Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 105
Сватбата е на младите-както те искат така е добре да стане.Днешните женещи се са обикновенно към 30 годишни и вече знаят какво искат и какво могат да си позволят.Относно спазването на традициите,напомням,че по българската традиция,годеж се прави от семейството на момичето,а сватбата от семейството на момчето,така ,че бъдещата тъща има само съвещателен глас Joy

# 106
Човече, да нещата са такива каквито ги представям, за съжаление. Поне за сега.
Дъщеря ми е отстъпчива, и предполагам се съгласява в името на разбирателството.  
И да, приятелят й е категоричен, че трябва да стане по неговия начин. Но ще трябва да поговоря с дъщеря си насаме, даже и с неговите родители ако трябва, въпреки че майка му била съгласна с него. Все пак детето ми се омъжва.

Аз те разбирам - ти не предявяваш лично твои изисквания, просто много се тревожиш за детето си, обаче какво ще стане, СЛЕД като детето ти се омъжи? При следващото несъгласие между младите? Пак ли ще се свиква семеен съвет от две майки насаме, за да се реши чие дете тоя път ще получи кофичката и лопатката? Те трябва да намерят някакъв начин да решават тия неща помежду си. И да, обикновено единият отстъпва повече, но трябва да говорят, за да си намерят техния компромис, и така - всеки път, като се почва със сватбата. Ако за нещо такова не могат да се разберат, родителската намеса няма да помогне, тоест ще помогне само в посока раздяла я на младите, я на някой от младите трайно с родителите му.

# 107
Гордея се с дъщеря си.

Мисля, че дължим на порасналите си децата уважение и  право на избор.

Не бих се включила в тази тема, но след този пост просто не мога да се сдържа.
Поздравления, Шарки, за прекрасното отношение към младите хора и този техен ден. Мнението ти беше свеж полъх на фона на безумните идеи, родителите на пълнолетни, самостоятелно живеещи хора, да се срещат, за да обсъждат защо така, а не иначе...
Ако изобщо има проблем, той трябва да се реши в двойката. Родителите нямат място там. Нито открито, нито "зад кулисите". Най-малко пък там.

И защо изобщо се обсъжда кой какви възможности има. И да имат другите родители "възможности", какво - длъжни са да финансират претенциите на тъщата? Ами нали те са възпитали този млад мъж така, голяма е вероятността да имат същите виждания.

# 108
Момичета, в шок съм!Имам дъщеря, която получи предложение за брак от приятеля си, с когото живее. Проблемът е, че той не иска да прави сватба, защото щяло да струва доста пари, много главоболия по организацията, щял да бъде изтощен до края на сватбата, защо да хрантутел толкова хора и т.н.Искал да подпишат и да се венчаят само с нас родителите и кумовете, и после почерпка в заведение. Общо около 10 човека. Решили дъщеря ми да бъде с булчинска рокля, и да тръгнат заедно в деня на подписването от жилището където живеят под наем. Като чухме това с баща й останахме като гръмнати. Знам,че детето ми иска нормална сватба, но е притисната от приятеля си, и казва че е съгласна с него, но в същото време започна да плаче. Тя не е сирак, че да излиза от чужда къща, без нас. Има си дом, има си и родители. Мисля, че е редно момчето да я вземе от нашия дом. Той не щял циркове и дандании. За мен това не са дандании, а традиции, и бих желала да се спазят. Но за щастието на дъщеря си съм готова да приема всичко, което момчето иска, обаче ми е много криво на душата. Една дъщеря имам, искам да е щастлива на сватбения си ден. И какво, ще отидем в заведението и какво ще правим? Не съм на себе си. Момичета, вие какво мислите?
Без да съм чела темата...
Какво искаш ти, няма значение.ВАжното е какво искат ТЕ, двамата.
Ако дъщеря ти не иска такава "сватба", да го сподели и обсъди с бъдещия си мъж и да се разберат за някакъв компромисен вариант.
Ако отсега не могат да стигнат до решение, което да удовлетворява И ДВАМАТА, как ще я карат занапред, като наизскачат по-големи проблеми за разрешаване?!

# 109
Не четох всичко, но в момента организирам кръщене с 25 гости и ми идва да се гръмна. И няма да правим всичките модерни неща.
Ако трябва да правя организация на сватба, сигурно ще избягам. Laughing

# 110
  • София

Разбира се, че цял живот ще се интересува от детето си, както авторката, така и всички родители.

Тук въпросът е, че тя иска да се намеси - да говори с младоженеца и родителите, за да ги накара да приемат нейното и на дъщеря й желание. Едно е да се дават съвети, да се изслушват проблеми, друго е със зъби и нокти да се отстояват правата на "детето ми". Мъжът пък е нечие друго дете, ако тъщата тръгне и тя с рогата напред да се налага?!?

На мен не ми е приятно тези дандании по традиционните сватби, не го искам, не бих направила такава. И, ако свекървата беше дошла да ме убеждава, дали щях да се съглася?  newsm78

Не виждам желание да се наложи в авторката, но щом участват в сватбата и родителите, а тези- на момчето, са съгласни с неговото безапелационно виждане, какво остава за майката на момичето?

Най- нормалното- да седне със сватята на разговор, за да уеднаквят вижданията си, ако е възможно.
Ако не се получи или  да свие уши- дъщеря ѝ също, като така под диктат започне семейния си живот, или да размислят докато е време.

По повод последното ти изречение- ами, ако мъжът ти се беше опитал да те убеди да намерите компромисен вариант, би ли се съгласила?

# 111
  • София
Не четох всичко, но в момента организирам кръщене с 25 гости и ми идва да се гръмна. И няма да правим всичките модерни неща.
Ако трябва да правя организация на сватба, сигурно ще избягам. Laughing
Ами защо правите от кръщенето една мини-сватба?

# 112
Цитат
Тя не е сирак, че да излиза от чужда къща, без нас. Има си дом, има си и родители. Мисля, че е редно момчето да я вземе от нашия дом. Той не щял циркове и дандании. За мен това не са дандании, а традиции, и бих желала да се спазят.
Shocked Явно аз съм сирак с двама живи родители  Shocked По-голяма глупост скоро не бях чела. Ако живеят заедно и в чужд град от родния и за двамата, къде по дяволите е логиката?!? И да, на фона на цялата чалгария, за мен също са циркове и дандании. Традиция е друго в моите очи и показността не е сред тях. Живеете с комунистически манталитет за хората, а не дъщеря ви да е щастлива. Защото тя ще си бъде с булчинска рокля и дали 10-20 човека или 100, празникът е факт. Прочетох поста на авторката без всички коментари. Но ако исках да дам съвет, то той щеше да е да не се бъркате, където не ви е работа. Наистина щастлива булка ви желая!

# 113
Аз не разбрах, дъщерята е разстроена, защото младоженецът не иска пищна сватба или...?
Миналата година бях на сватба с много гости.Е, нямаше такава скука.Пияни гости, които са някакви далечни роднини или познати, чалга до дупка и маанета до сутринта...викане и качване по масите...Ние поне можехме тактично и възпитано да напуснем, а младоженците сигурно трябва да изтърпят този панаир до края. ooooh! И на мен ми се иска някой ден да бъда булка и да облека бяла рокля, но ако правя сватба, ще си поканя само най-близките.Кому е нужно да се канят хора, с които иначе не общуваш или се чуваш веднъж годишно? И после, колко излишни разходи са това да нахраниш целокупния народ, който се е изсипал на сватбата ти? Да не говорим, че после все някой ще е недоволен или ще коментира.
А пък тези традиции с взимането на булката не знам дали още се практикуват, особено ако родният дом на булката, както писаха преди мен, е доста далече. newsm78

# 114
Преди 100 години, когато аз се омъжих, исках същото, като кандидат зетя. Ние живеехме заедно и не виждах смисъл да ме взима от дома на родителите ми, в който не живеех от 5 години. Родителите ни бяха потресени,  че не искаме гости, но стигнахме до компромис - най-близките роднини и нашите приятели. Тръгнахме си от нас и отидохме пеша до ритуалната, която беше на 5 минути път.

Ако дъщерята на авторката обаче си иска сватбата, да говори сама с бъдещия си мъж. Явно е, че и двамата трябва да направят компромиси, защото ако за това не могат да се разберат е някак трудно да си представя как за по-сериозни неща ще го правят.

Не мога да си представя да налагам мои виждания за подобно събитие на синът ми. И нашите родители не ни тропаха с крак, но изразиха желание да видят децата си и през този момент, заедно с роднините (братя и сестри) и ние се съгласихме на малка сватба.

# 115
  • София

И защо изобщо се обсъжда кой какви възможности има. И да имат другите родители "възможности", какво - длъжни са да финансират претенциите на тъщата? Ами нали те са възпитали този млад мъж така, голяма е вероятността да имат същите виждания.

Изкривяваш нещата. Peace
Всъщност авторката каза, че организирането на сватбата е от младоженците, а разноските всеки поема на детето си.
Така че, момчето не иска да " хрантути" свои роднини и приятели, но забранява и на момичето да покани една приятелка поне, нищо че ще ѝ плати разноските.

Аз затова предложих на майката да се срещнат с другите родители, за да разберат какъв е проблема, та да не се зачете желанието на булката.

ПП. Когато омъжвахме дъщерята, се получи голямо неравновесие- от наша страна бяхме много малко- около 10 души най- близки, но зетят има голям род- потомци на бежанци, че и католици, които здраво се държат един за друг и да не поканиш пръв братовчед, когото от дете са те възпитавали да го обичаш и приемаш като брат, беше немислимо.
Е, да бяхме тропнали с крак и независимо, че си поемат разходите, да им забраним да ги канят?

Говоря в множествено число, защото зетят и родителите му бяха на едно мнение- както и тук- всеки от младоженците е на едно мнение с родителите си.

Последна редакция: ср, 21 юни 2017, 13:12 от absurT

# 116
  • София
Аз не разбрах, дъщерята е разстроена, защото младоженецът не иска пищна сватба или...?
Младоженецът иска сватба с 10 човека. Ако сватбата е с 30-40 човека, пищна ли ще е? Хайде все пак да не изпадаме в двете крайности.  Peace

Преди майката да тръгне на срещи със сватовете, нека младите да си коментират детайлите около сватбата. Все пак тяхна ще е.

# 117
  • където ми харесва
Сватба с 40 човека може да е по-пищна, отколкото такава със 100. Зависи как се направи.
Аз така и не разбрах какво според авторката е нормална сватба и нужно ли е всички знайни и незнайни роднини да се канят?

# 118
  • София
Прави ми впечатление, че защитниците на момчето все споменават разни големи сватби с чалга като пример и някак не се сещат, че може и с по-малко и качествени хора да стане веселба без чалга. 
И за хрантутенето - някак деликатно се премълчава, че гостите носят подаръци/пари, които би трябвало да покрият поне куверта. Знам, че има И некоректни гости или пък такива, които нямат чак такъв стандарт, но едва ли са болшинство.
Аз пък съм била на сватба без родители и то не защото младите са имали дрязги с тях...така си решили, само млади хора и беше доста яко.

# 119
Напълно разбирам младоженеца, защото разбиранията ми по този въпрос се припокриват с неговите.
Интересно ми е дали дъщерята наистина иска голяма сватба или се опитва да угоди на родителите си, като вижда колко "шокирани" са те? Може би цял живот е слушала как трябва да изглежда нейната сватба, как мама и тате ще я предадат, ще я вземат от дома им и т.н. И в един прекрасен ден се появява кандидат-зетят, който отсича - само ние и родителите ни. И дъщерята сега е в шах как да не разочарова майка си, но и да го направят, както са решили с мъжа ѝ. Чак пък да не смее да му каже какво иска, нещо не ми се вярва. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт