Нашите орхидеи - Тема 21

• 81 100
  • 807
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Купих ги аз от Бриколаж...Ама стоят и не смея да ги отворя..много ме наплашиха ,че отровни. А,нали е и студено,няма къде да ги изнеса да  пръскам . Май ще ги накисна само .....в кое от двете ще ми препоръчате -купих Актара и Моспилан?

# 601
Това са глупости, абсолютно за безвредни конкретно тези два препарата за топлокръвни  и са практически неизпаряеми . Просто когато човек се занимава с такива препарати трябва да порови да прочете какво пише в различни източници за активните им съставки.

# 602
В Бриколаж трябва техните растения да си напръскат. Направих грешката от там да си взема една орхидея и всички цветя пламнаха с въшки, а нея самата вече няколко месеца не успявам да я спася.

# 603
Бакерита, изнеси ги на стълбищната площадка и ги напръскай.

# 604
Бакерита, изнеси ги на стълбищната площадка и ги напръскай.

Актарата и моспилата не са контактни - те са системни. системен означава че при поливане/наскиване влиза в растението и прави всичките му части отровни за инсектите за определен период.
контактни са повечето акаирициди. остарели инсектициди. тези имат никотиноидни и неоникотонидни активни съставки.

цитирам едни преводи които съм правила по препарати на Павел Еникеев - Диметрис:

"

ВИДОВЕ ИНСЕКТИЦИДИ:

o   ИНСЕКТИЦИДИ с КОНТАКТНО ДЕЙСТВИЕ. Контактните проникват в насекомото чрез неговите покриващи тъкани. Вредителите биват унищожавани при непосредствен контакт – опръскването се извършва не предварително или превантивно, а при поражение от дадения вредител. Използват се органични съединения на фосфор, хлор, азот , сяра, пиретрини и пиретроиди и др.

o   ИНСЕКТИЦИДИ с ЧРЕВНО ДЕЙСТВИЕ. Използват се срещи гризящи насекоми като например гъсеници. Препаратите поразяват вредителите чрез храната им, затова листата трябва да бъдат обработвани много внимателно. Обработка трябва да се извършва още при първите признаци. В тези препарати се използва голямо разнообразие от неорганични съединения на арсеник, флуориди на кремък и на други метали, тиодифенили и към тях спадат група от специални препарати като - митини, иргани и ейлани и др. които се прилагат за предпазване на вълна  и кожа от молци.

o   ИНСЕКТИЦИДИ СЪС СИСТЕМНО ДЕЙСТВИЕ. Прилагат се и при смучещи насекоми и при гъсеници. Препарати от този вид проникват в тъканите на растението и от там в соковете му, като го прави отрвоно и убиващо вредителите. Обработката предпазва като убива и скритите насекоми. Може да се прилага и при първи признаци и превантивно. Тези препарати са най-ефективни.

o   ИНСЕКТИЦИДИ С ДИХАТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ (Фумиганти). Попадат в организма на насекомите през трахеята чрез газ или пара в процеса на дишане.

От тук извадка от материала за инсектицид конкретно за тези двата препарата.

"

   НЕРВНОТОКСИЧНИ  ИНСЕКТИЦИДИ ИЛИ НЕВРОТОКСИНИ :
Клас НЕВРОТОКСИНИ
Характеризират се със широк спектър на действие , използва се с малък разход. ПРАКТИЧЕСКИ СА НЕТОКСИЧНИ ЗА ХОРАТА! Може да се използва за поливане, накисване и опръскване. Аз препоръчвам Конфидор Макси, Моспилан.

   НЕОНИКОТИНОИДИ . Те са със системно действие, добре се придвижват по растението, могат от корените да стигнат до листата. Имат избирателно действие- не действат на молци и пеперуди. Ефективни са срещу смучещи инсекти. Безвредни за пчелите. Не са фитотоксични. Имат период на защита до 6 седмици. Не се влияят от температурни промени и промени във въздушната влажност. Аз препоръчвам Актара.

1.   Тиаметоксам ( т.н. Оксадиазини ) - Актара, Крутзер.
2.   Имидаклоприд (т.н. Имидазоли) - Конфидор, Лидер, Витал, Антижук, Варрант, Зевс, Зенит, Ратибор, Танрек, Гаучо.
3.   Имидаклоприд ( Имидазоли ) – Престиж.
4.   Тиаклоприд (Цианамиди) – Калипсо.
5.   Клотианидин - приозводни на гуанидин -  Дантоп, Понче, Апачи

   НИКОТИНОИДИ с контактно-чревно действие. Инсектициди от ново поколение! има още по-ниска токсичност. Има контактно-чревно действие – действа на централната нервна система на вредителя или на нервните му възли. Примерно Банкол предизвиква парализа на храносмилателните органи.

1.   Фипронил (Фенилпиразоли) - Регент – масово контактно-чревно действие при нисък разход на препарат.
2.   Бенсултап ( приозводни на сулфоновата  или сярната киселина) – Банкол.
3.   Ацетамиприд ( Ацетамиди) – Моспилан.

край на цитат.

и още

"
Ако първия по важност показател за препаратите е тяхната токсичност, то вторият по важност е тяхната изпаряемост. Става въпрос особено при обработка в затворени помещения. Всяко вещество даже твърдо такова , може да се изпарява. Главен показател за изпаряемостта е  т.н. - НАЛЯГАНЕ НА ПАРИТЕ или Парциално Налягане. Без да впадам в обяснения от физически характер ще кажа , че колкото е по-нисък този показател, толкова по-добре  или колкото е по-ниска изпаряемостта, толкова препарата е по-малко вреден за нас и нашия организъм
Налягането на парите ( Парциалното налягане ) обикновено се измерва в Ра (Паскали).
За пестициди се смята за норматив измерването на парциалното налягане задължително при температура 20 градуса по Целзий. Колкото е по-голяма цифрата в степените на десятката – толкова е по-малка изпаряемостта. Това е защото степенния показател е със знак МИНУС.
Примерно - 1,0 по10-2    ( 1·10-2   )  е десет пъти по-токсичен показател  от  1,0 по 10-3

КЛАСИФИЦИРАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ПАРЦИАЛНИ НАЛЯГАНИЯ
•   до 1·10-2   - много добре се изпаряват и имат много добри фумигационни свойства
•   до 1·10-3   - добре се изпаряват и имат умерени фумигационни свойства
•   до 1·10-4  - изпаряват се лошо
•   до 1·10-5  - почти не се изпаряват
•   до 1·10-6   - може да се каже че практически Не Се изпаряват

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗПАРЯЕМОСТ НА НЯКОИ ПРЕПАРАТИ
Парциално налягане – важен показател за препаратите за Растителна Защита

( долу на един ред стоят първо активно вещество, второ – името на препарата с това активно вещество и накрая показателя за Парциално налягане, обозначението да се чете като – едно по десет на минус шеста - 1·10-6)  

•   Фипронил, Регент – по-малко от 1·10-6 Ра при 20 градуса по Целзий
•   Бромпропилат, Неорон - 6,8·10-6 Ра при 20 градуса по Целзий
•   Циперметрин, Децис - по-малко от 1·10-6 Ра при 25 градуса по Целзий
•   Тиаклоприд, Актара – по-малко от  1·10-6  при 20 градуса по Целзий
•   Ацетамиприд, Моспилан – по-малко от 1·10-6 при 20 градуса по Целзий
•   Авермектини – по-малко от 1·10-6 при 20 градуса по Целзий
•   Пиридабен , Санмайт – по малко от 1·10-6 при 20 градуса по Целзий
•   Хексатиазокс, Нисссоран - 3,4·10-6 при 20 градуса по Целзий
•   Имидаклоприд, Конфидор – по-малко от 1·10-6 Па  при 20 градуса по Целзий

•   Спиродиклофен, Envidor – по-малко от 1·10-5 при 20 градуса по Целзий
•   Спиромезифен, Дзюдо, Оберон, JUDO – по-малко от 1·10-5 при 20 градуса по Целзий
•   Перметрин - 4,5·10-5 при 25 градуса по Целзий
•   Диметоат,  БИ-58 - 1,13·10-5 при 20 градуса по Целзий

•   Хлорпирифос, Нурел-Д - 2,5·10-3 при 20 градуса по Целзий
•   Паратионметил ( Вофатокс, Метафос, Парашют) - 1,3·10-3 при 20 градуса по Целзий
•   Диазинон, Базудин - 1,9·10-2 при 20 градуса по Целзий
•   Карбофос, Малатион - 1,67·10-2 при 20 градуса по Целзий
•   Пиримифос метил, Актеллик - 1,3·10-2 при 20 градуса по Целзий
•   Пропаргит, Омайт - 4·10-2 при 20 градуса по Целзий
•   Карбосулфан, Маршал - 4,1·10-5 Ра при 25 градуса по Целзий. НО ПРОДУКТЪТ, КОЙТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ РАЗЛАГАНЕТО НА КАРБОСУЛФАНА Е 100 ПЪТИ ПО ТОКСИЧЕН ОТ САМИЯ КАРБОСУЛФАН. Той има парциално налягане 2,7·10-3 при 33 градуса по Целзий , много лесно се изпарява, има период на полуразпад- един месец. Това вещество е много токсично и стабилно!

"

# 605
  • Варна
Това са глупости, абсолютно за безвредни конкретно тези два препарата за топлокръвни  и са практически неизпаряеми
Регенце,
тва офиСиална информация ли е? Щото последния път моят пулверизатор се прецака и пръсках с моспилан с един нов, с който дребното обича да си играе. Значи мога да го измия хубаво и пак да му го връча да си пръска вода с него?

# 606
Абсолютно
Човекът е гуру в руските среди по препарати. Превеждах доста мартериали от него, правил е цели класификации. Използват инфото му в много цветарски групи. така го и цитират. Ако гугълнеш на Павел еникеев -Диметрис му е никнейма ще намериш какво имам предвид.

# 607
Имах късмета да уцеля намалени Мини Марк-чета в Хоуммакс и естествено едното си беше с етикет с името ми, намигна ми и направо скокна в ръцете ми  Wink И в къщи вече го разгледах /уж и там гледах, ама желанието ми е замъглило погледа явно.../ и намерих на едното листо от долната страна коварна памуклийка. Огледах нямаше друга, беше сингъл /надявам се/. Може ли да е наистина само една или има ли една, значи  има и компания някъде другаде по растението?  Махнах я, трябва ли да напръскам с препарат или ако не открия други няма проблем за маркчето?

# 608
Преди всичко честита Мини Маркска прелест Hug !
Аз бих изолирала и третирала - не се знае дали няма други гадини или яйца и предпочитам да се подсигуря.
Предлагам Моспилан.

# 609
  • Русе
Здравейте любителки на орхидеи.
Отскоро и аз се влюбих в тези прекрасни цветя и вече имам няколко, и разбира се постоянно се оглеждам за нови. Да се запиша официално при вас ме провокира поста на beauty_magnolia. Аз също уцелих намалена Мини марк в Хоуммакс (за Русе става въпрос) за смешните пари около 8 лева, обаче преди няколко дена видях едни зверове по цветоносите и листата. Изтрепах всичко видимо и минах с медицински спирт. Сега седи в изолатора и я наблюдавам изкъсо. Ето това е гадината:
Много фотогенична се оказа:smiles:
Та въпроса ми е упорита ли е много тая власиста въшка и колко пъти да я моря с моспилан?

# 610
  • София
Памуклийка, честито! Много е упорита тая гад. Изтрий листата старателно с памук и спирт. Третирай с препарати и почвата - виж назад в темата е писано за памуклийките. И я дръж далеч от другите цветя поне 2-3 седмици след като уж няма гадини, защото понякога остават само яйцата им и докато се излюпят и защъкат по листата има период в който видимо всичко е ок.

# 611
Преди всичко честита Мини Маркска прелест Hug !
Аз бих изолирала и третирала - не се знае дали няма други гадини или яйца и предпочитам да се подсигуря.
Предлагам Моспилан.

Impala, благодаря ти  Flowers Hibiscus
За сега я държа настрани от другите цветя. Но задължително ще купя Моспилан и ще пръскам. Много е писано за третирането с него, ще се върна да чета.

парашутани, честита ти нова орхидейка. Имаш и същата екстра като моята - памуклийка. И за двете важат съветите за Моспилана. Дано се преборим с тия дребни-вредни Angry

# 612
  • Пловдив
хм, при мен никога не са били упорити и проблемни тези памуклийки. Премахвам ги с една клечка, паяжинките - също, пообърсвам с памуче със спирт и така.. Никога не съм ползвала препарати за тях.

# 613
  • София
Ами моите орхидеи бяха въшлясали с тези гадове и месеци се занимавах с тях. Уж изчезват и после пак се появяваха, не знам от къде, но ми отне поне 2-3 месеца да се отърва от тях.

# 614
  • Пловдив
пфф, неприятна работа, при мен са били само на единични, нови цветя "в карантина". Може би затова съм изкарала късмет... или при теб атмосферата е много дружелюбна и гостоприемна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт