посещавала терапевти,които работеха по-един или най-много два метода (по-късно разбирах за това) и според мен също това много ограничава не само работата,но и мирогледа им.В момента ходя при терапевтка,която работи с широк кръг от методи (ако не се лъжа ги наричат еклектици) и всеки път съм приятно изненадана как за почти всяко нещо намира точните думи,методи,сравнения,обяснение и повлияване.Като фокусник,за който се чудиш във всеки един момент какво ще извади от ръкава си.Мисля,че точно това ме задържа при нея и също като Вас смятам,че боравенето и разбирането на повече позиции и методи би правило  специалистите по-гъвкави и ефективни.
Например един от предишните ми терапевти не пропускаше да спомене как отрича един от методите и го иронизираше.За мен това не е правилно.Не да не го харесва,а да го споделя и натъртва всеки път.
Аз винаги съм смятала,че те са длъжни да учат и разбират поне базите на всички школи,но явно съм грешала.

# 502
Антония, чудесно е, че сте открила своя терапевт. Ако е удобно да споделите (на лични) как се казва? Без да настоявам, разбира се.

Цитат
един от предишните ми терапевти не пропускаше да спомене как отрича един от методите и го иронизираше.За мен това не е правилно.Не да не го харесва,а да го споделя и натъртва всеки път.

И на мен ми звучи странно, когато представител на някоя школа така настойчиво обезценява друга школа. Прилича на опит да се "справиш" със собствен к-с за малоценност, "омалоценявайки" някой друг. Вместо да го работиш със собствен терапевт...

# 503
Здравейте, моя близка е с депресия от изчерпване и не е доволна от настоящия си лекуващ лекар, който е психиатър. Препоръчват й проф. Ончев от Александровска болница.
Мога ли да помоля за лични впечатления, стига някой да има такива! Благодаря предварително!

# 504
Здравейте, дали има практикуващи психолози/ психотерапевти, които не са завършили обучението си в България? В БАП има само имена, не мога да видя на никой от къде му идват тапиите, дипломите и титлите Simple Smile

# 505
  • София
Здравейте, дали има практикуващи психолози/ психотерапевти, които не са завършили обучението си в България? В БАП има само имена, не мога да видя на никой от къде му идват тапиите, дипломите и титлите Simple Smile

Голяма грешка е,че в България обучението в чужбина се смята за приоритет.Учат три години бакалавър пълни глупости и завършват магистратура по психотерапия,тук обученията са до пет години само бакалавър и от 5 до 10 психотерапевт.Не се лъжете по това, системата на запад изобщо не е по-добра,така си мисли само обикновения българин.Свикнали сме да смятаме,че всичко което е извън Бг е по-добро.Освен това работят с тамошни нагласи и стереотипи,които изобщо не съответстват с нашите такива.

# 506
Бих искала тук да споделя неприятен опит, който имам с психолога Радостина Белчева, чиито сесии посещавах известно време. Наскоро имах нужда отново от консултация. Тя обеща да ми запише час и след това реши да блокира телефоните ми без да даде никакво обяснение. Това внася допълнително тревожност и напрежение, вместо обратното мир и спокойствие. Не мисля, че е коректно и етично...

# 507
Бих искала тук да споделя неприятен опит, който имам с психолога Радостина Белчева, чиито сесии посещавах известно време. Наскоро имах нужда отново от консултация. Тя обеща да ми запише час и след това реши да блокира телефоните ми без да даде никакво обяснение. Това внася допълнително тревожност и напрежение, вместо обратното мир и спокойствие. Не мисля, че е коректно и етично...

Не съдете прибързано.Много колеги в кризата буквално```фалираха```.Забележете масовия брой на безплатно консултиращи.Звучи като да е изпаднала в трудно емоционално състояние и може би тя самата има нужда помощ.

# 508
Здравейте.Можете ли да ми препоръчате добър психиатър за София, става въпрос за социална фобия.

# 509
Здравейте.Можете ли да ми препоръчате добър психиатър за София, става въпрос за социална фобия.
Д-р Марко Ганчев Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт