Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 45
Но той не иска никой освен нас с мъжът ми и синът ми. Неговите родители били съгласни с него. Ние не сме говорили още с тях.
Единственото, което е важно, е какво искат те двамата. Имам дъщеря. Вярно, на 11 години е малка за сватба, но последното нещо, което би ми дошло на ум е да имам някакви мои желания за нейната сватба. Право на желания имат само младоженците. Имам и син на 24. И за него ще кажа същото- ако иска да се жени, ако иска да не се жени и както им е кеф, така да го направят.

# 46
  • Варна
Това, което бих те посъветвала да направиш, е да говориш с нея насаме, но да не подхожаш по начина, по който разказваш историята тук. По-скоро й кажи, че каквото си решат, това ще направят, вие ще подкрепите всякаква сватба, това си е техен ден и тяхно решение, но единственото, което искаш да знаеш е, дали така тя си е представяла сватбата си и има ли още нещо, което иска да направи. И да си готова за отговор, че да, това иска.
Съгласна съм с това.
Моят мъж също не искаше сватба, искаше подпис в ритуалната и да идем на сладкарница с кумовете. Аз обаче не си представях така нещата. Полека лека го убедих, първо отстъпи за ресторант, после за фотограф, като уговаряхме ди джея ми заяви, че щял да бъде крив през целия ден, да си знам Mr. Green В крайна сметка си организирахме малка сватба с 30-на гости, беше страхотен купон, забавлявахме се от първата до последната минута. Но орязахме ритуалите, които не ни харесват, нямаше вземане от дома с гайди и тъпани, нямаше хоро пред входа, срещнахме се с гостите пред ритуалната зала. Тръгнахме от апартамента, в който живеехме заедно, това да вземат булката от дома на родителите и, при положение, че живее другаде с мъжа си ми е леко тъпо лично на мен. И така.

# 47
  • където ми харесва
Според мен, щерката просто е споделила на майка си, че "нормалната сватба" която й се е искала ще е всъщност скромна сватба и мама сега доукрасява ситуацията, защото е афектирана че не може да покани цялата рода.
Каква ще е сватбата, решават двамата дето се женят. Щом дъщеря ти се е съгласила на сватба в много тесен кръг, значи всичко е ок. В противен случай, ако всеки си дърпаше към него килимчето, сватба нямаше да има и щерката наистина щеше да е нещастна.

# 48
Вида на сватбата не е важна за стабилността на семейството. Много хора дори не сключват брак.
Защо изобщо родителите се месят в начинанието? Да се разбират младите между тях си. Малка, голяма, все е сватба.
Ние с ММ даже само подписахме с кумовете, хич не искахме дандании, дори и от 30 човека.  Mr. Green

Родителите да отидат като гости и да се радват за младите, това е!  Peace

# 49
Мисля, че някои хора в темата залитат в крайности. Очевидно никой не говори за музики пред блока, купуване на булки и т.н. В днешни дни има премного варианти да се направи нормална сватба по културен, интелигентен и премерен начин.
Директно на въпроса - аз разбирам авторката. Тя като майка е загрижена детето ѝ да получи това, което желае и ако вижда, че дъщеря ѝ е притисната и не е щастлива от подобен развой на нещата, какво лошо има, че се опитва да изясни ситуацията?
Аз също съм анти сватбите-панаири, но пък поназнайвам нещо за мъжете и отношенията с тях, затова тип, който отсега толкова се инати да стане на неговата, нехаейки да потърси компромис с бъдещата си жена, която може би е на друго мнение, ми е крайно подозрителен, мда. Ситуацията се струва да се разследва, за да се разбере дали момичето действително иска подобен тип сватба или се чувства безсилна да се противопостави на желанието на любимия. Peace

# 50
Директно на въпроса - аз разбирам авторката. Тя като майка е загрижена детето ѝ да получи това, което желае и ако вижда, че дъщеря ѝ е притисната и не е щастлива от подобен развой на нещата, какво лошо има, че се опитва да изясни ситуацията?

Няма лошо да разследва и да иска мнение, докато това остава във форума. Защо ще се намесва в решенията на младите? След сватбата отново ли ще ходи да отстоява правата и желанията на нейното дете?
Каквото си решат двамата, родителите приемат тяхното решение, помагат, ако имат желание, и най-важното - не се месят!

# 51

Не виждам какво има родителите да се срещат и обсъждат.

Ако младоженците финансират и сами организират сватбата си, да, спокойно може да не запознават родителите си предварително. Просто да ги поканят като гости на сватбата, за да си дадат подаръците и кой откъдето.
Но ако разчитат родителите да се включат финансово, редно е да чуят и тяхното мнение. Пък и традицията повелява родителите да сватосат младите, да направят годеж, да се разберат кой какво дава на младото семейство, да организират сватбата, а младоженците да изпълняват само ролята на циркови маймунки. И снахата да стои диван чапраз на свекър и свекърва, да живее в дома им, да ги нарича "майко" и "татко" и да си кръщава децата на тях. Ако ще се спазват традициите, де.  Laughing
А ако ще гонят златната среда между традиция и съвременност, обсъждане му е майката, не тропане с копита.

# 52
  • където ми харесва
Дадох малко назад и прочетох на Дорис мнението.
Извинявайте, ама от кога само и единствено желанието на дъщерята е най-важно? Питам, защото си написала, че мама и щерка трябва лека покека да убедят зетя че сватбата трябва да е еди каква си, а не каквато той иска? То ако от сега се почват манипулациите, това семейство вече се е разпаднало.
Все си мислех че основната идея на брака е двамата в него да се подкрепят и уважават, да взимат решенията заедно. А то кво се оказа-Пенка ревнала на мама, че вместо 100 човека и извеждане от дома на мама и тати, ще получи най-близките си и тръгванв заедно от общото жилище. И мама сега тръгва на война със зетя, от къде на къде ще предявява той претенции как да протече неговата си сватба.
Ужас!
Скрит текст:
Цитат
После полека да почнат да действат в посока на промяна на мнението на младоженеца. Съответно ако и булката така си представя сватбения ден родителите да приемат това.

Не виждам какво има родителите да се срещат и обсъждат.

# 53
Защо ще се намесва в решенията на младите? След сватбата отново ли ще ходи да отстоява правата и желанията на нейното дете?
Не съм убедена, че тук става въпроса за намеса. Ако дъщерята на авторката не се чувства комфортно относно решението за подобен тип сватба, защо майка ѝ да не я изслуша, да се опита да помогне със съвет или нещо от сорта. Кажете честно, кой от вас не би направил подобно нещо за собственото си дете? Аз бих.

# 54
  • София
Човече, да нещата са такива каквито ги представям, за съжаление. Поне за сега.
Дъщеря ми е отстъпчива, и предполагам се съгласява в името на разбирателството.  
И да, приятелят й е категоричен, че трябва да стане по неговия начин. Но ще трябва да поговоря с дъщеря си насаме, даже и с неговите родители ако трябва, въпреки че майка му била съгласна с него. Все пак детето ми се омъжва.
Ясно - поредния български мачо-темерут, който дори не се опитва да преговаря. А момичето ти явно не е от типа командорещи жени (каквито са болшинството ССФ).
Ако дъщеря ти наистина е нещастна и плаче - говори с нея да му каже в очите, че такава сватба не й е приятна, най-добре да е пред двете семейства, за да няма после хър-мър и развален телефон. Не я насърчавай заради някакво имагинерно разбирателство да крие от него как се чувства, а ти да се ядосваш вместо нея.

# 55
Защо ще се намесва в решенията на младите? След сватбата отново ли ще ходи да отстоява правата и желанията на нейното дете?
Не съм убедена, че тук става въпроса за намеса. Ако дъщерята на авторката не се чувства комфортно относно решението за подобен тип сватба, защо майка ѝ да не я изслуша, да се опита да помогне със съвет или нещо от сорта. Кажете честно, кой от вас не би направил подобно нещо за собственото си дете? Аз бих.

Съвет и изслушване - да, разбира се. Намеса - не.

След време пак ли ще решава семейните проблеми, ако зетят иска да стане по неговото? Надали цял живот щерката ще се чувства "комфортно", мама пак ли ще тича да я спасява? Да се разбират между тях, няма нужда от външна намеса.

Всъщност, щом иска авторката, нека се меси. Няма лошо, пари да даде, да каже кой какво да прави на сватбата, кой откъде да тръгне и всички там "традиции". Да не се чуди обаче после защо на младите нещо не им вървят нещата. Обикновено от намесата на доброжелателните родители, щото, видиш ли, все пак "детето ми еди какво си" се получават неразбирателствата в младите семейства!!! Ще тича ли при всеки проблем да се разправя със зетя и/или неговите родители?!?  newsm78

# 56
Ясно - поредния български мачо-темерут, който дори не се опитва да преговаря. А момичето ти явно не е от типа командорещи жени (каквито са болшинството ССФ).
Ако дъщеря ти наистина е нещастна и плаче - говори с нея да му каже в очите, че такава сватба не й е приятна (...)

Честно казано, на мен такъв вариант ми се вижда твърде възможен. Не знам защо всички се втурнаха към версията за властната майка, дето много иска да се меси, ами не се запитаха какъв пък ще да е този кандидат-зет, който не е отворен към компромиси, с нуждата от които, както знаем, брачният живот изоблиства.

# 57
  • София
Момичета, в шок съм!Имам дъщеря, която получи предложение за брак от приятеля си, с когото живее. Проблемът е, че той не иска да прави сватба, защото щяло да струва доста пари, много главоболия по организацията, щял да бъде изтощен до края на сватбата, защо да хрантутел толкова хора и т.н.Искал да подпишат и да се венчаят само с нас родителите и кумовете, и после почерпка в заведение. Общо около 10 човека. Решили дъщеря ми да бъде с булчинска рокля, и да тръгнат заедно в деня на подписването от жилището където живеят под наем. Като чухме това с баща й останахме като гръмнати. Знам,че детето ми иска нормална сватба, но е притисната от приятеля си, и казва че е съгласна с него, но в същото време започна да плаче. Тя не е сирак, че да излиза от чужда къща, без нас. Има си дом, има си и родители. Мисля, че е редно момчето да я вземе от нашия дом. Той не щял циркове и дандании. За мен това не са дандании, а традиции, и бих желала да се спазят. Но за щастието на дъщеря си съм готова да приема всичко, което момчето иска, обаче ми е много криво на душата. Една дъщеря имам, искам да е щастлива на сватбения си ден. И какво, ще отидем в заведението и какво ще правим? Не съм на себе си. Момичета, вие какво мислите?
Ако дъщеря ти има проблем с решение на бъдещия си мъж, защо не го каже на него, а го казва на теб? Ти всеки път ли ще играеш ролята на рефер в тяхното семейство? Тя би трябвало отдавна да е научена да казва "не", когато има желание за това. Защо ти ще говориш с неговите родители? Според мен би трябвало да ѝ кажеш да говори с бъдещия си мъж и те двамата да изберат вариант, който те двамата харесват.

# 58
Ако дъщеря ти наистина е нещастна и плаче - говори с нея да му каже в очите, че такава сватба не й е приятна (...)

Честно казано, на мен такъв вариант ми се вижда твърде възможен. Не знам защо всички се втурнаха към версията за властната майка, дето много иска да се меси, ами не се запитаха какъв пък ще да е този кандидат-зет, който не е отворен към компромиси, с нуждата от които, както знаем, брачният живот изоблиства.

Какъвто си го е избрала, такъв е! Или мислиш, че тъщата ще го промени?

Ще дойде свекървата да ми казва какво да правя в моето семейство?!? Ами, да ме извинява, ама такъв сектир ще й тегля, че няма да припари половин година. Като имам да решавам някакъв проблем, ще го решавам с мъжа си. Не искам други да се месят нито в моя, нито в негова защита....

# 59
Тя, че няма да го промени тъщата няма, ама може да помогне на дъщеря си да погледне нещата от различен ъгъл и да я предпази от грешки в бъдеще. Честно, не разбирам - едно е да се месиш в отношенията, но съвсем друго е да съхраниш грижата към детето си дори след като е достатъчно самостоятелно, за да се омъжи. Или вие просто спирате да се интересувате от добруването на децата си от определна възраст нататък?

Общи условия

Активация на акаунт