Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 825
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Просто ви е по-удобно да ви учат до местоработата. А в повечето случаи тая месторабота е до някое "елитно" училище, нали?

Няма лошо да има критерий за месторабота, ако се зачита за останали места след приемането на децата от квартала. Обаче да измествате тях, заради собственото ви удобство, си е меко казано нахално.

Точно така да е:критерий месторабота да се ползва само в група 8.4 .

Направо ме уби Mr. Green Значи са нахални тези, на които им е удобно по месторабота, а не са нахални онези, на които им е удобно по местоживеене. Случайно дали тези, които се натискат да са в "близкото" училище, не го правят, защото е елитно? Иначе мен чуждото удобство малко ме интересува и изобщо няма да се съобразявам с него. Дали има някой баби и дядовци и сам се оправя в живота, също не ме вълнува. Оставаше бъдещето на детето ми да зависи от чуждото удобство #Crazy

Точно така, desive78.
Бъдещето на детето ти не зависи от това на теб да ти е удобно. И удобството ти спира там, където почва моето. По цял свят близостта на училището е основен критерий!

# 901
  • София
Мартина Захариева изби рибата, иска уседналост 5 години. А ние се караме за местоработата тук.

# 902
  • София
Мартина Захариева изби рибата, иска уседналост 5 години. А ние се караме за местоработата тук.
И без настоящ адрес. Simple Smile

# 903
Направо 50 г., проследяване на родословното дърво до прародители. Ако нямат 3 магазина, върнати при реституцията, хич да не подават документи!  Mr. Green

# 904
  • София
Странно защо не е поискала и за местоработата да е поне 5 години. Сигурно е пропуснала. Или няма да може да се възползва.

# 905
Чета ви от известно време, защото искам да съм подготвена психически за следващата година, когато и моето мъниче ще е първокласник.
Някои майки направо ме стресират с отношението си и с опита да докажат на другите, че трябва да се примирят с лошите условия, защото това е положението и защото те казват така, но това си е мой проблем и няма да се задълбочавам.
Искам да кажа за местоработата, защото много се лае как тези взимат местата на онези, което не вярно. Защото тези които си правят фалшиви бележки за месторабота си намират и фалшиви бележки за местоживеене и със сигурност бързо са се ориентирали и ще учат в желаното училище, каквото и да става, а честните хора страдат.
Ще споделя моя опит, когато си купувахме жилището избрахме тих и зелен квартал, в близост имаше детска градина и си казах супер, въпреки че на онзи етап не планирахме дете. Признавам за училище не съм гледала, но дори и не допусках, че проблема ще се окаже толкова голям. В крайна сметка се оказа, че китната детска градина до нас е в друг административен район и естествено не влязохме в нея. Огледах се за други в моя район и се оказа, че те са поне на една или две спирки с градския транспорт. И тогава реших тя да бъде на градина до моята работа, а и на татко й е в близост. Така, че детето ми е от 2 годишно в градския транспорт и се оказа, че да е в близост до работата за мен е удобно, при това много. Ако има проблем в градината мога да реагирам изключително бързо, което нямаше да се случи ако беше в градината до нас. Вечер мога да седна с приятелки на чаша вино и не трябва да бързам да се прибирам, за да я взимам от градина, защото просто вече съм я взела. Тримата също можем да излезем заедно непосредствено след работа и да не се ограничаваме само с пицарията до нас. Преди три години, когато тръгнахме по пътищата много се притеснявах и негодуваха срещу системата, но от днешната ми позиция, виждам, че всичко е въпрос на организация. И сега идва някой и ми казва, на теб ще ти е по-удобно детето да е в квартала, където живеете, е не ми е по- удобно, защото детето ми свикна да пътува и аз свикнах да знам, че съм близо до него.
И още нещо чиналата година три мои колежки, които живеят до т.нар. елитни училища имаха първолачета и на трите децата бяха приети още на първо класиране. Просто и трит е направиха добро проучване и тъй като около всяка от тях има повече от едно добро училище кандидатстваха и днес две от тях имат деца в прослувутото 20, без да са се възползвали от критерий месторабота, тъй като тя не е до него. Знам, че миналата година имаше истерии, но положението около мен е такова.
И определено смятам, че е абсурдно брат и сестра поне до 4 клас да са в различни училища.

# 906
  • София
Значи искаш детето ти да учи в квартала ми, а моето да му освободи място и да учи някъде другаде, за може да си пийваш виното спокойно? Ти сериозно ли? А това, че някои лаем, е супер грозно изказване. Ние просто мислим малко по-глобално.

За братчетата не го мисли, ще го коригират.

# 907
  • София
Освен да взема и аз да пусна подробен писмен отчет за транспорта, който семейството ми ползва и за виното, което предпочитам. Несъмнено е важно за останалите. И за темата.

# 908
Грета Ей - всички са съгласни , че близостта на училището е важна , но на мен НЕ ми е "разпределено" най-близкото Simple Smile Simple Smile  В цял свят , като даваш разрешения за жилищно строителство, плануваш изменения на инфраструктура,строиш училища , ДГ , библиотеки , паркове  и т.н. ... т.е. като взимаш много пари за да се строи, и изпълняваш общинските си функции. След като не може , тази община да осигури нищо от изброените ( улици, училища и т.н.), защо дава да се строят жилищни блокове. Та така - училище в квартала нямам , и не ми е разпределено най-близкото , не ми е даден дори шанс за това в адм. район ( което е на същото разстояние като това , в което сме разпределени) и какво да я правя тази уседналост 10г - да си я навра някъде , щото каквото и да правя , детето ми ще трябва да е в онова училище .( въпреки , че учи в ПГ по адм.район) . Та близостта  е важна ....ама не работи за София ...защото училищата не са  като в белите държави и кварталите не са,  и манталитета ни дори Simple Smile Simple Smile 

# 909
От моя гледна точка ти също не мислеш глобално. Можеше и аз да ти обясня, че съм до по- късно на работа, което е факт, но реших да отбележа и една чисто социална страна, за хората, които работят до късно. Ясно ми е , че никой не го интересува някой друг, но е факт, че за някой родители близостта до работа е по- добре и това няма общо с виното. Лично за мен и в моя квартал, и до работата е сравнително удобно, но истината е, че за други хора понякога нямат избор. Според мен двата критерия трябва не да се натрупват, а да са заменяеми. И пак казват дори и това няма да прекрати практикитена влизане по втория начин, даже мисля, че ще ги задълбочи.

# 910
  • София
Аз все повече се изумявам, ама верно щом и виното намесихме, просто няма какво повече да се учуди...
Няколко страници по-напред писах, че децата от 3ти клас започват да се прибират или да ходят сами, защото занималните окапват и или свършват наобед, или почват на обед. И освен ако нямате намерение да търсите частна занималня до 7ми клас около работата ви или нямате възможност да ходите или да си тръгвате на обед, то обричате дете на 9-10г да прекосява половин София само с 1-2-3 автобуса/метро  и т.н.  Не подценявайте приятелствата и компаниите, не подценявайте събирането около училище в почивните дни и в извънучебно време. Запращайки детето в училище, което е далеч от дома му, но със съученици, които са съседи, го обричате малко или много на изолация. Въобще хубаво е да се мисли и за други аспекти.
Някой напред писа за занималня до 16.30 в държавно училище - подайте жалба в РИО, не може в 16.30 да свършва занималнята на децата.

# 911
гадно ми е да чета как интелигентни жени се плюят и заяждат, не от друго, а от отчаяние и безизходица, че дечицата им не могат да получат желаното образование.
за мен истериите ще спрат, ако общината започна да разпределя децата, вместо да се кандидатства в училищата. но пък с корупцията и връзкарщините пак ще останат куп съмнения за прием “по втория начин“.
гроздето не ми е кисело, имаме достатъчно точки за 133-то. но... не харесваме училището и не го намираме за подходящо аз нашето дете. харесахме друго училище, за което нямаме никакви точки. оказа се, че не е чак такъв голям проблем - близки ни уредиха среща с ръководството. срещу определена неосчетоводена сума и периодични дарения за училището ни беше гарантирано, че сме вътре. пък нека тези от квартала си чакат с кандидатурите. предложиха ни и други варианти - да запишем детето където ни е удобно, пък да го преместим - я в средата на годината, я втората година. ще мине между капките и никой няма да разбере за нерегламентирания ни прием.
ами, благодаря. отвратих се тотално. сега плащаме за училище, пък нека на някой друг осигуряват прословутото безплатно образование и с нашите данъци. дано поне има повече грамотни българчета.

# 912
  • София
Моя брат отгледа сам дъщеря си. Добре че беше преди години още. Беше сам и нямаше баби, евентуално аз я вземах, ама в краен случай. Записа я на училище в Центъра до работата си. Никакъв друг шанс нямаше да я вземе в 17 часа. Не можеше да плаща частна занималня, нямаше и кола още. Млад самотен баща. Та за него от негова гледна точка трябваше да има критерий: 1. местоработата на бащата или  2 месторабота на лелята Grinning дали не е прав за себе си? ми прав си е....

# 913
  • София
И според мен трябва да се разпределят автоматично по райони.

# 914
  • София
Моя брат отгледа сам дъщеря си. Добре че беше преди години още. Беше сам и нямаше баби, евентуално аз я вземах, ама в краен случай. Записа я на училище в Центъра до работата си. Никакъв друг шанс нямаше да я вземе в 17 часа. Не можеше да плаща частна занималня, нямаше и кола още. Млад самотен баща. Та за него от негова гледна точка трябваше да има критерий: 1. местоработата на бащата или  2 месторабота на лелята Grinning дали не е прав за себе си? ми прав си е....
Браво на брат ти. Да питам - 7 години ти и брат ти не си сменихте местоработата в това време? И какво се случи, когато детето не беше вече на занималня?

Общи условия

Активация на акаунт