Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е пародонтоза и пародонтит и как се лекуват?
Каква е ефективността на лечението на пародонтоза?
Какви са препоръките за поддържане на здравето на венците след лечение на пародонтоза?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е пародонтоза и пародонтит и как се лекуват?
Пародонтoзата е сериозно заболяване на вениците, което води до разрушаване на костта, която държи зъбите. Лечението включва процедури за кюретаж и лечение на джобове, които се извършват от пародонтолози. Тези процедури включват почистване на зъбен камък, отстраняване на микроорганизми и възстановяване на костно вещество. При необходимост може да се извърши и операция за поставяне на костно вещество. Пародонтитът е възпалителен процес на венеца и поддържащата им кост, което може да доведе до загуба на зъби. Лечението включва дълбоко почистване на джобове, отстраняване на зъбен камък, лазерна терапия за унищожаване на бактерии и възпаление, както и в някои случаи костна присадка преди имплантиране.
-
Каква е ефективността на лечението на пародонтоза?
Ефективността на лечението на пародонтоза може да варира в зависимост от тежестта на заболяването и реакцията на организма. Някои пациенти съобщават за положителни резултати след лечение, като облекчаване на симптомите и затваряне на джобове. Важно е да следвате препоръките на специалиста и да поддържате добра орална хигиена след терапията.
-
Какви са препоръките за поддържане на здравето на венците след лечение на пародонтоза?
-
Какви са разликите между обикновен зъболекар и пародонтолог?
-
Какви са цените на пародонтологичните лечения?
На 25 години съм и вчера след направена панорамна снимка се установи, че имам пародонтит. По думите на моята лекарка имам малко загубване на кост при долните предни зъби. От около месец ги усещам болезнени и леко подути, жабуря с витамин Ц и смрадлика. От около 4, 5 години използвам паста за зъби пародонтакс, почиствам всеки ден по два пъти. Венеца ми не кърви, розов е, но има леко оголване. Моля ви за съвет какви действия да предприема от тук нататък, да посетя ли пародонтолог и има ли вероятност, ако проблема е хванат на време да се предприеме адекватно лечение. Благодаря ви