Отговорите са в сърцето! Възможности анализираме, посоки си избираме!

• 97 018
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
ами да, всъщност копието ще бъде разпечатка от електронната система, какъв е смисъла да се ходи на опашки до някакво си училище-гнездо? по-добре в къщи и на спокойствие да се попълни заявлението, шанса за грешки в гнездата всъщност май е по-голям; в къщи ще попълваме само едно, докато хората в гнездата стотици...

# 496
  • София

От РУО - София-град.

Министър Дидева, може ли мнение по въпроса с публикуваните паралелки в таблицата на РУО София за НПМГ и тези публикувани на сайта на НПМГ. За профил Природни науки. Няма ли разминаване?

# 497
  • Пловдив
ами да, всъщност копието ще бъде разпечатка от електронната система, какъв е смисъла да се ходи на опашки до някакво си училище-гнездо? по-добре в къщи и на спокойствие да се попълни заявлението, шанса за грешки в гнездата всъщност май е по-голям; в къщи ще попълваме само едно, докато хората в гнездата стотици...

Там си попълваш заявлението сам, приемащите само го ... приемат.  Peace
толкова години не чух да има някакъв грандиозен проблем с училищата - гнезда и подаване на хартия, че даже и без входящ номер на заявлението.

# 498

Точно ходенето на място, смятам за по-добрия вариант - на място ти проверяват и въвеждат всичко в твое присъствие, както и официално получаваш копие от "одобреното и въведено"! Освен това единия разпечатан екземпляр си го прибират при тях, именно той е подсигуровка и за МОН от срив в системата он-лайн.

Не пренебрегвам варианта за какъвто и да е срив по което и да е време - например след края на приемане заявленията и преди врътване на класирането.

Лично мнение... Peace

Не става ясно да въвеждат на момента данните от хартията в ел.система.
"Длъжностно лице ще регистрира Заявлението, което ще получи номер от електронната система, ще го разпечата в два екземпляра и ще Ви предостави единият. С това Заявлението Ви е прието."
Ще сравнят кодовете по хартията.
Ще отпечатат номера на входирането според мен. Не цялото заявление, току-що вкарано от служител.

# 499
  • София
Сега ми се обади приятелка - звъняла в две от училищата -гнезда - казали й, че е задължително детето да е там за записването. Вече се обърках - мога ли да отида сама с подписано от детето заявление?

# 500
"Следващата стъпка е Заявлението Ви да бъде входирано в електронната система. Това ще бъде извършено от длъжностно лице, на което ще трябва да се съобщят имената на един от родителите, телефонен номер и/или електронен адрес. Длъжностно лице ще регистрира Заявлението, което ще получи номер от електронната система, ще го разпечата в два екземпляра и ще Ви предостави единият. С това Заявлението Ви е прието."

Според мен на момента ще вкарват в системата заявленията. Защото иначе не виждам как ще се получи номер от ел. система и какво всъщност ще разпечатват в два екземпляра. В демо версията нямаше възможност да се получи номер или печата нещо преди заявлението да е въведено.

# 501
Скрит текст:
15.06.2017 г.

Уважаеми родители и кандидат-гимназисти,

От 16.06.2017 г. до 22.06.2017 г. можете да подавате Заявления за участие в първи етап на класиране след положени изпити чрез тест и проверка на способностите за приемане в VIII клас. Подаването може да стане по два начина:

1. Електронно подаване на Заявлението става от всеки компютър по всяко време без ограничания. Попълването е през сайта https://priem.mon.bg/, където можете да влезете с входящия № и кода за достъп от служебната бележка за удостоверяване на мястото за явяване на приемен изпит, която сте получили от училището. Попълването става като подреждате паралелките в низходящ ред (започвате от най-желаните) избирайки кода на паралелката или училището и от там паралелката. За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Желателно е да попълните поне двадесет паралелки и да ги съобразите с резултатите си от изпитите. Броят на желанията не е ограничен. Ако в желаните паралелки има специалности от професии трябва да прикачите сканирано в pdf-формат медицинско свидетелство.
След като попълните исканите от Вас паралелки внимателно проверете попълненото Заявление и се уверете, че сте попълнили точно тези паралелки, които желаете и те са по реда на Вашите желания. Убедете се, че сте попълнили вярно и точно желанията си.
Подаването на Заявлението по електронен път приключва с натискане на бутона „Запиши“ след това не можете да правите никави промени и не можете да подавате друго Заявление нито по електронен път, нито на хартиен носител в училище-гнездо.

2. Подаване на Заявление в училище-гнездо става като посетите което и да е гнездо на територията на град София (за ученици от страната подаването става само в 1 СУ „П. Славейков“). Работното време е от 8:00 до 18:00 часа без събота и неделя. Няма райониране или други ограничения. Заявление можете да изтеглите от настоящия сайт и да попълните вкъщи на компютър или на ръка, а можете да получите бланка и в училището-гнездо и да попълните там на място. Списък с паралелките е изложен в училищата-гнезда на достъпно място. Попълването става като подреждате паралелките в низходящ ред (започвате от най-желаните). За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Желателно е да попълните поне двадесет паралелки и да ги съобразите с резултатите си от изпитите. Броят на желанията не е ограничен.
При отиването в училище-гнездо първо ще Ви бъде направена проверка в електронната система дали не сте въвели електронно Заявление. Ако се установи, че вече имате такова друго Заявление няма да Ви бъде прието. При условие, че няма регистрирано Заявление в електронната система Вашето Заявление на хартиен ностиел ще бъде кодирано от длъжностно лице, а ако Вие сами сте нанесли кодовете ще бъде само проверено. След това ще Ви бъде поискано само за справка Свидетелството за завършено основно образование. Не се изисква копие. Ако в Заявлението Ви има паралелки със специалности от професии трябва да носите оригинал и копие на медицинското свидетелство. След проверка от длъжностно лице оригиналът ще Ви бъде върнат. Следващата стъпка е Заявлението Ви да бъде входирано в електронната система. Това ще бъде извършено от длъжностно лице, на което ще трябва да се съобщят имената на един от родителите, телефонен номер и/или електронен адрес. Длъжностно лице ще регистрира Заявлението, което ще получи номер от електронната система, ще го разпечата в два екземпляра и ще Ви предостави единият. С това Заявлението Ви е прието.

На Всички желаем успех!
Има ли още желаещи да ходят с хартия в гнездата ? hahaha Joy
Има. Заради "Подаването на Заявлението по електронен път приключва с натискане на бутона „Запиши“ след това не можете да правите никави промени и не можете да подавате друго Заявление нито по електронен път, нито на хартиен носител в училище-гнездо."
Навика ми е, всичко което правя, да си го запиша, после да се проверя сама или с още някой... и когато се уверя, че е наред, да го "кача"/публикувам/авторизирам... Та заради тези ми трайни служебни навици и голяма какафония вкъщи с многото "мамо, мамо..." не съм сигурна, че ставайки от компа (да изключа котлона например, или да вдигна телефона, или да отговоря едносрично на поредно питане...) няма да цъкна единственото и невъзвратимо "Запиши"
 Whistling Може аз да съм старомодна, но ми се искаше поне една стъпка повече преди безвъзвратността!

# 502
Разпечатват документ за приемане на данни.
Както е по институциите. Входират ти данъчната декларация в софтуера за входящи номера, но самите данни от хартията оператори въвеждат друг път. И те издирват, ако има несъответствия. Нали и тук се иска тел.за връзка. Как си представяш 100 желания (дори само кодовете да цъкат) да въвеждат на всеки един  ooooh!

# 503
  • София
Ау, голяма трагедия е една по- ниска текуща оценка. И аз, ако съм нормален учител по информационни технологии, изобщо няма да я взема под внимание, като знам какво се е случило.
А дали системата не се е бъгнала от натоварване. Доколкото си спомням, за това НВО можеш да си избереш ден и час, в който да го правиш, не е нужно всички да са по едно и също време в платформата.
Галимар, гимназиите имат още 2 седмици часове.
Това е подигравка с труда им. Да Ви кажа, че в една частна компания за такъв грандиозен провал ще те уволнят задължително. В администрацията наказани няма. Нали видяхте, че г-жата от УНСС е пенсионирана, а момчето подало жалба, наказано.  Това е арогантно, нагло, безцеремонно и не знам още колко квалификации мога да използвам.

Всъщност точно проблемът е, че не е подал жалба, а е написал за случката на страницата си във Фейсбук и ѝм е уронил престижа Sick То пък един престиж ... всички го знаем какъв, но никой не иска да каже, че царят е гол.
Да кажа, че съм го завършила това УНСС, чат-пат някое близко дете завършва там и ми е ясно в известна степен какво е положението там. Хич не е престижно даже, обаче както мъдро казваше моята любима учителка по математика - В царството на слепите и едноокият е цар!

Напълно го оправдавам, от писане на жалби полза няма. Получаваш един отговор пълен с клишета и всичко потъва в забвение. Никога нямаше да се даде гласност. Посредствеността, мързела, корупцията много се плашат от това някой да не научи за тях.
Същото е с РУО, аз прекарах известно време, почти няколко часа там, всички са спокойни, усмихнати и безгрижни, вие се мъчите да ги накарате да си вдигнат телефоните. Няма да стане.

# 504
peneva_a, няма ли да има бутон "Преглед и проверка", преди бутона "Запиши", как си е редно  Thinking

# 505
Както е по институциите. Входират ти данъчната декларация в софтуера за входящи номера, но самите данни от хартията оператори въвеждат друг път. И те издирват, ако има несъответствия. Нали и тук се иска тел.за връзка. Как си представяш 100 желания (дори само кодовете да цъкат) да въвеждат на всеки един  ooooh!
Кодове се въвеждат доста бързо... Но примера с данъчната декларация не е приложим -
Скрит текст:
тази година трябваше да внеса на сина ми... вкараха я за секунди, дори слагайки ЕИК на източника на дохода, директно излезе по кой код какво се дължи по неговото си ЕГН... и гледайки на екран отмяташе ред по ред в декларацията и в приложението... и чак тогава даде входящ номер!
peneva_a, няма ли да има бутон "Преглед и проверка", преди бутона "Запиши", как си е редно  Thinking
В демо весията някой да е видял нещо такова... някой да си е видял нещо, като разпечатка преди последната стъпка... аз не видях, а и никой не сподели... При следващо влизане в демото, не ми показваше списък с желания от предишното влизане, но без натискат "окончателен" бутон...

# 506
Както е по институциите. Входират ти данъчната декларация в софтуера за входящи номера, но самите данни от хартията оператори въвеждат друг път. И те издирват, ако има несъответствия. Нали и тук се иска тел.за връзка. Как си представяш 100 желания (дори само кодовете да цъкат) да въвеждат на всеки един  ooooh!

тел. за връзка се искаше и в демото, и какво от това? иначе тези 100 желания все някой ще ги въведе, защо решихте, че този някой ще е по-заинтересован и загрижен от родителите всичко да е точно? а иначе отдавна е измислено и се използва как да си дадеш данъчната декларация като сам си попълниш данните, без намеса на оператори или разкарване до опашките в НАП...

# 507
Ако декларацията е с бар код  Peace

То не са само кодове. И данни за дете; оценки и т.н. Ясно, че после пак ще проверяват въведеното на секундата.
А на теб биха дали грешно въведени данни, принтирани ... Не знам, според мен ще става много бавно, ако е така.

Rumen_s, аз не споря за последното;) А за това дали ще се въвеждат от хартията на момента данните от служителите в гнездата.

# 508
  • Пловдив

И представяш ли си да им спре нетът? Хиляда човека на опашка и няма достъп до системата?
А колко учители трябва да бъдат обучени за всяко гнездо? Може, но не и за тази година. При положение, че все още има грешки в самата онлайн система.

# 509
тел. за връзка се искаше и в демото, и какво от това? иначе тези 100 желания все някой ще ги въведе, защо решихте, че този някой ще е по-заинтересован и загрижен от родителите всичко да е точно? а иначе отдавна е измислено и се използва как да си дадеш данъчната декларация като сам си попълниш данните, без намеса на оператори или разкарване до опашките в НАП...
Да, но със съответния подпис (ПИК или ПУК беше...) и с варианти да се запазиш и провериш, коригираш, провериш... неколкократно декларацията преди да я качиш и да стане бевъзвратна... А май ако внесеш на хартия, важи внесената...
Наистина този бутон - единствен и последен, неотменим и безвъзвратен (Save! който ползвам хилядократно всеки ден...) много ме стресира... ще се разходя с детето, чак пък толкова страшни опашки не очаквам...

...То не са само кодове. И данни за дете; оценки и т.н. Ясно, че после пак ще проверяват въведеното на секундата.
А на теб биха дали грешно въведени данни, принтирани ... Не знам, според мен ще става много бавно, ако е така....
Всяко дете (Гражданин на РБ, не само децата) се идентифицира еднозначно с ЕГН, въвеждайки него излиза връзка с всичките му данни, включително оценки, адрес и т.н. Тях трябва само да ги сверят с написаното от нас на хартия... Като вкарват код, излиза име на паралелката, трябва да сравнят с хартията, не да я изписват... все пак не попълват в празна таблица...

Общи условия

Активация на акаунт