ЧЕТВЪРТИ клас - 1ва тема

• 81 190
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
При нас са целодневно и имат време да упражняват всичко. През седмицата нищо не прави след училище, а домашни има само уикенда. Помагала по БЕЛ изобщо не съм купувала, по мат.решава чат-пат, но не училищен материал, защото ходи по състезания.  Явно може и с толкова ваканция, стига да има мотивирани учители и деца.

Доколкото помня бях избрала year 3 в нашия втори клас.
А на 4 не са ли preschool, което би трябвало да е нашата предучилищна.

# 211
Луси, именно. Това е.

Пролетен дъждец, не са прескул.

Прескул са на 2 и половина и 3 години в Англия докато навършат 4. На 4 са в Рисепшън клас, както в Канада са в Киндегардън клас на 5.
Това са програми в у-ще и са задължителни. Не са като предучилищната, която не е задължителна.

# 212
Мда, обърках. Рисепшън не е ли подобно на нашата предучилищна?

# 213
Мда, обърках. Рисепшън не е ли подобно на нашата предучилищна?
Няма проблем.
Не. На 5 години децата излизат от Рисепшън ограмотени, което е изискване за завършването на 1ви клас в Б-я.  'Ние вече сме грамотни' е прерогатив на тези първи степени в различните страни.
Просто системите са  различни и колкото и да имат допирни точки те не са много.

Предучилищните са частни почасови у-ща с различна програма и не са задължителни.

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 00:36 от Анонимен

# 214
Значи тук сме доста назад. Сега, при завършен 3 клас (9-10 годишни деца) все още са на числата до 1000 и не са учили видовете дроби и действия с тях.
Това, което ме впечатли в обучителните ви сайтове е колко са цветни и че има състезания онлайн. Кога ли ще дочакаме нещо подобно и тук?

# 215
  • В светлината на слънцето
Аз съм против удължаване на ваканцията. Промени трябва да има в самата система, а не в броя на дните. Още повече, че е необходимо да се съобразят и с климата на дадена страна. Това, което е ок в да речем една Швеция, надали би било подходящо за средиземноморския регион. Или просто идеята за удължаването и ученето и през юли (в по-горните класове) е за да спечелят едни хора едни пари от поставянето на климатици по училищата. Защото повечето училища са строени с източно изложение и в началото на юни е вече пек и мор, а какво говорим за юли. Начало на учебната година от 1 септември е по-разумно. Но при всички случаи е по-наложително да се вземат адекватни решения за самата система, отколкото да се търсят козметични промени. В крайна сметка училището не е бавачка на децата през лятото, докато родителите са на работа.

# 216
  • Перник
Мернах из новините, че предложението за удължаване на учебната година отпада.
Абсолютно безсмислено беше за мен - след почти ваканционния май да държиш децата в училище още една седмица (това - за малките ученици), щото били неграмотни. Е, те след като за цяла учебна година не са научили нищо, за една седмица в жегата ли ще научат?!?
Нашето училище е с южно изложение - смятайте, че в стаите не се живее и през май, камо ли през юни. Има щори, но те не помагат особено.

# 217
Моят довод за удържането на учебната година е материалът да се взима по -бавно през годината. Конкретно при моето дете това бързане и претупване му идва в повече. Сега лятото отколкото можем преговаряме.

# 218
  • Sofia
Ми то е ясно, че климатичните условия у нас искат няква промяна в у-щата, ако ще увеличават уч. година значително.
И моя довод за удължаване на годината изобщо не е за обгрижване на децата, както вече писах.
А смешното удължаване, добре че отпада. Лошото е, че вдигат шум с такива глупости, вместо да се решават баш проблеми.
Така беше и преди време със задължителната предучилищна от 5години (точно за нашия набор). После се сетиха, че нямат условия, за да задължат.  ooooh!
Та така... не вярвам, че нещо хубаво ще направят.

# 219
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
е, надминаха себе си!

МОН се отказва от по-късата лятна ваканция

Цитат
Отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари
Няма да я има двуседмичната зимна ваканция

Цитат
Друга промяна, която ще бъде предложена през октомври, е задължителното предучилищно образование да започва за децата от 4-годишна възраст, а не от 5, както е досега. Ако промяната влезе в сила, ще е факт за учебната 2018/2019.

Sad как точно вързаха едното с другото не е ясно.
а предучилищната от 4 годишни е черешката на тортата. сякаш имаше някакъв ефект от тази на 5 и 6 годишните, та и 4 годишните ще включат.

# 220
  • Sofia
Цитат
Друга промяна, която ще бъде предложена през октомври, е задължителното предучилищно образование да започва за децата от 4-годишна възраст, а не от 5, както е досега. Ако промяната влезе в сила, ще е факт за учебната 2018/2019.

Sad как точно вързаха едното с другото не е ясно.
а предучилищната от 4 годишни е черешката на тортата. сякаш имаше някакъв ефект от тази на 5 и 6 годишните, та и 4 годишните ще включат.

Абе абсурд, след абсурд, след абсурд... И не са се надминали - все са си такива, колкото и да се сменят.  Така се излагат...

# 221
  • В светлината на слънцето
Вместо да се стегнат и да помислят какво в програмата и как би могло да се промени, да се погрижат за по-читави учебници, да обновят други неща, те се захванали с глупости. Те, 5-годишните оправиха, та от 4-годишна възраст вече ще ги приемат в училище. Няма думи!  ooooh! Добре поне, че е отпаднала идеята за удължаването на годината.

# 222
И аз го чух това за скъсяване на зимната ваканция и не можах да проумея логиката.
Радвам се, че поне тази глупост със задължителната предучилищна сме я подминали. Чудят се каква простотия да вземат от Запада сякаш там са цъфнали.

Контес, всички от класа можеха да четат в края на предучилищна, включително правеха диктовки с печатни букви през годината. Далеч съм от мисълта, че са били грамотни.

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз го чух това за скъсяване на зимната ваканция и не можах да проумея логиката.
Радвам се, че поне тази глупост със задължителната предучилищна сме я подминали. Чудят се каква простотия да вземат от Запада сякаш там са цъфнали.

Контес, всички от класа можеха да четат в края на предучилищна, включително правеха диктовки с печатни букви през годината. Далеч съм от мисълта, че са били грамотни.

И в България предучилищната е задължителна. Нищо не сме подминали. Въпросът е за кого е задължителна и кой как се "оправя". Някои ходят само на хартия.
В първи клас имахме деца, които не знаеха от коя страна да хванат молива. |Според учителката - няма механизъм да се сигнализира в регионалния инспекторат кои градинки и учители не са си свършили работата.
Наясно съм, че идеята е била циганчетата и турчетата да научат български език, а децата, на които в къщи не са им показали как се пише, да се научат да държат молив/химикал.
Това, че не стана - не стана. Вместо това децата ни учиха цифрите до 10 и букви три поредни години. Sad

# 224
Моето дете беше от тия дето нито можеха да четат, нито можеха да пишат в първи клас. Аз въобще не си давах сметка колко е изостанал от другите деца. Сега сме навикнали.
Имам и по-малко дете. Нямам против да учат от четири годишни. Аз не мога да го държа у дома до първи клас, но ми се ще учителката да казва какво трябва да знае детето и да учим у дома. То е ясно, че по институциите нищо не научават, ама поне да ни информират ние какво да учим.

Общи условия

Активация на акаунт