Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 887
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Точно! За колко семейства с две деца знаем, които са си направили фиктивна регистрация още по старите правила, за да може голямото дете да го приемат първи клас....сега са си "постлали" и за вторите - нито живеят , нито някога са живели там, нямат договори за собственост или за наем, но тъй като майката реално се е регистрирала...сега са не само преди деца във втора група (1-3 години уседналост), но и по допълнителен критерий излизат пред другите - брат или сестра, учещи в това училище. Иди, доказвай след това!
За колко?
Миналата година знам за едни в района ни, които си направиха фалшива регистрация, с едно дете са.

# 721
  • София
Аз имам поне няколко на този принцип...

Но това не променя ситуацията. Който е могъл, го е направил като му е било времето.

# 722
  • София
За тези, за които споменах, сигнал беше подаден.

# 723
  • София
И нещо промени ли се? Училищата нямат функция на разследващи органи...А примерът, който Aisha беше дала - към момента и да искаш не можеш да отпишеш бивши наематели/собственици от настоящия си адрес. Нито жалби до общината, нито до други органи, не помагат. И пак парадокс!

# 724
  • София
За тези, за които споменах, сигнал беше подаден.

Извън темата за електронните системи - постъпили сте много правилно, по моите критерии. Друг сигурно би те охайтил, но от мен имаш голям поклон. Може ли да споделиш какво се случи след това (един вид имаше ли ефект)?

# 725
  • София
Ооо, не, не говоря за сигнал до училището. Говоря за сигнал до общината. Промяна има. Нали точно заради тези сигнали въведоха уседналостта от тази година. С голи мрънкания по форуми не става.

# 726
Кога се очаква да се приеме или отхвърли този проект?

# 727
Сега се замислих, че най-малко точки носи факта, че детето е било предучилищна група в съответното училище. Т.е. кара предучилищна там и в първи клас изхвърча.

# 728
  • София
Сега се замислих, че най-малко точки носи факта, че детето е било предучилищна група в съответното училище. Т.е. кара предучилищна там и в първи клас изхвърча.

Изхвърча, ако няма уседналост. Но ако е в група 1 и е карало ПУК, тогава е напред в класацията пред децата от същата група, които нямат доп. предимства.

# 729
  • Sofia
Да само, че детето има уседналост само за едно училище, а не за училищата в квартала!

# 730
  • Куциндрел
Май най-добре ще е тези точки да не се дават за район на училище, а за административен район. Така родителите ще имат по-гомя избор и няма да се получи така, че деца с еднакъв брой точки не са приети в училище.

# 731
  • София
Аз смятам, че уседналостта трябва да важи за район/квартал, а не за целия административен район. Ако е за административен район, в Триадица например масово ще се изсипят да кандидатстват в 73-то. А районът се простира от бул. Хр. Ботев до Околовръстен път. Защо някой, живеещ на Ботев например, трябва да измести дете от кв. Гоце Делчев?

# 732
Не може да е за квартал, защото има квартали без училища. Аз съм във Витоша, ние нямаме нито едно училище в квартала. Преди бяхме към район Лозенец, и бях харесала 107 разбира се. Сега ни прехвърлиха към 11 ОУ. Същото е в Кръстова вада, Малинова долина и Манастирски ливади.

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 14:01 от ioana_g

# 733

Изхвърча, ако няма уседналост. Но ако е в група 1 и е карало ПУК, тогава е напред в класацията пред децата от същата група, които нямат доп. предимства.
Много интересно какво ще се случи със сдруженията в такъв случай

# 734
  • София
Не може да е за квартал, защото има квартали без училища. Аз съм във Витоша, ние нямаме нито едно училище в квартала. Преди бяхме към район Лозенец, и бях харесала 107 събира се. Сега ни прехвърлиха към 11 ОУ. Същото е в Кръстова вада, Малинова долина и Манастирски ливади.

Точно - поради тази причина системата определя прилежащ район (а не прилежащ квартал). Иначе децата във вашата ситуация няма да има къде да се запишат.

Идеята на районирането донякъде е да обслужи семейства без училище в квартала им, но не и да дава избор между няколко училища в цял административен район, защото на някой най-близкото не му е по сърце и иска някое конкретно друго училище.

Тук въобще не визирам случая с училището с ромската интеграция от преди няколко страници. Не мога въобще да разбера как е възможно СО да реши да изсипва децата на цял ромски квартал в училище от квартал, в който не живеят роми. Ами не мислят ли за живущите в този район ...

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 14:07 от Ashia

Общи условия

Активация на акаунт