Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 765
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Просто ви е по-удобно да ви учат до местоработата. А в повечето случаи тая месторабота е до някое "елитно" училище, нали?

Няма лошо да има критерий за месторабота, ако се зачита за останали места след приемането на децата от квартала. Обаче да измествате тях, заради собственото ви удобство, си е меко казано нахално.

Точно така да е:критерий месторабота да се ползва само в група 8.4 .

# 886
  • Куциндрел
Аз съм частен случай с работата и нямам против да е в критерий 8.4., без това училището, в което искам, попадаме в критерий 8.4. нищо че е на няма и 10-на минути от нас.  Joy
Нямам против и критерий административен район да има, важното е да събера някакви точки за класирането и вече каквото стане.

# 887
Аз до което и училище да работя, щях да напирам за него, а не за кварталното.

Малко се преекспонира рефрена за т.нар. „елитни” училища. Нито знам колко са такива, нито това ми е важно в близките 5 години.

# 888
  • София
О, сигурна съм, че ще има критерий, подобен на 2.2.4 като за детските градина, винаги има.

Lаdу Stаrdust, много хора искат децата им да учат немски/руски от първи клас, да са сред деца на амбициозни родители, да е разпознаваемо училището по номера си.

# 889
Да ги направят с прием тези училища, Руското едно време имаше.

# 890
  • Куциндрел
Точно защото някои си мислят, че еди си кое училище е елитно, аз не искам в това по района, защото е набедено за такова. Кой знае какви кукундрели ще си запишат децата там. Crazy

# 891
  • София
От това, което чета, съдя, че нито Наредба 10 е четена, нито решението на АССГ, нито пък е ясно, че то не е окончателно. На 17.01.2018 г. е обявено за решаване делото по касацията му /справка - сайта на ВАС/. Как при това положение става позоваването на това невлязло в сила съдебно решение,  е въпрос, ненуждаещ се от отговор. Ако това решение бъде оставено в сила и бъде прочетено внимателно и с разбиране, ще стане ясно, че критерият "близост по месторабота" е отменен от съда поради нарушаване на чл. 13 от АПК /идващо от възложеното в забележка към първия критерий правомощие районните администрации да определят границите на прилежащите райони към всяко училище, намиращо се на територията на съответния административен район/,  а не поради някаква друга материална или процесуална незаконосъобразност.
Защо СО очаква становища в рамките на общественото обсъждане? Чисто процедурно е длъжна да го направи, ако не иска Системата да бъде съборена в съда само на процесуално основание. Ако бъде прочетен текстът на чл. 43 от Наредба 10 обаче, става ясно, че всъщност СО не си е мръднала малкото пръстче да разпише в проекта на Система допълнителни критерии, въз основа на делегацията предоставена от чл. 43, ал. 6, т. 5.
Истината е, че критерии с продължителност на уседналостта /каквито са уредените в чл. 43, ал. 3, т.1-3 от Наредба 10/ биха могли да бъдат съборени в съда дори само с аргумент от чл. 13 АПК - липсва последователност и предвидимост. За да има такава, тези критерии следва да са предварително известни поне три години преди влизането им в сила. Доколкото се касае за критерий, въведен с нормативен административен акт, обжалването му е безсрочно пред ВАС, при установяване на правомерен, личен и пряк интерес.

А пропо, лобито на частните училища е чудесно обслужено от ситуацията.

# 892
  • София
Понеже обсъждате вземане на деца, да кажа че ние избрахме частна занималня за първолака.
Не бях сигурна дали си струва в началото на годината. Таткото даже беше против. Disappointed Relieved
Сега сме хепи и двамата с избора си.
.... мога да взема детето дори до 7 часа вечер. Вземаме я мн по- рано, но факта че има къде да стои е хубаво нещо ( ние баби нямаме )

Последна редакция: вт, 30 яну 2018, 11:57 от Yangdze

# 893
И аз бих избрала частна занималня, стига да има в квартала. Взимат ли ги с автобус от училището ми е въпросът?

# 894
  • София
Понеже обсъждате вземане на деца, да кажа че ние избрахме частна занималня за първолака.
Не бях сигурна дали си струва в началото на годината. Таткото даже беше против. Disappointed Relieved
Сега сме хепи и двамата с избора си. Най- умното нещо !
Първо, мога да взема детето дори до 7 часа вечер. Вземаме я мн по- рано, но факта че има къде да стои е хубаво нещо ( ние баби нямаме )
Второ- много добро персонално отношение към нея за домашни и уроци. Аз вечер нямам време да се занимавам, късно е, малката й сестра пищи и иска грижи, кое по - напред? Имам обратна връзка с учителите, в училище само по родителски срещи и имейли. Губи се контакта. Така знам че учи  и разбира, а не само да преписва.
Трето - този "зверилник" държавната занималня с 30 деца в стая не е за нас. Крещят, разпиляват се, кой пише, кой не... Г-жата чете вестник и гледа само да не се пребият.
Четвърто - тоалетни и санитарни помещения са за предпочитане ( за моето дете особено)
Пето- там са 10тина деца ( в две стаи) , смесени, 1ви и 4ти клас, учат , после играят игри заедно , моята щерка е очарована от големите и игрите им, научи куп неща, държи се някак зряло, гледа от тях, че учат, че свирят на китара. абе хубав колектив са.
Шесто - храната там  е кетъринг и има избор, следят дали яде и колко. Хубава храна , носи десертите вечер у дома и гледам хубави домашни неща
Седмо- сега в грипната ваканция и всички ваканции работят - водят в парка, правят им игри и конкурси ( нямаме баби и за нас това е супер)
Осмо- ако има извънкласни занимания - карате, балет или друго, ги вземат и водят, проблем няма.
Всичко това за 12 лева на ден занималня + 3 лева кетъринг на ден
За ваканциите , ако е по цял ден, същата такса. Blush

И къде е този Рай?

Точка 8, нещо не ми е ясно. Ако Ана ходи на балет в Люлин, а Спас на карате в Младост, как смогва някой да ги води всички?

# 895
  • Sofia
Просто ви е по-удобно да ви учат до местоработата. А в повечето случаи тая месторабота е до някое "елитно" училище, нали?

Няма лошо да има критерий за месторабота, ако се зачита за останали места след приемането на децата от квартала. Обаче да измествате тях, заради собственото ви удобство, си е меко казано нахално.

Точно така да е:критерий месторабота да се ползва само в група 8.4 .

Направо ме уби Mr. Green Значи са нахални тези, на които им е удобно по месторабота, а не са нахални онези, на които им е удобно по местоживеене. Случайно дали тези, които се натискат да са в "близкото" училище, не го правят, защото е елитно? Иначе мен чуждото удобство малко ме интересува и изобщо няма да се съобразявам с него. Дали има някой баби и дядовци и сам се оправя в живота, също не ме вълнува. Оставаше бъдещето на детето ми да зависи от чуждото удобство #Crazy

# 896
  • София
И аз бих избрала частна занималня, стига да има в квартала. Взимат ли ги с автобус от училището ми е въпросът?
Около у-щата обикновено има поне 2 такива занимални. Те са на близко разстояние , да речем 2 преки. Водят ги пеш. Има избор, човек може да обиколи и разпита. Аз питах в 3 от занималните, преди да избера. Имаше и една 4та занималня, в нея ги вземат с бус, защото не е толкова близо ( да речем да 3-4 спирки и събират деца от няколко у-ща) също става. Просто човек може да обиколи и разпита. Да реши за себе си. Таксата беше подобна на тази която писах навсякъде, даже в Адива ( имат няколко филиала в Сф) ми бяха казали още по - ниска  цена. Но ходих, Г-жата добра, разказва ми 1 час всичко, но някак ми се строи че има повечко деца, 20 тина деца, сигурно заради по - ниската такса, и по - лоша база беше, и някак за мен се губи малко смисъла да плащаш пари, ако не са до 8-10 деца най - много. За да учат и да се обърне внимание персонално на всяко дете. Повярвайте в 1ви клас имат нужда и да им се създадат навици !!!!

# 897
  • Куциндрел
От това, което чета, съдя, че нито Наредба 10 е четена, нито решението на АССГ, нито пък е ясно, че то не е окончателно. На 17.01.2018 г. е обявено за решаване делото по касацията му /справка - сайта на ВАС/. Как при това положение става позоваването на това невлязло в сила съдебно решение,  е въпрос, ненуждаещ се от отговор. Ако това решение бъде оставено в сила и бъде прочетено внимателно и с разбиране, ще стане ясно, че критерият "близост по месторабота" е отменен от съда поради нарушаване на чл. 13 от АПК /идващо от възложеното в забележка към първия критерий правомощие районните администрации да определят границите на прилежащите райони към всяко училище, намиращо се на територията на съответния административен район/,  а не поради някаква друга материална или процесуална незаконосъобразност.
Защо СО очаква становища в рамките на общественото обсъждане? Чисто процедурно е длъжна да го направи, ако не иска Системата да бъде съборена в съда само на процесуално основание. Ако бъде прочетен текстът на чл. 43 от Наредба 10 обаче, става ясно, че всъщност СО не си е мръднала малкото пръстче да разпише в проекта на Система допълнителни критерии, въз основа на делегацията предоставена от чл. 43, ал. 6, т. 5.
Истината е, че критерии с продължителност на уседналостта /каквито са уредените в чл. 43, ал. 3, т.1-3 от Наредба 10/ биха могли да бъдат съборени в съда дори само с аргумент от чл. 13 АПК - липсва последователност и предвидимост. За да има такава, тези критерии следва да са предварително известни поне три години преди влизането им в сила. Доколкото се касае за критерий, въведен с нормативен административен акт, обжалването му е безсрочно пред ВАС, при установяване на правомерен, личен и пряк интерес.

А пропо, лобито на частните училища е чудесно обслужено от ситуацията.
Ох, може ли линк към  43, ал. 3, т.1-3 от Наредба 10 и чл. 13 АПК.
Не мога да се орентирам така с кодове.

# 898
  • София
Yangdze, може ли на лични кои занимални си разгледала в района? И в коя ходи дъщеричката ти?
Почти съм сигурна, че сме в един район сме, но не сме в едно училище Simple Smile
Аз сега съм горе-долу доволна от занималнята на сина, понеже е само техният си клас. Но догодина ще съберат 2  паралелки, може да има деца и от 3-та паралелка и ще настане лудница.

# 899
  • София
Ceca, виж в lex.bg

Общи условия

Активация на акаунт