Вижте колко е щастлива мама,че си има породени двама ! ** 33 **

• 90 984
  • 526
  •   1
Отговори
# 165
Аз бих носила малкото в слинг, а голямото в количка. Но само ако ми е спешно да изляза, иначе бих си стояла в двора Simple Smile

# 166
Или количка за две деца или комбинация от слинг и обикновена бебешка количка.Не знам защо някой трябва да ви придружава за разходка..който си има деца ,да си ги гледа.Тийнейджърката в тази картинка трябва да си гледа ученето и интересите,не да дондурка бебета и да сменя памперси

# 167
Бебето го изведох на 10 дни. Март месец. А сега съвсем не бих чакала Simple Smile

Като съм сама ги извеждам с двойна количка. Но като цяло винаги гледам, ако може, да има някой с мен, особено ако ще ходим с голямото да играе.

# 168
Моите с 1 г и 9 м разлика в началото свекървата буташе понякога едното, но след като каката навърши две години ходи пеша редом до мен. В началото се изморяваше сядахме на някоя пейка за почивка. Не съм купувала колички за породени бордове слингове и разни такива. Имах 2 колички триколка + още една лятна количка подарена. Лятото не мога да си представя слинг + да бутам 15 кг дете (тогава беше толкова едричка е) по стръмен байър на който живеем.
Всеки преценява според ситуация как да действа . Каката ми е послушна и повечето пъти се държи за количката и така върви, ако аз не мога да и държа ръката.
П.С малкото е декемврийче януари я изкарах за първа разходка с количка, а от април почти всеки ден излизах с двете деца сама. Сега сама доста често излизаме понякога и с колата до магазина до баба и в близкия град и така.

# 169
Слинг (раница)+лятна количка сама съм била с двамата почти постоянно от разходка не съм ги лишавала, но живеем в апартамент. Не съм чакала и ден да извеждам бебето.
Каката докато играеше на катерушката оставях бебето да спи в количката, когато си тръгвахме, връзвах бебето в слинг или бутам количка, а каката за ръчичка, тя когато е изморена, мятам нея в слинга и така ... Слингът, тъкан слинг в базов размер с подходящо връзване е универсална носилка от новородено до подрастващо.
Вечерният тоалет и приспиване бяха по същият начин. ММ рядко беше вкъщи (на смени работи), къпя бебето и го мятам на гръб в слинга, къпя каката, през това време малкото е заспало и го прехвърлям в кошарата да спи и приспивам каката. Общо взето слингът беше моето спасение, обожавам слинговете и носенето, както и свободата,кото ми дават.

# 170
  • София
За деца с 1 година разлика аз бих взела количка за породени. Но ние живеем на 30 минути пеш ит парка и колкото и да обичам носенето не си го представям с раницата в жегата. Зависи от ситуацията ви къде живеете, къде излизате, голямото дете ходи ли...

# 171
  • София
Изведох второто дете на около седмица (2-3 дн8 след изписването), роден е на 8 септември и времето беше прекрасно. При посещението вкъщи педиатъра каза, че при такова хубаво време няма никакъв проблем да се извежда още първите дни. Но каката я изведох 20+ дни след изписването с постепенно увеличаване на времето за разходка, защото тя е родена януари.
Извеждах ги с количка за породени, която бяхме купили доста преди да се роди той. Беше много удобна за дълги разходки в парка. Слинг ползвах за кратки излизания. Никой не ми помагаше, сама ги извеждах, мъжа ми беше на работа. Беше натоварващо, защото приготвянето отнемаше часове, докато успея да стигна до входната врата и двамата да са със сухи памперси, нахранени, облечени и неизцапани с нещо Grinning
Количката я държахме в багажника на колата, защото не се побираше в асансьора.

# 172
  • София
Вторият е роден края на септември, изведох го в парка деня след изписването. Големият беше на 2г5м като се роди по-малкия, тогава майка беше у нас да ми помага и ги извеждахме двете - в количката за породени. Изкарах с нея количка цялата първа година мисля, като за в колата имах друга по-компактна. Количката беше на tfk, от модела, при който за бебето си има кош за новородено, после седалка, а по-голямото отзад е в седалка по-ниска. От типа на phil&teds, но с опцията и за кош за новородено за малкото.

В слинг слагах, когато излизам без количка изобщо (налагаше се да пътувам с градския транпорт тогава до детската градина), малкото в слинг, по-голямото за ръка.

Щом имате двор си стойте на него Simple Smile, не си причинявай хамалогията сама с децата навън, а примерно с таткото излизайте следобед навън заедно.

А каката тийнейджърка всъщност защо да не помага? Моите породени бяха вече на 10г и 8г като родих третият, ами много ми помагаха (и то с желание) - имам предвид гушкане в къщи, за разходките навън даже искаха да бутат количката. След това също са ми помагали, примерно го гледат, аз да се изкъпя, за товарене на багаж и количката, покупки в колата.
Или твоята е доста по-голяма и ѝ е бебешко да идва с теб по площадките?

# 173
Или количка за две деца или комбинация от слинг и обикновена бебешка количка.Не знам защо някой трябва да ви придружава за разходка..който си има деца ,да си ги гледа.Тийнейджърката в тази картинка трябва да си гледа ученето и интересите,не да дондурка бебета и да сменя памперси
По принцип,няма кой да ме придружава когато изляза на разходка,попитах т.к ми е любопитно как се справят други майки ,които са в моята ситуация...а за каката-тийнеджър,не съм съгласна с вашето мнение, не виждам лошо да се включва в  отглеждане на бебето, това може да и донесе само ползи.Вместо да седи на телефона и да си пълни главата с глупости, предпочитам да се научи на труд.А и за жалост съм сама ,нямам помощ от свекърва,баби,лели,стринки и тем подобни...така,че една песничка или заигравка от нейна страна са ми отворили едни 10 мин за един душ примерно...

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 00:34 от pufka89

# 174
  • София
Аз също смятам, че помощта от по-големите деца вкъщи би била само от полза за тях самите. Не става дума за крайности - да се натоварят с всичката домакинска работа или с грижите за бебето/бебетата.
Моите породени са вече на 7 и половина и на почти 6, а малкия е на почти 2. Когато той се роди те си имаха задължения вкъщи, свързани с тях самите - задължения да си сгъват и подреждат изпраните дрехи, да се изкъпят и да си легнат (не съм имала възможност да ги слагам аз и да им чета приказки през повечето време), да си оправят стаята, да помагат в сервирането на вечерята. Също за бебето съм ги ползвала точно за това - слагам голямото в кошарата с бебето да го занимава с нещо, докато аз отида до тоалетна например. Много по-спокойно е така, с тях нямах тази съвсем елементарна помощ и до тоалетна съм ходела заедно с тях или съм ги остаеяла да реват, когато ми се е налагало. Сега го слагат и на гърне от време на време, когато съм заета, а той веднага трябва да се сложи, защото сме в период на махане на памперсите и като си каже, всяка секунда е от значение. Също му мият ръчичките. Не е кой знае какво натоварване за тях, но е хубаво според мен, че се включват, забелязвам и че го правят с желание. Имат време и за игри, и за задачите си.

# 175
Според мен отговорностите на "големите" на Катя са доста и не бих ги изисквала от децата. Малки ми се струват за някои неща.
Да, за тийн кака и батко трябва да има подобни, но за 5,6,7 г. не.

# 176
Аз бях купила количка за породени, но я използвах общо 3 пъти. Не я харесаха и никой от тях не искаше да спи в нея. Моите са с 1 г. и 4 мес. разлика. Така че минах на варианта - количка и слинг. Точно както е написала една майка по-нагоре ги редувах кой да се вози в количката. Ако баткото играе, а тя спи - я оставям в количката. Ако се движим - той в количката, тя в слинга. На площадката тичах след него с нея в слинга, защото плачеше, ако я оставя сама. И вкъщи почти постоянно я разнасях в слинга, защото само така беше спокойна и спеше. Наистина в жегите се потяхме и двете, но пък поне не ревеше. Бебеносенето го открих едва с второто дете. Щях да си спестя много дондуркане и отмалели ръце, ако го знаех с първото. За по-дълги разстояния и до ден днешен използвам колата. Тя е юлско бебе и на една седмица май я изведох на двора. Като казах двор се сетих - инвестирахме в играчки за двора, защото ми е много по-удобно да си играят вкъщи, а аз да си свърша някоя работа. Даже в батута ги оставям сами за 5-10 минути. Като добавим фактът, че миналият месец малката се разболя от някое дете на площадката, още повече предпочитам да си играят вкъщи.

# 177
  • София
Според мен отговорностите на "големите" на Катя са доста и не бих ги изисквала от децата. Малки ми се струват за някои неща.
Да, за тийн кака и батко трябва да има подобни, но за 5,6,7 г. не.
Ако на 5-6-7г не се научат децата да имат задължения, в тийн възрастта няма да успеете да ги накарате. Нашите големите на 5-6г помагаха за сервирането и отсервирането на  масата, като по-малки да си събират играчките (естествено с много подканяне, помощ и т.н., но си ги събираха), като по-големи - сгъвах им прането, тяхно задължение беше всеки да си го прибере  на съответното място в гардероба. Бяха съответно на 7 и 9г, когато бях бременна с най-малкия и ми беше много зле и започнаха по своя инициатива и съдомиялната да раздигат (до тогава не им давах, че да не изпочупят чиниите), сами си направиха ред - единия раздига единия рафт, другия втория; самите те пожелаха и започнаха да ми помагат и с готвенето (карах тежка бременност). Сега на 16 и 14 почти имат още задължения в къщи; дори и когато имах платена помощ в домакинството, те си имаха своите задължения. Ние сме на принципа, че в едно семейство всеки се включва кой с каквото може и не се ли научат на елементарни битови и домакински задължения, после като големи ще им е още по-тегаво. Естествено не чистят по цял ден в къщи и основното с баща им го поемаме (преди аз, сега повече той)  и да не си помислите, че в къщи е оправено и опънато  по конец. Grinning С три момчета и 2 домашни любимци... Simple Smile

# 178
  • София
Здравейте, мами 😊
Аз си позволявам да се включа в темата ви с няколко въпроса, тъй като сме пред дилема дали да се хвърлим в дълбокото и да си направим още едно детенце. Малката е на 10м. в момента, а аз не мисля, че след като порасне, ще искам да започна всичко отначало с ново бебе, да не говорим, че в работата ми, второ излизане, би ме върнало в началото. Съответно, обмисляме дали да останем с едно дете (много изкушаващо, но пък и двамата искаме 2 дечица) или още сега да правим опити за второ и, живот и здраве, ако ни се получи, да са с разлика от 1.8-1.10 месеца.

Моля ви, споделете:
- Колко често ви иде да си теглите куршума (в кръга на шегата(и не само 😁))?
- От вашата позиция към днешно време, бихте ли повторили начинанието или бихте предпочели деца с по-голяма разлика?
- Кога става по-лесно, предвид че няма кой да помага?
- Изобщо оставаше ли някакво време за вас и половинката? Как се отразиха на отношенията ви малката разлика, многото нерви, непрестанното викане, шума и т.н.?
- Има ли почва притеснението дали ще обичаш еднакво и двете деца?
- Кои са най-големите проблеми, с които се сблъсквате заради малката разлика?
- Естествено, много ме притеснява как се обслужва малкото, докато голямото пищи и иска 100 неща, но, предполагам, че тук рецепта няма, а е напасване във всяка конкретна ситуация?
- От позицията на времето, доволни ли сте от тази разлика във възрастта? (И кога идва тази позиция, в която ставаш доволен от каквото и да било 😁)

Имах още въпроси, но всичко се изпари като почнах да пиша. Ще се радвам на всичко, което бихте споделили на човек, който не се е  сблъсквал с породени. 🤗

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 00:51 от Пандишпан*

# 179
- иде ми да се гръмна когато плачат заедно поне веднъж на ден изиграват тоя театър
-да бих повторила момента даже за трето, но финансово би ни натоварило много
- след като седна на дупето и след като проходи малкото стана ми по лесно определено, това бяха преломните моменти.
- не бих казала че имам големи проблеми, по скоро малкото е по инатесто. Козирог е отдавам го на зодията.
- с времето голямото ще се учи на търпение и ще си чака реда
- 1 г и 9 м е разликата. Първото беше секцио по рано нямаше как да се случи.
Да доволна съм имат общи интереси и си играят заедно имам две момичета.

Общи условия

Активация на акаунт