(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 35/

• 83 802
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
# 631
  • тук, на мястото си
Тази година се отказах да си правя разсад за оранжерията, ще  си купя готов. Решихме с ММ да садим  не по-рано от 1.04. За външни домати още е доста рано.
Идеала не е това което беше, за голямо съжаление.

# 632
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
идеалът не беше ли дългия консервен домат?
не че нещо, ама ме гложди, какво толкова неземно е имало в него? твърда ципа, плътно месо, леко кисела жилка...
бононията и трапезицата бяха подобни, даже единият беше със същата форма, но не се сещам кой от двата Simple Smile

# 633
  • Русе
Днес влязох по друг повод в аграрната аптека, и викам да си взема и едно пакетче семена за доматки, нарочила си бях Ръгби, оле..ми то 4лв пакетчето..пловин грам. Тук ли скъпо продават или аз не съм в час. Взех си го, де, ама някак нерадостно Simple Smile

# 634
  • тук, на мястото си
Не, не беше дългия консервен домат,  той се казваше "Рома".
Идеала беше червен, объл, с тънка ципа, среден на големина,  вкус на домат, малко по-кисел от розовия, но не чак   толкова колкото Лука например, не се разболяваше. Селски домат, от който си оставяш семе и другата година си го сееш.

# 635
вярно, че консервния беше рома. Simple Smile объркала съм се нещо.

цвете, има по 4 лЪва, има и по 0.99.
твърдят, е кълняемостта на по-скъпите е по-голяма, но ... като не върви заради цената например, семената остават за следващата година и тогава няма как да са пак на с кълняемост близка до 100%...
ние сме експериментатори - опитваме нови сортове, събираме си семена от нашите страите, събирам и от купените от магазина домати, когато ми хареса вкуса. някои стават - други не Simple Smile
но се забавляваме
личен опит за  здрав домат, който не го лови болест - тигерела
средно едри, на китка по 6-8 почти еднакви на размер, плътни и леко кисели доматчета и интересни - раирани са Simple Smile

# 636
  • Русе
Ама много смешен домат, на раета, но със сигурност ще си го взема, щом е устойчив. Трябва ми трети сорт, ще ми е интересно да опитам този, а и ще взема акъла на комшиите.

# 637
Simple Smile Simple Smile Simple Smile аз не го колтучих, стана истинска стена от домати, роди много - с една дума препоръчвам.
не знам дали намери повече информация в нета Simple Smile но по спомени, вегетационния му период е много по-къс от този на другите домати. много по-бързо започва да плододава. и чушки такива искам да си намеря - късо ни е лятото Sad
бабата съседка не го хареса, защото е по-кисел от розовия и едрия червен, пък и тя иска всичко да е голямо Simple Smile Simple Smile но моите хора много го харесаха.

# 638
За много години и от мен! Да сте живи и здрави! Годината да е здрава и плодородна!  bouquet

Ние вкъщи харесваме сорта Миляна, Идеалът ни киселее. Тази година имахме и домати, които бяха с форма на чушка, много вкусни. И от Рома- та бях доволна, роди много, суших, правих консерви.

# 639
Добри, подстрекателка такава!!! :* Реших да прочета за Тигерелата и попаднах на понятие, което не успях да разгадая - кордонен сорт домати - какво означава?

# 640
Днес влязох по друг повод в аграрната аптека, и викам да си взема и едно пакетче семена за доматки, нарочила си бях Ръгби, оле..ми то 4лв пакетчето..пловин грам. Тук ли скъпо продават или аз не съм в час. Взех си го, де, ама някак нерадостно Simple Smile
Толкова го купих и аз, но със сигурност ще ви се отплати. Аз не бях виждала по толкова домати от корен, то е като гроздове. Поне при нас така беше. На мен ми останаха семки от миналата година и аз сега мисля първо тях да садя. Така че едно пакетче за две години .

# 641
  • Русе
Много, много ти благодаря!! Изтри чувството ми на прецаканост...InnocentInnocent

# 642
  • тук, на мястото си
Доста добри неща прочетох за Ръгби,   така че може и да го опитам тази година.

# 643
Добри, подстрекателка такава!!! :* Реших да прочета за Тигерелата и попаднах на понятие, което не успях да разгадая - кордонен сорт домати - какво означава?

не намерих обяснение в Гуги Wink но по асоциация с лозята "на кордон" реших, че е просто друга дума за "колов" Simple Smile

навремето не слагаха по един кол на домат, а примерно 4 кола на ред и се опъваше тел, като на лозето. Simple Smile като привързваш домата на телта е почти като колов, но без преразход на колове. Simple Smile Simple Smile

дайте идеи за пипер с къс вегетационен период. Simple Smile
белия калинков гороглед е в списъка, но търся още нещо. Simple Smile и рибки мисля да сложа, но никой не яде люто, та все още не съм ги решила твърдо.

# 644
Рибките нали не са люти? Поне така си спомням от едно време.
Аз мисля този път да наблегна на безколови домати, но все още не съм измислила нищо конкретно. Една година имахме Трапезица, може пак да опитам с тях.
У дома е пълно с цъфнали кокичета. Даже едно розово храстче ми е цъфнало с един цвят, и розите имат цъфнал цвят  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт