Частни училища - информативна тема 18

• 120 452
  • 743
  •   1
Отговори
# 225

doraemon не вярвам, че някой може да ти направи сравнение между двете училища. Моето дете е в Питагор и СС никога не ни е било  цел. Не знам къде се намира училището и никога не сме ходили.

Хорариум и часове не са най-важното. В Питагор и Увекинд часовете по математика в 1 клас са еднакви на брой. Важно е какво се учи в тях. Така, че по-добре питай каквото те интересува и виж кое училище отговаря на твоето дете и твоето виждане за образование.

# 226
Струва ми се, че ПУК в училище е по-добър вариант. Но зависи и от училището, и от Вашите очаквания. След като записахме детето в нашето училище съжалих, че не го бях записала в ПУК там. Атмосферата, учебният процес, средата... всичко това помага за подготовката на детето да се аклиматизира по-лесно и да свикне. При нас имаше и един плюс - имаме стаи с легла за ПУК. А в първи клас също спяха по един час на обяд през първия срок, което направи прехода още по-лесен. Така че Вие сами трябва да си прецените. Аз също съм от старото поколение Rolling Eyes, но като се замислим ситуацията, в която живеем последните години, е променлива величина и ние трябва да се приспособяваме непрекъснато.

# 227
Ами има съществена разлика, защото очевидно не сте прочела цялото изречение.

Направих си изчисления, че ако ползвам това, което в момента ползвам ще плащам едни 8 К, но в евро. Не, благодаря!

Тези "едно 1000 евро над" са само за учебна такса + такса храна. А горното изречение казва, че ако ползвам при тях това, което ползвам в момента, което очевидно има съществени разлики в плюс като услуги. Да не говорим, че би било доста и над това, което плащах и в предишното училище. Което по начало беше с малко по-висока такса и където плащах и за два вида допълнителни занимания след 16,30 ч., за ужасно скъпа униформа и за учебниците по английски и други помагала, които сега са ми включени в цената.

ЕСПА си имат градина. Основното попълване на местата за училище става още от там. Започват обучението и по двата езика още в градината или ПУК. Колко свободни места им остават за 1 клас не мога да ви кажа. Всички ЧУ използват резултатите от НВО/състезания за реклама. Колкото и някои да се обявяват за лежерни, артистични и прочие...

И всъщност моето мнение е, че в периода ПУК-4 клас СС и Питагор много, много си приличат като изисквания към обучението. И не е заради хорариума. Той е един и същ почти във всички училища +-час, два по предмет. Двете училища си имат плюсове и минуси.

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 13:24 от Анонимен

# 228
  • София
Дора, ние търсехме нещо подобно на вас и дъщеря ми е в Образователни технологии, писала съм назад, може да ме прочетете. Ако нещо конкретно ви интересува, насреща съм.

Иначе добавям към предишното си мнение, че наистина си попълват онлайн системата и след боледуване на дъщеря ми действително учителката се занимава извънредно специално с нея, за да й преподаде и да наваксат това, което е пропуснала. Ходиха на добре организирана еднодневна екскурзия; тя отделно ходи на Роботика (въпреки мнението ми, че е по-добре да ходи на гимнастика и на хор). Бяха им организирали посещение на музиканти от Филип Кутев, които им демонстрираха и разказваха за инструментите, тя беше много впечатлена и наскоро в един музей в Орешака като видя някои от инструментите, ни разказва за тях. Имаха и театър тези дни в училище. Сега ще участват на СМТ.
Към момента единствената ми забележка е, че въпреки че по правилник не се разрешава да се носят телефони и храна, повечето деца го правят. Но това ще го адресираме на следващата родителска среща.

# 229
Dandelion,Bliss,много благодаря.Направо вече не знам накъде да се насочим.Иска ми се ако преместим детето от Веда в училище с английски поне да има сериозен втори език,за да не отиде немския съвсем на вятъра.А май такова няма.. Света София също обмисляме,че дори ни е и близо,но за съжаление нямам познати с дете там за действителен отзив.

Имам две деца в Света София и съм напълно доволна от това, което получават там. Но ако имаш интерес, ще ти пиша на лични, за да не повтарям неща в темата. Немският обаче ще отиде на вятъра - там се започва от пети клас и от началото.

Dandelion, да, моля те, пиши ми ако имаш време и желание.

# 230
След като записахме детето в нашето училище съжалих, че не го бях записала в ПУК там...При нас имаше и един плюс - имаме стаи с легла за ПУК.
Аспарагус, след като прочетох мнението предполагам, че вие сте в китайското училище. То бе единственото от проучваните, където имаха легла в ПУК и го запомних с това. Спомням си, че не разполагаха с учител по китайски с майчин език китайски, а аз тъй като съм изучавал езика знам колко трудно се говори той от не-китайци. Това леко ме разколеба, но се надявам да греша. Имате ли наблюдение от обученето по китайски, запалило ли се е детето по езика, гледа ли вече филмчета на китайски Simple Smile

# 231
След като записахме детето в нашето училище съжалих, че не го бях записала в ПУК там...При нас имаше и един плюс - имаме стаи с легла за ПУК.
Аспарагус, след като прочетох мнението предполагам, че вие сте в китайското училище. То бе единственото от проучваните, където имаха легла в ПУК и го запомних с това. Спомням си, че не разполагаха с учител по китайски с майчин език китайски, а аз тъй като съм изучавал езика знам колко трудно се говори той от не-китайци. Това леко ме разколеба, но се надявам да греша. Имате ли наблюдение от обученето по китайски, запалило ли се е детето по езика, гледа ли вече филмчета на китайски Simple Smile

Моето дете е във втори клас и имат около 13 часа на седмица китайски - единият преподавател е българин, завършил в Китай и покрил с най-висок резултат изпита по китайски език за чужденци. Изключително сме доволни - не го казвам, защото съм от родителите, които  след като плащат и значи ще го хвалят... Имат и нейтив спикър - госпожица Лий, която е изпратена с посредничеството на Института Конфуций. Всъщност не знам кога сте го проучвала, защото училището стартира 2015 с ПУК и имаха нейтив спийкър Simple Smile
В момента ги "спукват" от диктовки по китайски (йероглифи), учат стихотворения, говорят. С изключение на диктовките, всичко останало го правеха и в първи клас. Тогава пак имаха и нейтив учител.

Дали се е запалило???!!! - думите са: "Оооо, на мен китайският ми е по-лесен от българския и английския" Head Band

Успоредно с това си учат по програмата на МОН всичко останало + английски + свободно избираем руски език. Интересното е, че не се бъркат езиците - поне на този етап. Макар че аз бях силно притеснена с този руски език, даже исках и мнение тук, във форума. Но малкият като "закеркенечи", че иска да учи и руски, та руски... И го записах и засега успява.

Единствено не мога да се разбера с него за българския език - имам някаква съпротива там, за което може и аз да съм допринесла миналата година с големите изисквания. Много натиснах... Но пък госпожата им е също много добра и разчитам сега тя да оправи "щетите", които аз нанесох...

# 232
Ако нещо конкретно ви интересува, насреща съм.

Здравей, да,  имам въпроси Simple Smile
Адресът на училището на Руски Паментник ли е (така се появява на гугъл мапс) или ВТУ „Тодор Каблешков“, има ли нещо общо с Джани Родари, което също е на последния адрес?
Прочетох поста от Септември и всичко звучи много добре, особено индивидуалната информация и работа с детето. Разбирам, че още е рано да го оцените, но знаете ли на какво ниво е преподаването по математика и английски? Спомням си, че някъде пишеше, че обучението било интерактивно, т.е. пускали модули като филмчета на децата,. Това за мен например по математика би било минус, там според мен е по-добър е класическият подход. Много е хубаво, че ходят на екскурзии и организират театър и че редовно ви информират какво правят.

# 233
Интересното е, че не се бъркат езиците - поне на този етап.
Имам приятелка, на която детето говори три езика като родни и само понякога прави малки грешки, например използва английски думи в български изречения, но е много сладка докато говори Simple Smile Ако му е интересно, ще научи и 4 езика, както е при вас, а и българският е неизбежен. Не мисля, че ще го натоварва след като само иска, дори напротив. Ако му идва в повече ще си каже.
Доволните ли сте от преподавателката по математика и "проверявате" ли от време на време как се справя със задачатите?

# 234
  • София
Дора, във ВТУ са, това на Руски паметник е частта с курсовете. Джани Родари са в същата сграда, на долния етаж под тях.
Имат интерактивни филмчета за някои от уроците, има ги и на сайта за нас, но не е за всеки урок. Нивото наистина не мога да преценя, но английския според мен го учат много сериозно, защото я чувам как говори. Отварям скоба да кажа, че една от учителките по английски беше голяма част от причините да се запаля по училището, защото на открития ден им изнесе страхотен урок и само като я чух какъв страхотен британски английски говори, се влюбих Simple Smile
Имат открити дни с родители и деца в началото на годината, препоръчвам да отидете, защото много добре се вижда начина на преподаване, което мен ме спечели. Отделно организират лятно английско училище с англичани, където децата се потапят изцяло в езика през целия ден (това се заплаща отделно по желание).
За математиката, имат и нещо наречено креативна математика, отделно имат и занимания с по-напреднали деца, но до тези неща още не сме стигнали. Хубавото е, че са гъвкави и когато например едната седмица госпожата прецени, че по математика нещо нещата не са им съвсем гладки, наблегнаха на нея, за сметка на българския, който си наваксаха след това. За това ни изпратиха мейл специално, отделно беше отразено и в системата при домашните.

# 235
  • София
Благодаря много на всички за мненията.  bouquet
Както писах, не искам и няма да влизам в дискусия за и против ПУК в училище, защото моето мнение е, че това не е добрият вариант за МОЕТО дете. Знам, че е правилният за много други деца (и родители) и не бих ги убеждавала в обратното.Просто съм наясно, че вероятно предпочитаният от мен ПУК (ама идиотско съкращение е това...) в градина има негативи, за които не съм се сетила, не виждам или не мога да предположа, но които бих наклонили везните, заради което помолих и попитах за мнения.

Само да поясня за СС - не мога да оставя детето си, ненавършило шест, самО от 17:40 до 18:30ч вкъщи. По принцип за мен училище (частно), което смята за нормално родител да си взима детето в 16:30 или да го чака вкъщи в 17:40 не е вариант за училище. Доверявам се на частна образователна институция, в която съм усетила партньорско отношение и разбиране, а моята асоциация и опитът ми досега със СС по други поводи, са съвсем обратно на това, което търся.

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 16:56 от Milenita

# 236
Благодаря много на всички за мненията.  bouquet
Както писах, не искам и няма да влизам в дискусия за и против ПУК в училище, защото моето мнение е, че това не е добрият вариант за МОЕТО дете. Знам, че е правилният за много други деца (и родители) и не бих ги убеждавала в обратното.Просто съм наясно, че вероятно предпочитаният от мен ПУК (ама идиотско съкращение е това...) в градина има негативи, за които не съм се сетила, не виждам или не мога да предположа, но които бих наклонили везните, заради което помолих и попитах за мнения.

Само да поясня за СС - не мога да оставя детето си, ненавършило шест, самО от 17:40 до 18:00ч вкъщи. По принцип за мен училище (частно), което смята за нормално родител да си взима детето в 16:30 или да го чака вкъщи в 17:40 не е вариант за училище. Доверявам се на частна образователна институция, в която съм усетила партньорско отношение и разбиране, а моята асоциация и опита ми досега със СС по други поводи, са съвсем обратно на това, което търся.

Че училища, които предлагат безплатни варианти за времето от 16,30 до 18 ч. са много малко. Има такива, които предлагат срещу солидно заплащане и лишаване от опцията да ползваш транспорт. Та общия случай е, че учебните занимания свършват около 16,30 ч.

# 237

Имам приятелка, на която детето говори три езика като родни и само понякога прави малки грешки, например използва английски думи в български изречения, но е много сладка докато говори Simple Smile Ако му е интересно, ще научи и 4 езика, както е при вас, а и българският е неизбежен. Не мисля, че ще го натоварва след като само иска, дори напротив. Ако му идва в повече ще си каже.
Доволните ли сте от преподавателката по математика и "проверявате" ли от време на време как се справя със задачатите?

Ами те нямат отделен преподавател по математика  - имат си началната г-жа Хавова. Но ние сме доволни, даже много доволни. Тя наистина успява да овладее децата и да предаде материала, а и е много взискателна. Тя използва допълнителни помагала - по 5 на брой, за обучението по БЕЛ и математика. Правят даже и контролни. Непрекъснато следим процеса на обучение. Вярно, домашни в къщи се пишат само в събота и неделя. През седмицата те си имат часове за самоподготовка в училище и там си пишат така да го кажа седмичните домашни. Съботно-неделно го препитвам и засега нямам притеснения.
От допълнителните дейности имат в училище "Състезателна математика", където решават задачи за състезания. Там е друг преподавател, когото лично не съм виждала, но детето ходеше с удоволствие миналата година. Искаше и тази, но вече реших, че ще стане прекалено и засега почиваме.

# 238
  • София

Че училища, които предлагат безплатни варианти за времето от 16,30 до 18 ч. са много малко. Има такива, които предлагат срещу солидно заплащане и лишаване от опцията да ползваш транспорт. Та общия случай е, че учебните занимания свършват около 16,30 ч.

Надявам се, при всички учебните занятия да свършват до 16:30ч. И да, изборът ни ще е измежду такива, които предлагат вариант за времето до 18ч, независимо с или без заплащане. Просто аз нямам друг вариант.

# 239

Надявам се, при всички учебните занятия да свършват до 16:30ч. И да, изборът ни ще е измежду такива, които предлагат вариант за времето до 18ч, независимо с или без заплащане. Просто аз нямам друг вариант.

Ок. Но, повечето работещи родители сме с вашия график.

Общи условия

Активация на акаунт