Февруарки 2018

• 49 998
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Привет и от мен.

В сряда (7-ми) ми прилоша от работа към вкъщи и съвсем на шега си направих теста (цял живот съм с нередовен цикъл и откакто искаме да имаме детенце много пъти съм правила без резултат) и както беше на шега, се появиха две чертички Simple Smile) Няма такава радост, наистина. Най-хубавата новина на света! Simple Smile

На следващия ден повторих, пак положителен тест, и от тогава свиквам с мисълта. Не съм ходила на лекар, защото ми се струва рано още, но така като ви чета, може би е време.

Веднага почнах с фолиева киселина и се чудя дали да взимам и витамин Д (понеже ми е малко под нормата). Освен борбара с WC-то Grinning, ми се появи запушен нос и май само това от стандартния комплект. Нямам гадене (още).

Много се вълнувам и се радвам, че ще споделяме заедно това приключение, понеже около мен няма много бременни или раждали Simple Smile) Първа бременност ще ми е, както се разбира.

Та така, хубав следобед Simple Smile

# 91
Еха още една новина на две чертички. Множим се 😛. Хубав следобед и лека бременност с пухкаво бебоче на финал..или няколко 😉.

# 92
Привет и от мен.

В сряда (7-ми) ми прилоша от работа към вкъщи и съвсем на шега си направих теста (цял живот съм с нередовен цикъл и откакто искаме да имаме детенце много пъти съм правила без резултат) и както беше на шега, се появиха две чертички Simple Smile) Няма такава радост, наистина. Най-хубавата новина на света! Simple Smile

На следващия ден повторих, пак положителен тест, и от тогава свиквам с мисълта. Не съм ходила на лекар, защото ми се струва рано още, но така като ви чета, може би е време.

Веднага почнах с фолиева киселина и се чудя дали да взимам и витамин Д (понеже ми е малко под нормата). Освен борбара с WC-то Grinning, ми се появи запушен нос и май само това от стандартния комплект. Нямам гадене (още).

Много се вълнувам и се радвам, че ще споделяме заедно това приключение, понеже около мен няма много бременни или раждали Simple Smile) Първа бременност ще ми е, както се разбира.

Та така, хубав следобед Simple Smile
Добре дошла и пухкав финал:bouquet:

# 93
Добро утро момичета.
Станах тази сутрин и се чудя какво ще обличам за работа. Миналата седмица в петъка дънките така ми стягаха, че се наложи да си тръгна по-рано.
Та въпроса ми е: Как да прикриваме,  новите промени на работното място?

# 94
Аз днес ще казвам в работата. Иначе дънки за бременни и по-дълга блуза да покрие областта на колана и си готова. Но то не е само панталона☺. Успиването, разсеяност, гадене, непоносимост към кафе в моят случай. Та ще си им кажа. Фирмата е свястна и няма да имам проблеми надявам се.

# 95
И на мен започва да ми се гради, старая се с повече вода и хапване по малко и често, но много ми се спи, разсеяна съм и т.н.
Аз не искам да им казвам, живот и  здраве поне до 4 месец, много гадни и зависи ви хора има и ме е страх.
А иначе започвам с роклички широки в областта на талията и корема, също и туники, но ще са ми проблем панталоните.

# 96
И на мен са ми проблем панталоните. Цял ден седнала и в краят на работният ден вече ме дразнят. Трябва да поровя в гардероба тези дни.

# 97
  • Бургас
Добро утро и от мен.
Колкото повече наближава прегледа толкова повече се притеснявам.
Аз се надявам шефката ми да реагира толерантно, тъй като съм вече 7 месеца в болнични, защото си счупих зимата крака. Сега ходя по рехабилитации, но снощи го натоварих и ме болеше.
Аз също съм с тромбофилия и съм на фракси, но изследвания тепърва ще правим.
Лек ден на всички.

# 98
Аз разкарах дънките отдавна,нося си поли и рокли и широки туники и блузи,потниците и късите гащи ще са мираж това лято.При мен също няма да се зарадват и мисля,чак след отпуската края на юли да им кажа в началото на август и до средата на септември да изкарам и почвам с болничните.Работата ми не е тежка физически,свързана е с много клиенти и динамична,винаги сме по двама и е възможно да си почивам достатъчно.Никой от колегите не е забелязал за сега нищо,но и на мен не ми се гади и не ми е лошо.Само се уморявам повече и си почивам повече,избягвам натоварванията,но си върша работата.Иначе съм от 9 месеца там,като дойдох на мястото на бременно момиче,така че със сигурност няма да ми се зарадват.При мен проблем ще са майчинството и болничните,защото преди тази работа,последните две години назад се гледат нали така (  newsm78) не съм работила,а живях в чужбина и става доста сложно със стажа и обещетенията,но след време сме решили да се консултирам с адвокат.
Добре дошли на новите мамчета  bouquet
Нямам търпение за другия понеделник вече,последните дни нищо не ме боли и притеснява,казах на някой близки и съм малко по добре и спокойна,всички много се радват  Praynig

# 99
Здравейте, скъпи бъдещи мами!  Heart Eyes Искам да се запиша и аз тук, въпреки, че още е раничко, по изчисления съм в 6г.с.,  термин за 11.02.2018г. записала съм си час чак за 01.07.2017г. Не съм ви чела назад, че сега съм на работа, пък в нас се занимавам с бъдещата кака, която е януарче 2014г. Чудя се дали да започвам да пия фолиева киселина, че при предната бременност чак в края разбрах, че зверското повръщане първите 4 месеца е от нея, дразнело ми е  Sad . Иначе за сега съм повръщала 2 пъти само и то май от по-мазничката домашна пилешка супа  Blush Хайде момичета, ще пиша пак, когато имам време, стискам палци всичко да е наред и да имаме хубав пухкав финал Heart Eyes

# 100
Здравейте, скъпи бъдещи мами!  Heart Eyes Искам да се запиша и аз тук, въпреки, че още е раничко, по изчисления съм в 6г.с.,  термин за 11.02.2018г. записала съм си час чак за 01.07.2017г. Не съм ви чела назад, че сега съм на работа, пък в нас се занимавам с бъдещата кака, която е януарче 2014г. Чудя се дали да започвам да пия фолиева киселина, че при предната бременност чак в края разбрах, че зверското повръщане първите 4 месеца е от нея, дразнело ми е  Sad . Иначе за сега съм повръщала 2 пъти само и то май от по-мазничката домашна пилешка супа  Blush Хайде момичета, ще пиша пак, когато имам време, стискам палци всичко да е наред и да имаме хубав пухкав финал Heart Eyes
Хм, как така си в 6 г.с. пък термина е 11.02.2018. Или аз нищо не разбирам. Моля да ми обясните.
Всички калкулатори, които ползвах ми показват че съм в 4.г.с. с термин 17.02.2018.
Т.е. или аз или Синя пеперуда е в грешка в коя седмица сме. Моля за помощ!
И добре дошла при нас  Hug Hug Най важното да забравя Grinning

# 101
Хм, как така си в 6 г.с. пък термина е 11.02.2018. Или аз нищо не разбирам. Моля да ми обясните.
Всички калкулатори, които ползвах ми показват че съм в 4.г.с. с термин 17.02.2018.

Синя пеперуда е бременна от 36 дни, което е 5 г.с.+ 1 ден, т.е. в 6-та г.с.
Ти си бременна от 30 дни, което е 4 г.с.+ 2 дни, т.е. в 5-та г.с.

# 102
Здравейте, скъпи бъдещи мами!  Heart Eyes Искам да се запиша и аз тук, въпреки, че още е раничко, по изчисления съм в 6г.с.,  термин за 11.02.2018г. записала съм си час чак за 01.07.2017г. Не съм ви чела назад, че сега съм на работа, пък в нас се занимавам с бъдещата кака, която е януарче 2014г. Чудя се дали да започвам да пия фолиева киселина, че при предната бременност чак в края разбрах, че зверското повръщане първите 4 месеца е от нея, дразнело ми е  Sad . Иначе за сега съм повръщала 2 пъти само и то май от по-мазничката домашна пилешка супа  Blush Хайде момичета, ще пиша пак, когато имам време, стискам палци всичко да е наред и да имаме хубав пухкав финал Heart Eyes

Объркала съм  Blush 5г.с.

# 103
Здрявейте, реших се и аз да пиша тук, не е зле чавек да обмени информация с други на неговия хал Simple Smile
При мен нещата стоят така: термин 02.02.18 г, 6-та г.с., втара бременност, имам момиче на 4 г родено 24.02.13 г, която множо иска да стане кака Simple Smile
Още не съм ходила на преглед
Всъщност, още не мога даже да проумея, че съм бременна, тъй като е непредвидено и неачаквано. Чета темата и се надявам това да ми помогне да свикна с мисълта
Диди-ту, ти в коя седмица си, четох, че пулс се чува към 8 седмица, сега ако отида на преглед дали е възможно да се чуе? Намерих един калкулятор, според който трябва да чакам до 24 юни за пулс

# 104
Важно !
Мисля, че всяка бъдеща майка трябва да е наясно с правата си съгласно Кодекса на труда.

Кодекса на труда

Чл. 313а. Бременната работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

Чл. 140.
(4) Нощният труд е забранен за:
1. работници и служители, които не са навършили 18-годишна възраст;
2. бременни работнички и служителки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро;

Чл. 147. (1) Не се разрешава полагане на извънреден труд от:
2. бременни работнички или служителки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро;
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

Чл. 307. Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро, да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) Бременната жена или кърмачката, както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.
(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки

Чл. 309. Когато бременна жена или кърмачка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
(2) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката, работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.
(3) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.
(4) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро.

Командироване на бременни жени и майки с деца

Чл. 310. Работодателят не може да командирова бременна жена, работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

Чл.333(5) Бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Общи условия

Активация на акаунт