Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 968
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Ау, и през екрана явно личи колко съм зла.  Laughing

Мишелинче, ако искаш помощ с внимателно написан договор, свиркай. Поне на адвокат да не плащаш. Но не се подвеждай друг да ти пише договора, особено пък някой от брокерите.

# 661
Договорите на брокерите пак са писани от адвокати, някои са доста по-добре допълнени след това.
Не е в тях проблемът.

# 662
Брокер, който утре ще ми води наематели, вече ми прати техния договор - две непълни страници е и е откровено безполезен, просто е колкото да има нещо там написано.

Сигурна съм, че има и съвестни брокери, които защитават интереса на наемодателя, когато им е клиент. Но Мишелинчето каза, че няма да работи с брокери (а може и да съм се объркала) и може на фона на всички дадени пари, да си спести една адвокатска консултация, ако е възможно. Примерно в моя договор съм си описала как ще се профилактират климатиците, таксите за етажната собственост, домовата книга, регистрирането на адрес и прочее подробности, които често се пропускат. Но го мисля този договор от месец и нещо и всяка клауза съм си формулирала след внимателно обмисляне, при това така, че да е справедлива и за наемателя.

# 663
  • София
Макарон, ако ги регистрираш на адрес и изчезнат,  как после ще ги отпишеш?

# 664
Написала съм, че депозитът в размер на два ноема се връща след като се дерегистрират. Simple Smile Оттук взаимствах идеята - някой наемодател го беше споделил. А и може да се окаже, че не искат да се регистрират на адреса.

Аз следя темата тайничко още откакто у нас се зароди идеята за купуване на инвестиционно жилище, за да черпя от опита ви. Затова и сега съм активна - връщам добрата карма обратно на света.

# 665
Макарон, не бих използвала "зла", а "твърда". Аз съм доста мекушава и ще разчитам или на брокер, или на приятеля ми.

Колкото до договорите, брокерските май са доста еднотипни и липсват доста клаузи, които са били споменавани през времето в темите. Към адвокат не мисля да се обръщам, за да оформи договор, защото все няма да е на висотата на бг-мамските съвети Grin С други думи, все ще съм с усещането, че нещо липсва Grinning

Макаронче, ще се радвам да хвърля едно око на твоя договор, ако нямаш нищо против. Като каза, че си взаимствала идеи от темата се сетих, преди няколко седмици прерових всички изписани до тук теми за ключова дума "договор" и извадих полезните мнения, съвети, клаузи. Пускам го тук, може да откриеш нещо, за което не си се сетила. Примерно дали ще имаш или не ключ към апартамента. Имаше и съвет да се снима апартамента и да се приложат снимките към договора. Но тези неща си ги има в извадката долу:
Скрит текст:
Относно преотдаването - задължителна клауза в договора (освен личен контрол). Съгласно закона то е позволено по подразбиране, освен ако не е уговорено друго. Примерно че само страните по договора имат право да живеят в апартамента и не могат да отдават целия или части от него на друг.
- По мои сметки е съвършено нормално половин до един наем да отива за данък сгради и такса смет (на моя ап. напр. данък и такса идват към 400 лв.) и един наем да отива за данък общ доход (няма как да бъде другояче, защото е 10% от всеки наем, след като приспаднеш 10% нормативно признати разходи).
- На наемателите трябва да се изясни,че наемат имота точно такъв,какъвто го виждат.Допълнителни претенции водят до повишаване на наема,освен,ако хазяинът не прецени,че са полезна инвестиция.Но може и да не прецени така.Моят наемател реши да сложи ролетни щори за своя сметка.Като се разделяхме,ме попита дали искам да му ги заплатя или да ги демонтира.Платих му ги и не съжалявам.
- Ако наемателите не се отнасят грижовно към собствеността ми се разделяме.В моя случай за тях това означава че са дали на брокера половин наем на вятъра,защото НЕ ПОЗВОЛЯВАМ  да наемат имота ми директно. Това е доста дисциплиниращо и определено усещам че води до съобразяване и коректност.
- И съм си предупредила наемателя,че всяка проява на креативност ще означава незабавно прекратяване на отношенията ни.
- При неспазване на условията по настоящият договор, наемодателя има право за своя сметка да отстрани наемателя от имота в срок от еди колко си дни. Не е нужно да фигурира думата хамали, то е близко до ума че няма да извика адвокати да му изнасят наемателите...
- Наемателя има  задължение да си погасява всички сметки навреме. Вписано е в договора. Ако не го направи - договора се прекратява по негова вина и е длъжен веднага да напусне
- договорът включва приемо-предавателен протокол, който отчита състоянието и наличните мебели в апартамента, както и показанията на всички измервателни уреди към момента. Ти ще дължиш от тези показания нататък. Ако има Топлофикация е по-сложно. Повечето агенции пре длагат сертификат. Ако например наемодателите ти прекратят договора преди да изтекат 12 месеца от подписването му, то агенцията ти намира друг имот, без да плащаш комисионна. Поне така правят за наемодателите, не виждам причина да не го правят и за наемателите.
- Гига, в договора запишете дата, от която влиза в сила и от тогава ще плащаш сметки.
  Срок за предизвестие при напускане, дали ще се актуализира наема и кога, как.
  Отбележете депозита за какво служи - дали за последни сметки след твоето напускане или за последен наем.
  Дали може да гледаш  домашен любимец, дали твой близък може да  живее с тебе за тази цена.
  Опис на наличните мебели, състояние на имота в момента на наемането.
  Тук съм чела съвет, да се снима всичко и да се приложи.
  Разберете се с хазяите дали ще имат резервен ключ, впишете го в договора. Също и период за плащане впишете.
- Таксата за вход и асансьор си я плащат те, извън наема. В блоковете си има касиерки и си ги събират периодично. В договорите е записано, че я дължат.
- клауза,че при внезапно напускане депозит не връщам
- Виждала съм доста договори, в моя е написано, че е нужно едномесечно предизвестие при желание за предсрочно прекратяване, през този период наемателят се съгласява да допуска огледи. Депозита се връща след уреждане на сметките и при условие, че няма причинени щети
- Прекратяване по вина е когато се нарушават клаузи по договора, като неплащане в срок, нанасяне на щети, оплаквания от съседи за нарушаване на реда...
- Наемодателя. Затова е добре според мен жилището да има застраховка с възможно най-големи обезщетения.
- за дребните, ежедневни повреди, свързани  ползването, плаща и отговаря за поправката наемателят. За големите - собственикът. Ако за повредата има вина наемателят, дори да е голяма (изгорял хладилник за 2 хил. лв.), отговаря той.
- Филтри климатици почистване ежегодно!!!
- ако наруши определена клауза в договора - той се разваля без предизвестие. Сменяш бравата и чао. Всички вещи - на склад - на негово име и за негова сметка. Освен това сина не е страна по договора, така че изобщо не може да претендира за нищо.
- При невнасяне на един месечен наем, както и при системно нарушение на задълженията на наемателя, наемодателят има право да развали договора без едномесечно предизвестие."
- "За да не водя дело провеждам кастинг и яко проучване на кандидат-наемателите. "
  Това е истината-превенция и предварително презастраховане.Много строго и сериозно отсяване на кандидатите.
  По-добре имотът да стои празен няколко месеца повече,отколкото в него да живеят недобросъвестни наематели.
- АКО договора е срочен и няма клауза за предизвестие и прекратяване той не може да бъде предсрочно прекратен безпричинно(както се изразявате в тази сфера) като под причинно нямам в предвид това че някой е размислил. Тези'' причини'' са описани точно какви могат да бъдат и за всички други прекратяващата страна дължи неустойка за срока до изтичане на договора. 
- в договора имаха клауза, че преди напускане ще извикат фирма за почистване и ще покажат фактурата.
- Най-елегантният начин, без главоболия и такива разправии е имотът да се застрахова и да добавите клауза "Загуба на доход от наем". Не е голямо оскъпяването. Първо, ще имате обезщетение, ако стане нещо с апартамента, второ - застрахователят има грижата да се разправя с неплащането. Да не пускам линк към оферти, че ще стане рекламно Simple Smile
  Според предлаганите в момента на пазара покритията са три вида – за загуба на доход от наем, финансова загуба заради неплащане, както и отговорност на наемателя.
  Първия вид покриват наема за определен период, ако жилището стане необитаемо поради инцидент и няма как да го дадете под наем без ремонт. ......
  Застраховките за загуба на доход от наем се сключват като допълнителна клауза към основната имуществена полица и се предлага от повечето застрахователи. Цената се повишава с по няколко лева – за масовите имоти до 10-20 лв. годишно, в зависимост от оценката, обзавеждането и местоположението. Тази клауза осигурява обезщетение за определен срок, ако имотът обичайно се отдава под наем, но заради определено събитие наематели не могат да го ползват. .....
  Клаузата за финансовия риск от неплащане на наем осигурява обезщетение, когато наемателят не се издължи. Тази полица се предлага от малко компании и е много полезна, особено ако разчитате за бюджета си на приходите от наематели. Цената се изготвя индивидуално, в зависимост от размера на наема.
  Отговорност на наемателя е отделна полица, която се сключва от този, който е наел имота. Тя покрива имуществени вреди по наетото жилище или друг тип имот, които са причинени по вина на наемателя.
  Също осигурява обезщетение при телесно увреждане или смърт на наемодателя в резултат на преустройства, ремонти, ползване на имота – например съборена носеща стена, неправилно свързана електрическа инсталация.
  Полицата може да покрие и съдебни разноски..............
  Изброените застрахователни продукти могат да се сключват и от физически, и от юридически лица. Разбира се, задължително е наемът да е с писмен договор, а не само с устна договорка.
- За това в договора се упоменава - посещение в присъствието на Наемателя.
- В договора с тях изрично написах  и даже подчертах клаузата, че след 5 дневно закъснение с наема договора да се смята прекратен.
- При наемателите стои плик с упътвания и условия за експлоатация. Документи и фактури са у мен ИЛИ Копия от гаранционните карти и фактури -на адреса,оргиналите при собственика.
- НАЕМОДАТЕЛЯТ доказа правото си на собственост и представителна власт върху ИМОТА като представи за сведение на НАЕМАТЕЛЯ нотариалния си акт.
- Показва се оригинален и се подава за прочит копие на нотариален акт
- Как ви звучи връщане на остатъка от депозита СЛЕД смяна на адресната регистрация на ново място, когато и да е това? Но задължително ще го имам предвид, ако поискат да си направят регистрация, ще подпишем анекс с тази клауза и тогава в общината.
  Ами затова е клаузата, могат да се запишат на стария адрес или да чакат депозита, макар това да не е голяма спирачка, след като се уредят сметките, каквото (ако) остане.
- То затова са договорите - слага се клауза, че наемодателят има право на посещение в имота си на 1-2-3 или... месеца и то само в присъствието на наемателите или техен представител, след предварителна уговорка и т.н.
  Друга клауза - при форсмажорни обстоятелства - наводнение, пожар, земетресение.... , при отсъствие на наемателите, наемодателят има право на влизане и т.н.
- Другото нещо, което бих включила като клауза в договора, е забрана за пушене в апартамента
- Редовно проверявай, лично, дали всички битови сметки са платени в срок. Включвай в договора клауза, че не плащането в срок на 1 сметка за ток (парно, вода и др.) води до автоматичното му прекратяване и загуба на депозита. Не с съгласявай на отлагане.
  Към договора приложи снимки и подробно описание на състоянието на имота.
  Проверявай поне 1 път в месеца състоянието на имота. Дай си номера на GSM-а на най-близките съседи по апартамент и домоуправителя , за да те предупредят при проблем.
  Сключи застраховка (специална  за наемодатели) с възможно повече рискове.
- И да, във всичките ми договори има клауза за 1 просрочена сметка и прекратяване.
- Затова е протокола и снимките при наемане, както и клаузата за същия вид и състояние при освобождаване. Задържаш депозита и си търсиш правата.
- Как законно и бързо да освободим имота ни от некоректен наемател?
  Трябва да уведомиш другата страна, напр. с нотариална покана, че считаш договора за прекратен, поради еди кво си, и желаеш наемателите да напуснат имота. След това, в рамките на едномесечен срок от връчване на поканата, подаваш молба до районния съд по реда на чл.126ж и сл. ГПК и в седемдневен срок съда трябва да издаде заповед, която подлежи на незабавно изпълнение от полицията или кмета. С помощта на поканата ще удостовериш датата на връчване, а също така тя представлява твое изрично и категорично волеизявление за прекратяване на наемния договор
  Има вече на много места съдебна практика ,която показва ,че в най-лошия случай времето отнема месец и половина ,което се покрива(почти) от депозита(ако е едномесечен наем).
  Честита нова година на всички!
- За това, ако има клауза в договора, че апартаментът трябва да бъде предаден във вида, в който е бил нает и те не го направят - защо да не си удържа тези пари?
- В договора в частта за депозита има клауза, че депозитът не може да се използва като последен наем. И аз ходя всеки месец. Като ми се обадят за наема си уреждаме среща. Не правя инспекция на апартамента, но влизам в хола за 5 минути. Винаги питам има ли някакъв проблем, разплащаме се и това е. Не ходя в банята и спалните. Имах една мърлячка веднъж. Мивката все прелива от мръсни съдове, дрехи разхвърляни навсякъде... То и от един поглед се добива, макар и повърхностна представа. 
- По въпроса за освежаването.Девет години живя едно момиче,живо и здраво да е -нямаше нужда от освежаване.То освежаването ,ако е по желание на наемателя си е текуща подръжка за негова сметка,но с Ваше съгласиета.Аз много не съм навита те да освежават ,че много се мърля при самото боядисване.
- Оттогава включих клауза , че депозитът си е депозит и ако не се плати в месеца на предизвестието , аут.
- В момента имам наематели с куче в едното жилище. Въпреки, че имаме специална клауза в договора, че щетите ще са за тяхна сметка, честно казано съжалявам, че се съгласих.
- Например аз прибавих към договора да не се местят мебелите, без да бъда уведомена тъй като скоро поставения паркет предишните наематели яко го бяха надрали. А също да не се забиват пирони по стените, тъй като същите след като се изнесоха видях, че стените сякаш бяха обстрелвани с шмайзер.  А иначе си бяха много свестни хората. Моя си е вината донякъде, че не ги предупредих.
- Би било препоръчително без освежаване и  ремонти нито на жилището нито на техниката,без дупки по стени,тавани  и врати,без да се изнасят мебели и техника извън жилището,без животни,без пренаемане...
- Трябва клауза в договора да не се правят никакви ремонти, освежителни или не без предварително съгласуване с наемодателя.
- И още една идея да дам - Приемо-предавателен протокол към договора. В него опишете какво има във всяка от стаите - мебели, техника, други движими неща, които държите 100% да са си на мястото като се издава апартаментът. И може да направите снимки на помещенията. Simple Smile
-  снимки в два екземпляра, приложени към моя и на наемателя екземпляр от договора, които да документират състоянието, в което имотът е предаден. И клауза, която изрично описва целта на депозита - а именно покриване на щети и евентуални изравнителни сметки, а не последен и предпоследен наем. Ако си намеря хора, които са съгласни на това - чудесно, ако не, нервите ми струват повече от евентуалния наем.

# 666
Браво на Мишелин, че е внимавала и запазила най важните неща. Сега само трябва да избереш правилните хора за твоя имот. Peace

# 667
Брокер, който утре ще ми води наематели, вече ми прати техния договор - две непълни страници е и е откровено безполезен, просто е колкото да има нещо там написано...
Дължината на договора не е фактор за полезността  му.
Един стегнат договор е винаги за предпочитане пред размит, в който може да бъдат пропуснати основни неща Hands Plus1

# 668

Никак. Само с тяхно присъствие става.
Но няма да имат върнат депозит.

А това за изхвърлянето на база нот.заверка къде е упоменато? Може ли цитат?
Да не говорим за 2-3 месеца какви зулуми и сметки могат да направят...Sad

# 669

Никак. Само с тяхно присъствие става.
Но няма да имат върнат депозит.

И само с присъствието им не става. Трябва те лично да се регистрират на друг адрес. Така служебно се дерегистрират от стария.

# 670
Носят си екземпляра от новата адресна регистрация и тогава се връща депозита.

# 671
Наех апартамент за приятелите си -чужденци. Свързах се с брокер. Подписахме договора. 500 евро месечно, преведени по банков път. Проблемът е че наемодателят не искал да се занимава с данъчни. Банковата квитанция достатъчна ли е в случай че наемодателя е некоректен?

# 672
  • София
Наемодателя си носи отговорност за пред данъчните.
Ако не иска да се знае, че преведените 500Е са за наем - може като основание за превода да се пише захранване на сметка.

# 673
Копието от вносната бележка за платена сума е достатъчна гаранция. Но, за сигурност на наемателите, за основание на плащане трябва да пише, че сумата е за наем.

# 674
Наех апартамент за приятелите си -чужденци. Свързах се с брокер. Подписахме договора. 500 евро месечно, преведени по банков път. Проблемът е че наемодателят не искал да се занимава с данъчни. Банковата квитанция достатъчна ли е в случай че наемодателя е некоректен?
Какво означава не искал да се занимава с данъчни? Не смята да декларира дохода от 500 евро, пред данъчните, и ако е така, чужденците какво ги бърка? Нали имат договор, разписки за платени сметки, възнамеряват да са коректни...

Общи условия

Активация на акаунт