Отново за тийнейджърите, скуката, селфитата и слободията

• 65 496
  • 890
  •   1
Отговори
# 120
Според мен тия селфита са доста опасни и не водят до нищо добро - децата рискуват животите си ежедневно, за да постнат просто някаква си снимка в социалните мрежи. Явно за тях звучи яко, но всъщност далеч не си струва да рискуваш живота си и този на своите близки, защото ако не дай си Боже се случи трагедия, животът на близките ще остане черен завинаги и никога няма да бъде същият, заради някакви си виртуални сърца и лайкове.

Реално днес живеем в такъв свят, че няма как да им бъде наложена забрана да се снимат. Единственият начин е да ги убедим, че това е опасно и животозастрашаващо. Мисля си, че психолозите в училище трябва да вземат адекватни мерки, да им поговорят малко за опасностите, които крие една просто селфи.

Не мисля, че родителите в случая носят някаква вина. Все пак няма как на 15-16 годишен пубер да му забраниш да си носи телефона, а телефон без камера... просто не е телефон, според тях. Grinning От родителски разговори вкъщи едва ли ще има полза - сега им е бунтарския период на младежите, дето не се вслушват в приказките на по-възрастните и им е втръснало от тях, та затова си мисля, че идеята с психолозите е подходяща - те могат да си поговорят с децата по по-интересен и увлекателен начин, отколкото родителите им.

Доста деца вече пострадаха именно заради тези селфита, за съжаление, но наистина никой не взема адекватни мерки. Само се съобщава за инцидентите по радио, телевизия, медии, но никой не взима мерки, а това са животи на млади хора. Както каза Сийка - едва ли имаме толкова много млади хора и деца, че да си позволим да слагаме на карта животите им и да ги пилеем.

# 121
  • София

Как'Сийка, само ще добавя, че запълването на времето не е просто механично. Ако е само механично, ще загубят интерес и ще се бунтуват още повече. Дейностите ги променят, оформят ги и по едно време усещат, че вече вътрешно не изпитват стремеж към глупости.

Разбира се, че не става въпрос за механично запълване. Аз споменах вече, че заниманието трябва хем да ангажира ума им, хем и човекът, който ще ги занимава, да умее да ги увлича и надъхва.
Едно проучване от страна на родителя на какъв човек поверява детето си може да спести много разочарования и загуба на мотивация. Трудно се работи с деца, особено с тийнове, не всеки го може. А и децата интуитивно усещат фалша у възрастните. Родителят може да се подлъже от любезност и подмазване, но децата – не.

Това не е вярно.- Ако бяха толкова добри в откриване на фалша, нямаше да стават част от всякакви паравоенни, престъпни и прочие групировки,, нямше да стават жертва на педофили и пр., а щяха да бъдат признати за супер дееспособни. ИСкаш да видиш кой лъже - викаш един пубер или каквото ще да е дете, и то безпогрешно ти казва. Ти сериозноли го вярваш това за интуитивното усещане на фалша? Тогава защо ги отглеждаме и пазим, а не ги оставим сами на себе си - нали усещат фалша, значи няма начин да не се оправят сами!

# 122
  • София

Как'Сийка, само ще добавя, че запълването на времето не е просто механично. Ако е само механично, ще загубят интерес и ще се бунтуват още повече. Дейностите ги променят, оформят ги и по едно време усещат, че вече вътрешно не изпитват стремеж към глупости.

Разбира се, че не става въпрос за механично запълване. Аз споменах вече, че заниманието трябва хем да ангажира ума им, хем и човекът, който ще ги занимава, да умее да ги увлича и надъхва.

Тези деца леко са попреминали възрастта на "някой да ги занимава"... С има-няма 12-15 години...
И при това нямат нужда от нещо, което им занимава ума, а сърцето - и в пряк, и в преносен смисъл.

Polar bear, не виждам мъртъвци. А само крайно опасно занимание. Забележи, то не ги прави нито лоши, нито невъзпитани, нито дори бунтари - прави ги просто младежи. Не ги прави дори залитащи по модата - тези, последните, се завират по чалгатеките или мръсни ъгълчета на ниско ниво, където да се друсат. Не ги прави вървящи по течението, не ги прави и плуващи с/у него - прави ги просто тръгнали по свой си път, под произволен ъгъл на пътя на стадото. И, уви, нямали късмета да намерят по-безопасен начин за преминаването му...

И, специално за Почти Безобидна - не виждам нищо толкова ужасно в делтапланера или рапела, че да се крият от децата. Напротив, ако споделите историите може би ще ви направи по-... де да знам - достъпни? Истински? Такива, дето не са се родили на 40, досадни и поучаващи. По-склонни потенциално да проявят разбиране - и, евентуално, може да накарат децата да са по-склонни да споделят своите занимания - за да можете да отделите наистина опасните, ако има такива...

Ако беше мое дете на 16 и ми беше казала, че искаш да се спускаш, нямаше да те вържа - но щях да ти купя най-хубавото въже, най-сигурната седалка, най-добрите карабинери.

# 123
Единственото, което се сещам е да им трият снимките и клипчетата, та поне да не дават идеи на други подобни.

И кой по-точно да се занимава с това?  newsm78 Всеки ден в социалните мрежи се качват хиляди такива снимки-селфита, така че дори и да се назначи от социалната мрежа специален екип, отговарящ за това, което дълбоко ме съмнява, все някое-друго селфи ще остане неизтрито и видимо за аудиторията, а и всичко се разчува толкова бързо сред днешната младеж, че не вярвам да има дете, което да не знае за опасните селфита, само дето пренебрегват думата опасни отпред.

# 124
  • Варна
Ако всички жевееха под похлупак и винаги затворени вкъщи в безопастното място, светът щеше да е адски скучен.
Не може все да се страхуваме нещо да ни се случи, а да тестваме възможностите.
Излючителните хора, на който се възхищаваме днес са били деца, които са приели риск да бъдат нещо различно от
Страхливите.

# 125
  • София
А къде забравихте яхтата? Само тя липсва след катеренето, делтапланеризма и какво беше там. Колко му е, пари за семки!

Какъв риск, това си е чиста глупост! Ти на колко години си? За пример за риск ще дам филм по действителен случай, за един въжеиграч. Той  поема риск, при това пресметнат, защото още в началото, когато се е учил, е изчислявал риска. А селфитата са глупост на квадрат.

# 126
  • София

Е, ако най-голямата ви драма са селфитата, решението на този проблем е свръх елементарно просто.
1. Никога не правете такива самите вие. Не ако са такива или ако са онакива - никога.
2. Изтрийте от всички възможни носители, облаци, небеса, буци и муци каквито и идиотски (или неидиотски, според вас) селфита да сте си правили преди да се сдобиете с деца.
3. Учете ги, от най-ранно детство, че това е признък на простащина, ниска култура и пълна липса на интелект - нещо като чалгата или храненето с ръце от чинията със задушено, ходенето неизкъпан или с вчерашните дрехи.
4. Вадете телефон само когато имате нужда да се свържете с някого.
5. Когато видите нещо интересно, не се препипвайте първо за телефон / камера.
6. Правете снимки само и единствено със специално предвидени за целта средства - фотоапарат, камера.
7. Водете децата си по фотоизложби и художествени такива, оп възможност с гид (освен, ако самите не сте изкуствовед).
8. Не забравяйте, че възпитанието започва преди раждането, не с навършването на 12.

От това по-просто - здраве...

Това, разбира се, по  никой начин няма да възпре децата, които се катерят...  Ще продължават да го правят - и ако нямат достъп до стена и средства за лична защита, ще продължават да се обръщат към перкура като най-близък заместител. И да, и снимки ще продължават да правят. ПОнеже... по някакви причини хората просто искат да запечатат тези моменти.

# 127
Катя, разбирам сантимента в думите ти, но нека не бъркаме катерачество и алпинизъм с покатерване на покрива на сграда и снимане на вървене по парапети.  Stop

# 128
  • София
А къде забравихте яхтата? Само тя липсва след катеренето, делтапланеризма и какво беше там. Колко му е, пари за семки!

Какъв риск, това си е чиста глупост! Ти на колко години си?

Ти използваш ирония, но наистина има и такива деца.
Има доста яхт клубове - вкл. и на Панчерево.

ПП
Графиньо, в много случаи паркурът (и сродните му спортове) са единствено достъпните заместители на истинското скално катерене. Не са ми лично известни много хора, които първо са опитали скалите, а после са се преместили на сгради (при това не по икономически / логистични съображения). Ще го кажа по друг начин - не ми е известен нито един такъв случай.

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 18:35 от katiABV

# 129
  • Canada

Polar bear, не виждам мъртъвци. А само крайно опасно занимание. Забележи, то не ги прави нито лоши, нито невъзпитани, нито дори бунтари - прави ги просто младежи. Не ги прави дори залитащи по модата - тези, последните, се завират по чалгатеките или мръсни ъгълчета на ниско ниво, където да се друсат. Не ги прави вървящи по течението, не ги прави и плуващи с/у него - прави ги просто тръгнали по свой си път, под произволен ъгъл на пътя на стадото. И, уви, нямали късмета да намерят по-безопасен начин за преминаването му...

Ако беше мое дете на 16 и ми беше казала, че искаш да се спускаш, нямаше да те вържа - но щях да ти купя най-хубавото въже, най-сигурната седалка, най-добрите карабинери.

[/color]

Кати, може би всеки тийнейджър се мисли за безсмъртен и всеможещ, всезнаещ. Това не го прави различен от останалите. Тийнейджърските изпълнения са едни и същи при всяко поколение. Като родител на тийн, и надрастнала този тип мислене, позволи ми да се страхувам за здравето и живота на детето си, без това да бъде окачествявано като 'глупости'...
Напълно разбирам майката катерачка, която не споделя подробности от лудата си младост с децата си.

Паркурът заместител на скалното катерене???? OMG...

# 130
С дъщеря ми гледаме понякога по NG за всякакви глупчовци, които предизвикват гравитацията и други природни закони с разни дивотии, завършващи с много комични  пречуквания, за щастие не с летален край, но видимо много болезнени.
Може би ако се махне ореола на свободомислие, адреналин и креативност от подобни занимания,  децата ще ги виждат такива, каквито са - тъпотии. И няма да си рискуват живота, или да се почупят зловещо, ами просто ще се смеят на предложилия или предизвикалия ги към такива деяния. Разбира се, няма как да изчезнат всички кандидати за Дарвинова награда, имайки предвид, че далеч не са и само младежи. Но все пак може да помогне...

# 131
  • София
О, и на мен това с науката на глупостта ми е любимо!

# 132
О, и на мен това с науката на глупостта ми е любимо!
Ами то си е култово направо. И най-интересното е как децата сами схващат,че това не е ОК поведение, но все пак се поднасят по трендове и модели за подражание, които не са чак толкова умни и позитивни.  Rolling Eyes

# 133
  • София

[/color]

Кати, може би всеки тийнейджър се мисли за безсмъртен и всеможещ, всезнаещ. Това не го прави различен от останалите. Тийнейджърските изпълнения са едни и същи при всяко поколение. Като родител на тийн, и надрастнала този тип мислене, позволи ми да се страхувам за здравето и живота на детето си, без това да бъде окачествявано като 'глупости'...
Напълно разбирам майката катерачка, която не споделя подробности от лудата си младост с децата си.

Паркурът заместител на скалното катерене???? OMG...

Ти да видиш - пък аз мислех, че аз съм най-антиспортния тип тук...

Какво щеше да му кажеш, ако беше твое дете? Тук е на 16. И току-що е спечелил Златен Олимпийски медал на дълга шанца.

А тук какво щеше да му кажеш?

А докато е тренирал - на доста по-ранна възраст - какво щеше да му кажеш?
Недей, мама, следва мечтите си, виж тук как хубавичко можеш да въртиш педалките в джимчето на беопасно, 'тъпо' е да се занимаваш с неща, които маминка не разбира и които я плашкат?

Ми... има неща, които са по-опасни от други. Активният спорт е по-опасен от посещението в библиотеката.
Обаче... не всички са като мен. Не всички биха предпочели книга.
И не всички биха понесли това да им се наложи.

# 134
Ама аз не мисля, че тия тинейджъри са неразбрани родени катерачи с вятър в косите и затова се снимат по сградите и асансьорните шахти. Това са мераци са се пуснеш в мрежата подхендрил се на локомотив и на комин, а като станеш малко по-голям - как караш с двеста в насрещното.
Именно. Който оцелее после застрашава освен собствения си живот, и този на другите. Защото е велик и по-така от другите.

Общи условия

Активация на акаунт