Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 682
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Sofia
Няма как да ги разпределят равномерно ромите по училищата, за жалост или за щастие.
По-добре да са в отделни само за тях училища и това е.
И аз си го мисля абсолютно същото - тези училища да бъдат обявени, че са със специален статут и изобщо да не са част от районирането. Но тогава България набързо ще я осъдят, така че... абсолютна безизходица в това отношение. Поне да не задължаваха хората да си записват децата там. Това е направо подигравка.

# 1 126
В нашето циганско училище никой не се записва. Ако не приемат детето в друго, ще ида в Общината направо, но не и в това училище. В квартала цигани не живеят.

# 1 127
  • Sofia
Ето нещо за "циганските" училища.
Обществени консултации за промяна/допълнение на Наредба 10:
"По повод прилагането на чл. 43 от Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование в Министерството на образование и науката постъпи искане от Национално сдружение на общините в Република България с предложение  водещият критерий „близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на училището“ да няма задължителен характер за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.
За улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население  е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите."
http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3276

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 19:03 от brin de muguet

# 1 128
  • Куциндрел
Поне някаква капка здрав разум имат. Дано го изпълнят.

# 1 129
В смисъл? Те така си връзват гащите и си прибират парите за т.нар. „интеграция”. Която реално не се случва.

# 1 130
  • София
Eтo, на две момичета тук ще се реши проблема. Сега е наред уседналостта  Praynig

# 1 131
  • Куциндрел
Интеграцията е трудна работа. Обаче съм виждал ромски клас на лятна почивка във Варна. Възпитателите и учителите също бяха роми. С тях даже си говорихме, че не им е лесно да задържат децата в училище.

# 1 132
  • Sofia
Eтo, на две момичета тук ще се реши проблема.
Не знам доколко ще реши проблема.
„Чл. 43а. (1) Когато при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува обосновано предположение прилагането на водещия критерий близост до училището до постоянния/настоящия адрес на детето обективно да доведе до формиране на една или повече паралелки с ученици само от една етническа малцинствена група, след решение на общината, децата от тази малцинствена група с постоянен/настоящ адрес в този прилежащ район може да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони от населеното място, без да се прилага чл. 43, ал. 3.
(2) Децата по ал. 1 се насочват и се приемат в първи клас в училищата с други прилежащи райони при условия и по ред, определени от общината, и при заявено желание на родителите/настойниците."

Това, което аз разбирам е, че циганчетата безпроблемно могат да ги местят в друг район (в "подходящото за тях" училище, и то само със съгласието на родителите).
За останалите наредбата си важи с пълна сила. Пак ще трябва да си запишеш детето в прилежащото "циганско" училище. Но има вероятност в първи клас да има по-малко ромчета, отколкото в горните класове. Зависи какво са решили родителите им.

# 1 133
  • София
Ето нещо за "циганските" училища.
Обществени консултации за промяна на Наредба 10:
"По повод прилагането на чл. 43 от Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование в Министерството на образование и науката постъпи искане от Национално сдружение на общините в Република България с предложение  водещият критерий „близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на училището“ да няма задължителен характер за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.
За улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население  е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите."
http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3276

Това е малко... Водещият критерий и в момента няма задължителен характер. Писалият това иска да отпадне нещо, което го няма.

# 1 134
  • София
Понеже живея под наем от много години, покрай истерията с постоянните адреси и детските градини правих една анкета сред познати и приятели: колко от живеещите под наем са регистрирани в квартирата си с постоянен адрес. Безкрайно се изненадах, че все пак имаше такива хора. Бяха нещо като трима. От нещо като триста. Разбира се, това не е представителна извадка, въобще, но в крайна сметка предполагам, че е много близо до общата картинка.
Масово хората, живеещи под наем, могат да получат от хазяите си само регистрация по настоящ (временен) адрес. Е какво е виновно тяхното дете, че родителите му нямат възможност да си купят жилище? Търся отговор на този въпрос от няколко години и все още не го намирам. Основно намирам обиди.

# 1 135
  • София
Аз съм съгласна с горния пост. Най-логично ми изглежда при районирането като водещ адрес да се взима адресът, на който живееш в действителност - а не на който си си купил жилище преди етнайсет години, в случай че сега не живееш там. Нали мотивът е удобството, а не кой в ков квартал и по колко плаща данъци. Иначе, аз като имам две жилища в два различни квартала на София - може да си избера в кое да регистрирам децата според това кое по ми оттърва - заради елитност на най-близкото училище, близост до работата и т.н. и така отново няма да е справедливо.

# 1 136
Принципно аз искам да е в най-близкото училище, но пък и да имам избор. Понеже точно най-близкото е със 200 метра разлика с другото и с 500 м. от третото. Нека имаме избор къде да кандидатстваме в квартала и да не ни ограничават в едно училище.  Peace

# 1 137
  • София
Аз ли чета различен проект?
Нали в този проект всеки може да даде, ако иска настоящия, ако иска постоянния? И двата са с еднаква тежест.

Всеки има избор къде да кандидатства.

# 1 138
  • София
Повечето хора, които живеят в собствени жилища имат еднакъв постоянен и настоящ адрес, въз основа на който могат да кандидастват само в едно служебно определено училище. И то не винаги е най-близкото, както писаха много майки. Т.е. Тези деца нямат избор.

# 1 139
  • София
Отговарях на поста отн. хората под наем.
Иначе ние сме от хората, при които настоящият и постоянният адрес съвпадат. Имаме предимство за най-близкото училище и можем да подадем документи за всяко, като за последните нямаме предимство. Не знам защо толкова хора повтарят, че може да се кандидатства само в едно, това не е вярно.
Отделен въпрос е, ако някой не е получил предимство в най-близкото училище. Според мен в тези случаи трябва да пише становище.

Общи условия

Активация на акаунт