Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 6

  • 186 617
  • 728
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 12 866
Отчет и от мен. Тайне, само двете сме готвили днес, а?  Laughing А, и Марчева  Grinning
Хайде, моето не всичко е от днес, а вечерята ни сигурно утре ще пусна.

За закуска имахме Овчарски банички



Свински джолан с мед, балсамико и кока-кола



Крекери със семена



И Бърз десерт с кайсии

# 211
  • София
  • Мнения: 15 846
Крекерите изглеждат много вкусни, прочетох рецептата,струват ми се лесни, ще се правят  Peace.

# 212
  • Мнения: 12 866
Благораря, Тайна  Simple Smile
Не са маслено трошливи, по-скоро като по-твърдите солети, но са ми вкусни с много семена.

# 213
  • София
  • Мнения: 12 245
Отчет и от мен. Тайне, само двете сме готвили днес, а?  Laughing А, и Марчева  Grinning
..........................
Не, не, това което пуснах е от миналата седмица, не позна.  Wink Мързелувах достойно, но утре ще се метна направо във фурната-.... мда. Ще се готви и сладкиш ще забъркам за разкош. Ще приготвя Шварцвалд ама в купа, Black Forest Trifle.  С едната част съм готова, но ме домързя да го довърша, зарязах го и отидох първо да се разкрасявам и после на кафе с приятелки.  Simple Smile
Merelenda, откраднах си от теб този прекрасен джолан, никога до момента не съм приготвяла и винаги съм го пропускала с огромното си неуважение, като съм смятала, че  това не се яде, огромно и грозно. Да ама, не, ще се приготвя, страшно добре изглежда. Записах най-подробно.... след това крекерите, но за тях трябва да пазарувам разните му семена, никога до момента и чия не съм ползвала, също и лененото семе, и също неуважение към тях имах, след това записах и това десертче с кайсии, щото имам толкова много кайсии, че се чудя какво да ги правя, а исках нещо свежо и леко. Така че до сега все писах на бележник... мда. Благодаря за идеите, мързел, мързел, горещо, ама трябва и да се похапне нещо.. chef

# 214
  • Мнения: 12 866
Марчева, крекерите изглеждат привлекателно заради семенцата, но честно да си кажа, една идея по-твърди ми идват, но за мъжа ми за мезе за биричка са чудни. Бих пробвала по-маслени, или в съотношение мазнина-вода 50:50.
За семената - нищо не си изпуснала. И чията и лененото семе, особено чията, са безвкусни, но полезни, затова и влагат в различни изделия. Вкусът идва от мака и сусама. Като се запекат, стават чудни.
Не е нужно да слагаш точно тези семенца. Убедена съм, че ако имах слънчогледово семе да сложа, щяха да станат още по-вкусни. Иначе обичам тестени изделия с много мак и сусам.

А за джоланчето, последните 2-3 години приготвям. Преди и аз пренебрегвах, сега си взимам редовно.
Предните джоланчета са по-малки, крехки, по-бързо се приготвят на фурна, но имат по-малко месо, което за мен не е проблем. Продават джолани с кост и без кост. С кост са за предпочитане. Друго си е месото да се пече с кокала. Нерядко взимам 3 джоланчета с общо тегло около 1,200 кг и се изпичат за час и половина.
В повечето месарници, предните джолани продават по-евтино, а задните по-скъпо. Задните обикновено са с повече мазнина, някои ги оставят и с кожа, която като се прореже с нож, след изпичане става хрупкава като чипс, отгоре на джоланчето. Обикновено са около 1-1,2 кг и се пекат по-бавно. Най-често ги пека продължително, около 3 часа, да се отделя лесно месото (да се разпада).
Опитай, може пък да ти хареса.
Много хора ги готвят в глинен съд на бавен огън, нерядко със зеленчуци, но в последно време предпочитам да си ги пека с подправки и да си добавям отделно гарнитура.

# 215
  • Мнения: 1 265
А за джоланчето, последните 2-3 години приготвям. Преди и аз пренебрегвах, сега си взимам редовно.
Предните джоланчета са по-малки, крехки, по-бързо се приготвят на фурна, но имат по-малко месо, което за мен не е проблем. Продават джолани с кост и без кост. С кост са за предпочитане. Друго си е месото да се пече с кокала. Нерядко взимам 3 джоланчета с общо тегло около 1,200 кг и се изпичат за час и половина.
В повечето месарници, предните джолани продават по-евтино, а задните по-скъпо. Задните обикновено са с повече мазнина, някои ги оставят и с кожа, която като се прореже с нож, след изпичане става хрупкава като чипс, отгоре на джоланчето. Обикновено са около 1-1,2 кг и се пекат по-бавно. Най-често ги пека продължително, около 3 часа, да се отделя лесно месото (да се разпада).
Опитай, може пък да ти хареса.
Много хора ги готвят в глинен съд на бавен огън, нерядко със зеленчуци, но в последно време предпочитам да си ги пека с подправки и да си добавям отделно гарнитура.

Merelenda - аз вземам много често джолан и наистина става великолепно. Записах си и твоята рецепта - ЩЕ се пробва! chef Peace

*** - момичета, имам проблем със снимките! Моля дайте съвет, какъв/и сайтове да ползвам Може и на ЛС.
БЛАГОДАРЯ!

# 216
  • София
  • Мнения: 12 245
Merelenda, благодаря за разяснението. Ще го пробвам и ще споделя това джоланче как е станало, но нека да минат жегите. Почти цял ден фурна .... не, не мога сега.

sem22, за снимки ползвам postimage аз съм доволна.

ох, успях много успешно да се залея с 300 мл кафе с мляко... #Cussing out започвам да чистя #Crazy

# 217
  • Мнения: 22 867

sem22, опитай и с фотки-те, при мен напоследък с postimage не се получава, не знам защо. А, ако ползваш новата версия на бг мама, можеш направо от компютъра да качваш снимките. Peace

За из път, пеп-4о -вите кифлички, сладък и солен вариант bouquet





захаринки


и лимонови кексчета с шоколад и стафиди.


Скрит текст:

# 218
  • София-Младост
  • Мнения: 24 094
Не издържах...приготвих крекерите на Merelenda, но с пълнозърнесто брашно, бялото беше свършило...стра-хот-ни!  bouquet
Пълнозърнести крекери със семена


snimka.bg ползвам, когато трябва да кача някоя снимка.

# 219
  • Мнения: 12 866
О, с пълнозърнесто не се съмнявам, че са станали страхотни! Аз нямах налично, като никой път и направих с бяло.

# 220
  • Norge
  • Мнения: 2 311

Нелка, много се радвам да те видя тук  Hug
Пеп-чо, и от мен една ей такава голяма прегръдка за всички споделени досега мигове. И за тези оттук нататък!  Hug

От много време не съм се вдъхновявала за снимки, да си призная  Confused
Ще поместя една стара, само за да стане постът ми по-шарен 

Сладкиш с ябълки



Сем  Heart Eyes, ето един локален Wink сайт, който действа идеално:  http://bildr.no/

# 221
  • Мнения: 12 866
Ех, Нелка, от теб все произведения на изкуството съм свикнала да виждам, а сега вече ще се наслаждаваме и на достъпни за нашите ръце ястия, надявам се, виждайки този сладкиш, който изглежда чудесно  Simple Smile

# 222
  • Мнения: 1 265
Момичета благодаря на всички за помоща  newsm51 newsm51

Ще се пробвам през всички сайтове, които дадохте и дано се справя. помощника неще да помага този път  Mr. Green #2gunfire

# 223
  • София
  • Мнения: 15 846
Сурова наденица с праз и талиятели с грана падано, бекон и гъби.Щяха да са със сметанов сос, но не ми хареса сметаната, която съм взела.



# 224
  • София
  • Мнения: 12 245
За днес

Нещо съвсем обикновено , пържени кюфтета, но вкусно


В жегите месо избягвам и за мен имаше "Патладжани пармиджано"


също така и "Патладжани крамбъл" по рецепта на Йоли



За десерт спретнах набързо  и Торта "Шварцвалд", но в купа и всеки сам си сервира "Black Forest Trifle"





Остана още много, за цяла седмица имам храна..

Общи условия

Активация на акаунт