Има ли защита от имотната мафия?

• 2 399
  • 42
  •   1
Отговори
Колко често се случва да бъде откраднат имот чрез измама? И има ли някой измамен, който да е успял да си върне имота? И прави ли държавата нещо по въпроса?

Имам планове евентуално за закупуване на имот в България. Обаче живея в чужбина, и чета тук-там за откраднати имоти докато са празни и собствениците им живеят в чужбина.
Също гледах репортаж за бездомните в България, и там един от тях спомена, че е бездомен защото са му откраднали жилището му чрез измама.
Друг случай за който се сещам е кражбата на земеделски земи във Велинградско от нашумяла "бизнес" дама, която си построи парк със соларни панели върху присвоените земи. Доколкото знам неправдата все още тържествува в този случай.
И за още няколко случая се сещам - една лекарка беше откраднала апартаментите на възрастен болен човек. Друг алкохолик му бяха откраднали жилището и т.н.
Ето един пример с много подходящо заглавие:
https://banker.bg/2024/10/17/imotnata-mafiya-e-vechna/
"Докато политиците имитират реформи, имотната мафия… си знае своето"

Това че толкова много собственици са в чужбина и много жилища стоят празни голям рисков фактор ли е?

Притеснява ме тази ситуация с имотните измами и кражби. Имам ли причина да се притеснявам?
Заради липсата на доверие към държавата, съдебната система, нотариусите почти съм се отказала от плановете да купувам.

# 1
Защитата е да ползваш адвокат като купуваш/продаваш нещо. Ако даден имот е прекалено изгоден е измама. Ако условията са прекалено хубави са измама.
Няма застраховани, но най-често жертва стават уязвими групи, хора, които вярват в бърза печалба и по наивни такива.
Ако купуваш имот, наеми си адвокат. Добрият адвокат си струва всяка стотинка, особено ако купуваш скъп имот.

# 2
  • Далечният изток
Щом се притесняваш, не купуваш.
Аз лично нямам намерение да те разубеждавам Grinning
Щом за нещо има и минимален процент риск, а ти не обичаш да рискуваш, не го правиш...
Мислиш ли, че някой ще дойде да те убеждава, че всичко е наред, купувай?!
Аз съм адвокат и се занимавам основно с имоти и сделки, но не мога да ти гарантирам, че всичко ще е наред, а може и действително всичко да е наред и ти никога да не станеш жертва на "имотната мафия". Нали си даваш сметка колко хора имат собственост и независимо от мафии и престъпници, все още си я имат и никой не я им е взел?!

metal.vixen, въпросът е друг. Ако тя си купи имот, с който всичко е наред /за това примерно мога да гарантирам/, може ли след време да се окаже, че вече няма имот и имотната мафия така наречена ѝ го е взела?! Това е различно от това, което ти пишеш.

# 3
Аз не познавам лично нито един човек, ощетен от имотната мафия. Доколкото чувам от репортажи, самотни възрастни хора се доверяват на някакви мошеници и биват измамени. Предполагам, че има престъпни групи, които разполагат с информация за такива хора без роднини и близки.

# 4
То е ясно, че ако купувам, ще ползвам адвокат за покупката, което доста намалява риска за измами.

Притесненията са ми повече за след това. Дали без да разбера, мога се окажа жертва на имотна измама докато не живея в това жилище. Такива са и повечето случаи от медиите, което ме разколебава. Толкова много случаи чувам напоследък, че оставам с впечатление че са доста разпространени, и че държавата и хората са безсилни. Това се чудя, рискът дали е минимален, или е всъщност доста голям.

Предполагам за апартаменти е по-малък, отколкото за земеделски земи. Лично познавам хора с отнети незаконно земи. Мафията там се вихри с пълна сила според мен.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 22:51 от Човек1

# 5
  • Далечният изток
Обикновено схемата е следната - зарибяват се възрастни хора, които не разбират и не четат какво подписват, да подпишат някакъв уж безобиден документ, а се оказва пълномощно да се разпореждат с имота му. С пълномощното вече упълномощеният може да го прехвърли на себе си или на друго лице. След това на трети, пети и т. н. Как да те знаем теб дали няма нещо да те излъжат да подпишеш някой ден?!

# 6
Не знам кои случаи от медиите визирате. Повечето случаи, за които аз съм гледала репортажи са за измами с уязвими хора, както са отбелязали и в предишни коментари. Възрастни хора, болни хора, хора с различни зависимости. Някой паразит се закача за тях и по един или друг начин успяват да го накарат да прехвърли жилището, да подпише пълномощно и т.н.

Лелята на баща ми живееше сама, после моята баба отиде при нея, за да ѝ помага. Впоследствие и тя дълги години живя сама в същото жилище вече като наследник. Имотът никой не го открадна и в момента стои празен. На мое име е и с електронния подпис във всеки един момент мога да проверя с каква собственост разполагам, какви данъци дължа за и т.н. Включително има усулга за безплатно sms известяване от службите по вписванията и на теория трябва да Ви известят, ако нещо се случва с Вашите имоти при тях

В София много имоти стоят празни и собствениците им са извън страната, включително съседи на мястото, където аз живея. Не съм чула и не познавам никой, чийто имот е бил откраднат.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 13:05 от Rebel Rebel

# 7
Този линк, който съм дала, е друг вид измама, не с пълномощно.  Земеделските земи край Велинград също са откраднати не с пълномощно. Не съм наясно с всички видове измами. Ясно ми е че не мога да контролирам всичко, но ми създава известна доза безспокойство.
Последно чух за психологически натиск и почти изнудване и намеци за физическа разправа, от съседи да им се продаде апартамента точно на тях и на по-ниски от пазарните цени. Апартаментът не е за продан по принцип. Става въпрос за самотно живееща жена на средна възраст. Но от упражнявания натиск и стрес се замисля дали наистина да не го продаде и да се махне оттам. Съседите се занимават с лихварство. Според мен никой не е застрахован, че в един момент от живота си няма да се окаже част от уязвимите групи.

# 8
  • Далечният изток
Не знам какво очакваш. Никой не може категорично да ти каже дали ти лично ще имаш проблем или няма да имаш. Нямам и кристално кълбо. Освен едни карти да хвърля...

# 9
Разбира се. Но покрай моята дилема, може би да обсъдим въпроса като цяло. Не само в конкретния случай. Има ли някой излъган с благополучен завършек въобще, се чудя. Или няма никога последствия за крадците. Не съм чула никъде за добра развръзка, но се надявам да има.

# 10
  • Далечният изток
А, ако искаш да се обсъжда въпроса, е съвсем друго.
Аз съм пас. Може евентуално да ти отговори някой мафиот...

# 11
Всичко може да се случи на всеки. Няма как да стоим скрити вкъщи, защото утре евентуално може нещо да ни се случи на улицата. Историята от споделения линк не показва нищо повече от това как някой е разписвал документи и уреждал имотни сделки без доверен адвокат. За мен това е пример за човешка глупост, от която се е възползвал един тарикат.

Ако Ви притеснява твърде много хипотезата, че някой някъде ще Ви открадне имота, не купувайте.  В България хората купуват/продават/отдават имоти постоянно. С едно бързо търсене в гугъл излиза информация, че само за 2024г. в страната са вписани над 212 хиляди сделки с имоти. Положението едва ли е толкова страшно, щом хората продължават да са активни на имотния пазар.

# 12
Една комшийка роднина измами бабата да препише. Като мръсно  коте я и хвърлиха на пътя.

# 13
Защо не си купиш жилище в затворен комплекс и с управител? Това би трябвало да снижи риска от измама и незаконно присвояване на имота.

# 14
  • София
Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Кротувкайте си в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт