ЧЕТВЪРТИ клас - 1ва тема

• 81 214
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
  • Перник
...
И в България предучилищната е задължителна. Нищо не сме подминали. Въпросът е за кого е задължителна и кой как се "оправя". Някои ходят само на хартия.

В нашия клас има дете, което отсъства почти през цялото време - кога с извинителна бележка, кога - без. Съучениците и я виждат да си играе на улицата, значи няма здравословни проблеми. На родителските срещи госпожата споменава, че бележките са фалшиви. Но това дете завърши трети клас. С тройки, но завърши. Ще завърши и четвърти най-вероятно, въпреки че е неграмотно. Класната казва, че нищо не можела да направи Expressionless

# 226
Коментарът ми беше за задълж.предучилищна от 4г. Не съм цитирала, но помислих че се разбира.

А циганчетата и те така завършват-само на хартия. Не могат да останат да повтарят клас, нито да бъдат изключени. Директорите си пазят делегираните бюджети. На матурите им се решават задачите и им се дават от самите квестори да ги препишат. Това го знам от първа ръка от учител в малък град. Някои идват да изядат безплатната закуска сутрин и толкова. Ами, дали от 4г или от 5г ще са в училище, аз разлика или напредък не виждам. Само че заради тях трябва и другите да го отнасят.

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 19:37 от Пролетен дъждец

# 227
Лично аз съм фен на дългата лятна ваканция и аргументът, че родителите нямали какво да "правят" децата си 3 месеца ми е абсурден. Все си мисля, че за тия неща се мисли по-овреме Wink Тази една седмица няма да реши проблемите нито с неграмотността, нито с невъзможността на родителите да гледат децата си.

Задължителната занималня от 4 год. ми е прах в очите. Те така или иначе повечето ходят на детска градина и там така или иначе имат някаква програма, най-вече за развиване на фината моторика. Едва ли ще правят нещо много по-различно от това, което са правили нашите деца във втора група. Имам познати, чийто деца не са ходили нито на градина, нито на предучилищна, но безпроблемно ги записаха в първи клас в държавни училища в София.

За мен по-няболял е въпросът с остарялата схема на преподаване, която не изгражда основни умения у децата и не ги насърчава да разсъждават и чутовно скучните учебници и програма, ориентирана почти изцяло към теория, вместо към практика.

# 228
  • Перник
Лично аз съм фен на дългата лятна ваканция и аргументът, че родителите нямали какво да "правят" децата си 3 месеца ми е абсурден. Все си мисля, че за тия неща се мисли по-овреме Wink Тази една седмица няма да реши проблемите нито с неграмотността, нито с невъзможността на родителите да гледат децата си.

Задължителната занималня от 4 год. ми е прах в очите. Те така или иначе повечето ходят на детска градина и там така или иначе имат някаква програма, най-вече за развиване на фината моторика. Едва ли ще правят нещо много по-различно от това, което са правили нашите деца във втора група. Имам познати, чийто деца не са ходили нито на градина, нито на предучилищна, но безпроблемно ги записаха в първи клас в държавни училища в София.

За мен по-няболял е въпросът с остарялата схема на преподаване, която не изгражда основни умения у децата и не ги насърчава да разсъждават и чутовно скучните учебници и програма, ориентирана почти изцяло към теория, вместо към практика.

Абсолютно съм съгласна с теб, Ronique!

# 229
  • Sofia
Аха и аз това казвах. Simple Smile
И това за 4 годишните, и смешното едноседмично удължаване на уч. година са прах в очите, вместо да се мисли и решават баш проблемите - учебници, програми, агресия, авторитет на учителите, двойни стандарти...

# 230
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
роник, светла, и да и не.
ние смятаме, че повечето ходят на градинка, а истината е, че много деца се отглеждат от баба и и дядовци.
някои от тях играят по цял ден и съвсем буквално не знаят да държат химикал.
след това цял клас повтаря за н-ти път всичко, защото освен, че не знаят, те нямат и навиците за учене.
пак заради такива в първи клас нямаше физическо, пеене, рисуване... и целия клас наваксваше. от подобно повтаряне се губи интерес към предмета и ученето като цяло.

За разведряване Simple Smile
Скрит текст:
Когато дечко направи 5, получихме писмо, че за него няма данни в системата и ако не бъде записан някъде ще бъдем глобени с ХХХ лЪва.
Понеже подлежи на задължително предучилищно обучение столична община ни е осигурила място в училища и детски градини и имаме избор между Младост не помня кой номер, Обеля и Кремиковци Simple Smile
Това за адрес около ИСУЛ.
Та ми е интересно къде смятат да поемат четиригодишните. В  пернишко или около Своге? Simple Smile

# 231
  • Sofia
пак заради такива в първи клас нямаше физическо, пеене, рисуване... и целия клас наваксваше. от подобно повтаряне се губи интерес към предмета и ученето като цяло.

В нашия клас и до сега продължава.

# 232
ние смятаме, че повечето ходят на градинка, а истината е, че много деца се отглеждат от баба и и дядовци.

Добри, това вече си е родителско безхаберие и за него оправия не знам дали има. Няма лошо в домашното отглеждане, но като ще става първолак детето, редно е да му се покаже това-онова вкъщи, не е нещо сложно. Моето лично мнение е, че родителите трябва да участват активно в учебния процес, а не да разчитат само на институциите да им отглеждат и възпитават децата, ама нейсе.

Около мен децата масово поемат по пътя на институциите още около годинка, какво да кажем за 4. Още си спомням как бях последния мохикан - майка с 3,5 годишно дете по парковете.  Но не навсякъде е така, факт.

Факт е и, че много деца не се справят, но въпреки това преминават от клас в клас в началото, за да го закъсат мощно в 5-ти. В класа на дъщеря ми има дете, което едва чете и смята. Не му се учи и това е. Не знам дали има някаква форма на лятно училище за такива деца, за да наваксват, или се оставят на самотек.

# 233
  • В светлината на слънцето
Да почерпя. Имам си рожденик, който днес става на 10 години. Grinning

# 234
Лулумба, да ти е жив и здрав рожденика! Да расте щастлив, безгрижен и все така устремен към целите си.
Balloon Gift Tada

# 235
  • Sofia
Честит рожденник, Лулу! Да е жив, здрав, щастлив и успешен!  bouquet

# 236
  • София
Честит рожденник!
И все така упорит в преследване на мечтите си.

# 237
Да ви е жив и здрав рожденикът, Лулу!

# 238
  • Перник
Лулу, да ти е честит рожденика! Да е  здрав, щастлив и успешен!  Birthday

То, и моето дете тръгна на детска градина на 4 години (дотогава го гледаше баба му), ама до този момент беше изписал де що бяхме намерили книжки за цифри и букви - сам си ги искаше и напираше да пише. Та си е И до дете. Имаше едно момче в техния клас, което пречеше на целия клас да учи. Иначе е много умно хлапе, но е буен и палав и не му се учи.

# 239
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

Добри, това вече си е родителско безхаберие и за него оправия не знам дали има.
Скрит текст:
Няма лошо в домашното отглеждане, но като ще става първолак детето, редно е да му се покаже това-онова вкъщи, не е нещо сложно. Моето лично мнение е, че родителите трябва да участват активно в учебния процес, а не да разчитат само на институциите да им отглеждат и възпитават децата, ама нейсе.

Около мен децата масово поемат по пътя на институциите още около годинка, какво да кажем за 4. Още си спомням как бях последния мохикан - майка с 3,5 годишно дете по парковете.  Но не навсякъде е така, факт.

Факт е и, че много деца не се справят, но въпреки това преминават от клас в клас в началото, за да го закъсат мощно в 5-ти. В класа на дъщеря ми има дете, което едва чете и смята. Не му се учи и това е. Не знам дали има някаква форма на лятно училище за такива деца, за да наваксват, или се оставят на самотек.

Права си, но понякога не е до безхаберие, а до незнание и не можене.
според мен като има проблем, който родителите/бабите и дядовците не мога да разрешат, трябва да се намесят институциите. точно за такива деца трябва да има занималня и от 5 и от 6 години, че и лятна занималня за наваксване след всеки клас. нека покажат как решават проблема с тези деца и тогава да се мятат да правят задължителна занималнята от 4 години за всички.

Скрит текст:
от години почиваме във Велинград. там съм срещала деца, че и възрастни, които не знаят български.
ако родителите са в чужбина, бабата и дядото не знаят български от къде детето да го научи?
ако детето расте по планината с животните и по нивите как да се научи да държи химикал?
ако е свикнало когато му се яде да яде, когато му се спи - да спи, как от раз да свикне с дисципина на 15 септември?
приятелче от Германия казваше, че преди първи клас се прави оценка на психическа, физическата и емоционална готовност за първи клас на детето.
иска ми се и у нас да има нещо такова. плюс оценка на градинките и учителките, подготвяли децата за първи клас. и още работи ми се искат ....

пак се размечтах май Flushed

Общи условия

Активация на акаунт