Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 850
  • 734
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Какво и защо е било нямаме информация, просто разсъждаваме... Незнанието не е оправдание. В такива ситуации винаги се мисли няколко хода напред. Съпруг-съпруга не са кръвна връзка. Пак казвам дано всичко е ок. Проблем да е данъка.

# 646
За мен казуса с този наследствен апартамент вече е минал, но все пак ми е малко странна ситуацията /коментирам я единствено с цел за някаква принципна дискусия, а не за конкретния случай/.

Когато моят баща почина, по стария СК, майка ми имаше 1/2 "нейни" си, защото беше СИО, 1/2 от баща ми се раздели на 1/2 за майка и по 1/6 за мен и сестра ми. По редица причини за това време, сестра ми направи отказ от наследство, майка ми прехвърли 2/3 от апартамента /те си бяха нейни по закон по това време и имах НА за тази част/, срещу гледане. Когато тя почина, аз отидох в общината, дадох някакви документи, че апартаментът е мой и трябва да си плащам данъка, което правих през следващите 9 години. В един момент се оказа, независимо, че апартаментът ми е мой наследствен /от баща ми и майка ми/, в общината се води, че имам само 2/3 от него. Не знам дали е било защото СК или Наследствения кодекс се е променил. Посъветваха ме да си извадя констативен нотариален акт, занесох всички документи - стари, нови, удостоверения за наследници, отказ от наследство от сестра ми. В крайна сметка трябваше да платя около 1000 + лева такси /нотариални, местни такси и вписвания/, заради тази 1/3, отделно хонорара на адвоката /е, тук мисля, че малко ме "изпързаляха"/. С това, или без това, излезе така, че за наследствен апартамент, платих около 2000 лв. само за въпросната 1/3. Отделно сега си плащам местните данъци и такси.

Ако платените от мен такси в моя случай са били реални, то тогава какъв е смисъла да прехвърлям апартамента си на сина ми. Когато му дойде времето, той е единствен наследник, би трябвало да получи всичко. От друга страна, приятелка адвокат набързо ме "светна", че няма значение, че апартаментът е наследствен - ако аз се преселя в райските владения преди мъжът ми, той ще има право на 1/2 от апартамента.

Много уважавам адвокатската професия, особено ако съответния представител е достатъчно компетентен, и за себе си съм решила, че трябва да намеря такъв и да направя много подробна консултация, за да знам какво мога и какво не мога да очаквам, и съответно какво трябва да направя и срещу колко пари, разбира се

# 647
Синът ти би бил единствен наследник, само ако нямаш мъж, не знам, какво те учудва в тази ситуация? Естествено, че след смъртта ти наследници на всичко, което притежаваш ще бъдат синът ти и мъжът ти - по равно /при сключен брак/, независимо дали е от наследство или от покупка. Е, ако имаш имущество от покупка след брака, то ще притежаваш само половината от него /другата половина на съпруга/ и тази твоя половина пак ще се наследи от тях двамата, т.е. синът ти ще има 1/4 от цялото. Същото важи и ако мъжът ти почине преди теб - ти и детето ще наследите всичко което е негово. Тези неща са ясни, не ти трябва консултация с адвокат.

Ако искаш някакво имущество да остане само на детето ти, след твоята смърт и съпругът да няма дял /ако е жив към този момент/, то трябва да си му го прехвърлила докато си жива, най добре с покупко-продажба, за да не може да се оспорва.

Тези неща с имуществата трябва да се обмислят предварително, ако искаш да защитиш интересите на децата си. При казус, като твоя, ако нещо стане с теб и мъжът ти се ожени повторно и след това той почине преди новата си жена, то тя ще притежава 1/4 от твоето наследствено жилище, след нейната смърт - децата и /ако има такива/ и става една каша...

Последна редакция: чт, 13 юли 2017, 08:31 от V_N_G

# 648
  • София
Аз затова си подписах декларация за имуществена разделеност при подписване за брака , да няма каши Simple Smile
Даже после имот си купих, и преди това си купих и т.н., да ми е мирна главата

# 649
  • с/у ОколоМръсТното
 jfjallen - само с дарение това жилище ще остане само и единствено на синчето ти.
Все пак провери тази опция.

# 650
jfjallen - само с дарение това жилище ще остане само и единствено на синчето ти.
Все пак провери тази опция.
Писаха по горе, че може да се оспорва.
За мен покупко-продажба си е най чистата сделка.
Аз затова си подписах декларация за имуществена разделеност при подписване за брака , да няма каши Simple Smile
Даже после имот си купих, и преди това си купих и т.н., да ми е мирна главата
Какво представлява тази декларация, може ли малко повече детайли.
Предстои и ми, живот и здраве подписване и не знам с предбрачен договор мога ли да си защитя имуществото.

# 651
На мен по принцип ми е ясно в случай на смърт кой какво наследява. Само бях изненадана за апартамента, получен по наследство от родителите ми, мислех че той си е чисто моя собственост и само синът ми ще го наследи. За мен има и емоционален момент /родители, детство, спомени/, а и съпругът ми е чужденец, така че не ми се иска в един момент, при различни непредвидени обстоятелства, точно за този имот да се появят непознати наследници. Иначе имаме имоти, така че никой няма да бъде ощетен.

И моят адвокат ми спомена неща за такава декларация за имуществена разделеност, но го оставих за по-късен етап, защото знам, че каквото и за който имот да предприема, ще бъде свързано с доста такси и хонорари. А и човек не може да обхване всички възможни варианти, които могат да се случат в следващите години.

Сетих се, че имам съученичка, която е адвокат и се занимава със жилища, ще се консултирам първо с нея за възможностите и начините, пък след това ще действам.

Знам, че и нотариусите и адвокатите си имат тарифи на база материален интерес, но все ми се струва, че в предишния случай /издаването на констативен НА за наследствения апартамент/, таксите на нотариуса бяха ОК, но хонорара на адвоката ми се видя доста завишен. Но, като почнат да ти обясняват ама аз това направих, това написах.... зачудих се, а тогава какво е направил нотариуса? Но, адвокатът е приятел на семейството и се почувствах неудобно да оспорвам, а пък може и да не съм права....? С две думи - имАл, дАл... Сори за офф-а.

# 652
За какъв размер на хонорар иде реч, че май не намирам или не чета внимателно ?

# 653
За какъв размер на хонорар иде реч, че май не намирам или не чета внимателно ?

1000лева май каза жената, и съм съгласна, че адвокати и нотариуси се възползват и цакат високи суми.

# 654
Аз не съм споменавала размера на хонорара. За нотариуса, нотариални такси, вписвания - май сумата беше около 1100 лв., за адвоката - 700 + лв. И то само за да се прибави наследената 1/3 част от баща ми, който почина отдавна. За другите 2/3, дарение от майка, имах НА.

Вярно е, че само си занесох документите, които бяха необходими, и след 2 седмици си взех новия акт, знам че всеки труд се заплаща /не съм и очаквала някой да го направи безвъзмездно/, но 700 лв. хонорар.... Адвокатът е приятел на семейството на сестра ми, вършел им е много услуги и затова си премълчах. А, и както казах - като не се чувствам компетентна в познанията си в дадена област /в случая такси и хонорари/, не исках да изглеждам глупаво, но плащайки тази сума, може точно така да се е получило... Rolling Eyes

# 655
  • София
Преди 8-9 години  ( не помня точно), приеха промени  според които , при подписване на брак, можете да декларирате "имуществена разделеност", ако искате, разбира се. Ако не, се пише по подразбиране "имуществена общност" и толкова.
Ние като се женихме, казахме в Обредния дом, още при записване за дата и час за бракосъчетанието, че ще искаме такъв режим. Поискаха нотариално заверена декларация. Занесохме я , преди подписа и записаха този режим. Декларацията може да ви я изготви нотариус. Да ви кажа, тогава аз я писах сама, копирах текстове от закона и подробностите, оформих. Като отидохме при нотариус, той прегледа, каза че е добре написано и заверихме подписите при него за 10- 20 лева. Иначе ни искаха 100 тина лева за изготвяне.

Може сега да има вече повече подробности, даже сигурно ще намерите и образец. Ама ние тогава бяхме от първите възползвали се и сами се оправяхме.

После при покупка на имот се описват тези неща в нот акт. Искат да се пази и Декларацията,  за доказателство където трябва и когато потрябва.

# 656
В какво се състои тази имуществена разделност? Ако купите имот по време на брака, то той се води само на единия и другия няма право на дял? Тази декларация при развод може ли да се оспорва и пак да стане както си е по закон, придобитото по време на брака е общо.

# 657
  • София
Аз тогава бях проучвала по - подробно и знаех повече, но детайлите съм позабравила. Ако решите за себе си , консултирайте се, да не ви подведа.  Но най- общо. Да ! Съпруга ви при развод няма права върху ваши дялове от имоти, върху банковите ви сметки и онова което е записано на ваше име, кола да речем също. Става дума за придобито след брака.  Разделяте се и всеки си взема онова, което е на негово име. Ако се купи нещо общо , на двамата, също може, Имот да речем, тогава адвокат ще оформи нот акт. Нещо от сорта - всеки има дял 50%, и дела си е негов в режим на имуществена разделеност. Т.е. избягва се онова нещо, дето по подразбиране каквото и да купиш , утре при развод може да се наложи да го делиш, или дори за елементарни неща да е нужен подписа и съгласието на другия.

В закона, има, разбира се и някаква минимална вратичка, да може чрез съдебни дела, да тръгне някой да доказва, че все пак е допринесъл за покупката на другия. Но това са изключения и е много по - трудно.

Основното за нас беше, всеки да си знае неговото, ако тръгнем, недай боже да се делим някой ден. Да няма драми ! Ако сме заедно всичко се ползва заедно както е в момента.

# 658
Аз тогава бях проучвала по - подробно и знаех повече, но детайлите съм позабравила. Ако решите за себе си , консултирайте се, да не ви подведа.  Но най- общо. Да ! Съпруга ви при развод няма права върху ваши дялове от имоти, върху банковите ви сметки и онова което е записано на ваше име, кола да речем също. Става дума за придобито след брака.  Разделяте се и всеки си взема онова, което е на негово име. Ако се купи нещо общо , на двамата, също може, Имот да речем, тогава адвокат ще оформи нот акт. Нещо от сорта - всеки има дял 50%, и дела си е негов в режим на имуществена разделеност. Т.е. избягва се онова нещо, дето по подразбиране каквото и да купиш , утре при развод може да се наложи да го делиш, или дори за елементарни неща да е нужен подписа и съгласието на другия.

В закона, има, разбира се и някаква минимална вратичка, да може чрез съдебни дела, да тръгне някой да доказва, че все пак е допринесъл за покупката на другия. Но това са изключения и е много по - трудно.

Основното за нас беше, всеки да си знае неговото, ако тръгнем, недай боже да се делим някой ден. Да няма драми ! Ако сме заедно всичко се ползва заедно както е в момента.
Благодаря много, полезен отговор.

# 659
  • София
Здравейте!  Тъй като се започна такава дискусия,  бих искала да попитам в моя случай както мога да направя за защита на своето имущество.  Ето случая: Имам втори брак от 10 години.  За съпруга ми това също е втори брак.  Купихме апартамент преди да сключим брак,  но двамата притежаваме по 50%. Той обаче прехвърли с покупко продажба своята половина от предишния апартамент,  в който живее бившата му жена.  Двамата имат син.  Ясно ми е,  че той нормално ще наследи общата им собственост.  Ако нещо се случи със съпруга ми,  той има право да наследи и част от нашето жилище, нали? Как мога да избегна това,  при положение че на практика аз издържам нашето семейство,  и не желая да деля с бившата жена,  която е напълно обезпечена. А очаквам жестоко отмъщение от нея,  вероятно е пределно ясно защо.  Тя има и психически проблеми, които ще направят борбата още по-жестока.  

Общи условия

Активация на акаунт