Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 690
Мале каква драма, че чак 42 страници изписани.  Mr. Green
От личен опит ще кажа.
Аз се омъжих в сряда. С 12 души гости. И почерпка  Mr. Green Точно, защото ММ не искаше големи дандании и разправии.
Познавайки родителите си, особено баща ми, със сигурност му се е искало "сватба като си трябва", както се изразява авторката.
Само че и през ум не ми е минало да се съобразявам с нечие чуждо мнение, освен това на ММ. Определено смятам, че колко голяма и каква ще е сватбата трябва да си решат младоженците. А на който му е криво - да си стои вкъщи. Присъствието не е задължително. Пожелателно е.
Абсолютно съм съгласен с мъжа ти, аз мисля по същия начин, като него. Нашата сватба бе, като вашата  Grinning
А който се опитваше да се налага, да ми парадира с пари и списъци с гости, просто не бе поканен. Щото днеска парадира със списък за гости, после ще паради за кръщенето и името на детето, затова старите трябва да се сложат У релси рано рано.
99% съм убеден, че авторката е леееко властна жена по отношение на дъщеря си.

Така де, и аз се съгласих с него, затова и имахме такава сватба  Grinning
Междудругото сега го попитах - след 10 години брак - ако едно време се бях тръшнала и заревала за сватба с рокля и всички салтанати, той щеше ли да отстъпи. Отговори ми - категорично не. Не бил маймуна да го разиграват и това нямало нищо общо с факта, че ме обича. Съгласна съм. След 13 години заедно мога да кажа, че по-добър съпруг от него, не бих намерила. Така че липсата на грандиозни патаклами а.к.а сватби не е решаваща.
Така че явно и бъдещият зет на авторката има същата нагласа по отношение на официалните тържества.
Абсолютно съм съгласен с мъжа ти, мразя да ме правят на маймуна и мен. Това с големите сватби, бил съм поне на 6-7 такива, е пълна простотия. На последната такава се чувствах, като на селски цирк - пилета, жартиери, оркестър, па крадене на булка, па всички съседи наизлезли, музиката дъни. Чички и стринки до девето коляно, хора които не са се виждали и няма да се видят, защото са много далеч в житейските си разбирания едни от други.
За моя радост жена ми мисли, като мен и ни беше много хубаво и приятно, въпреки това вечерта бяхме гроги.
Всички насаждат мисълта за прекрасната първа брачна нощ, да беее, нямахме търпение да си легнем от изтощение Joy Не мога наистина да си се представя на сватба с 50 или 100 човека, но пък има хора дето си им харесва.

# 691
Да, какви всъщност са действителните аргументи, освен че "не иска да хрантути гости"? Защото това за мен не е смислен аргумент.

Няма такива, не са и нужни явно. Било достатъчно да решиш самосиндикално, че "каквито и логични аргументи да ти бъдат представени, ти ще останеш непоколебим в решението си", т.е. магаре на мост, скривайки го зад "Виж, не мога, няма как да станат нещата по този начин."
Интересно е само ако и другата страна каже "не мога (да не поканя 4-те ми първи братовчеди, с тях съм израснала; междувременно всеки от тях е с поне по едно дете и оп, ето ти 12 човека.) няма как да станат нещата", какво правим.
Защото има как и другото е само измиване на ръце.

За мен като страничен наблюдател ситуацията е ясна: Трябва да има някакво съобразяване с двете страни. Съмнявам се тази булка да не иска поне някоя приятелка да си покани на сватбата и смятам, че дори едно празнуване в ресторант 30 човека е напълно в реда на нещата - без да е огромна сметката, без дандании и цигании. Може да се оформи като сватба и да се похарчат малко пари за декор и разни такива глезни, може и да е просто почерпка.
Нещо, което ми се вижда странно - тази двойка не е ли коментирала въпроса преди? Ако младоженецът е смятал за редно сам да си плати сватбата, не е ли обсъждано горе-долу какво биха искали да направят, колко пари им трябват, не е ли казал "дай да пробваме всеки месец да отделяме по Х лв. за сватба"? Ако не е имал намерения да поспести, отдавна е било ясно какъв тип сватба иска или по-точно - не иска. Не са ли ходили на сватба заедно и поотделно и да са си казали "ей тая селска ръченица с пилето не искам и да я видя" или "ех, колко е хубаво да видиш сватба с толкова млади хора". Все нещо е имало, което е можело да подскаже на девойката доста по-рано какъв тип сватба иска партньорът й, друг е въпросът дали е споделено на майката.

И на мен ми направиха впечатления чувствата и интерпретациите на майката. И особено "ясно и категорично заяви", последвано от "аз така го усетих". Няма как да са и двете - или го е заявил и е извън съмнение за всеки какво е искал да каже, или майката е интерпретирала някакво изказване по неин си начин. И на мен предположението, че е разочарована, ми звучи нормално, но не и приключването до там. Аз лично, ако предполагам, че ще разочаровам някого, който ми е близък, бих се постарала да обясня моята гледна точка, а не да кажа "така стоят нещата". Не в смисъла на даване на отчет, а в рамките на най-нормален диалог между младоженците и родителите - "планираме да направим това и това, защото..."

Някой попита по-нагоре, но отговор не видях - булката като се разплака, въпросният момък как реагира?

# 692
  • София
За мен авторката е от типа хора, за които най - важно е какво ще кажат хората... Явно дъщеря и и приятеля и са се разбрали, предложил и е брак, тя е приела и проблем там няма. Ако дъщеря и е нещо недоволна, спокойно може да го обсъди с бъдещия си мъж, но там авторката няма право да се меси, това са си техни работи. На мен ми остава натрапчивото усещане , че драмата е в това, какво ще кажат родата и там който авторката смята , че трябва да са поканени...и следва ужас и шок.

# 693
Ако на мен ми снесат на мен аргумент тип "така стоят нещата", без право на повече обсъждания, ще го пратя да си търси друга жена. И проблемът не е, че няма да станат както искам, а че другата страна не е склонна на преговори.

# 694
  • Варна
Ако на мен ми снесат на мен аргумент тип "така стоят нещата", без право на повече обсъждания, ще го пратя да си търси друга жена. И проблемът не е, че няма да станат както искам, а че другата страна не е склонна на преговори.
Ама чакай, той това го е казал на тъщата! Тя ли да го прати да си търси друга жена? Съвсем изкукурдясахте вече Laughing

# 695
Е, ако не е толкова краен и е склонен на компромис, тогава темата е съвсем различна.

# 696
Месечинка Виторога,
това се даде за пример като "аргумент", който приключва спора преди да е започнал, за да не хабиш ценните си емоционални ресурси, когато никакви логични аргументи нямало да ти променят мнението. #Crazy
Слава Богу, хора, които се поставят в центъра на Вселената и си отмерват ресурсите за най-близкия с капкомер, си личат отдалеч и можеш да се измъкнеш от тях доста рано.

# 697
Ох, умирам от смях вече. Авторката никаква я няма да каже какво що...разгледахме всички вариант от-до, по няколко пъти. Ами да дойде да каже какво стана- победи ли, не успя ли, или го натири да си търси друга жена People Bride With VeilJoyJoyJoy

# 698
 Peace
И аз предлагам да я изчакаме вместо да пишем още.
Може вече да се разбрали и да са седнали на по ракия Mr. Green

# 699
За мен авторката е от типа хора, за които най - важно е какво ще кажат хората...
Скрит текст:
Явно дъщеря и и приятеля и са се разбрали, предложил и е брак, тя е приела и проблем там няма. Ако дъщеря и е нещо недоволна, спокойно може да го обсъди с бъдещия си мъж, но там авторката няма право да се меси, това са си техни работи. На мен ми остава натрапчивото усещане , че драмата е в това, какво ще кажат родата и там който авторката смята , че трябва да са поканени...и следва ужас и шок.
И за мен....   
НАй-вероятно след дългоочакваното предложение за брак бързо-бързо се е похвалила на родата и съседите, че дъщеря й ще се омъжва, пък какъв пръстен й е подарен, пък каква сватба ще й направят, една дъщеря имат, човек веднъж се жени, пък как ще се зарадват леля Пена или чичо й Гошо.....    Laughing
И изведнъж, шок и ужас, сватба няма да има.   Sad   Няма да може да си покани родата, няма да може да се изфука с булката....Как да не й е черен зетя, като я лишава от мечтата й .....
Аз продължавам да се съмнявам, че това е мечта И на булката.

# 700
Ама чакай, той това го е казал на тъщата! Тя ли да го прати да си търси друга жена? Съвсем изкукурдясахте вече Laughing
За тъщата е ясно. До тук оставам с впечатлението, че е поставил нещата така и пред бъдещата си жена. Което не е ОК. Ако греша, моля някой да ме поправи.
Апропо, аз процедирах така и със собствената си майка. Казах, че това е моята сватба, ние си я организираме и нещата ще бъдат както ние решим.

# 701
От личен опит ще кажа.
Аз се омъжих в сряда. С 12 души гости. И почерпка  Mr. Green Точно, защото ММ не искаше големи дандании и разправии.
Познавайки родителите си, особено баща ми, със сигурност му се е искало "сватба като си трябва", както се изразява авторката.
Само че и през ум не ми е минало да се съобразявам с нечие чуждо мнение, освен това на ММ. Определено смятам, че колко голяма и каква ще е сватбата трябва да си решат младоженците. А на който му е криво - да си стои вкъщи. Присъствието не е задължително. Пожелателно е.

Честито за събитието!
И все пак подчертаното по-горе за мен е малко крайно: първо, защото за меродавно смяташ единствено мнението на мъжа си, а ти някак нямаш мнение, теб те няма сякаш в решението; той искал еди как си - едва ли не думата му е закон. И, второ, звучиш неуважително спрямо родителите си - да, няма да живееш с тях, но те не са кой да е, не изразяват просто някакво "чуждо мнение", а са хората, които са те отгледали (освен ако в случая няма някакви непреодолими напрежения). С годините аз лично все повече оценявам усилията на родителите си, особено след като баща ми вече го няма. На собствената ми сватба ми беше тъжно заради това отсъствие.

# 702
За мен авторката е от типа хора, за които най - важно е какво ще кажат хората...
Скрит текст:
Явно дъщеря и и приятеля и са се разбрали, предложил и е брак, тя е приела и проблем там няма. Ако дъщеря и е нещо недоволна, спокойно може да го обсъди с бъдещия си мъж, но там авторката няма право да се меси, това са си техни работи. На мен ми остава натрапчивото усещане , че драмата е в това, какво ще кажат родата и там който авторката смята , че трябва да са поканени...и следва ужас и шок.

Аз продължавам да се съмнявам, че това е мечта И на булката.

Е що реве на маминка тогава ?! Та маминка като орлица скача да дири що така, що онака...

# 703
Наистина е малко крайно, но не можеш да угодиш на всички и накрая и ти да си щастлив. Аз го изпитвам върху себе си - баща ми не желае да дойде на моята сватба, защото принципно не е съгласен с избора ми на съпруг - без изобщо да го познава и не иска и да го познава. Когато 30 години се съобразяваш с комфорта на всички останали, само не и с твоя собствен, тогава взема, че ти писва.

# 704
Скрит текст:
От личен опит ще кажа.

Честито за събитието!
И все пак подчертаното по-горе за мен е малко крайно: първо, защото за меродавно смяташ единствено мнението на мъжа си, а ти някак нямаш мнение, теб те няма сякаш в решението; той искал еди как си - едва ли не думата му е закон.
И, второ, звучиш неуважително спрямо родителите си - да, няма да живееш с тях, но те не са кой да е, не изразяват просто някакво "чуждо мнение", а са хората, които са те отгледали (освен ако в случая няма някакви непреодолими напрежения). С годините аз лично все повече оценявам усилията на родителите си, особено след като баща ми вече го няма.
Защо да е неуважително?
Става въпрос за нещо, което касае основно двамата-булката и младоженеца.Родителите са просто гости.Могат да имат мнение, ако ГИ ПОПИТАТ какво мислят.Или ако става дума за проблем, който касае и тях.
В случая, дали ще е сватба с 10 човека, или с 1000, какво значение има за родителите?Не е ли важно какво мислят по въпроса основните "герои"?    Laughing

Общи условия

Активация на акаунт