Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

• 75 475
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Днес основно плодове - страхотно грозде, сливи и праскови.

Вечерята морковени фалафели с пулпа след стискането на сок.

http://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/08/carrot-falafel.html

# 226
  • на острова на мечтите
Всичките рецепти тук са с включване на фурна. Няма начин да ги осъществя. Тук все още е мноооооогооооо горещо.
Аз късно вечер правя нещо на тиган,иначе през деня ми става лошо край котлоните.
Снощи готвех едни тиквички на тиган за днес. Иначе салати в изобилие,грозде и дини.

# 227
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
вчера правих беглутенови хлебчета: по-добре станаха, отколкото очаквах.
трябва да се внимава с печенето, едните останаха 10 мин. по-дълго в изключената фурна от другите и станаха на павета  hahaha

днес сложих едно на детето за закуска да тествам дали ще ги хареса.

напоследък ме боли стомаха и ям варени картофи и таратор Rolling Eyes
за днес имам гъби, ще направя нещо с тях.

# 228
Днес се наядох на горски боровинки и къпини. Освен това направих този крамбъл и сготвих супа от червена леща.
Крамбълът е само с растителни продукти и безглутенов, ако се използват със сигурност безглутенови овесени ядки.

# 229
от гъбите направих сметанов сос и го дахме с полента. полентата я сварих, изсипах във форма за кекс и като изстина я нарязах на парчета и за запържих в тигана.
стана супер вкусно.

за утре планирам някакъв плосък хляп, тип катми.
взела съм и карфиол, може да го направя на къри.

в момента има хубави червени чушки на сносна цена.
правя си една бърза лютеница, но обикновено 1-2 бурканчета.
ако направя повече, мога ли да ги съхранявам месец-два-три без хладилник, но само обърнати, без да ги стерилизирам? не ми се занимава да ги варя.
обикновено загрявам празните бурканчета в микровълновата, сипвам врящата лютеница, затварям и обръщам.
това стига ли?  newsm78

# 230
вчера детето откри храст шипки и започна да е разпитва за тях. обясних му, че се прави чай и мармалад и изяви желание да берем.
днес набрахме 1кг. и правих мармалад.
голяма играчка, но супер вкус  Mr. Green
от една седмица събираме и почистваме лешници.
някакъв друг сорт са, със супер твърда черупка и малък плод. скоро трошачката ще даде фира  Whistling

днес правих пататник, към него: зеленчуци на тиган.

вкиснах зеле с водния кефир: настъргах го с Вьорнера, намачках със сол и натъпках добре в една кутия. отгоре сипах от водния кефир (около 1 к.ч.), сложих няколко листа зеле и притиснах с лозови пръчки.
след 3 дена го ядахме на салата, след седмица си беше суперско кисело зеле.

# 231
asyalein, чудесно е това, че сте събирали шипки и сте направили мармалад. Тази година отново се каня да приготвя и аз, обикновено ги събирам след първата лека слана.
Открила си сезона и на киселото зеле, тук го правим през октомври, разбира се не пречи да си ферментирам малко, макар, че нямам кефир.
За лютеницата не знам дали ще издържи. Не пречи да опиташ- щом са само един два буркана. Както процедираш ти с бурканите затварям мармалади и сладка. Доматеният сос, който приготвям затварям без стерилизиране и никага не ми се е развалял нито един буркан. Ето го сосът, който приготвям и използвам много активно цяла зима - пици, пасти, плакии, печен пипер с този сос, гювеч, супа... има една, която много обичаме и е на основа на този сос.

Вчера правих карфиолена салата, кекс с броколи, няколко дози доматен сос. Основно се занимавах с обезводняване на мазата ни, за съжаление днес продължаваме. Отпушването на канала откъм мазата не беше много резултатно явно. Днес извикахме ВИК  и както те казаха да се молим да дойдат днес!!! През това време, мазата има вече 10 см поне вода, която изнасяме навън с кофи. Някакъв ужас е.

Набрах си арония и ще направя конфитюр, когато приключим с ВИК драмата. Днес без вода ще сме на домати и тученица салата.

# 232
  • София

вкиснах зеле с водния кефир: настъргах го с Вьорнера, намачках със сол и натъпках добре в една кутия. отгоре сипах от водния кефир (около 1 к.ч.), сложих няколко листа зеле и притиснах с лозови пръчки.
след 3 дена го ядахме на салата, след седмица си беше суперско кисело зеле.

Денс си купих Philips salad maker, електрическо ренде, и ми хрумна, че мога да си правя нарязано кисело зеле.

Да те попитам, водния кефир със същата гъба ли се прави като млечния?

# 233
  • София
Запис.

# 234

Да те попитам, водния кефир със същата гъба ли се прави като млечния?

не.
водни алги май се наричат в Бг.

днес пълних чушки.
правих и омлет с настърган карфиол - много вкусен. Crazy

# 235
  • София
Салата зеле, моркови и червено цвекло, подправена със зехтин и балсамов оцет и испански омлет (tortilla).
Обзел ме е някакъв кулинарен шопинг, та си поръчах и един двоен тиган - два тигана долепени с отворите си и прикрепени по някакъв начин, ще видя като пристигне след няколко дни. Ще правя тортийата там, но предполагам може да се измислят и други рецепти.

# 236
  • София
Гофрети от  лимец
Картофена супа
Салата домати

Ще правя запеканка с червено цвекло, булгур, моркови, чушка и лук, магданоз

# 237
  • София
прибрахме се от ваканция и ще трябва да се готви, пък и вечерите не е така горещо, така че поне в началото ще го правя с удоволствие

палачинки за закуска
печени чушки
доматена салата
някакво соево "месо" от лидъл, което ще направя с басмати и зелен фасул
талиателе с гъби и сметана

# 238
спанак с домати и червен боб и много подправки - като къри
печени картофи
разядка от варена леща (като хумус)

уикендът съм планувала паеля и съм взела карфиол за блат за пица.

# 239
  • София
Гаспачо + кюфтенца от тиквички със сос от кисело мляко, чесън и копър.

Общи условия

Активация на акаунт