Има ли защита от имотната мафия?

• 3 261
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
Една комшийка роднина измами бабата да препише. Като мръсно  коте я и хвърлиха на пътя.

Такива случаи май има често. Не се бях замислила досега, но си е вид имотна измама също. Имотна измама от роднини.

# 16
Здравейте, престъпна държава сме, за съжаление. Сблъсквала съм се с много имотни измами. Един действащ адвокат, който живееше под наем, над 10г. си прехвърли жилището с констативен акт пред нотариус и свидетелствата на двама недобросъвестни съседи. Действително има доста измамени възрастни хора или зависими такива, които прехвърлят имотите си с подправено завещание и пълномощни. За съжаление, има и адвокати и нотариуси, които участват в тези схеми и правосъдието не ги достига. Когато се заведат дела, те се точат с години и няма осъдени.
Единствения вариант за някаква защита е след като закупите жилището да се абонирате за услугата с СМС известяване за вписвания по Вашето име и ЕГН в Агенция по вписвания. Абонаментът беше нещо от рода на 6 лв. за една година. Но пак Ви казвам, че случи ли се имотната измама, жилището се препродава няколко пъти, като новите собственици дори може да не знаят, че е било обект на измама и да са си платили пазарната му цена. Тогава връщане на жилище и пари няма, а съдебната битка е меко казано безсмислена...

# 17
  • Пловдив
Как точно е в непрестъпните държави и кои са те, а кои - престъпните?

# 18
  • София
Като гледам по социалките как живеещи в чужбина (и не само) ни определят като "територия" и говорят "вие българите сте много зле", не се учудвам. По медиите не пишат за нормални имотни сделки, те са всекидневие.
Не отричам, че има страшно изобретателни мошеници, заплетени казуси и нежелаещ да съдейства съд, но ме съмнява да се случва само у нас.
Веднага се сещам за един хирург, когото бяха обвинили в недотам морално присвояване на жилище. Споменавам го, защото родителите ми го познаваха и бяха във възторг от него

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 11:25 от Cuckoo

# 19
Магдена- Ами например наскоро бях в Швеция, в провинциално малко градче. Там не си заключват колите пред къщите. Масово нямат пердета на прозорците и сутрин си махат на съседите от отсрещната къща. Нямаше камери. Когато попитах познатите си защо не ги е страх, че ще им откраднат колата, ми отговориха, че престъпност там няма или е минимална.

# 20
Това е пример за едно провинциално градче. На ниво държава миналата година Швеция влезе в новините заради ескалираща престъпност.

# 21
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Магдена- Ами например наскоро бях в Швеция, в провинциално малко градче. Там не си заключват колите пред къщите. Масово нямат пердета на прозорците и сутрин си махат на съседите от отсрещната къща. Нямаше камери. Когато попитах познатите си защо не ги е страх, че ще им откраднат колата, ми отговориха, че престъпност там няма или е минимална.
Имам позната, в малко градче, и тяхната кола седи отключена, нямат проблеми, всички се знаят.

# 22
  • Пловдив
Така, и кои са критериите за "престъпна държава" (странен термин сам по себе си), и също как се разпределят държавите в Европа по него?

# 23
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Така, и кои са критериите за "престъпна държава" (странен термин сам по себе си), и също как се разпределят държавите в Европа по него?
На фона на това, което се случва в Англия и Западна Европа, не бих твърдяла, че България е "престъпна държава".

# 24
  • София
Ако имота е с повече собственици, по-трудна ли би била измамата от външни лица? Това е питане към адвокатите в темата.
Все пак, доколкото научавам от различни новини, базово в схемите е първоначалното фалшифициране на подпис. Дали ако собствениците са 2-3-4 прехвърлянето (обикновено по схеми без присъствие пред нотариус) би било по-трудно?

# 25
  • Пловдив
Е ми повече подписи трябва да се фалшифицират, най-малкото, или повече хора да се излъжат директно.

# 26
  • София
Към автора на темата: Според мен колкото е по-неатрактивен имота, толкова е по-малко вероятно да стане обект на кражба. Един апартамент в блок в Люлин, не е толкова апетитен колкото апартамент в кооперация на пъпа на София или къща в Банкя или Бояна. Сред крайните вилни зони, също има улици на "простолюдието", сред които трудно ще се сгъчка мафиотски палат.

Другият фактор е колко си далеч и колко бързо можеш да реагираш. Вече написаха за абонамент към агенцията по вписванията, но едно е да си някъде в Европа и да имаш в БГ надежден адвокат, който веднага да може да реагира. Друго е да си овъд Океана и да нямаш никакво инфо какво се случва с имота ти. А обикновено тези неща се разчуват от съседи и измамниците търсят подходящи имоти.

Трето, под "подходящ" имот се разбира имот или на зависим или на социално слаб или на човек в невъзможност да реагира и без близки, които да го подкрепят.

У нас медиите не шумят много по темата, затова и хората тук не знаят много. Съвсем логично, това е мафия. Изнесоха се няколко случая с  половин уста и се спомена, че вероятно има още подобни. Но колко хора, които са избрани именно защото са в невъзможност да реагират и не са го направили, са останали извън медийното внимание можем само да гадаем.

Аз лично не бих инвестирала в имот в БГ в момента. И без това балонът на цените е ужасно раздут.
Виж как наследници на апетитни имоти, живеещи в чужбина биха могли да защитят собствеността си или поне да намалят риска би ми било интересно да чуя съвети.

# 27
  • Най-красивата страна
Чувала съм ,но не познавам измамени от имотната мафия.
Обикновено става въпрос за самотни възрастни хора или зависими-алкохолици,наркомани...

Ако се страхувате,купете си жилище чрез някоя по-известна агенция за недвижими имоти или ползвайте услугите на адвокат.

# 28
  • София /Абсурдистан
И аз лично не познавам измамени от имотната мафия, но измамени от роднини - бол.
Не бих си и помислила да купя имот без адвокат.

# 29
  • София
Става въпрос не за купуване без адвокат, а за имот който е твой (често от дълги години) и изведнъж разбираш, че вече не е твой. Подписът ти се мъдри под някакво споразумение за заем, за което чуваш за първи път и имотът ти е отнет, защото според споразумението ти не си върнал заема и съответно дължиш имота.
В повечето случаи се избират уязвими лица, които са самотни, възрастни, зависими и дори само шокиращата новина може да е причина да се споминат скоропистижно. Но и да не се, не могат да си позволят дълги и скъпи дела.

Общи условия

Активация на акаунт