Контактите (не електрическите) и вашето отношение към тях

• 14 250
  • 211
  •   1
Отговори
# 180
Инженерите са при лекарите и адвокатите, забравих ги. Но докато едно време например се е искало инженер да измисли и сглоби платки и схеми, сега фирмите ги взимат готови от китайците или от някой развоен център. Тоест- някои от задачите за инженери започват да отпадат, защото може да ги върши един и да си продава идеята по цял свят.

Въпросът е, че за съвременната икономика има нужда от много логистични специалисти, да управляват и администрират ефективно голямата сложност.

Aum, ама ти направо си избрала перфектната комбинация специалност/сектор.

Веднъж за тест пробвах да кандидатствам на държавна позиция. Щях да си умра от смях, и от изискванията им, и от теста им, и от заплатата им. Те искат някакви много странни хора, за супер проста задача, ама търсят някой, който ще се взима много насериозно и ще е малко тип подлизурко, не само да свърши работа и да вземе пари, ами и да е кадър ли, що ли...

# 181
Аум, ако искаш кажи какво си работила и може да го преобразуваме. Аз имам някакъв успех в получаване на интервюта, а и позиции. Нямам против да помогна.

# 182
  • München, Deutschland
Платки и схеми може и да правят китайците, да, но високи технологии - не.
За проджект мениджмънта като тенденция - естествено, то това си е от години.
Но и тогава се изисква съответната техническа диплома. Т.е. филолог, социолог и т.н. хуманитарни никой дори и не поглежда за подобни позиции. За техническия сектор говоря.

# 183
Платки и схеми може и да правят китайците, да, но високи технологии - не.
За проджект мениджмънта като тенденция - естествено, то това си е от години.
Но и тогава се изисква съответната техническа диплома. Т.е. филолог, социолог и т.н. хуманитарни никой дори и не поглежда за подобни позиции. За техническия сектор говоря.

Ами...., в момента правя контракт менинджмънт и съм проджект координатор на доста голям проект.
В портфолиото си имам 20 цонтракта, всичките са ICT.

# 184
Тоест политолог плющи с камшика над технологични проекти? Еми да, значи можело...

Сега се сещам за един случай, с поръчка на доста специализиран модул за Австралия- и вместо в Perth го пратили в Сидни, като са си мислили, че какво толкова, това са градове в една държава, ще си го закарат с автобуса. Та после трябвало да върнат покупката до Лондон със самолет и пак със самолет до другия край на континента. Та така, явно е трябвало някой филолог с обща култура да се сети, че автобуси през Австралия не вървят.

# 185
Не съм само с образованието си. Имам над 15 години стаж в проекти, тръжни процедури, а и допълнителна квалификация в Strategic Procurement, но все съм почнала от някъде и не съм търсила обяви за "политолог".

# 186
Е да де, значи си направила логичното- казала си си, явно мога да мисля абстрактно, да следя сложни системи, къде ще е приложима тази способност. В интерес на истината, малко хора го могат.

# 187
Ами зависи от средата Мамасита. Тук рядко има изискване за специалност, освен ако не говорим за регулирани професии.

На мъжът ми (бившия) му отне доста време да си събере всички разрешителни, курсове и подобни, но той работи на обект, а не в офис.

Казвала съм и преди, че за 9 години, нито един работодател не ми е искал дипломата. Разчитат на опита и на написаното от мен. Проверяват референтите обаче.

# 188
Аз пък си мисля, че европейският и американският (вкл. Канада и Австралия) подход са различни.

В американската система дипломи не са важни и точно там маг. степен се отлага дори с години, никой не учи наведнъж.

В Европа все още има останки от минали времена и университетът е важен. Особено във френската система, там в някои школи са направо мафия, което си е нормално, грижат се за своите.

# 189
Абе, ако работиш 10 г здраво и качествено и си в добри отношения с колеги, познати - накрая почват те да те канят на работа.

# 190
В Австралия е така. Бакалавър е достатъчно за старт, а до преди 10 години и това не е било нужно.

# 191
  • София
Абе, ако работиш 10 г здраво и качествено и си в добри отношения с колеги, познати - накрая почват те да те канят на работа.

Това казвам от самото начало. Няма нужда да поддържаш контакти, т.е. да се мазниш на някого, ако търсят човек да им свърши работа ще търсят теб, защото можеш и си отговорен човек. Или пък не. Връзките са друг филм, там с единия лайк във Фейсбук не става, трябва по-сериозно обвързване с някого, за да те пробутват и без да можеш.

# 192
Именно.
Връзките са бонус ако ги има.
Но без да си кадърен и приятен - и връзки няма да те спасят/задържат на което и да е място.

# 193
Ама вие "мазнене" ли имате предвид до сега?
За мен поддържане на контакти е съвсем различно нещо. Не е да се правя на най-добър приятел.
Че аз си мисля, че с вас поддържам контакт. Говорим си тук, във фейс бук. Ако знам, че някоя от вас, може да помогне в нещо - например да ми каже как да намеря нещо в София, ще ви питам.

Това си е контакт. Не е "връзки", не е и използване. Ако някоя от вас има нужда от нещо, за което мога да помогма, ще откликна.

# 194
Даун, точно така.

Но за някои хора мазненето е начин за подрръжка на контакта..)

Общи условия

Активация на акаунт