Хламидия - тема 4

• 94 177
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • България

Здравейте
Това са моите резултати казаха ми, че са положителни обаче въпросът ми е след като е толкова над показателите страшно ли е ?
Понеже след като започнах да задавам въпроси отговора беше просто,че не е страшно да си пия хапчетата и нищо повече
А се притеснявам,че може да е много сериозно 😬
Какво ти изписаха да  пиеш?
Изписаха ми сумамед 500мг и се оказа доста трудно за намиране /всъщност още не съм открила /
A за колко време  ? Питам те , защото и аз се лутам вече доста време

# 601

Здравейте
Това са моите резултати казаха ми, че са положителни обаче въпросът ми е след като е толкова над показателите страшно ли е ?
Понеже след като започнах да задавам въпроси отговора беше просто,че не е страшно да си пия хапчетата и нищо повече
А се притеснявам,че може да е много сериозно 😬
Какво ти изписаха да  пиеш?
Изписаха ми сумамед 500мг и се оказа доста трудно за намиране /всъщност още не съм открила /
A за колко време  ? Питам те , защото и аз се лутам вече доста време
Ами за три дена като трябва да ги пия на 1,7,14 тоест през седмица и след три месеца трябва да отида на преглед.
Проблема е че продължавам да търся и във всяка аптека ми предлагат на друга фирма.

# 602
Момичета и момчета...преди кръвните тестове , пускайте задължително ДНК тест.И аз като повечето от Вас започнах от кръвните, което се оказа грешно.След двама много добри гинеколози + венеролог никой от тях дори не ми назначи лечение.Всички ми обясниха , че кръвните не са достоверни, че никъде в света не се използват за диагностика, че дават кръстосани реакции, че златният стандарт е ДНК.Тук има и други момичета на  които лекари са казали същото. Това са антитела които дори след антиботик остават с години ,  тук никой не се е похвалил още , че са му изчезнали антителата след 1-2приема  и след спазения срок за проверка.Мойте си стоят след 6г.и след проведено на времето лечение.За сега съм здрава и не съм умряла🙂 Правете ДНК.

# 603
Здравейте. ДНК тестът ми е положителен но искам да изследвам и кръвта за да знам дали при мен е имало стара инфекция и дали съм бил носител. Може ли да мо кажете какви точно изследвания да направя. Само ИГ.А и ИГ.Г ли?

# 604
  • България
За най -сигурно и трите :
ИгА , ИгГ и ИгМ

# 605
Противоречия между PCR и ELISA за хламидия

PCR е основният метод за диагностициране на хламидия. Той е най-чувствителният и един от най-специфичните..

Именно PCR се използва за потвърждаване на диагнозата и контрол на лечението.

Докато кръвен тест за антитела срещу хламидия е само допълнително изследване. Може да бъде скрининг или уточняване. Но никога не потвърждава нито инфекция, нито излекуване.

Причината е, че ELISA по-често от PCR дава фалшиво отрицателни или фалшиво положителни резултати. Следователно, ако данните от тези анализи са противоречиви, най-вероятно PCR е "казва" истината. Но всичко не винаги е ясно.

Помислете за различните случаи, поради които анализите могат да противоречат.

PCR положителен, но няма антитела.

Причините могат да бъдат следните:

анализ извършен рано, антитела все още не са разработени
    PCR даде фалшиво положителен резултат, например, поради замърсяване на пациента
    пациентът има имунодефицит (например поради съпътстваща HIV инфекция), така че антителата може да не се произвеждат

Има антитела, но PCR е отрицателен.

Възможни причини:

минала инфекция (антитела ще бъдат открити за дълго време след излекуване)
    кръстосан имунен отговор (антитела, разработени, когато друга хламидия, която не засяга урогениталния тракт, навлиза в тялото)
    неправилно вземане на проби от биоматериал (патогенът не е попаднал в намазка и не е определен по време на PCR)
    мазът е взет от неправилното място (например пациентът има хламидиален проктит, а мазът е взет от уретрата)

Какъв допълнителен преглед е необходим за хламидия

Понякога кръвен тест се прави като скринингов тест за хламидия. Ако се открият антитела, диагнозата не се установява. Изисква се потвърждение.

По принцип за това се използва PCR. От пациента се взема намазка от зоната на предполагаема локализация на инфекцията..

Това е главно уретрата и цервикалния канал. Зацапването може да се вземе и от ануса, гърлото, очите, вагината..

Серологичните тестове са косвени методи за диагностициране на заболяване. В края на краищата не самата хламидия трахоматис се определя в кръвта, а само антитела към нея. За потвърждаване на излекуването са подходящи само директни тестове..

# 606
  • София
Темата е вече с 40 страници, не е ли време за нова?

# 607
  • София
Противоречия между PCR и ELISA за хламидия
Скрит текст:
PCR е основният метод за диагностициране на хламидия. Той е най-чувствителният и един от най-специфичните..

Именно PCR се използва за потвърждаване на диагнозата и контрол на лечението.

Докато кръвен тест за антитела срещу хламидия е само допълнително изследване. Може да бъде скрининг или уточняване. Но никога не потвърждава нито инфекция, нито излекуване.

Причината е, че ELISA по-често от PCR дава фалшиво отрицателни или фалшиво положителни резултати. Следователно, ако данните от тези анализи са противоречиви, най-вероятно PCR е "казва" истината. Но всичко не винаги е ясно.

Помислете за различните случаи, поради които анализите могат да противоречат.

PCR положителен, но няма антитела.

Причините могат да бъдат следните:

анализ извършен рано, антитела все още не са разработени
    PCR даде фалшиво положителен резултат, например, поради замърсяване на пациента
    пациентът има имунодефицит (например поради съпътстваща HIV инфекция), така че антителата може да не се произвеждат

Има антитела, но PCR е отрицателен.

Възможни причини:

минала инфекция (антитела ще бъдат открити за дълго време след излекуване)
    кръстосан имунен отговор (антитела, разработени, когато друга хламидия, която не засяга урогениталния тракт, навлиза в тялото)
    неправилно вземане на проби от биоматериал (патогенът не е попаднал в намазка и не е определен по време на PCR)
    мазът е взет от неправилното място (например пациентът има хламидиален проктит, а мазът е взет от уретрата)

Какъв допълнителен преглед е необходим за хламидия

Понякога кръвен тест се прави като скринингов тест за хламидия. Ако се открият антитела, диагнозата не се установява. Изисква се потвърждение.

По принцип за това се използва PCR. От пациента се взема намазка от зоната на предполагаема локализация на инфекцията..

Това е главно уретрата и цервикалния канал. Зацапването може да се вземе и от ануса, гърлото, очите, вагината..

Серологичните тестове са косвени методи за диагностициране на заболяване. В края на краищата не самата хламидия трахоматис се определя в кръвта, а само антитела към нея. За потвърждаване на излекуването са подходящи само директни тестове..
Тази информация е взета, като част от даден материал или изреченията са извадени произволно от някакъв текст... предполагам, защото има верни, но и много неверни неща, като извод от така представената информация.
Та, на базата на тази информация - имам въпрос и моля автора да ми отгори.
Базирайки се на факта, че Хламидия трахоматис е възходяща инфекция, с много сложен цикъл на развитие и патогена навлиза в тялото придвижвайки се от клетка в клетка - от долните отдели на половата с-ма ( влагалище, матка) нагоре - до тръби и яйчници, а след години и до костите на таза, напр. ( при ТВБ и т.н.), как се взема PCR ( ДНК ) тест от тези места? - напр. от тръбите ... знаем, че Хламидия трахоматис е една от основните причини за сраствания на тръбите, а това е и основната причина тя да се изследва когато се правят опити за зачеване.
Ако Хламидия трахоматис не е лекувана и възпалението датира от няколко години, а тя е известна с това, че е тиха, безсимптомна инфекция - PCR няма как да е положителен и тя ще се търси и доказва само с кръвен тест ( Ig. A, Ig.M и Ig.G) ( тук, без да искам, си отговарям и сама Simple Smile )
При скорошно заразяване, когато патогена е все още само във влагалището и шийката на матката, PCR и Ig. A са донякъде сходни  по информацията, която ни дават, защото PCR-a е изследване чрез което се взема от дадена тъкан проба и се търси ДНК на патогена ( или частица поне от патогена) - а той се взема от лигавиците ( на влагалището или шийката на матката)
Ig. A са антитела на лигавиците , които тялото образува в резултат на срещата с този патоген, но лигавици има и по тръбите на яйчника... или ако патогена е вече само в матката и тръбите - как се открива?!
Следващият момент е когато патогена от тези лигавици, започне да навлиза по-дълбоко в тъканите.
Тогава и PCR и Ig. A са отрицателни... е къде е тогава патогена и как се търси тогава?!

Ето и няколко картинки - Хламидия трахоматис е патоген с много сложен цикъл на развитие. Съществува под 2 форми на развитие:
- елементарни телца (EB), които причинява инфекцията и
- ретикулни телца  (RB) неинфекциозни, чрез които се размножава в клетките

Пълзяща инфекция:

Та, моля да си поговорим на тема Хламидия трахоматис ,но с думи прости и разбираеми, а не да се ползва метода Copy-Paste , на информация взета от тук и там.
Който разбира за какво става въпрос, ще може и да обясни.
Точно поради такива случайни появявания на някои и хвърляне на някаква информация в темата - никой вече не иска да помага и темата отдавна е оставена на самотек.
Или, ако не можете да помагате, поне не пречете, моля.

ПП.
Като доста познати изречения, мисля че информацията е взета произволно от тук:
https://bg.cromedicalnetwork.com/antitela-hlamidii.html
- но може и да греша, защото често една и съща информация, с различни трансформации се открива в различни материали
Много често, дадени твърдения/изводи, може да са верни за отделни цитати, но не и за генералните изводи от даден материал, както се е получило в случая.
Когато не разбираш какво четеш, не може да си направиш и правилни изводи. Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 09:26 от denis.

# 608
  • България
И аз много искам темата да се раздвижи,вижда се че за съжаление доста от на вече имат богат опит с гадината.При мен беше увредила тръбите.Ей,така съвсем безсимптомно.
И все още се откриват антитела след няколко курса на лечения.Моля,хората които са успели да се излекуват и тези които имат знания по въпроса даде включват.Нищо че има различни мнения.Нека не се нападаме  ,а всеки да намери това,което смята че е неговата истина.
Успех на всички!

# 609
До Денис....Хайде като по компетентна обяснете , защо на запад се изследва само с pcr ....и при мен psr отрицателно, Иг А положително с години - 6г
. , а според вас след мое запитване (към Вас  на лични съобщения) няма как да се получи и нещо не е наред....при други пишещи тук е по същият начин.Вие медицинско лице ли сте...вероятно не.Защото аз съм се консултирала с доктор(както вие ме посъветвахте) и докторите хора с титли ми обясниха точно това което пише тук. А вашата информация от кой медицински източник е. И НЕКА ПИШАТ МОМИЧЕТА С ОТРИЦАТЕЛЕН PCR И ПОЛОЖИТЕЛЕН КРЪВЕН И ДА КАЖАТ, НА КОЛКО ОТ ТЯХ ИМ Е ОБЯСНЕНО  ЧЕ НЯМА  ИНФЕКЦИЯ В МОМЕНТА А ПРЕКАРАНА ТАКАВА НАВРЕМЕТО....ЗАЩОТО АНТИТЕЛАТА(АКО НЕ Е НЕЩО ДРУГО ОТ КРЪСТОСАНА РЕАКЦИЯ...ВИЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕТЕ) СТОЯТ С ГОДИНИ...КАЗВАМ ГОДИНИ. И НА ЗАПАД ЗАЩО ХЛАМИДИЯ НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА С КРЪВ. МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ!!!!

# 610
До Денис....Хайде като по компетентна обяснете , защо на запад се изследва само с pcr ....и при мен psr отрицателно, Иг А положително с години - 6г
. , а според вас след мое запитване (към Вас  на лични съобщения) няма как да се получи и нещо не е наред....при други пишещи тук е по същият начин.Вие медицинско лице ли сте...вероятно не.Защото аз съм се консултирала с доктор(както вие ме посъветвахте) и докторите хора с титли ми обясниха точно това което пише тук. А вашата информация от кой медицински източник е. И НЕКА ПИШАТ МОМИЧЕТА С ОТРИЦАТЕЛЕН PCR И ПОЛОЖИТЕЛЕН КРЪВЕН И ДА КАЖАТ, НА КОЛКО ОТ ТЯХ ИМ Е ОБЯСНЕНО  ЧЕ НЯМА  ИНФЕКЦИЯ В МОМЕНТА А ПРЕКАРАНА ТАКАВА НАВРЕМЕТО....ЗАЩОТО АНТИТЕЛАТА(АКО НЕ Е НЕЩО ДРУГО ОТ КРЪСТОСАНА РЕАКЦИЯ...ВИЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕТЕ) СТОЯТ С ГОДИНИ...КАЗВАМ ГОДИНИ. И НА ЗАПАД ЗАЩО ХЛАМИДИЯ НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА С КРЪВ. МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ!!!!

Нека и аз изкажа едно мнение... Първо - аз съм мъж!
Относно темата... Аз лично споделям мнението на една професорка микробиолог Проф. Лесева. А именно, че няма сигурен тест за хламидия! Точно по тази причина и тя не прави никакви тестове за хламидия. За мен лично старите тестове с посявка са най-добри и достоверни! Има посявка за бактерии, посявка за трихомони, посявка за уреа и микоплазма! За хламидия обаче няма. Аз лично съм си правил последната година сигурно 4-5 кръвни теста за хламидия от които един положителен, а след седмица в друга лаборатория отрицателен. Имам и PCR от урина и еякулат сигурно 7, от които един положителен. През цялото това време с урологични проблеми. Приятелката ми също си прави много тестове и изследвания PCR, имунофлоресцентен, бърз тест, кръвен тест и тн. Всичките отрицателни, а сме сигурни, че и двамата имаме такава инфекция. За чужбина не знам, може там да са добри тези PCR-и, но в БГ май са пълен ташак! Да не говорим, че тези PCR тестове почти 99% не хващат, ако имаш трихомони, а на посявка излизат! Сами си правете изводите! Истината е, че с тези изследвания всичко е на магия и дали ше ти излезне както трябва всичко. Защото, ако се обърка нещо после почва едно голямо лутане! Уж всичко ти е наред по резултати, пък ти си не се чувстваш добре. А лекарите вече лекуват само и единствено по изследвания, ако те покажат, че няма нищо... Колко пари дадохме за изследвания и какво... Пълен ташак!
И още нещо - преди години съм лекувал хламидия по кръвни тестове и повярвайте кръвните показатели си спадат и не стоят с години!

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 16:56 от Ays10

# 611
  • София
До Денис....Хайде като по компетентна обяснете , защо на запад се изследва само с pcr ....и при мен psr
Скрит текст:
отрицателно, Иг А положително с години - 6г
. , а според вас след мое запитване (към Вас  на лични съобщения) няма как да се получи и нещо не е наред....при други пишещи тук е по същият начин.Вие медицинско лице ли сте...вероятно не.Защото аз съм се консултирала с доктор(както вие ме посъветвахте) и докторите хора с титли ми обясниха точно това което пише тук. А вашата информация от кой медицински източник е. И НЕКА ПИШАТ МОМИЧЕТА С ОТРИЦАТЕЛЕН PCR И ПОЛОЖИТЕЛЕН КРЪВЕН И ДА КАЖАТ, НА КОЛКО ОТ ТЯХ ИМ Е ОБЯСНЕНО  ЧЕ НЯМА  ИНФЕКЦИЯ В МОМЕНТА А ПРЕКАРАНА ТАКАВА НАВРЕМЕТО....ЗАЩОТО АНТИТЕЛАТА(АКО НЕ Е НЕЩО ДРУГО ОТ КРЪСТОСАНА РЕАКЦИЯ...ВИЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕТЕ) СТОЯТ С ГОДИНИ...КАЗВАМ ГОДИНИ. И НА ЗАПАД ЗАЩО ХЛАМИДИЯ НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА С КРЪВ. МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ!!!!
Не мога да отговоря, защо на запад или някъде другаде, се прави едно или друго изследване. Не приемам и мнението, че на запад ( което е много общо) се прави само ДНК тест, за вярно, защото контактувам с много момичета, които  живеят извън БГ.
Да, мога да отговоря на въпроса ти, защото, макар да не съм медицинско лице, имам познания по микробиология и генетика, и дълги години ( повече от 15 год) изучавам този патоген ... защото, просто ми е интересен. За справка, може да погледнеш стари теми в Зачатие и бг.мама.
Та, защо имаш отрицателен PCR и положителен Ig.A  ( макар че вече отговорих на това в предишния си пост)
PCR е отрицателен, защото се взема материал от шийката на матката, но там вече няма патоген.
Ig.A e положителен, защото, патогена е вече в по-горните отдели на половата с-ма, т.е. той е засегнал други лигавици, различни от лигавиците на влагалището и шийката на матката.
Не е вярно, че Антителата стоят с години. При успешно лечение техните нива падат до отрицателни.
И това мога да обясня как става. Simple Smile
Антителата се образуват, когато при срещата с антиген, тялото, за да го неутрализира създава антитела. Образуват се т.н. комплекси: антиген-антитяло.
При терапия, АБ унищожава антигените и респ. нивата  на антителата падат.
Антителата падат (изчезват от тялото) бавно, защото това е вид протеин и просто няма как толкова бързо да напуснат тялото.

# 612
  • София
PCR теста показва активна инфекция, особено когато е придружена и със симптоматика или в друг случай след лечение показва мъртви клетки от Хламидия докато не се изчисти съответният участък от където са взети клетките. Във вторият случай отново ще покаже положителен резултат. Тоест този вид тест е подходящ при първи симптоми  или при реинфекция. Кръвните тестове за хламидия са си класика. И да не забравяме, че западните лекари проповядват естественото раждане във домашни условия като най-нормалното нещо на света но целта е да се спестят разходи от здравни осигуровки за болнично лечение. Не смятам, че западните лекари са най-добрите, например Германия се напълни с неграмотни лекари поляци и руснаци. А знаем и че за руската медицина макар и в Германия или Англия пациента не е важен.

# 613
  • България
Радвам се,че темата се раздвижи Simple Smile

# 614
Извинете за въпроса,но как стоят нещата със секса по време на лечението 🤔

Общи условия

Активация на акаунт