Грешна ли е 24 задача от изпита за НВО на седмокласниците

• 24 255
  • 222
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Е, не е съвсем така.. Peace Можеш ( а и трябва, особено в началните класове) да следиш като родител детето да учи, да пише домашни, да помагаш при затруднения, но това е възможно до един момент. И този момент е различен за отделните хора. Може да си заинтересован родител, може детето ти да си е изградило навици за учене и в повечето случаи да се справя успешно самостоятелно, но ако се случи да запецне и ти не си в състояние да помогнеш.. Тогава си е нужна помощ отвън и е истина, че не всички родители са в състояние да си позволят отделянето на  1000-2000 лева за школи в 7 клас. Но то винаги  си е било така... В живота не  всичко е честно, стартът само на приказки се очаква да е равен, колкото и грубо да звучи това на гърба на децата. Peace

# 76
От образователното министерство увериха, че комисиите по оценяване ще проверяват и черновите на учениците и ще дават точки за правилно разсъждение върху задачата.
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/eksperti-otkriha-greshka- … -za-vii-klas.html
Резултатите излезнаха и според мен не са зачели черновите и грешката в 24-та. Така мисля. Но без да видя работата на детето - не мога да съм сигурна.

# 77
И защо дискусията спря след представяне на резултатите?

# 78
Вероятно ,ще продължи след като си видят работите от кандидатите.Тогава да пишат как са оценени.

# 79
За съжаление, това няма да помогне на свръх амбициозните родители, чиито деца трябва да изпъкат с резултатите си по математика (важи и за тези, които смятат, че задачите трябва да бъдат в пъти по-сложни, за да се отличат децата им).  Вероятно статистиката ще покаже, че и при по- лесни задачи, резултатите ще са посредствени и няма толкова отличили се математици. Все пак това са деца, може би го забравяте!
Прочетох коментарите напред и наистина се притеснявам не само за българското образование, а за мисленето ни.
Не сме народ, а мърша!

# 80
Не се притеснявайте има доста пълни шестици по математика. А за българското образование всички трябва да се притесняваме.

# 81
  • София
Кои са тези, които смятат, че задачите трябва да са в пъти по-сложни? newsm78 Единици, но Вие се закачихте за тях, Господарке на мрака. Единици, които в повечето случаи са родители на деца от МГ и забравят да се съобразят с факта какво  и колко се учи по мат в обикновените училища, тоест, че изпитите са за всички, не за изявените математици. Но това пък по никакъв начин не означава, че  една друга,  за жалост далеч по-многобройна група, е права в искането си изпитите да са лесни, защото, видите ли, това са деца. Ми да, деца са, ама тези деца трябва някак да бъдат разпределени по разните паралелки в спряганите за добри или не толкова училища. Как да стане това с елементарни задачки? Все трябва да има нещо, което да направи възможна селекцията.
И да, има посредствени резултати въпреки лесните задачи. Така е било и преди, така е и сега. Но  има и много отлични, при това далеч не само на деца, които са от МГ. Което означава, че форматът в този му вид  (от 2012 насам) не е лош, изпълнението му от страна на МОН куца заради неточности в условия, заради допуснати грешки... Но иначе нито знаещите и можещи ученици от МГ са ощетени така, нито задачите са непосилни като сложност за масовия ученик.

# 82
За съжаление, това няма да помогне на свръх амбициозните родители, чиито деца трябва да изпъкат с резултатите си по математика (важи и за тези, които смятат, че задачите трябва да бъдат в пъти по-сложни, за да се отличат децата им).  Вероятно статистиката ще покаже, че и при по- лесни задачи, резултатите ще са посредствени и няма толкова отличили се математици. Все пак това са деца, може би го забравяте!
Прочетох коментарите напред и наистина се притеснявам не само за българското образование, а за мисленето ни.
Не сме народ, а мърша!

Пълни глупости. Аз писах, че е редно и правилно задачите да са трудни, обаче имах предвид (и го описах подробно за да няма неразбрали), че под трудни се разбира такива, които да позволят добро разслояване на децата, а не скупчване на много шестици в челото. Нищо повече не съм искала, защото аз (вероятно за разлика от вас) знам какво значи пъти по-трудни задачи и съвсем добре знам, че ако се дадат задачи като за национален кръг на олимпиада 90% от децата даже няма да разберат какво се иска от тях, а пълни решения ще имат деца, броящи се на пръстите на ръката ми. Такова класиране по никакъв начин не се връзва с писаното от мен, нали?

Що се отнася до изпъкването на децата ни - моето дете вече е завършило училище и ако пиша пиша само за да споделя опит. И като гледам наличието на такива жалостиви мами като теб, които са готови да провалят класирането, защото видите ли, ставало дума за деца, а в същото време изобщо не схващат идеята на изпита, май подобни обяснения са жизнено необходими. Пък нека съм мърша.

# 83
  • във фурната
Къде мога да видя статистиката от тази година?

# 84
  • София
под трудни се разбира такива, които да позволят добро разслояване на децата, а не скупчване на много шестици в челото.
+1 Peace

Eй такива радетели на "доброто" на децата са по-опасните, не родителите на математици. На вторите най-малко им пука, реално погледнато, макар и някои от тях също да се изсилват в очакванията си към седмокласния изпит. И с лесните задачи ще се справят децата им, и с умерените също, при истински сложните пък  биха били сред шепата наистина справили се, така че повод за притеснение те нямат.  Докато мърморещите от падналото се "трудно" НВО при още по- лесни задачи ще писнат първи,  макар и със закъснение, но вече в правилната тоналност, че прекалено ниското ниво на сложност е поставило на едно стъпало в класацията детето им с друго с далеч по-малко знания. Ама ще е късно.. В горните интервали ще са се нароили множество шестици и  разпределение няма да има.

Последна редакция: нд, 04 юни 2017, 17:05 от пенсионирана русалка

# 85
Къде мога да видя статистиката от тази година?
Никъде. И още нещо - добре е при подобен въпрос, колкото и същият да няма нищо, ама нищо общо с темата, да посочите поне град.

# 86
За 2016 г.има близо 18000 двойки и едва 38 пълни шестици по математика. 1 пълна шестица по български език. Наистина ли мислите, че "отсяването", "разслояването" не е достатъчно. Жалко, че не разбрахте посланието, дори си мисля, че не трябваше да отговарям на коментарите. Ще се радвам, ако тази година децата като цяло са се представили по- добре. Ако имаше скала/ точки за оценяване на ценностна система, родителите тук няма дори да имат двойки. Затова резултатите на българчетата остават само на хартия и в бележниците, жалко!
Успех наистина! Дано децата успеят!

# 87
За 2016 г.има близо 18000 двойки и едва 38 пълни шестици по математика. 1 пълна шестица по български език. Наистина ли мислите, че "отсяването", "разслояването" не е достатъчно. Жалко, че не разбрахте посланието, дори си мисля, че не трябваше да отговарям на коментарите. Ще се радвам, ако тази година децата като цяло са се представили по- добре. Ако имаше скала/ точки за оценяване на ценностна система, родителите тук няма дори да имат двойки. Затова резултатите на българчетата остават само на хартия и в бележниците, жалко!
Успех наистина! Дано децата успеят!

Първо, знаеш ли защо има само 38 пълни шестици по математика? да не си мислиш, че е понеже децата не са решили задачите? Twisted Evil Нищо подобно, шестиците са малко, защото задачите обикновено са толкова лесни, че МОН дава инструкции да се режат точки за глупости за да не се натрупат шестици. При реално сложни задачи няма да бъде така и ще се оценява решаването, а не някакви си глупости. Също така децата нямат право на контестация и затова проверяващите съвсем дебелашки спазват указанията. Преди много години и моето дете нямаше шестица по математика и се впрегна за някакви отнети стотни и затова ходихме да и видим работата. Ми гледаме ние, сложени две червени въпросителни и учителката, която беше дежурна казва, че заради това е намалена оценката - не е записано нещо си. Да де, ама ние намерихме това нещо си няколко реда по-нагоре. И тя се съгласи жената, ама само вдига рамене - нищо не може да се направи. Е, щерката също се успокои, че проблемът не е в нейния телевизор и вече не и пукаше, пък и балът и стигаше. Но това е показателен пример. При реално трудни задачи няма да стават такива неща и някоя правописна грешка или височина, начертана не под прав ъгъл, а под 92 градуса, няма да бъде основание да се режат стотни.

Второ, изобщо не разбирам какви ги  дрънкаш за ценностната система, след като става дума за технически въпроси - имаме изпит, който трябва да помогне да се класират децата по заслуги. Кое според теб може да бъде по-добре? Всички дечица да имат лесни шестици и да не се получи класиране ли? Ми хайде поясни я тази твоя супер ценностна система и как тя се осъвместява с изпитите  newsm78 Осветли нас, простите, а недей само да се изживяваш з аморалния стожер на нацията  smile3513

# 88
  • София
Взе да става забавно.. Ценностната система на родителите се измерва вече с виждането им за сложността на изпитите. Mr. Green Ако то се разминава с това на Господарката на мрака, лошо... Ми оствете нас, лаиците, Госпожо. Попитайте хора, които се занимават единствено и само с математика, преподават СЪВЕСТНО на 7 клас, за сложността на изпита. Да видим какво ще Ви кажат.  Подчертах съвестно, защото гарантирано има и  учители, които ще припяват с Вас рефрена колко трудно е било, за да си измият ръцете за  безхаберието в преподаването и оттам за несправянето на подопечните им. Защото причините за слабото справяне в общ план са комплексни и една от тях са и такива  учители, невършещи работата си като хората. Като добавим и незаинтересовани, немотивирани деца, насилствено ходещи на курсове и уроци, малкото часове за упражнение, лошата дисциплина в час, бележкарството като движеща сила - и ето я картинаката такава, каквато е в момента. Псевдо-сложността на изпита е  с най-малка тежест в тази картинка.
И, да,Черна Станция е пояснила защо няма масово пълни шестици. Причината се крие не в сложността на изпитите, а в точно обратното.  Лесните изпити предполагат  наличието на доста деца, които няма да имат грешка. И за да се избегне изобилието на максимални оценки в такива случаи, на проверяващите се дават безумни критерии за орязване. В годината, в която кандидатстваха малките ми дъщери, на едната единствената й "грешка" беше  "липсващ" ред в разлагането. Интересно дали дете, което е намерило корените на уравнението, не знае дали 1/9 е (1/3)^2?Та като ще гледате шестиците, гледайте и всички онези деца в интервала над 5,90... Следя седмокласните кампании от години и много често НАЙ-изявените математици нямат пълно 6. Нали не мислите, че не са могли да решат задачките? Просто някои неща са толкова очевидни, че по подразбиране са били написани, без излишно задълбаване в обосновката. И това им е коствало точки.

ПП И за да не ме причислите към родителите  на  баш математиците (тези с изкривената ценностна система Stop), да Ви кажа, че децата ми и още мнооооооого, мноооого  като тях учат/са учили в най-обикновени ОУ с 4 часа мат седмично и въпреки това се справят отлично на изпита. Ама такива деца са попаднали на добър учител в училище, слушали са в час, работили са системно през годините, а не само ударно в 7 клас, писали са си домашните редовно..И уверявам Ви, тогава резултатът не закъснява. И изпитът на тези деца не им се струва труден, без да са по-по-най по мат.

Последна редакция: нд, 04 юни 2017, 21:00 от пенсионирана русалка

# 89
..... Все пак това са деца, може би го забравяте!
Не сме народ, а мърша!

Аз пък като прочета таквиЗ тъпотии, без извинение, сериозно се нервирам.
Така и не видях какво конкретно предлагате, госпожо....Супер лесен изпит върху таблицата за умножение ли, делението е по-сложно, няма да го включваме, пък и то сега си има калкулатори.

Последна редакция: нд, 04 юни 2017, 21:36 от Dincho

Общи условия

Активация на акаунт