Частни училища - информативна тема 18

• 120 406
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofiq
Детето ми е на училище до 18 в ЧУ, срещу определено заплащане на месец за времето от 17.30 до 18.00. Транспортът пък обира децата след 17:30 и докато ги закара до вкъщи за някои сигурно е и след 18.00. Варианти има.
В Питагор децата пък без допълнително заплащане стоят до почти 18.00 в стая за игра с надзорен учител. Никога не са правели проблем за това.

# 241
Вярно, домашни в къщи се пишат само в събота и неделя.

Това според мен е добре и още по-добре ще бъде ако не са големи домашни, за да могат все пак и да си поиграят и отпочинат децата.

Аспарагус, когато бяхте в ПУК имаше ли деца, които не спаха на обяд? Питам, защото моето вече не спи, а е една година преди ПУК и не знам дали ще може, а и дали е добра идея, тепърва пак да се приучва да спи.
От колко до колко работи училището,  има ли избор на спортове, които могат да се практикуват там?

# 242
  • София
В ОТ не се заплаща за отрязъка 16:30-18ч, освен ако детето не ходи на някакво занимание. Иначе ги гледа учителка - на двора или в лего стая.
Домашните и при нас са само уикенда и не са големи, за мен това е плюс.

# 243
Вярно, домашни в къщи се пишат само в събота и неделя.

Това според мен е добре и още по-добре ще бъде ако не са големи домашни, за да могат все пак и да си поиграят и отпочинат децата.

Аспарагус, когато бяхте в ПУК имаше ли деца, които не спаха на обяд? Питам, защото моето вече не спи, а е една година преди ПУК и не знам дали ще може, а и дали е добра идея, тепърва пак да се приучва да спи.
От колко до колко работи училището,  има ли избор на спортове, които могат да се практикуват там?

Ние бяхме на ПУК в ДГ. Аз това и писах, че съжалявам за това, че не го дадох в училище. Но нашият спеше. Спеше и първият срок в училище.
Но пък имат стаи за почивка - с килимчета, игри, възглавници и децата, които не искат да спят почиват там. Ако е хубаво времето - играят на двора.

Училището работи от 7:30 до 18:30 - допълнителният престой след 17:15 не се заплаща. Поне към този момент, де.
Има избор на спортове - танци и у-шу са засега. Миналата година имаха и художествена гимнастика, шах и плуване... Но нещо децата потеглиха на различни посоки. Сега избираемите ателиета са танци, у-шу, състезателна математика и руски език.

# 244
  • в страната на чудесата
Blisss, още ли сте в ПБ?

Аз редовно доработвам в къщи, за да мога да го взема по-рано. Училището помоли да вземаме децата до 5.30. Но според мен оставане до късно е трудно и ЗС децата. Поне моето има нужда да си е у дома известно време в будно състояние Simple Smile

# 245
Благодаря за отговорите по повод сравнението м/у „Света София” и „Питагор”. Това, което търся, е много добрата подготовка по английски език и математика, което дават и двете училища, доколкото съм запозната. В допълнение за мен е важно да се подхранват индивидуалността и талантите, детето да се научи да бъде самостоятелно, отговорно и със самочувствие. Питагор ми е по-близо като локация, за Света София чета повече положителни коментари. Вие какво ще ме посъветвате в този случай?

# 246
В СС са доста по-напред по английски, поне в 3 и 4 клас, по другите предмети е горе-долу еднакво. Синът ми кандидатства в Питагор и го приеха, но не беше впечатлен и реших да си остане в СС. Там ме привлече само това, че щеше да е на половин такса.
Според мен, ПЧМГ си заслужава, но до 4 клас СС е по-доброто училище.

# 247

Според мен, ПЧМГ си заслужава, но до 4 клас СС е по-доброто училище.

Като страничен наблюдател и аз мисля така. Но за мен ПЧМГ си струва след 4 клас за дете с изявен интерес в математиката или родители искащи да профилират детето в математика. Както и за такива, целящи СМГ след 7 клас и не успели да се класират там след 4 клас.

Отделно, че миналата година ги следях доста изкъсо как вървят с материала. Вървяха заедно с класа на детето В ПБ. Т.е. учеха по същите помагала и учебници и със същото темпо. По същото време в СС бяха взели материала за първи срок.  Grinning Та поради горните съображения, а и разни други изобщо отпадна като тема за размисъл.

Не, слава Богу. Усетих се доста навреме. В момента там е безподобен хаос, а аз се оплаквах миналата година, че до втората седмица на октомври още нямаха учебна програма и учителката използваше това за извинение, че почти нищо не правят. С тази заместник директорка по учебната част и с този ламтеж на Шотева за нови договорчета на всяка цена само ще изгонят качествените деца. Пак е приела 5 първи класа. Подбора и е потресаващ(и на нови деца, и на нов персонал), както миналата година, но иначе заблуждава, че всички деца са приети с максимален брой точки. Масово настъпление е да се местят деца в определени паралелки при определени учители. Защото си знаем, че там има и много качествени преподаватели. Абе иначе новата сграда е хубавичка. Да беше обърнала внимание и на качеството на преподавателите, на изграждане на някаква концепция и цел на училището... Ха, не съм питала дали тази година е пропуснала да смени мерцедес джипа с последния модел заради новата сграда или все пак е събрала пари и за двете.  hahaha И за един електронен дневник да вземе да плати, че някои учители изобщо не пишат мейли, други пунтират формално дейност, а после замката се сърди, че родители причакват учители да говорят за децата. И родителска миналата година нито една нямахме, изключая тази преди началото на годината.

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 16:43 от Анонимен

# 248
  • София
Подбора и е потресаващ(и на нови деца, и на нов персонал)...
Така си е. Начална учителка от нашето далеч не толкова претенциозно училище, помолена любезно да напусне в края на миналата учебна година, преподава там.

# 249
Подбора и е потресаващ(и на нови деца, и на нов персонал)...
Така си е. Начална учителка от нашето далеч не толкова претенциозно училище, помолена любезно да напусне в края на миналата учебна година, преподава там.

Ето. Знаех си, че повредата не е в моят телевизор. Руса ли е? Имало някаква нова руса звезда в 1 клас, която била.... А в ПУК бях изключително доволна от учителката. Ама наистина много.

# 250
  • софия
Явно аз съм от големите късметлии в ПБ- имам две деца там, сега са първи клас, но са разделени в два класа. И миналата година бях страшно доволна от учителките, тази също нямам никакви забележки- и от двете класни съм доволна. Програмата беше готова навреме. Хаос може и да е имало в началото на годината, но е било за съвсем кратко докато всички свикнат с организацията предимно на часовете по физическо и реда в столовата. Родителите имахме известни притеснения около храненето на децата, но две от майките направиха изненадваща проверка по време на един обяд  и всички притеснения отпаднаха.
За подбора на децата не мога да бъда категорична, защото не познавам всички деца- дъщеря ми е в един от новите класове, няма проблемни или изоставащи деца, за мен темпото е добро или поне по моите разбирания. Учителката и е от новите за училището- много инициативна жена, постоянно има различни идеи, направи електронна платформа на класа в classdojo, децата я обичат много, а в същото време впечатленията ми от преподаването и са много добри.
 Класът на сина ми също е с чудесни деца, те са заедно от миналата година и са прекрасен клас (Bliss, неговият клас беше при мис Нели, така че знаеш за какъв учител говоря). Най-голямото ми притеснение преди да започнем в ПБ беше нивото по английски език- засега нямам забележки (дано разбира се нещата да продължават така), двамата са при различни учители, но напредват с добро темпо- разбира се отново подчертвам, че това е според моите разбирания и очаквания. И двамата са доволни от часовете с native speaker-а, вчера класът на сина ми изнасяха кратка пиеса на английски пред част от другите първокласници.
За мен новата сграда не е минус , бих отчела като голям минус на училището разширяването на приема без да има условия за това Peace
Разбира се не всичко е перфектно, но аз и не очаквам да е така. Имам една основна забележка, тя е една и съща и е от миналата година, Bliss също го е споменала- няма регулярни мейли с обратна връзка за децата. Учителката на дъщеря ми прави това в classdojo почти ежедневно, при учителката на сина ми изпращам съпруга ми всеки петък да си говорят- жената му отговаря подробно на всички въпроси, писала съм аз мейл по повод на един проблем, който имахме, веднага получих отговор, но все пак мисля, че тази комуникация трябва да е регламентирана и регулярна.

# 251
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Дора, ние търсехме нещо подобно на вас и дъщеря ми е в Образователни технологии, писала съм назад, може да ме прочетете. Ако нещо конкретно ви интересува, насреща съм.

Иначе добавям към предишното си мнение, че наистина си попълват онлайн системата и след боледуване на дъщеря ми действително учителката се занимава извънредно специално с нея, за да й преподаде и да наваксат това, което е пропуснала. Ходиха на добре организирана еднодневна екскурзия; тя отделно ходи на Роботика (въпреки мнението ми, че е по-добре да ходи на гимнастика и на хор). Бяха им организирали посещение на музиканти от Филип Кутев, които им демонстрираха и разказваха за инструментите, тя беше много впечатлена и наскоро в един музей в Орешака като видя някои от инструментите, ни разказва за тях. Имаха и театър тези дни в училище. Сега ще участват на СМТ.
Към момента единствената ми забележка е, че въпреки че по правилник не се разрешава да се носят телефони и храна, повечето деца го правят. Но това ще го адресираме на следващата родителска среща.

за телефоните не мога да коментирам, но храна може да се носи след разговор и уведомяване на директорката.
всъщност може да се носи от дома или да поръча различно меню за деца със здравословни проблеми или по препоръка на лекар.
ако това не е направено учителките първи ще реагират.
това, което искам да каже е, че ако никой не е реагирал, значи е внесена със разрешение.
Скрит текст:
не искам да ви обидя, но понякога децата украсяват истината, за да постигат своето. може да се окаже, че не "повечето деца носят храна", а просто на вашето нещо му се е хапвало.
ако не ви се чака до следващата родителска среща, обърнете се към директорката. Simple Smile разумен човек е.

# 252
  • София - Рим и обратно
Бърди, при нас няма компромиси с телефоните, вече са трети клас, а госпожата им се смени, защото предишната излезе в отпуск по болест. И пред и, и сега има няколко деца, които с разрешение от директорката носят телефони, но те се оставят в един шкаф (изключени) и се дават от госпожата в края на деня. Повдигнете въпроса на род. среща, защото може от учителката да идва пробивът.

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 14:49 от 'Кафе с мед'

# 253
  • София
Благодаря, Добри и Кафе! Hug
Не е със специално разрешение храната и не си е украсила щерка ми, защото тя не е от тези, които искат да носят храна. Поиска, след като в паузата за плодова закуска се оказа, че всички вадят сандвичи, бисквити и вафли, но така и не си я яде, стои си в шкафчето и си я прибираме.
Виж, за телефоните ме е яд, защото цяло лято обяснявахме как няма да й дадем телефон, защото е забранен и сега се оказва, че половината са с Майки, другата половина с телефони и има 3-4 без.
Не ми е чак толкова проблемно в момента, иначе действително има много добра комуникация с директорката. Сигурна съм, че "пробивът" идва от госпожата, тя е много млада, за първа година и малко или много й се качват по главата. Споменах го само, за да е ясно, че не виждам всичко в розово и бляскаво, а отчитам, когато има проблем.

# 254
 mozzi учителката с матерен английски изчезна без някакво предупреждение и обяснение от страна на ръководството на училището още втори срок на ПУК. Цялата минала година нямаха също занимания с нейтив. Английският в ПУК беше тотална щета, ама тотална. В първи клас дойде нова учителка, която съвсем тактично ни даде да разберем, че тя трябва да наваксва едновременно с материала от ПУК и този с нивото на 1 клас. Добре, че е читава жената. Дано не я изгонят, защото имаше брожения, че им давала много думи и не предавала според разбиранията на някои родители. За пример сега в новото си училище на дъщеря ми и се наложи да прескочи едно ниво, т.е. децата в сегашното й училище миналата година са завършили едно ниво над това в ПБ.
Информацията ми за подбора на децата не е от случаен човек. Шотева твърдяла, че всички са с много високи точки, което де факто изобщо, изобщо не отговаря на истината. Всъщност то зависи и каква е трудността на входния тест.  Wink В нашият пък клас миналата година бяха приели дете, което не знаеше изобщо да чете на български, не знаеше дори азбуката. Толкова за липсата на разлика в нивото между старите деца от ПУК и новоприетите в 1 клас. Всъщност имам какво още да кажа. Входното ниво за 1 клас беше в пъти по-лесно от изходното им ниво за ПУК. Това да ти говори за причините? При условие, че основния прием и е в 1 клас? Нещо за уравновиловка към по-ниското ниво?

И всъщност това, което се опитвам да кажа е, че в училището има прекрасни учители, които се стараят да си гледат съвестно работата. При тези учители има наплив и натиск на родители децата им да бъдат записани в техни класове децата си. В нашия випуск например такъв учител е класната на Б клас, да не и споменавам името. Ние обаче изтеглихме късата клечка. Учителката може и да беше много читава, но никой от училищното ръководство не беше си направил труда да я въведе поне в нивото на класа след ПУК. И се получи доста комично, когато на импровизираното тържество за първият учебен ден тя им задаваше въпросчета да познаят определена буквичка, а те и четяха цялото изречение. И тя се изпусна "Ама вие много знаете".
Отделно, че в ПБ няма единен стандарт по випуски. Няма методология, няма цел, няма регулярна проверка на нивото. Всъщност няма никакво надграждане над базовият минимум на МОН. За пример, реших, че ще местя детето си още в края на ноември след безуспешни опити за някаква нормална комуникация с училището по горните теми. От този момент нататък лично съм се занимавала с нея всяка божа вечер поне по един час по български и математика за да може да е готова накрая на годината за кандидатстване. Дъщеря ми с мен направи безброй упражнения по български от типа редакция на текст или отделяне на слят текст, които до края на първи клас в училище изобщо не подхванаха. И едва последните 2-3 седмици направиха две-три такива упражнения. Е това и беше основна тема на изпита, който държа, т.е. това са упражнение, които в други няколко училища смятат за стандартни за 1 клас, като надграждане на МОН програмата. На приемните си изпити изкара оценки над 5,50 и по двата предмета, без за това заслуга да има ПБ дори и на 10%. Ако я бях оставила без занимания от моя страна, едва ли щеше да изкара и 4-ки.
Не знам ти как виждаш нещата, но все още контактувам с доста родители от ПБ. Програмата ви пак не е била готова до началото на октомври. Както и миналата година. То не беше зелено училище, то не бяха празници някакви. Реален учебен процес миналата година стартира в нашия клас на 10 октомври и започнаха с ченгели.  hahaha Joy hahaha  При условие, че децата в ПУК пишеха цели изречения ръкописно. Това щото зам директорката е въвела новата учителка в работата много качествено и съвестно. В момента има класове, които не успяват да си затворят вратата за първият час дори и в 8,45, въпреки, че звънецът е бил в 8,30.  Wink Нещо, което много ме дразнеше миналата година. Имаше и има родители, които стандартно водят децата си на училище в 9 часа и това не беше санкционирано по никакъв начин. Дисциплината в нашият клас от идеална в ПУК, спадна под нулата в 1 клас. Отделно, че учителката повишаваше глас и редовно ги навикваше. А никое от децата не обръщаше особено внимание на крясъците.  Laughing

Новата сграда е хубава. Но огромен минус е, че вместо усилията да се съсредоточат към намиране на качествен персонал, да се изгради колектив, да се назначат методолози, се строи нова сграда. Целта е ясна. Повече класове, повече договори. Пет първи класа, 5 втори класа и т.н. В повечето случаи обемът скапва качеството, ако изобщо е имало такова всъщност. Ако ще и да са 20 години на пазара на тези услуги. Това е цитат. Толкова са зле комуникационно, че аз продължавам да получавам мейли от училището, касаещи бившият ни клас, въпреки, че няколко пъти се обаждахме да ни извадят от мейл листата. И най-грозното е, че една конкретно особа от ръководството си беше позволила да ни коментира като родители пред други родители. Което беше най-селската постъпка за миналата година и ми показа какво е нивото изобщо.

Между ПУК и 1 клас проверих нивото на детето ми по основните два предмета и се оказа, че покрива изискванията и за Питагор, и за СС. Т.е. беше на нивото на техните деца. От сегашна гледна точка мога да кажа, че това се дължеше само и единствено на учителката в ПУК. Защото срива в 1 клас беше очевиден и ако не бях се усетила навреме просто сега щеше да е вече твърде късно.

Още много мога да пиша, но от позицията на вече почти два месеца в ново училище мога да кажа, че сравнено ПБ са изключително зле във всяко отношение.  И организационно, и като ниво и качество на обучение, и като обратна връзка и комуникация с родителите, и като дисциплина, и като липсващи крайни цели и стратегия на училището. Всъщност стратегия има - да съберем колкото се може повече пари.

Скрит текст:
Дофра, здрасти!

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 16:49 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт