Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 650
  • 734
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, имам следният казус: с решение на съда е поделено недвижимо имущество, включващо къща с двор за едната страна и парцел с магазин, парцел в регулация и още парцели-ниви за другата.
Каква е процедурата по отделянети на имотите и издаване на нотариални актове? Благодаря  bouquet

Стига да е надлежно вписано това съд. решение и да са налични читави първичните документи, легитимиращи съсобствениците преди делбата, не е задължително да вадите нови актове.

# 511
За парцели и ниви не знам точно, но мисля, че при една евентуална бъдеща продажба трябва да има нов НА /констативен/. Поне моят адвокат така ми обясни за моя случай - имах наследени 1/6 от апартамент след смъртта на баща ми. Сестра ми направи отказ от наследство и получените 2/3 майка ми ги прехвърли. След нейната смърт се оказа, че аз де факто съм собственик на целия апартамент, но по документи ми се водят тези 2/3, другата 1/3 пак е моя, но ако искам да го продам щяло да бъде много объркано. Така че с всички документи изкарах нов /констативен/ нотариален акт където целият апартамент е на мое име. Защо трябваше да плащам такси на държавата за вписване на тази 1/3, на нотариус и на адвокат за нещо, което реално е мое наследство, така и не разбрах. Но, по-скоро исках да изчистя нещата за в бъдеще заради сина ми.

# 512
           С всички налични документи, удостоверяващи собствеността /в моя случай на баща ми/ отидох при нотариус, който издаде констативен нотариален акт. Преди това ми се налагаше пред различни институции да влача със себе си оригинали на делбен протокол, решение на поземлена комисия, съдебно решение и т.н. и т.н., за да докажа пак същото. В констативния НА са описани всички изброени предшестващи документи. Не си спомням каква сума заплатихме, беше отдавна, но определено си облекчихме живота с издаването му.

# 513
Въпросът е за:

"Къща с двор и парцел с магазин",

а не за земеделски земи.

Разликата е съществена.

# 514
  • София
Благодаря ви, позачетох се относно констативният нотариален акт. За всеки имот поотделно явно трябва да го играем това  ooooh!

# 515
  • София
Търсим апартамент, тухла (може и в строеж), за София става въпрос.
Ако можете да ме ориентирате, знам че въпросът ми е общ, нарочно така го задавам, искам да си сверя часовника. Simple Smile Благодаря!

# 516
Благодаря ви, позачетох се относно констативният нотариален акт. За всеки имот поотделно явно трябва да го играем това  ooooh!

Никаква драма няма. Естествено, че е за всеки придобил в резултат от делбата поотделно, затова Ви казах, че не е задължително, освен ако не целите нещо специално.

Ако предходните документи са наред - само ще внесе яснота за незапознатите.

За жалост, има и местен данък за тези актове, преди години за тях нямаше, а имаше само нотар. такси и такса за вписване.

# 517
Ако можете да ме ориентирате, знам че въпросът ми е общ, нарочно така го задавам, искам да си сверя часовника. Simple Smile Благодаря!
1200-1700 евро/кв.м

# 518
1200-1700 евро/кв.м
Кратко, точно и ясно. Laughing

# 519
# 520
Еми на такъв въпрос, такъв отговор  hahaha

# 521
  • София
Много сте мили. Благодаря за отговора. Цената трябваше да ме уплаши ли?  Joy

# 522
От какво да те плаши....който  го е страх от мечки, не търси апартамент в София.

# 523
  • София
Хаха, мечки ли имало в темата?
Аз очаквах хора, объркала съм се...

# 524
 ТоНи, не се сърди но и на мен въпроса ти ми се стори неструктуриран и крайно елементарно зададен.

Общи условия

Активация на акаунт