Как се казват нашите деца....

• 15 986
  • 107
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Михаела и близнаците Стефан и Иван.

Кръстени са на баби и дядовци. Твърдо съм за традицията. Имат си и имени дни. Мъжките имена задължително трябва да са български, после стават фамилия, за да не стане като Ричард Груев, например.
Не харесвам дългите имена, особено тези, които завършват на "слав" и "мир".
Всеки е различен и си има различни предпочитания.

Изпадам ужас, как ще се казват един ден внуците ми. Дано не ми се налага да викам из парка- "Уинонааа!

# 76
Ако на децата ти им харесва Уинона не виждам защо ще изпитваш ужас. Сама казваш, че всеки си има предпочитания. Аз пък не бих си кръстила детето нито на баби, нито примерно Иван, при положение, че Ивановци под път и над път и като цяло изобщо не ми харесва това име. Не, че
Уинона ми харесва, но както ти имаш избор, така ще имат и децата ти... пък ако планират Уинона да живее в чужбина или те живеят в чужбина по-добре Уинона, отколкото Станка на някоя баба примерно...

# 77

Изпадам ужас, как ще се казват един ден внуците ми. Дано не ми се налага да викам из парка- "Уинонааа!

След 15-20 години или вече ще ги приемаме за "български" или ще име минала модата, така че не ги мисли от сега.

# 78
Мария, Катя и Александър.

# 79
Няма такова нещо като задължително.Те и повечето имена не са български.Не обичам тривиални и банални имена.И честно да си кажа предпочитам Антъни и Джон през Иван или Георги 🙄😀

# 80
  • Пловдив
Аз пък преди години бях чела, че родителите на Уинона Райдър са били хипита и са я кръстили на река, та името е необичайно и за Америка.

# 81
Синът ми се казва Матей.Бебето, което чакаме през октомври, ако е момче ще е Лазар, ако е момиче се колебаем между Микаела и Лазара Simple Smile

# 82
И аз не съм голяма почитателка на това, че трябва детето задължително да е ктъстено на някоя баба или дядо. И точно за това дъщеря ми не е кръстена на никого. Както ведъж свекър ми каза : "и сега какво, да не би да си обичам внучето по - малко, глупости "

# 83
Полът и името на детето не бива да са причина то да е повече или по-малко обичано. Това си е дискриминация и всеки нормален човек би бил против.
Също така е нормално да са "модерни" чужди имена - по времето на социализма не сме ли заемали руски имена. Колко Екатерини имаше в моето училище например, вдъхновени от руски приятели на родителите.
Това, че сега са предпочитани западни имена според мен показва и разбирането на родителите, че живеем в един глобален свят.
С всичко дотук казано, ще отбележа, че моят син се казва Дамян, кръстен е на дядо си и има имен ден, който празнува Simple Smile Разбирам всички, които са решили децата им да се казват Джон и Дейвид, но аз лично харесвам Иван. Както на тях им се струва вероятно остаряло и странно, така и на мен ми дразни слуха някой да се развика на детската площадка - Ивон - Лили Пацова, ела веднага тук! Смятам все пак, че щом е за деца, всеки има право на собствен избор, и, дори и на мен примерно да не ми харесва, детето трябва да се уважава, за да израсте със самочувствие и себеуважение. Всяко име е красиво, щом е носено от прекрасен човек.

# 84
  • Варна
Деяна.  Simple Smile

# 85
Владимир. Simple Smile

# 86
  • Варна
И тук в подфорума, и по площадките забелязвам, че на момичета по-често се дават по-нетрадиционни или чужди имена, докато при момчетата се възраждат някои позабравени български като Дамян и Лазар- поздравления на родителите за хубавия избор.
Ванеси, Елизабети и други подобни ми звучат префърцунено и ненамясто тук, ако живеят в чужбина или са от смесен брак- добре.
А пък Джон и Антъни са точно толкова банални, колкото и Иван и Георги.
Но всеки с вкуса си, нали Wink

# 87
в моя блок има 3 'Никол' - имам чувството, че всяко второ момиченце се казва така.....

# 88
Ванеса и Елизабет са чудесни и отдавна възприети.А от Никол и Дария вече ми е втръснало 😣😃Джон и Антъни са си банални да.

# 89
Що за глупав спор се води? Който му харесва да си кръщава детето Джон да го кръщава, който го кефи Иван- така да е. Темата е съвсем различна.

Общи условия

Активация на акаунт