Частни училища - информативна тема 18

• 120 390
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Каквито и скандали да има в СМГ, училището си функционира и продължава да е от най-желаните. А дори едно дете да не успее да се класира, подготовката му вдига нивото така или иначе и ще му служи занапред.

# 316
Много зависи за кое ЧУ иде реч. И решението е доста субективно. Включително смятам, че от Питагор ще има доста деца, които ще кандидатстват в СМГ и причината при част от тях няма да е само финансовата.

От сега мога да кажа, че от децата, които сега са във 2 клас ще има сериозен брой кандидати от ПБ. Колко ще успеят, зависи от курсовете на които ще ходят.

Напливът за СМГ изобщо няма да намалее, но основната част не са децата от ЧУ.

Скрит текст:
Вчера разбрах, че само от нашият клас в ПБ са се преместили тази година 3 деца от 18. От другите класове също има.

Никой не споменава Прогресивното? Както се бяха засилили предишната година, тази година никой нищо не споменава. Интересно ще ми е да чуя за развитието на училището и какъв му е точно таргета.

# 317
  • София
половин София кандидатства, както се казва. И аз да имах сега дете на тази възраст, независимо дали е в частно или държавно, щях да го пратя на курс за СМГ, пък ако щат от училището да се мръщят или кефят..

Най-субективно от едно.две места чух, че е от по-лежерните.

# 318
  • София
Някой знае ли колко деца са отишли от Питагор в СМГ тази година? Всичките ли състезатели по математика останаха?

# 319
Скрит текст:
Mи не, не виждам резон. С неуредиците в СМГ, с всичките кривини на ДО като цяло, повечето деца, пък било то състезатели, както и родителите им, не приемат СМГ като алтернатива след 4-и клас. Трябва или да говорим за гигантски талант и явни намерения за развитие само в тази област, или родителят да не е доволен от нещо конкретно, или детето да се чувства не на място, или при ограничени финанси, т.е. ако така и така се оглежда за ново училище. Иначе не виждам причина. Всъщност тези, които са взели това решение, могат да кажат защо.
Всъщност има три вида причини (ако говорим за добро ДУ):
Най-често се кандидатства с надеждата за състезателни успехи, водещи към мечтания университет. Следва елементарното финансово мислене и накрая единици отиват по призвание.
В общия случай нормалните ЧУ нямат избор и подготвят колкото могат по-добре по математика. Все пак идат и матури, а там без добра основа не става.
А болшинството им ученици са там заради двата езика и балансираната подготовка по предметите. Което СМГ, само по себе си, не дава.
За състезателите СМГ беше без алтернатива до скандалите. Сега Питагор/ПЧМГ ще бъде реален конкурент.

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 01:27 от Ezhko

# 320
  • София
И още една причина, която е много важна - защо да плащат още 3 години такси в ЧУ, ако могат да не плащат в СМГ.

# 321
Относно въпроса на Lejka Moja....според мен има. За мен примерно СМГ не е опция. Считам, че и за  много ротители на деца в ЧУ.  Най-вероятно изявени математици и състезатели ще се насочат на там. Но не и останалите.
Най-добрата ми приятелка е с 2 деца в СМГ. Да си кажа честно, ако повечето родители имат и бегла представа от организацията и нивото в СМГ, невярвам че биха изпратили децата си там.
Това училище е чудесен вараианта за скапващото се държавно образование. И не такъв за частното.

А относно причината за плащане и не плащане. Последното нещо от което бих пестила е образованието на детето. Все едно да спра аз да ходя на курсове или да спра да купувам книги за да пестя. Еми книгите станаха по 20 лева Simple Smile

# 322
  • София
А, Хоуп, все едно аз съм написала целия пост, дума по дума. Не ми е опция СМГ за децата, а на този етап не съм сигурна и дали държавна гимназия ще обмислям изобщо. Но не се заричам, че много време има.
Иначе таксите в ЧУ намаляват в гимназиалния курс, така че съвсем не е причина.

# 323
  • София
Ами, не е така, извинявай, каквото и да е готов да не пести човек, парите са си пари. А и идва един момент, в който вече детето не е в началните класове и вече не е толкова належащ надзорът по цял ден, нито извънкласните занимания в училище.
Не знам за какви проблеми става въпрос в СМГ, та чак да е лош пример,  но като гледам децата много добре си се оправят, випуск след випуск излизат със стабилна подготовка. То е вярно, че зависи и човек какво търси и за какво е готов да плати.

# 324
На едно състезание се заговорих с майка на дете от Питагор. Сподели, че ще кандидатстват и в СМГ след 4ти клас, за да се застраховат, защото имала познато дете, което не е успяло да влезе в ПЧМГ, а е прието в СМГ. Не знам възможно ли е това?
Някой по-нагоре питаше за разлики между СС и Питагор. При СС се спестява кандидатстване след 4ти клас. Дали е плюс или минус, всеки ще си прецени.

Относно въпроса на Лейка след 4ти клас не мисля, че много родители, които са доволни от досегашното училище, искат местене. От друга страна, съм се питала училища, които имат гимназии, имат ли интерес да подготвят добре за НВО в 7ми клас.

# 325
Относно въпроса на Lejka Moja....според мен има. За мен примерно СМГ не е опция. Считам, че и за  много ротители на деца в ЧУ.  Най-вероятно изявени математици и състезатели ще се насочат на там. Но не и останалите.
Съвсем нормално, то и не трябва всички да хукват към СМГ, ако не ги влече математиката.
Най-добрата ми приятелка е с 2 деца в СМГ. Да си кажа честно, ако повечето родители имат и бегла представа от организацията и нивото в СМГ, невярвам че биха изпратили децата си там.
Това училище е чудесен вараианта за скапващото се държавно образование. И не такъв за частното.
Яааа, и какво е нивото в СМГ? Аз, вярно вече втора година нямам допир с това училище, ама ми е любопитно какво пък е толкоз скапано нивото. Някак нямам спомен децата от випуска на моето да са гледали изотдолу децата от ЧГ в каквото и да е отношение. newsm78

А относно причината за плащане и не плащане. Последното нещо от което бих пестила е образованието на детето. Все едно да спра аз да ходя на курсове или да спра да купувам книги за да пестя. Еми книгите станаха по 20 лева Simple Smile
Това май е нещо като мантра, а всъщност въпросът не е дали да пестиш или не, а къде какво ще получиш. И, сори, ама в гимназиалния етап ЧГ имат още хляб да ядат докато стигнат нивото на водещите ДГ.

Всъщност има три вида причини (ако говорим за добро ДУ):
Най-често се кандидатства с надеждата за състезателни успехи, водещи към мечтания университет. Следва елементарното финансово мислене и накрая единици отиват по призвание.
В общия случай нормалните ЧУ нямат избор и подготвят колкото могат по-добре по математика. Все пак идат и матури, а там без добра основа не става.
А болшинството им ученици са там заради двата езика и балансираната подготовка по предметите. Което СМГ, само по себе си, не дава.
За състезателите СМГ беше без алтернатива до скандалите. Сега Питагор/ПЧМГ ще бъде реален конкурент.

Състезателните успехи не са билет за "мечтания университет" даже и ако са от ИМО. А ако са от някакви други състезания в младша възраст стават само за споменаване между другото в CV-то. Та не е точно това.
Какво му е елементарното на финансовото мислене, ако човек може хем да си спести 35000 евро (толкова ли бяха?) и после пак детето му да бъде прието в топ университет и да се справя там не по-зле от дете от ЧУ, ако изобщо срещне такова в този университет? Twisted Evil
Какво значи призвание, за бога? Противниците на МГ редовно спекулират, че видиш ли съвсем малко деца имат идея да стават чисти математици-теоретици и само те били на място в МГ ooooh! Призванието на тази възраст общо взето е доста грубо и е към цял сектор от науки, включващи всички области на математиката (и статистика, и моделиране, и алгоритми и какво ли не) , физика, химия, софтуер, хардуер, инженерство, бизнес и какво ли не. И МГ не осакатява никого от имащите призвание някъде в този сектор. Виж ако някой иска да става философ, психолог, историк, антрополог или филолог е друга работа.

Що се отнася до езика, моят опит сочи, че на курсове с две посещения седмично и срещу под 1000 лева годишно се постига идентичен ефект. Та стига с тази мантра, че видите ли в ЧУ наливат с фуния в главите  езикови познания по някакъв езотеричен метод, споделен от тибетски монаси Mr. Green
Да кажа и за балансираното ниво по предметите - в СМГ нивото по никой предмет не е ниско. Вярно е, че нивата не са балансирани, ама то е защото нивото на математиката е много високо, а не защото другите нива са много ниски. Който отрича това да даде доказателства за ниското ниво в СМГ по принцип. И в колко ЧУ нивото по всички други предмети е по-високо, в 2, в 3?

И накрая, не виждам с какво скандалите пречат на децата. Скандалите касаят учители, родители, лобита и т.н. Но децата си учат и толкова.

# 326

Твърде апокалиптично. Скандали в СМГ има през няколко години. Това в близката история е трета скандална подмяна на директор. Та  не мисля, че чак пък толкова ще повлияе. Тази конкретно година ситуацията може и да е наклонила везните в някои семейства при вземане на решение дали ПЧМГ или СМГ, но са единични случаи.

Не разбирам защо темата беше учтиво стеснена до състезателите, но както и да е.
Състезателите конкретно в ПЧМГ на всеки випуск (до 7 клас) едва ли стигат за пръстите на едната ръка. Говорим, не за деца просто с успехи в математиката, а за такива с реални шансове да печелят медали на международни състезания нагоре. Основният стимул на такива деца да останат в ПЧМГ е липсата на реална конкуренция в ПЧМГ. Защото ако отидат в СМГ ще се сблъскат с много повече деца на своето, че и на по-високо ниво и конкуренцията за участие в истински сериозните състезания ще е огромна. Та така оставайки имат едно почти сигурно и гарантирано участие в отборите, докато ако отидат в СМГ не е точно така.  Wink Отделно, че в ПЧМГ има сериозни финансови стимули с цел задържането на такива деца, а и отношението е по-различно  Wink И въпреки това се вижда, че деца с математически талант напускат Питагор и ПЧМГ.

Всички останали извън състезателите биха напуснали Питагор и ПЧМГ, ако не са доволни общо от услугата, която предоставя училището. Това би бил стимула и във всички останали ЧУ. И ако не успеят да си намерят място в някое ЧУ, което да ги удовлетворява.

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 09:21 от Анонимен

# 327
  • София
Някой знае ли колко деца са отишли от Питагор в СМГ тази година? Всичките ли състезатели по математика останаха?

В СМГ отиде само едно дете.
Останалите дори не се явиха на изпит, което означава, че решението е взето много преди да се раздухат тамошните проблеми на всеослушание.

# 328
  • София
... Основният стимул на такива деца да останат в ПЧМГ е липсата на реална конкуренция в ПЧМГ.

Точно това беше един от огромните минуси на ПЧМГ, когато мислихме по въпроса къде да продължи след 4 клас. Със сигурност детето ми не е останало в училището, поради тази причина.

# 329
  • София
На едно състезание се заговорих с майка на дете от Питагор. Сподели, че ще кандидатстват и в СМГ след 4ти клас, за да се застраховат, защото имала познато дете, което не е успяло да влезе в ПЧМГ, а е прието в СМГ. Не знам възможно ли е това?
Скрит текст:
Някой по-нагоре питаше за разлики между СС и Питагор. При СС се спестява кандидатстване след 4ти клас. Дали е плюс или минус, всеки ще си прецени.

Относно въпроса на Лейка след 4ти клас не мисля, че много родители, които са доволни от досегашното училище, искат местене. От друга страна, съм се питала училища, които имат гимназии, имат ли интерес да подготвят добре за НВО в 7ми клас.
Децата на две познати семейства в момента са в СМГ след като не бяха приети в ПЧМГ, така че -  да, възможно е

Общи условия

Активация на акаунт