Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2017, 12:58 ч.

Храна, не война (Food Not Bombs)

 • 6 902
 • 4
 •   1
Отговори
 • Тракия
 • Мнения: 7
"Храна, не война" е инициатива, която започва от пацифисти и антиядрени активисти в Северна Америка през 1980 и от тогава насам се случва в стотици градове, села и общности по целия свят. Това не е благотворителна организация, а свободна инициатива на солидарност, свободно споделяне и съпричастност. "Храна, не война" не е регистрирана като НПО и няма йерархична структура.

"Храна, не война" в България

В България "Храна, не война" започва от 2004 г. като протест срещу влизането на България във военните структури на НАТО и изпращането на български контингенти зад граница.

В момента в София има две активни "Храна, не война" групи. Едната е част от движението "Солидарна кухня" и готви регулярно в социален център "Фабрика Автономия" (ул. "Цар Самуил" 149), а другата е част от веган-активисткия колектив Act!on Food и готви топла зеленчукова супа в паркове и места, където се събират бездомни, бедни и маргинализирани хора.

Всеки може да започне своя собствена "Храна, не война" група в своя квартал, град или село, не е нужно да се готви на място - можете да сготвите вкъщи, в някой хостел или обществена кухня, а след това да занесете храната в парка или място, където се събират бедните и непривилегировани хора.

Солидарността не е благотворителност

Храна, не война" не е благотворителност, а солидарност. Инициативата няма нищо общо с Църквата, организираната религия, държавни, неправителствени или каквито и да е фондации и организации.

Това е пряко действие на взаимопомощ и съпричастност с другия човек - без значение какъв е другия човек. Ние не делим хората на имащи и нямащи, черни и бели, бедни и богати. За нас храната е право на всеки, а не привилегия за избрани.

Всеки един човек се нуждае от това да получи храна. Храната я споделяме, не я даряваме. В благотворителността има йерархия - имащите дават на нямащите. Ние смятаме всички хора за равни и затова споделяме с равни.

Споделяйки храната, ние ядем и общуваме заедно с хората. Някои от бедните и бездомни хора също се включват в инициативата като използват нашето кухненско оборудване за да сготвят храна за себе си и за другите като тях. Надяваме се да се появят "Храна, не война" групи, които са съставени изцяло от бедни, бездомни и непривилегировани хора, които готвят и споделят храна с други бедни, бездомни и непривилегировани хора.

Книгата "Гладни за мир" (Hungry for Peace)

Фейсбук страница на "Храна, не война" БългарияКак да започнете нова "Храна, не война" група във вашия квартал или град?

1.   Намерете съмишленици! Колкото и да сте мотивирани, един или двама души трудно хранят 200. Говорете с ваши близки и приятели, или най-вече непознати, които просто биха имали желание да участват. Направете мейлинг списък или затворена фейсбук група, където можете да съберете евентуални участници.

2.   Намерете източници на продукти! Не всеки може да отдели пари от собствения си джоб за набавяне на нужните продукти. Освен това количествата храна, които се изхвърлят ежедневно, са невероятни. Свържете се с местните зарзаватчийници, пекарни, пазари, борси и пр. и обяснете какво смятате да правите. Често щом чуят каква е целта, хората са готови да ви дадат продукти, които иначе биха бракували. Колкото по-стабилни връзки установите, толкова повече и по-добри продукти ще получавате.

3.   Гответе само постно! Не само, че вегетарианството/веганството е основен принцип на „Храна,
не война”, но и най-логичен. Животинските продукти и месото са често по-скъпи, а по-евтините са по-некачествени. Обработката им също изисква завишено внимание, особено ако продуктите са дарени. Освен това може да си навлечете сериозни проблеми с общината и властите, ако предлагате животински продукти.

4.   Започнете с малко! Няма нужда да се хвърляте да приготвяте храна за 500 човека от първия път. Вижте с каква работна ръка разполагате, какви продукти и с какво оборудване разполагате (тенджери, казани, ножове и пр.). След това преценете колко време ще ви е необходимо за цялата операция и действайте!

5.   Раздавайте храната на видни и централни места! От една страна така ще нахраните повече хора. От друга ще спазите още един принцип на движението, а именно адресирането и извеждането на проблема за бедните, гладните и бездомните от сянката. Освен това ще можете да събирате дарения от симпатизанти и да въвличате нови хора.

6.   Пригответе флаери и банери! „Храна не война” освен, че е солидарен акт, също е и гражданска позиция. Нека е ясно, че не сте поредната благотворителна кампания, че нямате тайни спонсори или скрита цел. Вие сте там като автономна група хора с една идея!

7.   Отделяйте време за организационни срещи! Нещата винаги вървят по-гладко, когато всеки един е наясно с планираното събитие и знае какви отговорности има. Не забравяйте, че основен принцип в „Храна, не война” е, че няма лидери и йерархия. Решенията се взимат заедно, чрез консенсус.

Последна редакция: вт, 30 май 2017, 13:50 от blackbird ravm

# 1
 • Мнения: 1 777
Здравейте, инициативата е чудесна, преди няколко години срещнах и едно от момчетата, които готвят за бездомни в центъра на София. Бих искала само да предупредя, че вече имаше глобени и забрана от БАБХ да се раздава храна без разрешителни. Предполагам сте чували за Българска хранителна банка - там работят основно доброволци и регулярно постъпват различни продукти за разпределяне сред нуждаещи се. Неголяма част от тях могат да се насочват за готвене (по принцип БХБ работи само с документи под контрола на БАБХ).

Съветът ми е ако искате да се занимавате с инициативата, да попитате и в БХБ дали има възможност за сътрудничество, за да се помогне на повече нуждаещите.

# 2
 • Тракия
 • Мнения: 7
Благодаря за отговора, Весела. Който иска да стартира своя група, със сигурност може да проучи въпроса с Българска хранителна банка и да си сътрудничи с тях. Нямаме нищо против, но ние самите не бихме го направили.

Конкретно нашата група се стреми да бъде напълно независима от всякакви формални организации. Опитваме се да създадем алтернатива, която е за хората от самите хора. Нашата непосредствена цел не е да нахраним колкото се може повече "нуждаещи се", а да споделим храна, емпатия и комуникация с хората, които получават по-малко такива. Защото те не се нуждаят само от храна, а се нуждаят преди всичко от приятелско отношение.

Както споменах по-горе - правим солидарност, не благотворителност. Целта ни не е да се съберем и да помогнем на нуждаещите се. Събираме се, за да споделим храна и изградим съвместен контакт с хората на улицата, извън всякакви институции, идеологии, наложени стереотипи, репрезентации и пр. Нашата философия се крепи на самоопределението, самомотивацията и овластяването на хората да вземат живота си в ръце, без да разчитат на разни институции за каквото и да е.

Споделям един много хубав филм за подобни инициативи в съседна Гърция, които започнаха да се случват след голямата криза започнала през 2008 г.

https://vimeo.com/79144859

# 3
 • Мнения: 1 777
Бих се включила поне с популяризиране. Пътувам доста из България, така че мога да раздавам информационни материали. Видях във ФБ страницата ви, че търсите и такива доброволци. Може би понякога бих имала време и за друга помощ в готвенето Simple Smile

Още веднъж - поздравления за инициативата и за усилията!  bouquet

# 4
 • Тракия
 • Мнения: 7
Ако не сте го гледали...

Филмът "Големият студ" на БНТ, в който се проследяват паралелно няколко истории от "Храна, не война" в София
https://www.bnt.bg/bg/a/golemiyat-stud-28032018

Общи условия

Активация на акаунт