Частни училища - информативна тема 18

• 120 399
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Зависимост е и онлайн геймингът. Тест за наркотици няма да хване нищо.

# 286
Това с психолога, прощавайте за епитетите, но са пълни глупости и загуба на време и пари.

Колкото и да е зает човек ако няма време да поговори веднъж дневно с детето си това е проблем, който не може да бъде разрешен от нито един специалист. Иначе знам, че това е последната мода у нас. Още от началните класове заети родители наемат психолог, който веднъж или два пъти седмично да говори с децата им, без те да имат някакъв проблем. Било хубаво...

Peace

Това е някаква нова мода и прибавена услуга с, която се рекламира някое ЧУ.

Не е нужно подобно дълбаене, за да се установи, че детето има дискомфорт само, а не проблем. Въпросът е да има комуникация с родителите. А и класният да си е на мястото. Има достатъчно сигнали, които ако се стиковат между родител и учител, не се налага подобно анкетиране и т.н. Че чак и анализиране на семейството. А проблемите на училището къде ги анализират? или те ЧУ са идеални и безгрешни.

Последна редакция: вт, 14 ное 2017, 13:24 от Анонимен

# 287
  • София
Зависимост е и онлайн геймингът. Тест за наркотици няма да хване нищо.
Поведенческа зависимост е и гледането на телевизия, но нали това е вкъщи, там са родителите. Психолог ли е нужен, за да забележат, че детето играе до 3-4 сутринта на игри или прави нещо друго, но не спи?!

# 288
Така се нахвърлихте, че сигурно няма да има повече информация по темата за училищния психолог. Мисля си, че понякога наистина може да е в повече цялото това "обследване" и търсене на проблеми където (дай Боже) ги няма. Но пък виждам около себе си случаи, в които децата видимо имат - как да ги нарека - поведенчески затруднения, които могат да бъдат лесно преодоляни с помощта на добър детски психолог, който да работи и с тях, и с родителите, но родителите изобщо не си дават сметка за това. Често имаме голямо сляпо петно и несъзнателно изкривявяме реалността, за да ни харесва, така че малко непотърсена обратна връзка може да свърши и добра работа.

# 289
  • София
Сега видях какво е написала Бояна - да, има го този момент да си погледнат в собствения двор. Обаче тая работа никога не става, защото по подразбиране приемат, че в двора им всичко е ок, а децата трябва да се напаснат към него, а ако не се напасват, значи не е проблемът в двора, а в детето или семейството. И дори не е нужно да го правят умишлено, просто си пазят хляба и си вярват хората, че в двора всичко е ок.
Отделно, затова е измислена личната терапия и супервизията в това поле, защото всеки психолог е в опасност да прави пренос или да влиза в спирала толкова да си вярва във всичките теории и практики, че започва да търси потвърждение във всеки наоколо. Със сигурност, ако някой реши да търси проблем, винаги ще намери - днес детето било вяло, утре не си изял, вдругиден се сдърпало с приятелчето или казано нещо напреки на учителката. И се започва голямото пищене и тестване. Направо могат да те побъркат от тестване.

# 290
Наблегни на думата "добър" детски психолог. Отделно от това, в нашето общество започнаха съвсем нормални детски реакции да бъдат стигматизирани като поведенчески проблеми. Дори и от педагози и пишман психолози с дипломки от незнайни институти(да не цитирам).

# 291
Не разбрах, мили дами, защо така вкупом подскочихте. Свидетели сме на неистова агресия в училище, масова загуба у децата на интерес към учебния процес, а като последица, подмяна на обучителните потребности с изкривена реалност - най-често - виртуална  (с която се заместват  липсващите активни социални контакти). В общинското училище нещата протичат под знака "случи се" и постфактум се търсят причини за "ненадейната" случка. Уточнявам, че иде реч за възрастта на пубертета, в която децата, не просто не могат да вербализират и дефинират своите чувства, те не могат да ги осъзнаят. Родителите губят авторитет и приятелският кръг става най-важен. Процесите са много сложни и всяка от вас, която е майка на дете в тази възраст, следва да знае, че хем четем и уж сме наясно с предстоящото, хем се оказваме неподготвени за развихрящите се бури. В едно частно училище децата могат да бъдат обхванати от преподавателите - и като знания, и като поведение. При регистрирана промяна е много естествено да се потърси нейната причина. Животът в училище е известен. Неизвестен е този - извън училище - в дома или социума, различен от децата в класа. Аз с благодарност приех разговор, в който съвместно търсехме корена на проблема и уточнихме стратегия за действие. Навярно, понеже спестявам конкретиката, всяка от вас запълва абстракцията с предполагаема от нея конкретика и реагира емоционално. 

# 292
  • София - Рим и обратно
Аз също съм имала конкретика с голямата ми дъщеря, но психолозите бяха последните, които щяха да помогнат. Консултирахме се (еднократно) директно с препоръчан психиатър и той изказа мнение, че психилози не са нужни. Толкова. Естествено е , аз да съм човекът който да следи детето си за промени и проблеми, не училищните психолози. Това перманентно обследване ми се струва параноично и прекалено. А понеже много мразя прекаляване с каквото и да било, просто бих била нащрек с тая "постоянна работа с психолог".

# 293
  • София
Точно като майка, преминала през пубертета с големия си син, съм съвсем наясно, че външен човек никога не може да прецени и оцени какво става с детето ми така добре, както аз.
Да ми сигнализират, че не внимава в час, не се подготвя, не пише домашни; че проявява агресия или недопустимо поведение - да, получавала съм такава обратна връзка и я приветствам.
Да се обследва обстойно с пишман психолози какво се случва у дома, та детето ми е вяло, ми се струва направо престъпно поведение.
Хубаво щеше да е да разберем кое е училището, за да могат хора като мен да го избягват, но разбирам, че авторката не желае да сподели името му, въпреки че е много съгласна с методите им. Жалко.

# 294
  • София
Шарлот, възрастта, в която децата не могат да вербализират проблемите си е ранната детска възраст. Пубертетът е възраст като всяка друга и не е нужно да води до невменяемост у никого, както и до особени проблеми. А при проблеми в семейството самото семейство е наясно, че има нещо – отсъстващ родител, развод, смърт и прочее, та надали трябва училищният психолог да съобщи на семейството, че в него са настъпили подобни травматични събития. Достатъчно е да се държи обратна връзка по успеха и поведението на детето, за да може всеки родител да си направи извод има ли проблем или не. Насилието и агресията, както и всички други прояви на липса на добро домашно възпитание, няма как да бъдат преодолени с тестове и разговори с психолози, за съжаление. Тук е ролята на добрите педагози, които не само във филмите би трябвало да могат да управляват успешно отношенията във всеки клас, а и да намерят подход към проблемните деца, ако има такива.

А защо подскочихме вече написахме всички. В допълнение още малко щом е нужно:

Учила съм в училище с училищен психолог и то един от най-добрите за времето си. Директорката ни също беше психолог. Та и от личен, детски опит, не си говоря наизуст в случая. Тези хора бяха там за всеки, който има нужда, всеки можеше да отиде при психолога и да поговори с него по какъвто и да е проблем, в часовете по психология, а и като цяло са си правели и някакви изводи за нас най-вероятно, но като изключим тестове за интелигентност, никой не е тествал никого без нужда, да не говорим масово да тестват всички и да им ровят в личния живот. И бяхме в пубертета всички. Но това бяха наистина професионалисти, а не любители както са повечето днес. Направете справка колко души и откога завършват детска и детско-юношеска психология, как специализират и колко стаж имат, а след това и колко психолози има по училищата и ще разберете какво имам предвид. За справка, във Франция всеки училищен психолог първо трябва да е преподавал в училище като учител, а и цялото обучение и стажове са в течение на повече от 10 години. А тук всеки записах магистратурка от 2 години, както и всеки учил обща психология, естествено, без никаква лична терапия или опит с деца в училищна структура, може да бъде нает и да тества, анализира и да дава оценки. Съжалявам, но евентуалните ползи от подобно нещо са в пъти по-малки от евентуалните щети. И върху децата, и върху родителите. Да не говорим за самосбъдващото се пророчество в констатациите от типа на "на това дете нещо му има". Не един и двама родители познавам смахнали се за месеци от подобни измишльотини на псевдоспециалисти. За ровенето в личния живот на семействата на общо основание вече казах, това е възмутително. Достатъчно е училището да гледа нещата на своята собствена територия и там да решава проблемите в негова власт. Останалото наистина е достатъчно да бъде сигнализирано на родителите, но не при всяка вялост, а при истински сигнали за проблем – влошаване на успеха, агресия, тъга и тн, които са за по-продължителен период от време. Всеки има лоши дни и разни състояния, но за щастие повечето не налагат намесата на специалисти.

# 295
  • София
Ама, чакай малко, то това не е кеш-енд-кери - плащаш едни пари за училище, има училищен психолог, и той да познава и опознава, тества и да те замества! Всички деца минават през пубертета, а с тях и родителите им, да се чуди човек как толкова поколения са оцеляли без съветите на училищния психолог! А психологът работи ли с учителите? Защото може да има и конфликт с учител, ама интересно, кого ще фиксват - детето или учителя?

# 296
  • София
Шарлот, не им отговаряй, няма смисъл. В момента се търси единствено конфронтация, а не обяснение или решение.

Не само децата и пуберите, а огромен  процент от възрастните не са в състояние рационално да обяснят поведението си. И понеже не сте АбсурТ, ето линк: http://www.apa.org/monitor/2012/02/conclusions.aspx

# 297
Здравейте момичета,

Някой може ли да даде малко повече инфо за основно училище "Азбуки"?

Напоследък се мъча да се ориентирам в дебрите на частното образование и чета, чета, но в главата ми става все по-голяма каша, така че ще имам нужда от помощ, то се е видяло Blush

Какво търся в едно училище:
- Да се учи сериозно, но не чак да се смазва детето от учене и да няма сили за нищо друго
- Да няма парадиране с материалното положение на родителите, т.е. това да се контролира от учители, ръководство
- Да е в района на Младост, Изгрев, Изток, Дианабад (примерно "Ерих Кестнер" ми харесва много, но е чак в Люлин...)

Ще се радвам да ми дадете идеи и за други училища. Благодаря на всички отзовали се Hug

# 298
Шарлот, не им отговаряй, няма смисъл. В момента се търси единствено конфронтация, а не обяснение или решение.

Не само децата и пуберите, а огромен  процент от възрастните не са в състояние рационално да обяснят поведението си. И понеже не сте АбсурТ, ето линк: http://www.apa.org/monitor/2012/02/conclusions.aspx

Отказах се. На първо място думите ми са претълкувани и се вадят фрагменти извън контекста. На второ - виждам едно дълбоко укореняване в собствената опитност и въздигането й като безукорно безпогрешен критерий за правилност, без право на реплика. Така не става диалог. Движим се по различни писти, с различна скорост и не можем да застанем един срещу друг в консунсусна позиция.

# 299
  • София
Шарлот, вярвай повече на себе си, отколкото да търсиш патерица в психолога на училището! Ако има конкретен проблем и трябва консултация - ок. Но ей така да тръгва психологът да обследва не е редно. Най-малкото трябва да се знае с какви тестове и с каква цел обследва.
Ще ти дам един елементарен пример - в една и съща рисунка на човек, аз ще гледам доколко човешката фигура е развита като представа, а психологът ще ти направи цял разказ по картинка за душевното състояние на детето. А детето може да е бързало да надраска един човек, защото бърза да излезе да играе. Затова с голяма доза критичност трябва да се гледат и тълкуват някакви действия или бездействия на едно дете, дори това, което казва към момента.
Не, не става въпрос за вкореняване в собствената опитност. Написах съвсем съвестно, че обикновено ползват проективни тестове, а при тях е малко като в гледането на карти - каквото и да се падне, винаги можеш да направиш истоория, ако имаш повечко въображение и имаш името, пола и егенето. Когото и да вземеш, все ще му намериш патология или нещо да не му е съвсем наред, стига да си настроен да го търсиш или учителката е казала "Иван е разсеян нещо напоследък". Ми, разсеян е, може и цяла нощ да е играл или желано момиче да не му връзва.  Ние самите като възрастни сме влизали неведнъж в състояние да се самонавиваме, демек правим от мухата слон, а после се чудим на акъла си. И точно, когато се самонавиваме, ако се появи някой да ни донавие, тогава вече не слон, а динозавър става.

Общи условия

Активация на акаунт