Какво ви е мнението за Прайда?

• 122 666
  • 2 313
  •   1
Отговори
# 1 620
Сериозно ли? Shocked

# 1 621
 Joy Joy Joy

А колко прост е бил живота през Средновековието,
даже нямало нужда да се учи четене и писане.

# 1 622
Нито пък са знаели нещо за Х и Y хромозомите.
Между тези 26+ пола не виждам старомодното Male и Female. Бас държа, че и авторът на генетичния код (бил той еволюцията или извънземните, или Господ), би се затруднил да изтълкува чак толкова свободно простите комбинации ХХ или ХY.

# 1 623
За мен това е прекалено. От друга страна обаче - разни неправителствени организации, сдружения и пр. групи могат да си определят и наличие на 100 пола, също и всякакви ексцентричности - щом това не е официално регламентирано, не виждам с какво пречи.

# 1 624
Принципно с нищо не пречи. Но, както се казва, така се започва. Днес третият пол е узаконен на много места, а, доколкото знам, от 2018 г. поне в канадската провинция Онтарио спират да издават документи с указване на половата принадлежност. Gender neutral language е официална, облигатно налагана езикова норма в много американски елитни университети. Дори има много курсове за обучение по Gender neutral language, включително по интернент. Нищо особено - просто обработка на общественото съзнание.

# 1 625
В конкретната таблица, която си дала, ми е странно това - доколкото изобщо я разбирам, защото някои понятия са ми съвсем неясни - че се смесва пол с национална/етническа принадлежност; защо например има "Native American" и пр. А може би целта на цялата тази работа е не да легитимира нещо, а да изследва представи - как този или онзи се самоопределя, как идентичностно се полага... Де да знам - ако е изследователски експеримент - ок, ако има претенции за сериозност - не е ок, защото - най-малкото, освен тези 26 опции могат да се изобретят и още два пъти по 26.

# 1 626
Между тези 26+ пола не виждам старомодното Male и Female.

Да беше видяла, че картинката е продължение, не е целия въпросник  smile3553

# 1 627
Принципно с нищо не пречи. Но, както се казва, така се започва. Днес третият пол е узаконен на много места, а, доколкото знам, от 2018 г. поне в канадската провинция Онтарио спират да издават документи с указване на половата принадлежност. Gender neutral language е официална, облигатно налагана езикова норма в много американски елитни университети. Дори има много курсове за обучение по Gender neutral language, включително по интернент. Нищо особено - просто обработка на общественото съзнание.

А това цялото защо е лошо?

# 1 628
А, не се съмнявам, че и канибализмът не е лош - в определен социален контекст.

# 1 629
От друга страна Black_Sapphire, чиито мнения в тази тема като цяло не споделям, е намерила добър пример за малоумщина - ако показаната таблица е сериозна. Аз продължавам да ѝ се дивя - не заради опасенията, които  Black_Sapphire има (промиване на съзнанието и пр. конспирации; хич не ме стряска това кой как се определя); намирам методологически проблем в нея обаче.

От желанието да се даде свобода на самоидентификацията (тези 26 опции) се стига до йерархизиране, което отнема свободата. Аз може да не се определям с нито една от тези 26 опции, оставена ми е възможност да допълня с друго, но моето допълнение - понеже не е представено в списъка - е някак маргинализирано. В това е капанът - че колкото и възможности да бъдат дадени, все ще остане нещо непредставено.

# 1 630
Между тези 26+ пола не виждам старомодното Male и Female.

Да беше видяла, че картинката е продължение, не е целия въпросник  smile3553

Картинката показва целия списък. Започва с въпрос и свършва с "други", като има място за още едно квадратче (каквото липсва). Очевидно на следващата страница следва друг въпрос.

Защо се смесват национална принадлежност и пол? Вероятно искат да направят реверанс и към етническите малцинства, и едновременно да размахат поучително пръст, че междинната сексуалност е била традиционна част от други култури (използвани са съответните наименования).

Последна редакция: вт, 11 юли 2017, 16:45 от Анонимен

# 1 631

В туитър има едно обсъждане на въпросника https://twitter.com/CHSommers/status/884067986834960384/photo/1
Дискусията е в профила на тази жена https://en.wikipedia.org/wiki/Christina_Hoff_Sommers

Попаднах на едно мнение, че не е нещо революционно с линк към този материал.
http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/university-gender-iden … 13ab66a19f61701c6

ПП Допускам че липсата на традиционното мъж/жена е заради това, че проучването вероятно се прави сред жени по вродени биологични признаци /такава е организацията/, така че ако избереш cisgender, се признаваш за жена, а по рождение няма как да си мъж.

Последна редакция: вт, 11 юли 2017, 17:11 от Vapor

# 1 632
Вейпър, благодаря ти, че попълни пропуск от общата ми култура. Тази жена настина заслужава адмирации - както Аян Хирси Али примерно.

Нямам какво да добавя към следното:
"Sommers has contrasted equity feminism with victim feminism[5] and gender feminism,[5][6] arguing that modern feminist thought often contains an "irrational hostility to men" and possesses an "inability to take seriously the possibility that the sexes are equal but different""

# 1 633
Joy Joy Joy

А колко прост е бил живота през Средновековието,
даже нямало нужда да се учи четене и писане.

Божее, а горната простотия  е белег на високо развита цивилизация може би.... Mr. Green

Съвсем изтрещяхте.

# 1 634
А, не се съмнявам, че и канибализмът не е лош - в определен социален контекст.

Аз не питам за канибализма.

Общи условия

Активация на акаунт