Счетоводител в нужда се познава 12

• 43 404
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
Знам си аз, че първо до вас трябва да се допитам, за да не се излагам на място. Благодаря! Снощи четох ЗМДТ и разни наредби за определяне на местните данъци, търсих новини дали е увеличаван/намаляван данъка през годините и така и не ми се изясни картинката. Единственото ми обяснение е, че явно е скочила данъчната оценка на имота, ама чак пък толкова. Иначе посочената от мен сума включва данъка + такса "Смет" + лихвите и за двете. Друг е въпросът, че контейнери няма, то и улица няма, де, така че въобще не може да се говори за сметосъбиране и сметоизвозване, но как да е. За град Варна става въпрос. Жилището не е основно, то самата сграда не е за жилищни нужди, де, гаражни клетки са. Цялата работа е, че наследих имота от баща ми и идвам като в небрано лозе. Всичко по имота като данъци беше изчистено до 2016г., но тази година, когато си подадох декларацията от Данъчното им просветна, че татко ми е разведен от 10 години и през цялото това време е плащал половин данък. Майка ми се е отказала при развода от този имот и никой никога не е търсил никакъв данък от нея. Цялата тази работа с това изведнъж просветване, че те не са знаели, че е разведен и години наред са му искали само половин данък ми се стори страшно нелепа. Както и че през 2013г. той е платил за данъка за 2012г. 51лв. (уж половин данък) и аз вчера платих уж другата половина за 2012г. в размер на 212лв. Стори ми се адски несправедливо, затова и исках да си сверя часовника с вас. Благодаря!

# 346
  • Варна
Случват се много такива нелепи неща. Баща ми беше разведен от 1998-ма, почина, и като извадих удостоверението - вътре пише женен.. Голямо обикаляне и ровене, пак във Варна. Иначе за гаражитр мисля че не важи това за основно/неосновно и съответно намаление на данъка.

# 347
  • В полите на Пирин планина
Иначе за гаражитр мисля че не важи това за основно/неосновно и съответно намаление на данъка.

Да, за гаражите не важи. Hands V
Те не са със жилищно предназначение.

Реално след развода е следвало да се подаде коригираща декларация и да се отпише частта, която е била на бившата жена и цялата партида да се заведе на мъжа.

# 348
Мда, получило се е някакво недоразумение и аз сега си блъскам главата. Лихвата ще я преживея, но според мен е справедливо данък за предните години да се определя според данъчната оценка за съответната година (2012, 2013 и т.н.), а не според данъчната оценка за 2017г., така си мисля. Както и да е, да сме живи и здрави, ще плащаме. Благодаря ви, Alexandra и Lady Brinne! Хубав ден!

# 349
Заплаща ли ми се болничен, при положение че имам 3м.стаж във въпросния обект?
С 6м. стаж съм общо, но съм ги натрупала с прекъсване.

# 350
Заплаща ли ми се болничен, при положение че имам 3м.стаж във въпросния обект?
С 6м. стаж съм общо, но съм ги натрупала с прекъсване.

Нужно е да имате поне 6 месеца осигурителен стаж през живота си, а не на конкретното работно място.

# 351
Благодаря!
А като продължителност има ли ограничение някакво?

# 352
Благодаря!
А като продължителност има ли ограничение някакво?

Еднолично от личен лекар или специалист - до 14 календарни дни. От ЛКК - до 30 календарни дни.

# 353
  • София
При изтичане на изпитателния срок, но отново си по заместване - не трябва ли предизвестието да е вече 1мес и за двете страни?!
Имат ли право да го запазят в тяхна полза?
http://www.img-share.eu/main/image_view/IMG_20170813_234456D571yTQ.jpg.htm
Не, след това срокът на предизвестие е 1 месец и за двете страни. Това и пише в линка, но те обърква вероятно, това че пише за непоределен срок, а заместването си е вид срочен договор.
Въпросът ми е по презумпция нали след изп.срок - вече няма как да няма 1мес предизвестие?
Че е срочен е срочен. Peace
Оказа се, че тази част остава същата като в първоначалния ми договор...
Другото което е  - ако преди месец е зададено общофирмено увеличение на заплатата, обхваща ли и тези на изпитателен срок към момента на заповедта или там както се обявава?  Мисля че не ме е хванало.

# 354
  • Някаде там
Здравейте, моля за помощ! Имам предизвестие до 10.09. От днес съм болнични до 07.09. Ако след това удължа болничния с 10 дни договорът ще се прекрати ли на 10.09 от счетоводството след изтичана на предизврстието? Как да постъпя,не искам да се връщам повече във въпросната фирма.

# 355
Здравейте,
когато фирма замрази дейността си, а управителят иска да се регистрира в Бюрото по труда, какви документи се изискват? Четох, че трябва да се приложи някакъв документ за осигурителния стаж, кой трябва да го издаде и какво представлява? А относно спирането на дейността, трябва да се носи също копие от декларацията, подадена до НАП ли, лицето е било самоосигуряващо се, не на ДУК?  

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 15:06 от relight

# 356
  • тук-там
.............. а управителят иска да се регистрира в Бюрото по труда, какви документи се изискват? Четох, че трябва да се приложи някакъв документ за осигурителния стаж, ко

Нали не се надявате на обезщетение? newsm78

# 357
.............. а управителят иска да се регистрира в Бюрото по труда, какви документи се изискват? Четох, че трябва да се приложи някакъв документ за осигурителния стаж, ко

Нали не се надявате на обезщетение? newsm78

Защо? Има ли проблем?

# 358
  • тук-там
.......... лицето е било самоосигуряващо се, не на ДУК? 

Ако това е вярно -да! Peace

# 359
.......... лицето е било самоосигуряващо се, не на ДУК? 

Ако това е вярно -да! Peace

Искаш да кажеш, че по закон самоосигуряващо лице, което е прекратило осигуряването си, не може да се запише в Бюрото по труда и да получава обезщетение? Доколкото знам, няма такова нещо, поправете ме, ако греша.

Общи условия

Активация на акаунт