Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Варна
Ясно.

# 1 081
Нормално е всяка страна да поеме разходите на хората, които са поканили.

Май тук всички се въртите около идеята, че родителите си канят гостите. Не знам защо, ама това ми се струва ненормално. Нали сватбвата е за младите!?
А за общите приятели на младоженците кой плаща в такъв случай? Нали те на свекара и тъщата са никакви. Давай направо да не ги каним за по-лесно.

# 1 082
Честно казано и аз не бих пуснала в кутията за приют. Съображенията ми са като на предната съфорумка.
На по възрастни хора пък би се видяло направо като подигравка...

# 1 083
Примерно разпределение в Щатите:

https://www.theknot.com/content/wedding-budget-who-pays-for-what

Според него родителите на булката плащат ВСИЧКИ разходи за ресторанта. Ама нас нали ни е важно, някой да не се прекара с парите, вместо да се помогне на младоженците и те да се съберат с хората, на които на ТЯХ са им близки.

# 1 084
И какво като така правят в Щатите? Това не е аргумент, че е правилно. На мен не ми харесва.

# 1 085
Нормално е всяка страна да поеме разходите на хората, които са поканили.

Май тук всички се въртите около идеята, че родителите си канят гостите. Не знам защо, ама това ми се струва ненормално. Нали сватбвата е за младите!?
А за общите приятели на младоженците кой плаща в такъв случай? Нали те на свекара и тъщата са никакви. Давай направо да не ги каним за по-лесно.

На нашата сватба сме канили само най - близките роднини от страна на родителите - братя и сестри и техните семейства, както и много наши приятели. "Моите" хора бяха към 40 човека, на мъжа ми малко над 50. Моите родители платиха кувертите на всичките 40 човека, неговите на всички от негова страна. Никой не се е месил кой да бъде поканен и кой не, въпреки че те плащаха кувертите. Родителите ни държаха те да поемат този разход. Получи се много весело

# 1 086
Да се плаща, защото си фигурата Х в една сватба и това било "правилото" за ролята на фигурата Х не е много по-различно от "жената трябва да си стои вкъщи и да готви, защото така се прави."

# 1 087
  • София
Т.е. много по-смислено е да занесеш цвете, което младоженците няма къде да сложат, защото нямат 30 вази, вместо да помогнеш на животинка в беда. Тоя тип мислене не го разбирам.

А за неписаните правила - на много места смейството на булката поема цялата сватба. Защо някой тази опция не предложи?

На моята сватба се разбрахме с ММ ние да платим кувертите, точно за да няма сърдения и мрънкания от родителите. Поканихме тези, които са ни близки на нас.

Първо, на сватба никой не отива само с цветя, а с пари в пликче.
Второ, аз предпочитам да дам парите на младото семейство, за да си подпомогне, не съм отишла на благотворително събиране на пари за кучета в беда.
Ако бях поканена на благотворителна акция, то бих отишла първо на такава- за хора в беда, а когато не останат хора в беда, ще отида да подпомогна животните- не само кучетата.
Въпрос на приоритети.

Що се отнася до многото места, където родителите на булката поемат сватбата, гарантирам че не са в България, но ако някой го напъва- няма лошо, да го направи.

# 1 088
  • Sofia
   Четейки последните коментари, съвсем ми се изяснява картинката защо на все повече млади хора не им пука особено кой точно и дали изобщо някой ще присъства на сватбата им. Peace

# 1 089
Скрит текст:
И аз не мисля, че при сватба много сватове си делят разходите 50/50. Нормално е всяка страна да поеме разходите на хората, които са поканили.
За останалото, според мен твърде много се драматизира от всички замесени - тъща/най - вече/, дъщеря и зет.
Редно е младите да си решат заедно какво и как мислят да правят като тържество, след това да се съберат с двата чифта родители и да уточнят подробностите.

Тук е моментът да се съглася и с абсурт - ако има изискване вместо цветя за младоженците да пусна пари в кутия за кучешки приют, младоженците ще останат без цветя, но няма и да пусна нищо в кутията. Нищо против животните нямам/в частност кучетата/.
Е нали това е цялата драма. Редно е , но младите нямат консенсус .

Много ми е забавна тази тема , чак ми се приходи на сватба Joy
И не , няма да пусна в благотворителната кутия, макар , че много обичам животните. Цветята са за булката . Помощи по каквито и да било въпроси, вече не е сватба , а пиар кампания. Нелепо е и не на място. Ако не искат цветя , ще им отнеса бутилка хубаво вино  Naughty

# 1 090
  • MI

Не, тук става дума за практиката всяко семейство да плати за гостите от страната на своето дете. Очевидно при големи самостоятелни хора, които вече имат общ бюджет, обикновено те самите плащат за всички гости. Но тези правила са се зародили когато са се женели масово млади хора, които не могат да поемат сами разходите за своята сватба. Което не променя факта, че авторката и свекъра не са казали нищо странно.

О, Малдини, ама така кажи - извън Европа. Т.е. май не важат за България. Mr. Green А и като гледам в линка ти, там са още по-ясно разделени нещата, семейството на младоженеца бая неща има задължение да плаща. Та явно не сме само ние дето гледаме "да не се прекараме с парите". КАкто вече казах, тези правила са измислени за да няма спорове.

# 1 091
  • София
Примерно разпределение в Щатите:

https://www.theknot.com/content/wedding-budget-who-pays-for-what

Според него родителите на булката плащат ВСИЧКИ разходи за ресторанта. Ама нас нали ни е важно, някой да не се прекара с парите, вместо да се помогне на младоженците и те да се съберат с хората, на които на ТЯХ са им близки.

Хайде, пак като облъчени, ще гледаме щатите! hahaha

А, да ти минава през ум, че тази традиция там е останала от времето, когато е трябвало момата и да е богата, и чеиз да има, че да се яви подходяща партия?
Щото, единствената ѝ роля е на домакиня с 5- 6 деца, посрещаща и изпращаща на работа благоверния? Mr. Green

# 1 092
А аз да казах, че това трябва да се направи и тука. Само споменавам, че уговорки има всякакви.

И понеже в България е много модерно да се канят хора, за да не се обидят, тук е най-важно младоженците да могат да си платят сами, за да не се окаже, че от 100 човека, на тях им е забавно само с 10. Била съм на такава сватба. На баба и дядо всички братя, сестри, племенници и съседи от село, а на младото семейство петима приятели да не е съвсем без хич. Не беше много забавно.

# 1 093
Ок, ясно. Има голяма разлика между:

10 лева за благотворителност
10 лева повече за младоженците, които те после ще дарят за благотворителност

Да, благотворителността е въпрос на лично усещане.

# 1 094
  • София
А това, че младоженецът плаща медения месец, видяхте ли?
И репетицията за сватбата, и алкохола!!!! - а алкохолът в Щатите въобще не е евтин за техните стандарти, освен ако не са варили някъде в дълбокия Юг незаконно уиски, по нашенски тертип  Joy
В Бг едва ли ще намериш ресторант, който да ти сготви по себестойност за 100 души, но сравнително евтин алкохол от винзаводи, винарски къщи и и прочее - дал Господ Mr. Green ще ти го продадат без лиценз, да не говорим за 30-годишните ракии за сватбата на внука...
Та казвам аз - да видим националните особености и да не залитаме в крайности

За мен булката и младоженецът да си покрият когото считат за близък, а родителите - останалите гости. Булката дали е толкова привързана към вуйчовци и лели, та да изплаща сериозен заем заради тях? Да се разбере с родителите си, младежът - и той така, гостите няма да знаят кой им е платил яденето

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 14:07 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт