Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

  • 75 245
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 3 381
Не съм готвила много.
леща
печени картофи
палачинки
къри с карфиол и тиква
за десерт печена тиква и замразен бананов чийзкейк( на Джейми Оливър)

Кажете с какво заменяте сметаната в кърито.

# 616
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз днес набрах една торбичка коприва от нашата гора и я направих на супа.
при нас е вече няколко седмици около 10С, минзухарите цъфнаха, нарцисите ми са 10см, клематисът е с огромни пъпки Crazy, цъфти обикновени май-юни  Crazy

сега не си усещам пръстите, защото нямах нито ръкавици, нито ножица.
бабите как я берат тази коприва? newsm78
аз се врях в едни къпини  Whistling

питомното глухарче звучи вкусно за песто

много е воднисто...
всъщност не е точно глухарче (под това име го продават), това е растението синя жлъчка през първата година преди да започне да цъфти.
леко нагарча.

# 617
  • Мнения: 1 642
аз днес набрах една торбичка коприва от нашата гора и я направих на супа.
при нас е вече няколко седмици около 10С, минзухарите цъфнаха, нарцисите ми са 10см, клематисът е с огромни пъпки Crazy, цъфти обикновени май-юни  Crazy

сега не си усещам пръстите, защото нямах нито ръкавици, нито ножица.
бабите как я берат тази коприва? newsm78
аз се врях в едни къпини  Whistling

питомното глухарче звучи вкусно за песто

много е воднисто...
всъщност не е точно глухарче (под това име го продават), това е растението синя жлъчка през първата година преди да започне да цъфти.
леко нагарча.

Ех, тези продавачи-магазини и... В България години предлагага Feldsalat като тученица, а те са от различни родове дори.
Копривата- и аз се чудя всеки път като я бера без ръкавици. После няколко часа съм с подути пръсти и 2 дена се чеша. Но казват полезно било Simple Smile

У нас салата фелд, рукола, лимон, слънчагледови кълнове, зехтин, мая.
Хляб с ядки и семена, авокадово масло.
Тапенаде.
Супа леща.

# 618
  • София
  • Мнения: 5 007
от синята жлъчка не правеха ли инка?

за днес нищо не ми се прави. и не ми се мисли. празничните приготовления винаги ме уморяват за ежедневното хранене. паста с готово песто винаги е опция и винаги се изяжда

# 619
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
от синята жлъчка не правеха ли инка?


мисля от корените  newsm78

# 620
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Бианка, ще си я закупя още тази вечер? Благодаря ти Много!!!!

# 621
  • Мнения: 1 642
Бианка, ще си я закупя още тази вечер? Благодаря ти Много!!!!
Не разбрах какво ще купуваш, но се радвам, че съм била полезна.

У нас супа от коприва. Юдино ухо и сушени пънчушки от гората на ризото.
Салата от домати, попаднах на вкусни, с босилек-огромна салата.

# 622
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 838
Супата с царевица на Бети мисля да направя днес, и един хляб, микс от бяла и пълнозърнеста спелта с квас, ще изпека.
Салатата ще е от спанак, айсберг, репички и маслини.

# 623
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Бианка, ще си я закупя още тази вечер? Благодаря ти Много!!!!
Не разбрах какво ще купуваш, но се радвам, че съм била полезна.

У нас супа от коприва. Юдино ухо и сушени пънчушки от гората на ризото.
Салата от домати, попаднах на вкусни, с босилек-огромна салата.

няколко поста по-нагоре/прясна куркума:hugs:
Вчера гъбени котлети,салата . Днес отново. Станаха много вкусни и правя бис.

# 624
  • Мнения: 2 657
Запалихте ме и мен с прясната куркума. Купих и седи от 2 дни в хладилника. Утре мисля да сложа на сок. Бели се като джинджифила нали? И колко се слага? На готвено как се слага, нарязана ли?

# 625
  • София
  • Мнения: 20 266
Аз я беля и стържа по едно коренче. Нарязана ми е твърда и хрупа.
Асефетида ползвате ли?

# 626
  • Мнения: 1 782
 няколко поста по-нагоре/прясна куркума:hugs:
Вчера гъбени котлети,салата . Днес отново. Станаха много вкусни и правя бис.
[/quote]

Моля, дайте рецепта за гъбени котлети.

# 627
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Печурки,отчупвам пънчетата, леко сварявам на пара калпаците,обърнати надолу(и пънчетата в това число). Оставям да се охладят. Пънчетата разрязвам по дължина и също сплесквам.Слагам на дъска и леко притискам с пръсти да им изкарам водата и да ги направя по тънки . После слагам олио,сол,черен пипер,галета и подправки и пека в тиган. Ние сме двама и не включвам фурна,но за повече шницели е по-удобно да се използва фурна.

# 628
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сирене по шопски (отдавна не бях яла, намерих хубаво бг овче сирене  Crazy)
пърж. картофи
веге руска салата (сместо салам сложих червено цвекло  Joy)
от жлъчката направих чътни заедно с ябълка и круша. стана добре. ядахме към кюфтенца от извара.

смятам да накисна сушен грах и утре да направя нещо от него. newsm78

# 629
  • София
  • Мнения: 5 007
на мен напоследък много ми се яде елда - даже мисля да си сваря чиста за наяждане  

Напоследък покрай тичането много ми се ядат чисто протеинови храни и като видя яйца или сирена притрепервам. Мисля да пробвам тези дни да опитам да направя пармиджанови хапчици - настъргано пармиджано (или някакво друго сухо сирене от този тип) и белтъци, които се пекат във фурната (предполагам по-скоро се сушат на не много висока температура). Не съм го правила никога и се надявам да не объркам нещо, но има готови пакетирани, които са несправедливо скъпи и малко като количество. Мисля да сложа и някакви подправки - розмарин да речем. Ако някоя от вас има опит, ще се радвам да сподели Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 16:35 от Harpalike

Общи условия

Активация на акаунт