Математическите паралелки от 5 клас в 125 СУ и 107 ОУ, София

• 52 814
  • 488
  •   1
Отговори
# 420
  • Някъде там...
А часовете по математика в математическата паралелка достатъчни ли са за подготовка за НВО или е нужен и курс? Наясно съм, че си зависи и от детето все пак, но за едно добре справящо се дете на математически състезания например, дали е нужен и курс за подготовка НВО?
Доста въпроси зададох, но тъй като цел ни беше СМГ, но след цяла година успешно представяне по състезания и тренировъчни тестове, в крайна сметка щерката не издържа чисто психически на изпита (то и изпит като изпит ли беше) и стигнахме до резервния вариант, за който не бях проучила задълбочено.
Благодаря на всички за отговорите!

# 421
  • София
За дете, което се справя по състезания, НВО не е нищо повече от контролно. Лесно контролно. Simple Smile Три години по 8-9-10 часа седмично, при старание и ежедневно решаване, не знам колко повече може да направи един курс.

# 422
  • София
И аз не мисля, че за дете справящо с лекота с материала е училище и ходещо на състезания, е необходима допълнителна подготовка за НВО по Мат. Виждате детето как описва задачите. Изпращате го на един два пробни изпити и решавате в движение.
Като цяло курсовете 5-7 клас преговарят учебника. Не са състезателна математика. Самите организатори на курсовете не препоръчват в курсовете им да дремат деца от математически паралелки.

# 423
  • София
Дали ще е на Мат. школа в училище или на външна школа ще упражняват формата на НВО. Ще решите като ви дойде времето в 7 клас.

# 424
  • София
В класът на сина ми (мат. паралелка) имаше такива, които ходят и такива, които не ходят на доп. подготовка за НВО. Моето дете не ходеше. И едните, и другите се справиха прекрасно.

# 425
  • София
И моят не е ходил на уроци по математика. Но на БЕЛ да.

# 426
  • София
И моята не и ходила по математика, но нейния учител в училище беше “един път”.
Та си зависи много от конкретната ситуация.

# 427
От кога се очаква да влязат промените и НВО да не е само БЕЛ и математика? Тогава не знам как ще стане без курсове....

# 428
  • София
Как курсове по всички предмети? Аз се надявам това да е действително краят на всички курсове за НВО.

# 429
Моите опасения са, че ще е точно обратното.

Много зависи и от сложността, която ще заложат, разбира се, но, когато от този изпит зависи класирането за гимназия, много родители ще заложат на курсове. Вероятно ще се появят комплексни такива, специално за подготовка за НВО.

# 430
до 7 клас ще разберем.

# 431
Затова питам от кога влиза в сила тази промяна, за да видим сложността и обхвата на новото НВО...

# 432
  • София
Затова питам от кога влиза в сила тази промяна, за да видим сложността и обхвата на новото НВО...
Засега се очаква първите да са набор 2009, т.е. през учебната 2022/23, ако го смятам правилно.

# 433
Измененията за НВО влизат в сила  за учебната 2022-2023 година. Отнасят се за 4, 7 и 10 клас. Само да уточня, че по проект се дава възможност тестовете да интегрират няколко учебни предмета, но не е задължително. Ще видим какъв ще бъде окончателният вариант. Предполагам, че ще пробват поне веднъж, ако експерименът не покаже задоволителни резултати, или няма да го повторят, или ни чакат още проекти за изменения на нещо.

# 434
  • София
Дидева, а кога се очаква окончателния вариант? И бъркам ли или ми се струва, че някъде беше публикувала (за съжаление не помня темата, за да потърся - може би в "промените продължават") проекти за нови учебни планове, но някак се разминаваха с една година. Примерно бъдещите 5класници (2009), които са първите 7класници, които биха имали НВО по новия вариант се разминаваха с новия учебен план за 5 клас, защото той се предвижда да влезе в сила през учебната 2021/2022, когато те ща са 6ти клас. Не знам дали стана ясно. Но си мислех, че тези нови учебни планове са именно заради предвиденото ново интегрирано НВО или се заблуждавам?

И за да не съм съвсем встрани от темата - 107мо почти приклюват приема на математическата си паралелка. Някой да се похвали? Чакам с интерес да разбера преподавателите, въпреки че девойката ще е в съседен клас.

Общи условия

Активация на акаунт