Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 717
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Аз предлагам всички тия да носят равен брой точки

1) уседналост 3 години  в района на училището, не задължително на един адрес
2) уседналост под 3 години, но със закупено жилище
3) уседналост под 3 години, но с договор за наем и допълнително доказателство, че семейството живее там
4)уседналост под 3 години, по-големи деца в училището

Да се ползва постоянен адрес, за 3) и 4) може и настоящ. Че някои хазяи не дават постоянен.

Yangdze, преди 4 години пак приеха тия викащите пред 51во. То и аз виках с тях, но си записах детето в по-далечно училище. Но ми е много трудно с воденето, колкото и да виждам, че разлика в училищата няма /поне по моите критерии/.

# 1 066
  • София
Миналата година, тези които не влязоха с 43 точки, се пренасочиха в други училища, да речем на 2-3 спирки пак в района. Уж кофти училище беше при нас, уж никой не искаше там, ама накрая се оказа ( понеже проучвах като алтернативи), че учителките там са били и 3 те доста добри с доста добри отзиви. Та какво да ви кажа?
Хем по малко наплив, хем по малки класове, хем по- спокойно, хем добри учителки, Е сега, базата не била най - добра и реномето не било най - добро. Ами ще се научат и тези деца да пишат и четат особено ако имат свестни родители Grinning
Онези най - викащите пред 51во, дето викаха телевизии и журналисти и подадоха жалба в Прокуратурата, после тихомълком ги приеха ( най - кресливите) срещу условието да оттеглят жалбата Grinning Grinning
тези които уж живеят срещу училището набързо са скалъпили бележки че имат месторабота и са оттеглили жалбите.... та какво да ви кажа... и родителите борци за справедливост толкова струват ..... ( дано информацията ми не е вярна, но лесно може да се провери ако някой реши)

# 1 067
  • Куциндрел
Да, ама сега те ограничават с тези 43 точки и никаквите за друго училище в квартала. Драма ми е, туй то.  rotfImao

# 1 068
  • София
Споко бе, Ceca.  Ще го оправят това. Наистина не са го домислили. Все пак нямат първолаци като нас.

# 1 069
  • София
Аз предлагам всички тия да носят равен брой точки

1) уседналост 3 години  в района на училището, не задължително на един адрес
ЗА съм
2) уседналост под 3 години, но със закупено жилище
също ЗА, но ще има вопли в стил "горките ние бедни и дискриминирани, които не можем да си позволим да купим жилище"
3) уседналост под 3 години, но с договор за наем и допълнително доказателство, че семейството живее там
Тук има голяма възможност за фалшификации.
4)уседналост под 3 години, по-големи деца в училището
Това ще вкара и братя/сестри на деца с миналогодишните фалшификации.

Да се ползва постоянен адрес, за 3) и 4) може и настоящ. Че някои хазяи не дават постоянен.

Yangdze, преди 4 години пак приеха тия викащите пред 51во. То и аз виках с тях, но си записах детето в по-далечно училище. Но ми е много трудно с воденето, колкото и да виждам, че разлика в училищата няма /поне по моите критерии/.

# 1 070
  • София
Добре де, в чужбина как разпределят децата административно по училищата, без избор от страна на родителите, без кандидатстване, без нищо. Просто получаваш уведомление и толкоз.

# 1 071
Някой разглеждал ли е критериите за прием в ПГ? Според мен са много коректно зададени и ще се въведат в електронна система  сега ( наречена ПГУ - очевидно разширения на ИСОДЗ) . Нищо, ама абсолютно нищо не пречи на СОС , да се разшири тази система и за прием в 1-ви клас ( така и така голяма част от децата са регистрирани там).  Ако искат да добавят и допълнителен критерии : Детето има уседналост от над 6м( , над 1 ,над 3г) в прилежащия район на училището  - 2/3/5 т  ( сега за административен район дават 1т ) и да си кандидатстват децата по желания, по райони , където си искат. Така всички от прилежащия район ще се изстрелят най-напред + точки за работещи родители + точки за първо желание и т.н. и т.н. - няма кой да ги помести( дори и на пълните сираци ще им е трудно) и всички са хепи. 
Стига вече глупости, че камо ли не цяла София, ще тръгне да си сменя адресите , за да влезне в някое си мноого желано училище , на другия край на града. Това са 2-3 % от хората , които се борят за макс. 5-6-8 училища в цяла София и не всичко трябва да се върти около това.   Аз лично не бих настоявала да си запиша детето, в училище в което броя на класовете е по 7-8 ( до 4 клас) и по 3-4 до 12 ...  защото някой решил , че е много елитно . Това са , по много груби сметки -  между 600( за основно) и 1200 ( за средно у-ще )   деца ->>  на фона на обикновено квартално с 300-500 деца ( и с класове по 23 деца , а не по 28-30) Simple Smile : ) Но това е лично мнение Simple Smile Simple Smile  И не бих тръгнала да си сменям адреса за такова , ама никога. Голяма част от хората искат близко, удобно , нормално ,квартално училище .

# 1 072
  • София
В чужбина по адрес.

milenaka, Децата трябва да учат заедно. Колко пък да са семействата с две деца с малка разлика?

Ето, променям го за да е по-справедливо:
4)уседналост под 3 години, по-големи деца в началния етап в училището

Така ще спестим няколко деца, дето имат по-големи братя и сестри в гимназиален етап на 133то, 35то, 73то.

paulieM, голяма част искат всъщност елитно и си сменят адресите. Точно заради тях трябва система. Защото около тези училища реално живеят деца.

# 1 073
  • Куциндрел
Добре де, в чужбина как разпределят децата административно по училищата, без избор от страна на родителите, без кандидатстване, без нищо. Просто получаваш уведомление и толкоз.
Да не се сравняваме с чужбина, моля.

# 1 074
За мен, ако има уседналост и се запази в този вид, поне на пръв поглед мисля и се надявам, че няма да стане като миналата година.
Пълен абсурд е да се търси уседналост от 3г. И то при приравняване на постоянен и настоящ адрес. Така след 3г ще се окаже, че фиктивно извадени хвърчащи настоящи регистрации днес, ще имат повече тежест от постоянен адрес на семейство, което си е купило апартамент в непосредствена близост до дадено училище 11м преди кандидатстване за първи клас.

Абе хора, как ще се извади хвърчащ настоящ адрес?! Това е документ от общината, подписан, подпечатан, такса 3 лева (мисля беше) и се дава чак след като те проверят в регистъра на ЕСГРАОН дали наистина човекът има настоящ адрес там. Който се дава на човека срещу молба до общината на бланка и на основание (собственик, наемател, роднина) и само с изричното съгласие на собственика (ако не е собственик). Същото като постоянен адрес, само дето не ти е вписан в лк.  Не че не може приятел да те регистрира в собствения си имот, може, но за това се иска да в общината заедно и той с нот.си акт да се подпише, че е съгласен (или нот заверено съгласие). Същото е за постоянен адрес. Няма как да имаш "хвърчаща бележка за настоящ адрес". Това е най-трудният (адресът, независимо настоящ или постоянен) за фалшифициране критерий от всички предложени до сега!

Ами там са с по-зряла демокрация, та знаят, че и в най-голямата демокрация има правила и норми, валидни за всички.У нас сме още в етапа на "разпасаната демокрация", когато всеки смята, че има право на всичко и за него правилата не важат, защото са "тъпи, не му харесват, не му изнасят, не ги харесва и тези тикви ли ще ми кажат!". Затова сме на този хал като общество.. 

# 1 075
  • София
За мен, ако има уседналост и се запази в този вид, поне на пръв поглед мисля и се надявам, че няма да стане като миналата година.
Пълен абсурд е да се търси уседналост от 3г. И то при приравняване на постоянен и настоящ адрес. Така след 3г ще се окаже, че фиктивно извадени хвърчащи настоящи регистрации днес, ще имат повече тежест от постоянен адрес на семейство, което си е купило апартамент в непосредствена близост до дадено училище 11м преди кандидатстване за първи клас.
Какво предлагаш?
Прави ми впечатление, че все питаш кой какво предлага, но освен да си настояваш за единичната уседналост, изкарана от всякакъв контекст, друго не правиш.
Иначе ето какво предлагам:
Уседналост от макс 1г, която да се доказва с нотариален акт/договор за наем/извлечение от домова книга...
Предлагам да се съобразят с простотиите, които натвориха миналата година и да си изсърбат попарите с ПГ и братята и сестрите приети по други критерии.
Предлагам преходен период, за да се изчистят заварените положения ( на това, че ще имат време да се подготвят за фалшификация ще отговоря, че фалшификациите отново ще са факт след 3г ако системата се приеме в текущия й вид).
Предлагам допълнителни точки за училищата на територията на административния район.

Poppea, абсолютно хвърчаща бележка, която се вади в ЕСГРАОН за 5мин със собственика на имота. Ако ти е приятел без пари, а има такива, които го правят срещу заплащане.

# 1 076
  • София
В чужбина по адрес.

milenaka, Децата трябва да учат заедно. Колко пък да са семействата с две деца с малка разлика?

Ето, променям го за да е по-справедливо:
4)уседналост под 3 години, по-големи деца в началния етап в училището

Така ще спестим няколко деца, дето имат по-големи братя и сестри в гимназиален етап на 133то, 35то, 73то.
Според мен тук  малко се преекспонира.
Когато децата са с по-голяма разлика има период, в който едното ходи на училище, другото на ДГ и пак не учат заедно.

# 1 077
  • София
Предложенията на Грета ми звучат разумно.

Poppea, из квартала (слатинския) легенди се носят как се вади адрес за 31-во Simple Smile И как масово хората работят и на пазара на Ситняково, освен че живеят едва ли не в двора на 31.

# 1 078
  • София
Ми аз след 2 години пак съм на "пангара", затова следя горе - долу дискусията , иначе нямам първолак тази година. Като гледам обаче истерията и критерии и глупости, май май малката ще я запиша в частно училище. И за каката имах мерак, ама се отказах и ме е яд. Сега като платя частна занималня, английски, спорт, храна и т.н., айде не е същото ама отиват и сега доста пари.. та незнам дали си струват ядовете. И без това обмислям малката да я дам от 6 годишна ( родена е февруари) , та може направо в частно...... обикалях ги и тях и ги мислих
-много драми и разправии ще си спестя пък и винаги мога да я преместя....

# 1 079
Какво предлагаш?
Прави ми впечатление, че все питаш кой какво предлага, но освен да си настояваш за единичната уседналост, изкарана от всякакъв контекст, друго не правиш.
Иначе ето какво предлагам:
Уседналост от макс 1г, която да се доказва с нотариален акт/договор за наем/извлечение от домова книга...
Предлагам да се съобразят с простотиите, които натвориха миналата година и да си изсърбат попарите с ПГ и братята и сестрите приети по други критерии.
Предлагам преходен период, за да се изчистят заварените положения ( на това, че ще имат време да се подготвят за фалшификация ще отговоря, че фалшификациите отново ще са факт след 3г ако системата се приеме в текущия й вид).
Предлагам допълнителни точки за училищата на територията на административния район.

Poppea, абсолютно хвърчаща бележка, която се вади в ЕСГРАОН за 5мин със собственика на имота. Ако ти е приятел без пари, а има такива, които го правят срещу заплащане.

Вадила съм настоящ адрес за наемател, а ти явно не си. Първо приятелят трябва да се съгласи да те регистрира, подаваш молба и те регистрират там, и тогава ти дават бележката. Но същото е и за постоянен адрес - ако намериш приятел, да те регистрира в собствения си имот, само дето после трябва да си смениш лк. Една потребителка даже се хвалеше колко пъти го е правила за приятели и те за нея - но за постоянен адрес. Е, да - няма как да забраниш на собственика да регистрира хора на адреса на своята собственост - но няма разлика дали е настоящ или постоянен - все трябва собственика да дойде и да се подпише и да покаже нот.акт.

Общи условия

Активация на акаунт