Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 110

Ако са един - двама човека, няма драма. Но ако всеки родител иска да си покани по двама трима близки приятели, тогава стават над 10 човека и не е ясно дали те няма да са за сметка на други гости, които са по - близки на младоженците и те биха искали да са заедно с тях на този ден.

Това едва ли някъде го има- да бъдат изместени гостите на младоженците, от приятелите на родителите им!

Тук всъщност, се извисиха мнения, че не приятелите, а братята и сестрите на родителите било нормално да не се очаква да бъдат поканени.
Както, впрочем, е решил и младежът- кандидат зет на авторката.

Ако ресторантът е с  около 80 места, то и гостите ще са ограничен брой. И ако най - близките роднини от двете страни са средно около 15-20 човека, младоженци, кумове и родители още 6-8 човека в зависимост от това дали кумовете имат деца и в ресторанта остават към 30-35 места - в тях приятели на младоженците ли да се включат или приятели на родителите. Та не е невъзможно да се наложи да се избира между близка приятелка на мама или приятелка на младоженката

По въпросът какво е нормално и какво не е, аз не се наемам да давам мнение. Всичко е въпрос на усещане и най - вече на разговори между основните герои на деня - младоженците. И не на последно място и на финансови възможности.

Amour, пари за благотворителност, които аз съм изкарала давам когато и за каквато кауза аз реша. Пък младоженците да си правят каквито искат благотворителни инициативи.

# 1 111
Защото някой може да мрази кучета, друг да не понася роми, трети си бракониерства и му дреме за горите и т.н. Затова е по-добре да направят с парите, които им дадат, каквото са решили, защото така го усещат, но другото ми прилича на показност - пък ние колко сме благородни. Точно, аз съм дошла да ги уважа и да стане купон, а те какви каузи имат си е отделен въпрос.

# 1 112
Примерно разпределение в Щатите:

https://www.theknot.com/content/wedding-budget-who-pays-for-what

Според него родителите на булката плащат ВСИЧКИ разходи за ресторанта. Ама нас нали ни е важно, някой да не се прекара с парите, вместо да се помогне на младоженците и те да се съберат с хората, на които на ТЯХ са им близки.

Хайде, пак като облъчени, ще гледаме щатите! hahaha

А, да ти минава през ум, че тази традиция там е останала от времето, когато е трябвало момата и да е богата, и чеиз да има, че да се яви подходяща партия?
Щото, единствената ѝ роля е на домакиня с 5- 6 деца, посрещаща и изпращаща на работа благоверния? Mr. Green

Що? На мен например много ми хареса частта с плащането на медения месец от страната на младоженеца. Такъв маршрут мога да спретна, че няма ресторант, разходите за който да го надминат. Mr. Green Joy
ПП - чета нататък и гледам не съм го забелязала само аз.

# 1 113
  • София
Cuckoo, явно Италия е на изток тогава.  Laughing Идентични са с нашите по-голямата част от обичаите, освен някои по-странни като нашата питка, менче и т.н. и серенада и т.н. при тях. Това е южния модел, не толкова източен.
Да де, аз затова питах, защото колкото и да са западноориентирани - по разкази съм останала с идеята, че имат нашия манталитет, за добро и лошо. Под източен имам предвид по-скоро Азия.

# 1 114
Скрит текст:

Ако са един - двама човека, няма драма. Но ако всеки родител иска да си покани по двама трима близки приятели, тогава стават над 10 човека и не е ясно дали те няма да са за сметка на други гости, които са по - близки на младоженците и те биха искали да са заедно с тях на този ден.

Това едва ли някъде го има- да бъдат изместени гостите на младоженците, от приятелите на родителите им!

Тук всъщност, се извисиха мнения, че не приятелите, а братята и сестрите на родителите било нормално да не се очаква да бъдат поканени.
Както, впрочем, е решил и младежът- кандидат зет на авторката.

Ако ресторантът е с  около 80 места, то и гостите ще са ограничен брой. И ако най - близките роднини от двете страни са средно около 15-20 човека, младоженци, кумове и родители още 6-8 човека в зависимост от това дали кумовете имат деца и в ресторанта остават към 30-35 места - в тях приятели на младоженците ли да се включат или приятели на родителите. Та не е невъзможно да се наложи да се избира между близка приятелка на мама или приятелка на младоженката

По въпросът какво е нормално и какво не е, аз не се наемам да давам мнение. Всичко е въпрос на усещане и най - вече на разговори между основните герои на деня - младоженците. И не на последно място и на финансови възможности.
Amour, пари за благотворителност, които аз съм изкарала давам когато и за каквато кауза аз реша. Пък младоженците да си правят каквито искат благотворителни инициативи.
Защото някой може да мрази кучета, друг да не понася роми, трети си бракониерства и му дреме за горите и т.н. Затова е по-добре да направят с парите, които им дадат, каквото са решили, защото така го усещат, но другото ми прилича на показност - пък ние колко сме благородни. Точно, аз съм дошла да ги уважа и да стане купон, а те какви каузи имат си е отделен въпрос.

И с двете мнения съм съгласна. Peace
Аз просто ще го пусна покрай ушите си, няма да го мисля.Дали ще дам някаква сума в един плик, или две суми в два плика, все тая, аз ги давам на младоженците.Давам и си карам купона.Поканили са ме на сватба да се забавлявам, последното, което бих направила, е да си стъжня купона с мисли дали/ако/пък защо/ама как не....

В средата на май бях на сватба.По някое време на нашата маса се започна разговор от сорта "...ама защо сега така направиха...ама не трябваше ли еди какво си....!" и подобни.За уточнение, масата е с гости-приятели, не роднини.Честно казано, повечето неща около сватбата не ги помня вече.Помня обаче колко весело беше, как се натанцувахме, как се повеселихме и какъв купон беше.    Grinning
Или, с едно изречение:Щом съм канена на сватба, си карам сватбата.Подробностите не ме интересуват и не ме вълнуват, младоженците могат да си запалят огън с парите насред дансинга, ако им е кеф.

# 1 115
Това е така. Аз бих си дала подаръка/парите за младоженците, щом не искат цветя, не нося цветя, но и не пускам нищо в кутията. И продължавам да се забавлявам.
Но има хора, които биха се притеснили как ще ги погледнат останалите, ако не пуснат нищо в благотворителната кутия, съответно против волята си биха дали сума за благотворителност, с чиято кауза не са съгласни. Та е хубаво да се помисли и от тази гледна точка

# 1 116
Всъщност, младоженците не могат ли да дарят за каквото си поискат колкото пари поискат, без непременно да ангажират с каузата си поканените? Както писа Краси, ако искат да си запалят клада от банкнотите насред дансинга. От лесно по-лесно е да дарят дадените им пари за приют за кучета, котки, крокодили и каквото там решат. Защо се налага да ангажират с каузата поканените?

# 1 117
Проблем с кутията е, ако се обикаля с нея и всички гледал пуснал ли си или не си. Ако си стои в някое ъгълче и всеки си преценява дали да даде нещо е друго.

На мен в интерес на истината и обикалянето на младоженците да събират пликчета с пари ми е безвкусно. По-културно ми се струва - подготвя се една масичка в страни за подаръци и пожеланния и гостите минават през нея, когато преценят. А младоженците обикалят по масите за наздравици и снимки. Така го няма момента с "виж колко ми е дебел плика".

# 1 118
Всъщност, младоженците не могат ли да дарят за каквото си поискат колкото пари поискат, без непременно да ангажират с каузата си поканените? Както писа Краси, ако искат да си запалят клада от банкнотите насред дансинга. От лесно по-лесно е да дарят дадените им пари за приют за кучета, котки, крокодили и каквото там решат. Защо се налага да ангажират с каузата поканените?

Еми да. Защо трябва да има кутия за кучешка, или друга, благотворителност... Събират си парите и ги дават за каквото си решат. Представям се някой дядо, какъвто вече нямам,  за съжаление,  как ще се потресе от такава кутия...

Благотворителността е лична работа.

# 1 119
  • София
Всъщност, момент с " виж ми дебелината на плика" няма, ако по традиция, в един момент младоженците минат да се чукнат за здраве с гостите.
Докато остави ли се на отделна маса, трябва хем да има някой да пази пликовете, хем друг- да надзирава да не проверява кой- колко е дал.

# 1 120
Обсъждате още сватбата на Шакри ли? И нейното и на съпруга й решение как да си я направи? Добре, че преди моята сватба си четях само сватбения весел и щастлив подфорум.

# 1 121
  • София
Обсъждате още сватбата на Шакри ли? И нейното и на съпруга й решение как да си я направи? Добре, че преди моята сватба си четях само сватбения весел и щастлив подфорум.
Не самата ШаРки, а сватбата на дъщеря й. Никой не говори конкретно за нея, но да, тя сподели това решение на младите
Добре, че преди моята сватба си четях само сватбения весел и щастлив подфорум.
Можеше оттук да видиш и други гледни точки, но карай... вече е свирено

В този ред на мисли - подсещате ме, че наистина има родители, които само примигват и изсипват пари на чедото, а всъщност не са съвсем съгласни с него. Не за сватба, а изобщо. Не съм от тях и не го приемам за голямо доказателство за любов.

# 1 122
Можеше да видя други гледни точки на сватбата ми ли? Добрееее

# 1 123
  • София
Можеше да видя други гледни точки на сватбата ми ли? Добрееее
Ами ако някой се е почувствал обиден/пренебрегнат, без да си искала?

# 1 124
То добре, че кандидат младоженци не четат тук, че наистина ще се сбъдне заглавието на темата. Няма угодия на целия свят, та ако се обичат младите да се взимат без сватби и дандании и това е! Очевидно представата за приемливо на един е една, на друг съвсем друга.

Общи условия

Активация на акаунт