Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 648
  • 734
  •   1
Отговори
# 660
Включвам се с въпрос - според вас колко би била реалната цена на панелен тристаен апартамент в кв. Суха река, 90 квадрата, ет.2, непреходен, отделна кухня, баня с тоалетна и отделно само тоалетна, килер, две тераси (квадратурата им е отделно от общата по НА), за основен ремонт?  Thinking

# 661
  • In transit
Днес видях една обява в имот.бг за двустаен над Лидъла на Мир (От кръстовището нагоре). Обявената цена беше 40500е за 60м2 по БДС. Обаждам се, брокера каза, че е актуална. След 30 мин ми звъни да ми каже, че цената се е дигнала на 44000е "предвид драстичното повишение на цените в региона".  #Crazy #Crazy #Crazy
Не знам какво да кажа, просто тази жена ме остави безмълвна. Това, което се случва на пазара не е нормално за мен!  ooooh!

# 662
Според мен си е чиста проба "зарибявка" от агенциите.Ми съгласете се на тази цена да го гледате ,да видим дали е още "актуален"!

# 663
  • In transit
Според мен си е чиста проба "зарибявка" от агенциите.Ми съгласете се на тази цена да го гледате ,да видим дали е още "актуален"!
Вече не проявявам интерес  Mr. Green да си търсят други шарани.

# 664
Днес видях една обява в имот.бг за двустаен над Лидъла на Мир (От кръстовището нагоре). Обявената цена беше 40500е за 60м2 по БДС. Обаждам се, брокера каза, че е актуална. След 30 мин ми звъни да ми каже, че цената се е дигнала на 44000е "предвид драстичното повишение на цените в региона".  #Crazy #Crazy #Crazy
Не знам какво да кажа, просто тази жена ме остави безмълвна. Това, което се случва на пазара не е нормално за мен!  ooooh!
Joy Joy
Що не каза, да закръглим на 45 000. Mr. Green

# 665
Здравейте!  Тъй като се започна такава дискусия,  бих искала да попитам в моя случай както мога да направя за защита на своето имущество.  Ето случая: Имам втори брак от 10 години.  За съпруга ми това също е втори брак.  Купихме апартамент преди да сключим брак,  но двамата притежаваме по 50%. Той обаче прехвърли с покупко продажба своята половина от предишния апартамент,  в който живее бившата му жена.  Двамата имат син.  Ясно ми е,  че той нормално ще наследи общата им собственост.  Ако нещо се случи със съпруга ми,  той има право да наследи и част от нашето жилище, нали? Как мога да избегна това,  при положение че на практика аз издържам нашето семейство,  и не желая да деля с бившата жена,  която е напълно обезпечена. А очаквам жестоко отмъщение от нея,  вероятно е пределно ясно защо.  Тя има и психически проблеми, които ще направят борбата още по-жестока.  
Мисля, че единият вариант е да се разберете с мъжът ви да ви прехвърли неговия дял на ваше име, но не би трябвало да е дарение, защото може да се обжалва /т.е. законните наследници имат запазен дял/.

Коментирам съвсем лаишки, и правя същите предположения - но, ако той ви го продаде един вид, дали вие не трябва да доказвате, че основателно притежавате необходимата сума за закупуване, за да не излезе сделката "проформа". Аз самата обмислям за себе си разни варианти, но без познаване на законите е доста трудно.

Сега си спомних, че моят адвокат ми каза, че тази декларация за имуществена разделеност може да се подпише по всяко време, т.е. не е необходимо да е преди брака, а може по всяко време. Явно просто трябва добър адвокат, специализиран в имуществено или наследствено право.

# 666
Здравейте!  Тъй като се започна такава дискусия,  бих искала да попитам в моя случай както мога да направя за защита на своето имущество.  Ето случая: Имам втори брак от 10 години.  За съпруга ми това също е втори брак.  Купихме апартамент преди да сключим брак,  но двамата притежаваме по 50%. Той обаче прехвърли с покупко продажба своята половина от предишния апартамент,  в който живее бившата му жена.  Двамата имат син.  Ясно ми е,  че той нормално ще наследи общата им собственост.  Ако нещо се случи със съпруга ми,  той има право да наследи и част от нашето жилище, нали? Как мога да избегна това,  при положение че на практика аз издържам нашето семейство,  и не желая да деля с бившата жена,  която е напълно обезпечена. А очаквам жестоко отмъщение от нея,  вероятно е пределно ясно защо.  Тя има и психически проблеми, които ще направят борбата още по-жестока.  
Мисля, че единият вариант е да се разберете с мъжът ви да ви прехвърли неговия дял на ваше име, но не би трябвало да е дарение, защото може да се обжалва /т.е. законните наследници имат запазен дял/.

Коментирам съвсем лаишки, и правя същите предположения - но, ако той ви го продаде един вид, дали вие не трябва да доказвате, че основателно притежавате необходимата сума за закупуване, за да не излезе сделката "проформа". Аз самата обмислям за себе си разни варианти, но без познаване на законите е доста трудно.

Сега си спомних, че моят адвокат ми каза, че тази декларация за имуществена разделеност може да се подпише по всяко време, т.е. не е необходимо да е преди брака, а може по всяко време. Явно просто трябва добър адвокат, специализиран в имуществено или наследствено право.

Придобитото след брака е общо, т.е. ако той и прехвърли 50 -те си процента от имота, то те стават общи и тя ще има 3/4, а той 1/4 от жилището.  С тази декларация за имуществена разделеност не съм запозната, ако може да се подпише след брака, значи трябва първо да се подпише и след това да се прехвърля.
И разбира се, че синът му ще наследи  и ще има дял /наравно с другите наследници  - съпруга, други деца, след смъртта на баща си/ от всичко, което баща му е притежавал, независимо в каква съсобственост са имотите, той ще наследи от дяловете на баща си.
Сделката по покупко продажба може да се изповяда на данъчна оценка, като парите трябва да се преведат по банков път от купувача на продавача, пък ако иска след това продавача да ги изтегли от сметката си и да ги върне обратно на купувача.

# 667
Декларацията може да се подпише и след брака,както направихме ние.
Запазвате си час за нотариус,цялата процедура е не повече от 30 мин.
Един месец след подписването на декларацията купих имот на мое име - не е имало проблем.

Като цяло за хората,които искат да защитят наследственото си имущество, това или предбрачния договор е най-добрия вариант.  bouquet

Последна редакция: пт, 14 юли 2017, 10:16 от ..Moon..Sparkle..

# 668
А как се оправяте с деликатния момент да го заявите на партньора си? Все си мисля, че връзката може да пострада при такова желание от страна на другия...

# 669
Декларацията може да се подпише и след брака,както направихме ние.
Запазвате си час за нотариус,цялата процедура е не повече от 30 мин.
Един месец след подписването на декларацията купих имот на мое име - не е имало проблем.

Като цяло за хората,които искат да защитят наследственото си имущество, това или предбрачния договор е най-добрия вариант.  bouquet
Не само наследственото, а и всичко придобито преди брака.

# 670
Това, което е придобито преди брака не става СИО , доколкото знам. 

Ами при нас нещата минаха сравнително гладко, при положение,че съпугът ми не участва по никакъв начин в покупката на имота, не виждам защо трябва да има сръдни/претенции. Виж ,ако и двамата участваме окей,но случая не е такъв. Съвсем спокойно му обясних,че искам да си защитя наследството и един ден искам всичко да остане за НАШЕТО дете, защото варианти има много. Както сега всичко е супер и гледаме през розовите очила,не означава ,че ще е същото и след 5-10-15г. 

В крайна сметка е хубаво тези неща да се обмислят, да се видят всички варианти и да се вземе решение.
За себе си, аз не съжалявам, смятам че това е най-доброто в моя случай.  Peace

# 671
  • София
Да, може да създаде проблеми такава декларация. Не е изключено. Обсъдете и помислете. При всеки е индивидуално. Зависи от финансовото състояние на двамата. И от разбиранията на хората. За мен това е разумно, след като претеглих плюсове и минуси. Така нещата по - между ни са по - ясни. Избягвам драми при евентуална раздяла. И чудене , ами ако.. еди какво си ... какво ще стане ....????? И се избягват комбинации от типа, бабата и дядото прехвърлят имоти на единия, ама ако може съпруга/ съпругата да нямат дял. И са едни сапунени сериали и сръдни .... схеми и какво ли не... гледам около себе си. Ужас е!
И без това негови наследници са  нашите деца. Мои наследници са същите деца.
Ако обаче се разделим, недай боже, искам това което купих с наследствени пари от баща ми, да си остане мое.
Неговите луксозни коли са си негови и т.н. и да не е нужно мое съгласие да си продаде той колата и други ненужни формалности и подписи на съпрузи .....
и с декларация и без декларация могат да станат проблеми, колкото повече са изчистени тези имотни отношения толкова по - добре.... според мен поне

# 672
  • София
Благодаря на всички, които се включиха и изказаха мнение по моя казус. Съпругът ми е доста по-възрастен от мен и миналата година имаше период с доста влошено здраве, та тогава няколко месеца настояваше да наема адвокат, който да изготви документи за прехвърляне на неговата част на мое име, така че да не може да се оспорва сделката след време. На мен ми беше много неудобно, макар че той всяка вечер ме питаше дали съм го направила. След това нещата някак си замряха, но сега аз се замислям, че пропуснах момента. Плаша се от битката с тази жена, за която по-горе писах, но не мога да подхвана темата - не ми дава душата и сърцето.

# 673
Това, което е придобито преди брака не става СИО , доколкото знам. 

Ами при нас нещата минаха сравнително гладко, при положение,че съпугът ми не участва по никакъв начин в покупката на имота, не виждам защо трябва да има сръдни/претенции. Виж ,ако и двамата участваме окей,но случая не е такъв. Съвсем спокойно му обясних,че искам да си защитя наследството и един ден искам всичко да остане за НАШЕТО дете, защото варианти има много. Както сега всичко е супер и гледаме през розовите очила,не означава ,че ще е същото и след 5-10-15г. 

В крайна сметка е хубаво тези неща да се обмислят, да се видят всички варианти и да се вземе решение.
За себе си, аз не съжалявам, смятам че това е най-доброто в моя случай.  Peace

Скъпи бг мами, защо се обременявате със брачни договори, защо просто не си живеете със половинките си на съпружески начала. Между другото темата със последните постове се разводни, и заприлича на предаването искрено и лично:sleepy:

# 674
Благодаря на всички, които се включиха и изказаха мнение по моя казус. Съпругът ми е доста по-възрастен от мен и миналата година имаше период с доста влошено здраве, та тогава няколко месеца настояваше да наема адвокат, който да изготви документи за прехвърляне на неговата част на мое име, така че да не може да се оспорва сделката след време. На мен ми беше много неудобно, макар че той всяка вечер ме питаше дали съм го направила. След това нещата някак си замряха, но сега аз се замислям, че пропуснах момента. Плаша се от битката с тази жена, за която по-горе писах, но не мога да подхвана темата - не ми дава душата и сърцето.

Съпругът ти може да ти прехвръли своята част срещу задължение за гледане и издръжка. Подобно на покупко-продажбата, това е възмездна сделка и по-трудно се оспорва от наследници със запазен дял (като сина на съпруга ти), а си спестявате необходимостта да търсите пари кеш при прокупко-продажба, макар и фиктивна такава. Друг е въпросът за етиката на това един родител да търси начин да ощети детето си, но казуси всякакви, особено ако той самият няма финансов принос към жилището. 

Общи условия

Активация на акаунт