Частни училища - информативна тема 18

• 120 469
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
По-скоро бих я нарекла система на приемственост.  Не мисля, че може да има минуси.  Все пак, едно време децата тръгваха в местната детска градина, отиваха в училището, което беше в съседство и ако то имаше и гимназия (а много училища бяха до 11кл тогава) оставаха там.  Най-големият плюс е приемственост в образованието в момент, в който почти липсва система и приемственост и другият голям плюс е липса на стрес за детето.  По мое наблюдение, едно от нещата, от което се страхуват родителите при такава система в частно училище е, че е възможно училището да се опита да попречи на ученика да отиде на друго място, което би било абсурдно при положение, че този форум, ФБ и какво ли не дава гласност при такива случаи.  Моето най-голямо дете отиде от Е Кестнер в АК след 7 клас.  Други негови съученици отидоха в СМГ, НПМГ и т.н. и никой от родителите не сподели училището да е попречило.  Напротив, според мен, се оказва че Е Кестнер е дал добра подготовка на децата.  Честно казано, аз даже очаквах по-търговски да подходят, да има повече презентации за гимназията, повече неща сред децата, които вече са там. 

# 196
Дами, здравейте!

В момента моят син е 8 клас в квартално училище в София с английски и испански. Все още не е започнал изучаване на испански. Английският му е доста добър. Налага се спешно да се махне от там и обмислям варианта за частно училище.
Моля, дайте идеи и мнения. Как да подходим, кое училище би било подходящо за него?  Иска ми се да е в близост до метро. Да се изучават езици, може би също английски и испански. Дисциплината да е добра, да няма наркоманчета.

МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ, НАИСТИНА ВЪПРОСЪТ Е ДОСТА СЕРИОЗЕН.

# 197
  • Sofia
В Образователни технологии има английски и испански, в Американсия колеж също (но там ще е по - сложно с приема, ако изобщо е възможен такъв) , вероятно има и други.
За метрото не мога да помогна, но ако споделиш в кой район живеете, предполагам и други ще бъдат полезни.

# 198
в Американсия колеж също (но там ще е по - сложно с приема, ако изобщо е възможен такъв)

Възможен е, има прием и след 8 клас, но са много малко местата - 5, или нещо от сорта.

# 199
  • София
в Американсия колеж също (но там ще е по - сложно с приема, ако изобщо е възможен такъв)

Възможен е, има прием и след 8 клас, но са много малко местата - 5, или нещо от сорта.
Потребителката, обаче не търси нещо за "след 8 клас", а сега на момента до колкото разбирам от поста ѝ. Така че колежът отпада.
Аз се сещам само за "Образователни технологии" и за "Азбуки", но нямам представа дали имат свободни места сега след започването на учебната година. В "Златарски" мисля не учат испански

# 200
  • София
В Меридиан 22 в гимназията учеха испански.

# 201
Благодаря много за включванията, дами!
Испанският не е задължителен. Може и с друг език да е, но да започва от нулата, тъй като той само английски знае. Преместването трябва да стане скоро, няма възможност да чакаме до края на годината.
За Американския колеж нямаме шансове, съмнявам се да успеем. Не сме супер отличници  Sad

Ние сме в близост до София и на нас всичко ни е далече, освен, ако не е до метро. Поне до метро имаме добра връзка.
Ще прегледам училищата от постовете ви. Благодаря още веднъж.

# 202
ЕваНиколова според мене трябва да проверите дали и в гимназията на Е Кестнер ще приемат дете с начален немски.  Все пак в държавните немски гимназии започват от нула. Английски в Е Кестнер се учи и много от децата знаят добре английски и от школи.  Преди 3 години имаше един парадокс, че ученичка в 12клас на Е Кестнер беше единственото дете с изборна матура по английски от училището и с 6.00 нареди Е Кестнер на първо място пред АК в общата класация.  Има такива веселби със статистиката.  Училището е на 5 минути пеша от метро станция.  Честно казано това с наркотиците и мен ме притеснява. Мисля за всеки родител това е много сериозно притеснение, защото не знаем с какви деца се срещат децата и как дружат.  Успех с избора!

# 203
  • София
Ева Николова, ето още малко статистика със спирките на метрото и гимназиите, за които аз се сещам - гимназията на Увекинд е относително близо да спирката на метрото на Стадион "В. Левски", а гимназията към комплекс "Азбуки" е близо до спирката на бул "Г. М. Димитров" (след КАТ). ПЧМГ е относително близо до спирка "Сердика".  Догодина или по-догодина ще открият спирка на пл. Ручей в Бели брези - близо до "Дорис Тенеди".

# 204
Може ли някой да даде актуални отзиви за Еспа,понеже всичко,което намерих е доста старо. За нас би било вариант от подготвителен клас,дали има приемен изпит?

# 205
Здравейте,

Спрели сме върху три частни училища като възможност за прием в ПУК.
И в трите ще бъде проведен входящ "изпит" за децата през Януари - Март.
Тъй като има вероятност да се наложи да решим дали да запишем детето в дадено училище, преди да излязат резултатите от останалите, искам да попитам запознатите какви са основните разлики и предимства (ако има такива) на ЧОУ "Света София" пред ЧНУ "Питагор" - като изключим локацията, базата и резултатите от матурите.
Знам, че е писано назад в темите и така нататък, но ще ми е много полезно да прочета актуални мнения и директно сравнение тук.
Благодаря!

Последна редакция: ср, 08 ное 2017, 17:54 от maggika

# 206
Личното ми мнение, че Питагор и Св.София са изключително различни училища. С различна политика, цел и различни методи за преподаване. Така, че ако за едно едно нещо е предимство за други е негатив. Важно е на какво държите вие. Какъв е темперамемта и характера на детето и какво очаквате от самото училище.

# 207
Може ли някой да даде актуални отзиви за Еспа,понеже всичко,което намерих е доста старо. За нас би било вариант от подготвителен клас,дали има приемен изпит?

Има изпит. По спомени има и доста висока сума, която се плаща за изпита и ако детето е прието, се приспада от таксата за обучение, ако не е прието се връща, а ако е прието и не се запише - "изгаря" като вид депозит. Но не си спомням за съжаление точната сума.

А по повод предходното мнение - според мен много малко са хората с деца в двете училища, които да могат да направят това сравнение. Най-добре посетете и двете на място, кампанията по записване започна мисля и на двете места.

# 208
Проучвах ЕСПА миналата година когато вече бях решила да местя дъщеря ни. ЗАм. директорката е доста конкретна, информацията за училището е много структурирана и подробна като материали, но....
1. Таксата е ужасно висока. Такса обучение и такса храна са отделни, но храната е задължителна. Общо сумата е с едни 1000 евро над цената на останалите добри училища.
2. Децата учат втори език, но по мои впечатления е доста проформа, защото ми казаха, че не е фатално, че детето ще започне година и половина след останалите да изучава езика. Разбира се казаха, че ще има допълнителни часове за наваксване....срещу допълнително заплащане.  Mr. Green
3. Имат школа за изявени математици, провежда се в часове в които останалите деца имат нормална математика и..... е срещу допълнително заплащане, т.е. за едни и същи часове плащаш два пъти.
4. В 7 клас часовете по език намаляват значително за да има време за школите за подготовка за НВО, които са.... срещу допълнително заплащане, т.е. за едни и същи часове плащаш два пъти. Освен това нямаш особен избор, ако искаш да подготвяш детето на друго място за НВО. Да не говорим, че се запитах какви претенции за подготовка има това училище, щом само признава, че в 7 клас организира школа.
5. Сградата е по-зле и от тази на Питагор. Няма салони и игрища. В мазето има импровизиран салон със стена за катерене. Излизат в ботаническата да правят някакво физическо.
6. Хранят се в импровизирана столова...пак в мазето. Храната е ужасно скъпа и е кетъринг.
7. Имат текучество на учители. Това го научаваме тук в темата след като някой каже за пристигнал учител от ЕСПА.  Laughing
8. Транспорта също е много скъп. Има две опции- до определени пунктове и точен адрес с различни цени.
9. Имат избираеми спортни занимания....срещу допълнително заплащане. Единствената полза е, че ги возят с бусовете.

Направих си изчисления, че ако ползвам това, което в момента ползвам ще плащам едни 8 К, но в евро. Не, благодаря!

За сега за това се сещам. Нямам личен опит с дете в училището.

В темата има родители, които имат информация от първа ръка и за Питагор, и за СС.

Последна редакция: ср, 08 ное 2017, 23:44 от Анонимен

# 209
Dandelion,Bliss,много благодаря.Направо вече не знам накъде да се насочим.Иска ми се ако преместим детето от Веда в училище с английски поне да има сериозен втори език,за да не отиде немския съвсем на вятъра.А май такова няма.. Света София също обмисляме,че дори ни е и близо,но за съжаление нямам познати с дете там за действителен отзив.

Общи условия

Активация на акаунт