Подготовка за малкия човек

• 74 629
  • 884
  •   1
Отговори
# 855
С дъщеря ми пробвах капки против колики, но и с тях, и без тях, все тая. Просто период, който трябва да мине. За мен са излишни.

# 856
Нашето бебе има колики, но прецених, че няма да давам капки. Беше ме страх да не се запече и да стане още по-зле.
Масаж, гушкане, възглавница с костилки от череши- така ги борим.
И аз така-давахме й чай против колики, никакви капки не сме купували.
Герда, би ли споделила къде ходиш на лекции/у-ще?

# 857
Според мен не е проблем, ако човек се подготви предварително.
Да, има денонощни аптеки, но ако майката се грижи сама за бебето (без баби и роднини) и таткото е възпрепятстван точно в този момент (има бащи, които ходят в командировки, на дежурства, смени), не може да тича до аптеката с ревящо бебе.
Капките не са непосилна сума (средно около 10 лева).
Аз например винаги имам в домашната аптечка лекарства и материали от първа необходимост, някои от които не съм използвала, но предпочитам да съм подготвена, отколкото да търся през нощта по аптеките.

# 858
Не бих сложила капките против колики в графа "първа необходимост".
А и покрай бебето има толкова неща "за всеки случай", тук 10лв., там 20 и накрая се събира сериозно сума ненужни неща.

# 859
Не бих сложила капките против колики в графа "първа необходимост".
А и покрай бебето има толкова неща "за всеки случай", тук 10лв., там 20 и накрая се събира сериозно сума ненужни неща.
Е, да, всеки сам си преценява.
Аз лично ще си купя.

# 860
Аз не прибегнах до тях, защото като гледах във Фейсбук групата какво става-единия вид, другия, третия, комбинация от два вида, после друга, после запек и се почва микроклизми, сиропи.. направо ме беше страх. Наскоро четох някъде, че капките против колики служат само за успокоение на майките.
Разбира се, че който иска ще си купи, но нали сме тук да си споделяме опит Wink

# 861
Разглеждах и сравнявах по състав различните марки на пазара.
Обобщено има следните видове:
1. съдържащи ензима лактаза;
2. съдържащи симетикон;
3. съдъражащи етерични масла от копър, мента и анасон;
4. комбинирани: с енизима лактаза и копър например.
Честно казано не знам кой състав е по - добър, но, Poliiii, и ти си права, може просто за мое успокоение да купя и да давам, ако има нужда.
Иначе има и масажни масла за коремче с етерични масла, разтворени в базово масло, за външно приложение.

# 862
Капките са различни и влияят върху различни неща, т.е. състава е според "проблема".
Ако бебето няма лактазен дефицит, няма нужда да му се додава лактаза, например. А тези със симетикон са газогонни и е добре да се дават при нужда - трудно отделяне на газове - а не профилактично.

# 863
Бона, то общо взето това са двата вида капки, които се продават с най-различни търговски наименования. но въпросът е как човек да разбере какъв е проблемът? остава принципа на пробата и грешката, но това пак означава да се дават понякога ненужни препарати на детето.

# 864
А в Щатите са направили клинично проучване, според което само от пробиотик (ала Био Гайа) има смисъл. Наистина за мен няма файда "профилактично" да се купуват и лактазни, и със симетикон.

# 865
Газовете лесно могат да се разпознаят, мисля.
Лактазният дефицит (съпроводен е и той от бая газове) също има разпознаваеми симптоми.

Като профилактика препоръчват пробиотици, но... не знам, не видях значителна полза от тях. А много често при разреждане на изхожданията на бебето казват "ами спрете ги, може да е от тях"...

# 866
А в Щатите са направили клинично проучване, според което само от пробиотик (ала Био Гайа) има смисъл. Наистина за мен няма файда "профилактично" да се купуват и лактазни, и със симетикон.
За това бях чела в един сайт с научни публикации (упражнявах четене и разбиране на научен текст на английски език). Споделих с моя близка, която беше родила наскоро и бебето имаше колики. Поспорихме дали е вярно. Но съм по - склонна да вярвам на това, защото при недобра чревна флора се получава метеоризъм, който пък води до спазми.
От личен опит съм пробвала различни видове през годините и мога да кажа, че от Био Култ съм най - доволна. Избави ме от дискомфорта в червата. Мисля, че е с най-богат състав от щамове на пазара. Имат и бебешки, но съдържа витамин D, но отново е с най - пълен състав щамове. Според мен трябва консултация с педиатър за приема му. Друг, който ми се вижда с добър състав щамове, е Прокомбо.

# 867
  • София
Аз давам био гайа от началото.
Колики има от шестия ден. Бяха леки, но после се засилиха много. Червата пълни с газове. Борим ги с лефакс и колийф по схема. По-добре е категорично.
За мен комбинацията от лактаза и симетикон е логична. Едното предотвратява образуването на газове, а другото извежда вече натрупаните.

# 868
Да, но пък ако лактазата подейства, всъщност доста бързо се елиминира нуждата от симетикона, защото усиленото газообразуване намалява и изчезва.

# 869
здравейте, имам въпрос относно плановото секцио: все по-често чета за планови секцио, които са изтеглени до две седмици преди термин ( в което има логика, разбирам), някои са примерно 4-5 дни преди термина  newsm78 Преди 11 години, когато раждах първото дете и пак беше ясно, че ще съм със секцио заради тесен таз, никой не ми насрочи секциото за по-рано и ме чакаха до последно, което донесе проблеми и едва спасиха бебето в крайна сметка.

Въпросът ми е, от какво зависи колко по-рано ''издърпват'' датата за секцио и има ли опасност да ме оставят пак до края да чакам?

Общи условия

Активация на акаунт