Хитринки за всякакъв случай - тема 15

• 95 355
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • оттам, откъдето започва България
Докато обмислям как по-точно да го напиша Афродита ме е изпреварила и много правилно го е обяснила.
Аз, за разлика от нея, си използвам от години "посредствените" течни Лекс, Рекс,  Медикс алвина, също и Формил и Ариел, общо-взето си експериментирам. Омо не бих си причинила да ползвам, защото не го харесвам. Проблеми с миризми и мухъл нямам.Вярно, че бялото си пране пера с прахообразни.
Обаче, прави ми впечатление, че тръбата откъм чекмеджето надолу е станала грапава и с наслоявания и във всички случаи това не е от течните /тъй като те се слагат в барабана/. Във всички случаи е виновен прахът и твърдата ни вода.
За омекотителите съм съгласна, че по-скоро те са основна предпоставка за отлагания по тръбите от чекмеджето надолу.

Затова и на жгмъц бих препоръчала да пере цветните на поне 40 градуса с течен, а ако пере с течни и бялото пране - задължително на 60 градуса. Тогава не вярвам въобще да ти мирише на лошо прането.
Естествено, това трябва да става и при спазване на няма и 5-минутното почистване на отвора на чекмеджето /самото чекмедже го изкарвам, измивам и го оставям да си изсъхне/  и почистване на дюзите над чекмеджето, че там става страшно, ако не се почиства. Също задължително се обира водата, останала в гумения маншон, че вода винаги има, даже и центрофугата не може да я махне.

# 691
  • София
Бялото е винаги на 60 градуса, и напоследък само с прахообразен. Цветното пера на 30 ще кача на 40 градуса, чекмеджето го почиствач, но за дюзи сега чувам, ще погледна в какъв вид са.
Пера предимно с Ариел - течен и прах.

# 692
Дюзи казвам на мястото, откъдето тече вода в чекмеджето.
Като изкараш чекмеджето и погледнеш над него /тоест мястото, където то стои в пералнята/, би трябвало да е чисто, но това е, ако се почиства и проветрява редовно по начина, който описах. Иначе ще е почерняло от мухъл.
Относно праховете - течни или прахообразни, изборът е твой. 
Честно казано 30 градуса почти не ги ползвам, пък дори и за новозакупени дрехи.
Че то даже и на програма вълна ми е 40 градуса.

# 693
  • София
Дюзите никога не са чистени, дори не ми е хрумвало. Ще ги погледна задължително. Благодаря!

# 694
Откакто спрях да пера на 40 градуса, нямам черни петна, не знам дали е точно мухъл.
Освен това слагам всички препарати в барабана, това е по съвет на техника за пералнята.
В отеделението, моята пералня е с горно зареждане и няма чекмедже, слагам само омекотител.
Пера на 60 - бяло и на 50 цветно.
30 градуса само пердета.

# 695
Има си тема за перилните препарати. Там Гес е обяснила защо не са за предпочитане течните прахове. Който се интересува, да чете.
Тази тема е за хитринките, които улесняват живота ни

# 696
Г-жа Рамацоти, мисля че почистването на пералнята си е хитринка, за да нямаш по-нататъшни проблеми.

# 697
Ок, хитринка за почистване е хлебна сода, вместо препарат за пералня.

# 698
По какъв начин чистиш със сода? Между другото аз препарат за почистване на пералня не съм ползвала досега.

# 699
Вместо препарат слагам 2-3 пакетчета сода и пускам празна пералня.
Друг начин е с прах за бяло да се пусне празна пералня на най- дългата програма и на най-високите градуси.
Пералня се почиства поне 2 пъти годишно

# 700
  • София
Аз точно по тази причина спрях да ползвам препарата за пране на капсули. И
Аз пък съм най-доволна от капсулите. Слагам една в барабана, върху нея пъхам дрехите, пускам на каквато програма реша и забравям. Резултатът е чисто и ухаещо пране. Simple Smile

# 701
Вместо препарат слагам 2-3 пакетчета сода и пускам празна пералня.
Друг начин е с прах за бяло да се пусне празна пералня на най- дългата програма и на най-високите градуси.
Пералня се почиства поне 2 пъти годишно

Благодаря за споделеното.
Аз я чистя по втория начин - с прах за пране.

# 702
Току-що се завръщам от основно чистене на пералнята.
Амбицирахте ме да погледна долу филтъра.
Леле майко, каква гняс се беше събрала! Изчистих го вътре с вениш на спрей, много кърпи, топени в гореща вода, а капачетата (2 при моята милка) ги киснах 20 мин. в сода и лимонтозу.
Ето за този филтър става дума, повечето перални имат само един, и от там често идва миризмата в пералнята.
Скрит текст:

После изчистих гумата отвътре, пръсках с Антикалк, защото между гумата и барабана имаше варовикови образувания. Чекмеджето ми беше почти перфектно чисто, но и него с Антикалк за 20 мин. накисване и четкане с една дълга четка за чаши, докъдето стигне.

И това при редовно почистване от моя страна след всяко пране. Варовикът във водата и разните съставки най-вече в течния прах за пране са виновни. Е, и мръсотията в самото пране също.

В кооперацията имаме обща пералня и чекмеджето на пералнята изглежда като това на видеото.
https://www.youtube.com/watch?v=z3GTRMRUvyI

В момента съм пуснала на интензивно пране без дрехи, 90 градуса и прах за бяло, скоро ще поръчам специален почистващ препарат.

# 703
Ок, хитринка за почистване е хлебна сода, вместо препарат за пералня.
Г-жа Рамацоти, не съм сигурна че е добре за уплътненията на пералнята, а също и за някои от металните части.
Дори и за лимоновата киселина и оцета не съм сигурна, че са безопасни за пералнята.

# 704
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
а капачетата (2 при моята милка) ги киснах 20 мин. в сода и лимонтозу.

всякакви капачета и подобни неща почиствам лесно с таблетки за третите зъби  Mr. Green
в Дм са 1Е за 20 таблетки. сипвам вряла вода, слагам таблетката и след 15мин. е почистено.
стават и за тоалетната. между основните чистения, хвърлям по една таблетка. това е за превенция на наслагванията, там където е водата....

Общи условия

Активация на акаунт