СЕДМИ клас - 1 - Началото

• 86 639
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, момичета, лятото в нашия бранш е ужасно време - работа, работа и все времето не стига. Не съм се включвала и аз отдавна, събрал ми се материал за четене...

Manzhelka, поздравления за резултата от изпита на Ники! Все такива върхови резултати да споделяш, тепърва предстоят изпити и винаги Ники да е сред пътрвенците, заслужава детето Blue Heart

Относно ваканциите - "нашата" бекрайна лятна ваканция никога не съм я харесвала, ми те забравят всичко, особено по-малките. Не че една седмица удълнение е нещо кой-знае какво, нито в едната, нито в другата посока. Училищата не са пригодени за "големите жеги", но пък и "по наше време" не бяха пригодени, а си учихме до края на юни /в гимназията/ и никой не се е сещал за климатици или температури да мери, а сега живи ще ги ожалим как ще им се размекнат мозъчетата...Разглезили сме се, ей Stuck Out Tongue Winking Eye
По-скоро началото на учебната година на мен ми се струва безсмислено закотвено на тоя прослувут 15.септември, та ако ще се удължава годината може да помислят в посока по-хладния септември...ама тогава пак има недоволни, септемврийското море прецаква на много хора - няма угодия...
Ние още планове за море нямаме, но мисля този уикенд да се заема с въпроса, че по изключение няма да работя в събота...
Мишо се запали да играе тенис, всеки ден играят с някакви съученици, даже онзи ден под дъжда...Ходи и на плуване със сестра си, уж да я води, така "минава номера". Добре, че стана от дивана, че вече се беше сраснал с него - 70кг е станал!!! а е само 169см - както се казва, за килограмите си е нисък...

# 136
  • Sofia
мандаринка, браво за тениса и плуването! Важно е да се движат и спортуват!
Ето например, моят син е 167 см и е 45 кг. Върви строен, но не изглежда слаб и хилав. Всичките килограми са му от мускулна маса. Има плочки на корема, с които много се гордее. Много е станал силен.
Не спира да рита футбол цяла година, а сега лятото все е навън. Тича, скача, разхожда се. На морето много плува. И така. Много се движи. Не обича да се застоява вкъщи, нито прекалява с електронните и мобилните устройства, и играчки. Слава Богу!
Доволна съм, че е взел гена на баща си, а не моя, по отношение на телесна структура.
Аз съм много ниска /149 см/ и склонна към пълнеене.
Така че по-добре такъв да е. Жилка. Атлетично момче.
А не като мен. Винаги да се боря с килограми и сантиметри.
На 15 август ще навърши 13 години.
Да са ни живи и здрави децата, това е най-важното!!!  bowuu Flutter Praynig

# 137
Над 30 градуса в Германия ги пускат да си тръгват  Peace

# 138
Това с удължаването на учебната година е абсолютна недомислица, ако не е свързана с промяна в учебния план и оптимизирането му, като цяло. Ако всичко се запази, както досега, ще се получи вариант за гледане на децата в училище още малко, защото отпуските на родителите не могат да покрият цялата ваканция. Пак сложихме каруцата пред коня. Акцентът трябва да е върху учебния материал и възможността за по-доброто му усвояване от учениците, а не просто удължаване на периода на престоя на децата в училище.
Книгата "Чудо", предложена от Manzhelka, е добра. Моят я прочете още миналото лято. Може ли, няколко думи за "Невидим"?
При нас годината, не само учебната, но и като цяло върви на приливи и отливи. Здравословните проблеми на обкръжението ми продължават. Синковеца, който имаше проблеми с дясната ръка, тъкмо я възтановихме почти на 90%, излезе да рита футбол и точно седмица преди спортния лагер я счупи.  ooooh! ooooh! ooooh! Е, не пропусна кампа, но волейбол не игра. Уплътниха му времето с лека атлетика, футбол  ooooh! и плуване. Да, с непромокаем гипс идеално се е справил в басейна и в морето.  Mr. Green Него ли не го слуша главата, мене ли .... абе най-вероятно и двамата.  Rolling Eyes Поради невъзможност да пише, си спестява решаването на задачи по математика. То, не че има такова желание, ама малко щастие в нещастието, как да не го отчете позитивно? Като не може да пише, може да чете. Преполови задължителната литература. На 01.09. ще го подпукат в школата по БЕЛ и математика. Дано главата му "уври" и разбере, че без яко учене и писане на домашни, няма да се получат нещата.  Tired

# 139
  • В светлината на слънцето
Тонита, как добре те разбирам само да знаеш. Точно ми се похвали по телефона, че вече правела без проблем цигански колела.  ooooh! Като й се накарах, ме успокои, че щяла да ги прави само върху здравата ръка. Голямо успокоение, няма що.  ooooh!
Прочела е само По жицата и По жътва. Бай Ганьо уж го почна, уж й хареса и така си остана. Направо се е преуморили от четене. Twisted Evil Обаче аз отивам следващата седмица там и ще види на кое му се казва родителски тормоз.  smile3508

# 140
  • Варна
Тонита, бързо възстановяване и на вас! Теди и тя да се оправя бързо!
Днес ми свърши отпуската, изръшкахме музеите на половин България и оставихме набора на лагера в Рибарица, а от утре - пак на работа. Дано синът ми се върне без произшествия. Иначе местата, които посетихме препоръчвам с две ръце - особено за софиянци, на които им е наблизо. Най-много се впечатлихме от маршрута на баба Илийца - направихме преход от къщата й в Челопек, Искъра в Люти брод и Черепишкия манастир - местните хора са уникални екскурзоводи. Къщата не е автентична (построена е по спомени), но в нея работи пра-правнучката на баба Илийца (която всъщност се е казвала баба Пена, но е станала известна под името на мъжа си Илия), която разказа интересни факти от живота й, има снимки на порасналото внуче, което тя спасява ... въобще, хората имат късче история и се гордеят с него като го популяризират на доброволни начала. Доближихме се до Ботев като ходихме до връх Околчица и родната му къща в Калофер. Почти навсякъде са направили обходни билети - в Сопот маршрутът обхваща Вазовия дом, Радиното училище, метохът на Хаджи Равоама и дядо Стояновата воденица. В Панагюрище и Копривщица - Априлската епопея също е обхваната от няколко музея наведнъж с общ билет. Беседите са станали доста разчупени и интересни и навсякъде първо питаха сина ми в кой клас е и щом разберяха, че е бъдещ седмокласник, беседата се превръщаше в диалог с него. На Шипка този път изгледахме филмчето за боевете за възрастни (предишния път гледахме анимационната версия), четохме "Опълченците" на самия паметник и наистина почувствахме духа на епохата. И Балканът - боже, колко са красиви тези планини! Толкова ми липсва тази природа в града, всичките тези нюанси на зеленото, аромата на билките! Ако наистина сме успели да запалим пламъчето на родолюбие в детето и след години то остане, а не избяга от България, ще бъда най-щастлива!

Сега добре си починахме. В края на август, започват уроците.

# 141
Manzhelka, много добра идея даде. Разходка по маршрута на баба Илийца. Е, за това хич не бих се сетила! Може и ние да взаимстваме тази идея. Simple Smile

# 142
  • В светлината на слънцето
Manzhelka, страхотно звучи. Толкова интересно! Браво за идеята! Peace

# 143
  • 1st floor
Много добра идея, Manzhelka!  Peace А за четенето на "Опълченци" на паметника шапка ти свалям! Hug
Ние привършихме с морето, обиколихме малко по високото, и за мен и ММ ваканцията свършва днес  Sad. Дребният успях да го натисна да прочете по-дългите книжки от задължителната литература, по математика не е пипнал изобщо. Уж нямали домашно за лятото. Mr. Green Мисля да разровя за стари изходни и входни нива, и да порешава малко. Нооо сега потегляме за Черни връх.  family Nature Sunny

# 144
Цитат
Ако наистина сме успели да запалим пламъчето на родолюбие в детето и след години то остане, а не избяга от България, ще бъда най-щастлива!
Manzhelka,  жегна ме  ..., водили сме доста, аз лично обожавам Копривщица и Трявна с техния уникален възрожденски дух, Родопите - страхотна природа, но не е само това, там е жив българския дух, ами могилите на траките, нашепват в сърцето и .... ??? Това ли да му предложа вместо да учи  в супер престижен университет, а дали ще се върне, ми не няма, поне засега ...защо ли ,
Ми първо защото няма книга или учебник, който да го няма наличен в библиотеката. В случай че се намери все пак пропуск, той ще бъде  отстранен до 4 дни. Да споменавам ли, че учебниците са повече от броят студенти:) Лабораториите едва ли ще мога да ги опиша, но мога да спомена, че супер новият софтуер, с който работят в БАН се оказа , че е бил изучен в първите седмици и за Коледа е предаван проект. Чудя се какво ще реши като му предложат престижна и интересна работа.... предполагам да почива из Родопите в едноседмичната си отпуска, точно защото сме запалили пламъчето на родолюбието, а иначе корена му е силен и тича тук, защото си е у дома...

# 145
  • Варна
Mivan, не съм искала да обидя никого, просто това си е мое вътрешно разбиране. Навремето мъжът ми (тогава не ми беше още мъж) се отказа от зелената си карта заради мен, а му трябваха още само 6 месеца до заветното гражданство.  После се случи (вече семейна), че аз бях командирована в чужбина (Европа) за година и половина и по ирония на съдбата следващото ми предложение беше повишение, което трябваше да се случи в Оклахома, САЩ, но аз отказах и се върнахме в България (тръгнех ли по пътя на expatriates, просто трябваше да се местя от държава в държава). Имах късмета да работя същата интересна работа сред семейството и приятелите си тук и даже мисля, че на родна земя мога да съм много по-полезна на страната си - просто тук се чувствам в свои води и пускам своите си корени. А много от познатите ми емигрираха - не ги укорявам, така са чувствали нещата за себе си. Разбирам и твоята гледна точка - самата аз имам американска диплома и когато става дума за качествен университет, знам какви са предимствата, но въпреки това си мечтая собственото ми дете да направи своя избор тук. Едно, че съм егоист и имам нужда да общувам с него непрекъснато; второ - свидетел съм как всички деца на приятелите ми, които емигрираха и съответно бяха родени в чужбина останаха чужденци навсякъде - хем се дистанцираха от България понеже им се струваше странна и непонятна, хем искаха да се идентифицират със страната, където са се родили, но си бяха чужденци, а не искам същата съдба за бъдещите ми внуци и трето - в много области България предлага доста по-широко поле за изява точно поради неутъпкания път и липсата на достатъчно добри специалисти. Естествено, в сферата на R&D сме хептен на опашката, но аз съм на принципа, че ако сами не опитаме да се оправим, няма кой да ни свърши нашата работа. Тъй че, погледнато в ретроспекция, аз се радвам, че избрах да остана, просто защото моят избор се оказа успешен. Но пожелавам успех на твоето момче! Да гребе знания с пълни шепи и после не се знае, може вятърът да го доведе отново насам! Все пак сме (били и все още сме) космическа нация, природните науки са ни силна страна и ако имаме по-добро гражданско общество, може би щяхме да имаме и по-свестни политици. БАН може да имат остаряла техника, но именно в БАН последните няколко години са патентовали почва, която може да се използва в космоса, където няма гравитация (бълг оранжерия СВЕТ), български уреди мерят космическата радиацията в различни спътници, та даже и на Екзомарс, един куп физици работят дистанционно за Церн ... та за разлика от САЩ, които обират каймака, без най-често да имат "собствено производство",  България все още отгледжда достатъчно мозъци Simple Smile.
В тази връзка днес трябва да отпразнуваме решението, че учебната година няма да се удължава. Ура!

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 21:55 от Manzhelka

# 146
Малко влизаме в офф топик Simple Smile, ще се повторя "жегната". Ние също направихме своя избор да останем тук, няма да навлизам в подробности. Аз обаче нямах опция за уча извън България, нямах опция и да мечтая за Оксбрич или IVY league, защото е много различно когата попаднеш там на 20 и морето е още до колене, а ти си и все още моделируем.
Да има опции да живееш добре в България и да се реализираш професионално, но за мен това е по-скоро късмет, качества, упоритост и доста малък процент от хората са в тази категория. Моята среда е в нея, но няма как да не се види и това че над 50% от работещите бедни няма да си позволят почивка и тази година...много се надявам да вървим с по- бърз тем в правилната посока, да има здравеопазване и образование, наука, изкуство....а не само международни корпорации и ИТ бранш!
Та в темата за 7ми клас, като стрелян вече заек, ще добавя че е твърде жалко, че единствените изпите, които се оказват доста определящи за бъдещето развитие на децата ни, щот пак опираме до средата, която е ограничена в няколко "елитни" гимназии, са в тази крехка и доминирана от хормоните възраст и освен това нямат поправка.
Така че майчета да се стягаме и дали е време за розмарин Simple Smile ?

# 147
Така че майчета да се стягаме и дали е време за розмарин Simple Smile ?
Стягайте се, ама за розмарин ви е рано още. Simple SmileЗа преходния период на майките препоръчвам това. Ако не помогне, поне няма да навреди.

# 148
Министър Дидева, добър избор Simple Smile!

# 149
То и обикновена бира става засега 😀

Моят шестокласник най-сетне научи какво е 'да обиждаш на майка' - в първия ден, в който стъпи в  обикновено бг училище 😆

Общи условия

Активация на акаунт