Частни училища - информативна тема 18

• 120 374
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
  • София - Рим и обратно
Шарлот, не им отговаряй, няма смисъл. В момента се търси единствено конфронтация, а не обяснение или решение.

Ама решение за какво се търси?

# 301

Не, не става въпрос за вкореняване в собствената опитност. Написах съвсем съвестно, че обикновено ползват проективни тестове, а при тях е малко като в гледането на карти - каквото и да се падне, винаги можеш да направиш истоория, ако имаш повечко въображение и имаш името, пола и егенето.

В кое училище психолози дават становища на родители на база проективни тестове?

# 302
  • София
Начините на провеждане на среща и обследване са ограничен брой- интервю, проективни тестове, анкета. Има и непроективни тестове, но те измерват обичайно, да го кажа така, коогнитивните функции. На психолога при поведенчески и т.н. проблеми когнитивните функции не са му толкова важни, освен ако не подозира, че поведенческите проблеми са вторични, т.е. те са отражение на някакви затруднения с ученето, най-общо казано, а не чисто психо-емоционални. Обичайно психолозите ползват проективни техники, разговор или анкета.

# 303
Освен проективните и когнитивните тестове има множество други личностни въпросници, които психолозите могат да ползват, стандартизирани или не. Ако не съм сигурна, че се използват проективни, не бих го приела за даденост. В поста на Шарлот, от който тръгна целият дебат, нищо подобно не се споменава.

Не бих приела сериозно някой да поставя диагноза на детето ми на база петна на Роршах или рисунка на семейството.

# 304
  • София
не съм писала нищо за петна на Роршах, но рисунка на семейството се използва често. Също и анкетите, на които им казваш въпросници. Но пак е под въпрос дори при въпросниците, аз и на тях нямам особено доверие, както и на проективните техники. Много често при въпросниците хората, включително децата (а въпросник ще попълни по-голям ученик) се опитват да "познаят" кой е верният отговор, показват не реално, а социалноприемливо или желателно отбелязване на отговор, който според тях ще се възприеме за правилен.
Това само за уточнение, не искам да си спретваме спор. Честно, колкото повече се интересувам и научавам за чисто психологическите тестовве, толкова повече И като родител не искам някой да ги прилага на децата ми или на мен самата. Повече вяра имам на когнитивните, защото там много от нещата са съвсем материално проверени, имат си материално, биологично обяснение.

# 305
Няма да тръгна да споря, защото съм напълно съгласна с всичко, което пишеш за тестовете. Интерпретации по проективни тестове бих подминала на момента, другите също не бих приела на 100%, включително когнитивните ( и там е въпрос на техника и моментно състояние). И все пак си мисля, че понякога е добра идея училищният психолог (подчертавам ако е наистина добър и си е на мястото) да даде обратна връзка, за да ни накара да се замислим като родители. Трудно е да видиш обективно собственото си дете.

# 306
  • София
така е, понякога такива им ги раждат главите, че не можем да си познаем децата. Все пак, училището да си гледа училищната работа, а семейството семейната.

# 307
  • София
Няма да тръгна да споря, защото съм напълно съгласна с всичко, което пишеш за тестовете. Интерпретации по проективни тестове бих подминала на момента, другите също не бих приела на 100%, включително когнитивните ( и там е въпрос на техника и моментно състояние). И все пак си мисля, че понякога е добра идея училищният психолог (подчертавам ако е наистина добър и си е на мястото) да даде обратна връзка, за да ни накара да се замислим като родители. Трудно е да видиш обективно собственото си дете.
Не мисля, че някой твърди друго. И да не е психолога, а учителя, обратната връзка е полезна. Вредно е безцелното тестуване и ровичкане там, където няма индикации за проблем. И ако има проблем родителите трябва да могат да изберат с училищният психолог ли да го решат или с друг.

Ще дам друг пример. В училището на моето дете има медицинска сестра и лекар. Това е прекрасно, за да има кой да окаже първа помощ, а и да следи общото здравословно състояние на децата. И все пак, тези медицински и квалифицирани лица нямат право да дават никакви лекарства без родителско съгласие, да не говорим да тестват децата за каквото и да е без писмено одобрение. И колкото и да са добри, ако детето ми е болно или се съмнявам в някакъв проблем няма да се обърна към тях, а към педиатъра ни. Същото е и с психичното здраве.

Да не говорим каква загуба на време е описаното тестуване. Децата са там, за да учат.
А общото психическо състояние на едно дете не се преценява с тестове, а с продължително наблюдение. За целта обичайно е достатъчен и качествен педагог, който да забележи и сигнализира, че е вероятно да има нещо. И всичко това коментирам не от желание за конфликт, а защото тази мода с психолозите е плод на неграмотност. Иначе училищните психолози имат своята роля в училищата, но тя изобщо не е като описаната. Нито са квалифицирани семейни терапевти, за да консултират семейства. Те дават насоки за състоянието на децата в училищна среда и за общия климат, евентуално проблеми в развитието по отношение на образованието. Работят и като медиатори при проблем в комуникацията между учители, деца и родители. Нищо повече.

# 308
  • София
аз точно това искам като родител от училищния психолог - при конфликт да уведоми класната и родителите, да хване замесените лица и да им помогне поне да успокоят емоциите и да не се карат или бият повече, ако не да се помирят. Или като профилактика да наблюдава класовете, учителите.

# 309
Знаете ли Света София имат ли такса за кандидатстване, която губиш, в случай, че приемат детето, а не го запишеш?
Таксата е 50 лв.

# 310
  • в страната на чудесата
Знаете ли какво ме занимава напоследък - имат ли сметка ЧУ да поддържат високо ниво на обучение по математика, ако това покачва шанса на децата да отидат в СМГ, пчмг и прочие.
За огромно мое щастие в момента училището предлага чудесно образование и радостен за детето ми училищен живот.
Но си мисля (покрай бъдещи планове на някои деца), че училището би загубило ако те отидат например в СМГ. Дали така разсъждава и някой друг...

Пс. Давам си сметка, че горното може да е доста мнително, още повече нямам основание да го отнеса към сегашното училище - напротив.

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 19:18 от Leika_moja

# 311
  • София
Формално хич не ги кефи това, обаче обичайно децата за СМГ се готвят по курсове, ходят на състезания, а училищата, дори частните, се кичат с това.
И на мен ми е интересен този въпрос.

# 312
  • В офиса
Mи не, не виждам резон. С неуредиците в СМГ, с всичките кривини на ДО като цяло, повечето деца, пък било то състезатели, както и родителите им, не приемат СМГ като алтернатива след 4-и клас. Трябва или да говорим за гигантски талант и явни намерения за развитие само в тази област, или родителят да не е доволен от нещо конкретно, или детето да се чувства не на място, или при ограничени финанси, т.е. ако така и така се оглежда за ново училище. Иначе не виждам причина. Всъщност тези, които са взели това решение, могат да кажат защо.

# 313
  • София
В предния клас/училище на малкия ми син имаше едно момче, което преместиха (с връзки) насред 6 клас в СМГ (от ЧУ). Е, с резултатите от НВО го е докарал до максимум 2-ра АЕГ. От него си правя извода, че от подобни местения никой не печели, най-малко детето.

# 314
  • Sofiq
Знам за около двайсетина деца от ЧУ, които тази година ще кандидатстват в СМГ. Едва ли се изчерпват желаещите само с тях.
Дали от училището им са щастливи от тоя факт, ами според мен едва ли подозират за това. Не е нужно да афишират това си желание и съвсем мъдро от тяхна страна.
Около 1000 деца от набора ще се пробват предполагаемо тая година за СМГ, та ще има и ученици от ЧУ сред тях.
Да е спаднал интереса към СМГ не забелязвам, даже напоследък с наближаването на обявяването на регламента за прием наблюдавам все по-силен интерес.

Общи условия

Активация на акаунт