Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 63 272
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
И аз така с тока - около 10-12 лева, а зимата около 35-40 лв, защото се отоплявах с духалка. Хладилникът беше доста стар, а печката Раховец. Така, че ако вие сте с по-нови и икономично електроуреди, е възможно да е такава сметката.

Скоро гледах обяви за наеми. Ами ужасно много са се вдигнали Flushed Имам чуствтото, че повече апартаменти почват от 600 лева. Другото, което ми направи впечатление е, че имотите с хубав ремонт са повече от имотите, които не са ремонтирани скоро или са със стари мебели. Така наемателите почти нямат избор - не могат да изберат мааалко по-кофти условия, но по-добър наем. Искаш, не искаш, ще трябва да наемеш ремонтирано такова за много пари...

И в тази връзка, нашият наем в момента е доста нисък спрямо сегашните нива и направо ми е неудобно за хората Sad

# 571
Как го правите това с малкото ток не знам. Под 30-40лева не съм плащала, а зимата 100-120 минимум. Нямам ТЕЦ.

# 572
Имаме ТЕЦ и нямаме бойлер. Евентуално от това да е Simple Smile

# 573
Дори и да изключа бойлера, пак няма как да е 10-12 лв. Rolling Eyes

# 574
  • София
Пестеливци са някои, браво !
Аз и сама като живеех, пък сега с две деца, съвсем високи сметки , за всичко де. Не само за ток и вода. Май само ТЕЦ-а коригирахме с добри и ниски сметки в най - новото жилище, щото е ново и тръбите са индивидуални под пода минават с отчитане пред всяка врата. Няма сградни и общи инсталации.

# 575
И на мен ми се вижда малко, но реално погледнато зависи и от жилището - едно е да отопляваш външна панелка, друго среден нов апартамент с топлоизолация примерно. Уредите също имат значение, дали се готви често или веднъж седмично, има или не бойлер и т.н. и т.н., и от човека, разбира се. Бабата, ако е решила да спестява може и с 2 родопски одеала да седи зимата примерно.

# 576
Пишете за сметки. Аз вече повече от месец давам възможност за огледи , но не харесвам кандидатите. Не бързам този път и "моите хора" още ги няма. Но да ви споделя да ми дадете съвет по повод сметките от Софийска вода. За  който е забравил какво съм споделяла: аз изгоних моите последни наематели и се наложи да им плащам три сметки за ток-над 300 лева , за водата си се бях прежалила /те бяха около пет месеца в апартамента ми/. Не са пускали инкасатора , та последното засичане ние го направихме и оставихме показателите.  Но отивам аз да оправям сметки и платих 130 лева за шест месеца , като в последните 3 , там не живее никой , а сметките са от порядъка на 26 лева месечно Shocked. Сега съм авансирала новите наематели. Явно трябва да ходя до Софийска вода , защото не зная на каква база са изчислили тези сметки. Наемателите ми със сигурност не са виждали очите им /предполагам/. Пък и не ми вдигат телефон. Хич и няма да се занимавам с тях . Стана ми любопитно как да процедирам сега, с новите.

# 577
Tays, би ли споделила как протичат огледите и как им съобщаваш отказа?

# 578
Tays, би ли споделила как протичат огледите и как им съобщаваш отказа?
Аз съм си пуснала обявата в Имот Бг . Още като започнаха да звънят брокерите , им казах , че ще си платя комисионна, да не се притесняват Laughing Но им ставам клиент и трябва да уважават претенциите ми. Изключила съм групи хора / например студенти/ и те се съобразяват с това. Обяснила съм , че ако хората ми харесат и ми вдъхнат доверие , можем да коментираме и намаляване на цената. Всички вече знаят моите условия и отначалото се опитваха да ме убеждават , но вече се отказаха. За огледите съм предупредила , че не живеем там и ако ги уговаряме , е от сутринта за вечерта , или за следващия ден. Имам и изискване , в случай , че е уговорен оглед , около час преди часа за оглед, да звънят пак за потвърждение. Не че всички го правят. Но понеже се случваше нито да дойдат , нито да се обадят , мм стоеше и чакаше като баламурник. Вече който не се обади за потвърждение , не прави оглед. Та така засега процедирам.
Теб като те чета , си много добра душичка . Остави на приятеля ти да ръководи нещата. Теб ще те усетят. При нас е обратното. Като имаш предвид и аз колко съм "разбрана" , та от това си патя , представи си мм колко е добряк. И ние не ставаме много за този бизнес. Аз все гледам да помогна , да проявя разбиране. С предишните ми наематели  , предпоследните , беше двустранно , но за съжаление , рядко човек попада на такива.
Отказах досега на трима кандидат групи. Те бяха от първите огледи и бяха студенти. Казах , че не сме се доразбрали с брокера. И то , защото брокерите настояваха да гледат студенти . Вече не го правят. А един беше много нахален , постави условия и още на огледа се разминахме. Така беше и с още едни , които искаха да развалям обзавеждането , че било малко леглото , да си носят тяхно. Е , не става. Леглото ми е ново и скъпо. Та така.-Ако някой не ти хареса , брокерът си знае как да му откаже. Ти си казваш какво те притеснява на него. Естествено , че той започва убеждаване, но не се поддавай.

Последна редакция: чт, 24 авг 2017, 14:11 от tays

# 579
Пишете за сметки. Аз вече повече от месец давам възможност за огледи , но не харесвам кандидатите. Не бързам този път и "моите хора" още ги няма. Но да ви споделя да ми дадете съвет по повод сметките от Софийска вода. За  който е забравил какво съм споделяла: аз изгоних моите последни наематели и се наложи да им плащам три сметки за ток-над 300 лева , за водата си се бях прежалила /те бяха около пет месеца в апартамента ми/. Не са пускали инкасатора , та последното засичане ние го направихме и оставихме показателите.  Но отивам аз да оправям сметки и платих 130 лева за шест месеца , като в последните 3 , там не живее никой , а сметките са от порядъка на 26 лева месечно Shocked. Сега съм авансирала новите наематели. Явно трябва да ходя до Софийска вода , защото не зная на каква база са изчислили тези сметки. Наемателите ми със сигурност не са виждали очите им /предполагам/. Пък и не ми вдигат телефон. Хич и няма да се занимавам с тях . Стана ми любопитно как да процедирам сега, с новите.

Tays, бих те посъветвала да се регистрираш в сайта на Софийска вода. Всеки месец можеш сама да подаваш на сайта показания за водомерите в имота. Така ще има редовно сметки с някаква преценена от теб средна консумация. Можеш да молиш наемателите периодично и да ти пращат снимка с водомерите, за да си в час с актуалното потребление.

# 580
ами ние имаме регистрирани сметките на жилището в epay и там излизат за плащане всеки месец. Висят в опашка, май , ако не са платени. Само с ТЕЦ- а е друго, не излизат сметките с натрупване, ако не са платени, или поне така беше, т.е само за месеца се появява сметката , ако предната е платена, заради лихвите.  Така ако не излязат 1-2 месеца, веднага ще ида да проверя на някоя каса на Топлофикация по абонатен номер. Иначе в epay ми е удобно.
В тази връзка, как е възможно  жена над 35 години, с доста висока заплата и възможности, която е наемателка в нашето старо, но хубаво луксозно жилище, да има 8-9 лева ток на месец . Седя и се чудя. Това вече 4та година. Вярно че май живее основно сама, не й надничаме вътре и не знаем. Ама все пак. Не е ли чудно?
Че то една пералня, крушка за осветление и комп и Тв , ще генерират повече сметка за ток.  Blush Blush Blush
Мъжа ми казва "абе какво ни интересува". Но на мен в epay като ми излязат сметките и ги гледам и се дивя?
За вода пак много малко
Плаща си ги на мига жената де. Никакви проблеми не сме имали с нея.
Преди няколко месеца ходи наш приятел майстор , че й се бил повредил душа, каза "перфектна чистота в жилището" Той сам отбелязал на мъжа ми.  Blush

може да ходи да спи у гаджето си,  да си държи квартирата - за да има възможност да се махне от неговата, ако се разделят. Знам за такива случаи.

# 581
Скрит текст:
Пишете за сметки. Аз вече повече от месец давам възможност за огледи , но не харесвам кандидатите. Не бързам този път и "моите хора" още ги няма. Но да ви споделя да ми дадете съвет по повод сметките от Софийска вода. За  който е забравил какво съм споделяла: аз изгоних моите последни наематели и се наложи да им плащам три сметки за ток-над 300 лева , за водата си се бях прежалила /те бяха около пет месеца в апартамента ми/. Не са пускали инкасатора , та последното засичане ние го направихме и оставихме показателите.  Но отивам аз да оправям сметки и платих 130 лева за шест месеца , като в последните 3 , там не живее никой , а сметките са от порядъка на 26 лева месечно Shocked. Сега съм авансирала новите наематели. Явно трябва да ходя до Софийска вода , защото не зная на каква база са изчислили тези сметки. Наемателите ми със сигурност не са виждали очите им /предполагам/. Пък и не ми вдигат телефон. Хич и няма да се занимавам с тях . Стана ми любопитно как да процедирам сега, с новите.

Tays, бих те посъветвала да се регистрираш в сайта на Софийска вода. Всеки месец можеш сама да подаваш на сайта показания за водомерите в имота. Така ще има редовно сметки с някаква преценена от теб средна консумация. Можеш да молиш наемателите периодично и да ти пращат снимка с водомерите, за да си в час с актуалното потребление.
Благодаря , вече го направих. И , о , ужас , имам още 7 лева за август , при цялото отчитане , което направихме преди последното посещение на инкасатор Shocked.
Моля ви , ако има тема за Софийска вода във форума , да ме насочите , не са ми питанките за тук.

# 582
ние винаги имаме по 18 лв на месец, нищо че единият ап. е празен. всеки месец - всеки! като съм ги питала, са ми казвали да извикам инкасатор, за да отчете, иначе начисляват по свое усмотрение, на някаква си база нещо си?

# 583
За "Софийска вода" - регистрирате си водомерите и адресите /ако е за повече апартаменти/ на сайта им, и всеки месец може да се подава самоотчет - т.е. вие си пишете реалния разход - само първите 3 цифри /кубици/. Аз от години го правя това - и за нашия и на сина ни апартамент, и за наемателите. Е, трябва да им се обадя и да ги попитам - или ми ги казват, или ми ги изпращат със смс. Като ме домързи, правя го на 3 месеца. Аз ги подавам на Софийска вода и след това си излизат фактурите с реалното потребление.

Относно тока - за сам човек, може да е до 10 лв., но не трябва да се готви, пере. Синът ми плаща толкова, но той ползва само осветление, малък хладилник, и естествено черна техника. По цял ден на работа, мама сготвила и изпрала /той живее на същия етаж/, какво да ползва? Сега погледнах за този месец - с по няколко часа климатик - 12 лв. сметка.

# 584
  • София
Нормален си е тока на жената. Но може да ходи в командировки или да преспива при гадже. Едва ли готви за 1 човек, нещо набързо.
От 2002 г. плащам най-много 28 лв. за ток. И това е висока сметка - есен и пролет, ако пускаме печка преди парното.
През другото време 18 - 20 лв. Ползваме сравнително неикономични уреди - печка тип Раховец, хладилник и тв. Беко.
Лаптопа също е включен около 16 ч. дневно.
Вечер свети в коридора и 2те стаи докато легнем да спим, В банята лампата се гаси само за през нощта. Понякога я забравям включена.
Докато Скъпия е в къщи тв. работи постоянно. Той готви много неикономично - загрява празни котлони и фурна. Всичко ври до последната минута, не спира котлона преди да се доготви. Аз пускам чушкопек и за 5 чушки.
Електомера е сменен, от новите е. Таблото е изнесено в общия коридор и е заключено от ЧЕЗ.
Но пък си наваксваме сметките с ТЕЦ - парно и топла вода. Зимата е 150 - 200 лв, лятото около 80 лв.

Общи условия

Активация на акаунт