Студенти в UK - 8

• 94 666
  • 759
  •   1
Отговори
# 105
Цитат
Момичета, моля за малко инфо - получихме мейл , че студентското финансиране за което е кандидатствала девойката е отпуснато, но няма  още писмо.
Миналата година хартиеното копие не се получи, наложи се да звъни в агенцията. Тази година отново не е получил нито едно писмо от тях, но вече заема е отпуснат.

# 106
  • В най - голямото село
Цитат
ВАЖНО!!! Студентите, които учат повече от 6 месеца в UK имат право да ползват безплатно здравни услуги.

Може и да е писано, но аз да попитам, а тези 6 месеца децата осигурени ли са или не  newsm78

# 107
Цитат
ВАЖНО!!! Студентите, които учат повече от 6 месеца в UK имат право да ползват безплатно здравни услуги.

Може и да е писано, но аз да попитам, а тези 6 месеца децата осигурени ли са или не  newsm78
Да. Трябва да занесете в НАП бланка от университета (не знам има ли си име или абревиатура/код ), но такава, която потвърждава, че е редовен студент. И то не самата бланка, а превод от заклет преводач. Служителката на гишето изчисти осигуровките за текущата година и следващата, каза, че системата не позволява повече от еди-колко-си месеца напред (не помня точно) и да отида когато изтекат, наново да го отбележат като здравноосигурен.
Сега се сещам, че не уточнявате закъде питате - за УК или за Бг  Simple Smile? Това, което обясних е за у нас, но и там са здравноосигурени.

# 108
Ние също не получихме хартиено писмо, говорихме с агенцията, те писаха мейл и ни изпратиха писмото в PDF формат.
На дъщеря ми офертата все още не е променена на безусловна и вече се притесняваме. При вас как е?

# 109
  • В най - голямото село
alisson за UK питам Simple Smile

# 110
  • Попово
Ние също не получихме хартиено писмо, говорихме с агенцията, те писаха мейл и ни изпратиха писмото в PDF формат.
На дъщеря ми офертата все още не е променена на безусловна и вече се притесняваме. При вас как е?
След като подадохме дипломата
на следващия ден промениха офертата на безусловна. Както писах чакаме писмата за заема. Има ли срок за промяна на статуса в ЮКАС? Това не се ли прави от университета?

# 111
  • Там, където ме обичат
Имам едно уточняващо питане, някъде имаше коментари, но не мога да ги намеря - при подаване на Декларация 7 в НАП, за кой период се декларира здравното самоосигуряване на студента? От 01.07 до 01.09 ли? / при условие че занятията започват на някаква дата, която не знаем, но е в началото на септември/

# 112
Имам едно уточняващо питане, някъде имаше коментари, но не мога да ги намеря - при подаване на Декларация 7 в НАП, за кой период се декларира здравното самоосигуряване на студента? От 01.07 до 01.09 ли? / при условие че занятията започват на някаква дата, която не знаем, но е в началото на септември/
Декларация №7 се подава дв срок до 25,08,2017г. за начало на внасяне на ЗО от 01,07,2017г.няма период от-до ,а само начало на осигуряването.Като се запише студента ,ако е в България университета има задължението да подава декларации касаещи ЗО.За да сте сигурни точно колко ЗО дължите за периода на действие на Декларация№7 добре е титуляра да си вземе ПИК от НАП по лична карта и да си следи статуса.Спокойно лято и приятна почевка на децата!

Промяната на статуса като време вероятно е различна.Унито ни писа,че до 3 до 5 работни дни ще направят промяната.При нас я актуализираха на 4 ден.

# 113
  • Попово
Декларация 7 се подава еднократно и започва начисляване на здравни осигуровки, които трябва да се плащат. Когато се подаде бележката от университета в НОИ или НАП, не помня точно, те ги премахват, не се дължат. Когато се започне работа и в един момент напуснеш и тогава пак трябва да се подаде тази декларация. Това ми обясни счетоводителката като я подаваше за детето.

# 114
Дъщеря ми подаде декларация 7 в началото на август и платихме ЗО за м.юли. Август тя работи и ги пое работодателят, така че не бързайте да плащате за повече от месец, ако детето ще работи. В НАП жената ни каза, че щом заминава септември (макар че реално занятията в университета започнаха на 1.10) не е нужно да плащаме и за септември. Когато започна училище, дъщеря  ми прати бележка от университета, че е студентка еди-къде си, за еди-колко си време, специалност и разни други подробности. Дадохме я за превод от заклет преводач и после я занесох в НАП. Сега ще направим същото упражнение, като започне тази година.

Момичета, моля за малко инфо - получихме мейл , че студентското финансиране за което е кандидатствала девойката е отпуснато, но няма  още писмо. До колко време горе долу се получи при вас? Притесненията ми са да не е изчезнало от пощенската ни кутия/случва се/, може ли някъде да се проследи дали е изпратено писмо и т.н ...

Миналата година получихме само едно писмо за заема по пощата. На всичко отгоре бяха объркали и пишеше, че до непомнякоядата трябва да преведем на университета сумата от 9000 паунда. Не знам дали се сещате как изтръпнах  #Crazy Shocked #Crazy Дъщеря ми се обади веднага и се оказа, че е станала грешка. Оправиха нещата веднага, но тъй като нямаше време до тръгването, казаха, че ще ѝ пратят писмото и на електронната поща. Така и стана. По-късно получихме писмото и по пощата.
Сроковете са достатъчно дълги- няколко месеца след като са започнали училище даже, така че спокойно.
Ако има нещо, което ви притеснява, звънете и питайте. В повечето случаи хората са изключително отзивчиви.

Така беше и при дъщеря ми за Единбург. Чака повече от месец, като през това време им се обажда поне 2 пъти и те я убеждаваха, че до няколко дни ще получи отговор. Накрая тя се отказа и се обади да канселират офертата ѝ. Оказа се за добро Simple Smile Съветът ми обаче е да се обадите до университета, за да разберете какво точно се случва и да сте спокойни. Понякога изчакват повече време по неясно какви съображения.

bouquet

# 115
Инфо от събота: картите на Сантандер за намаление на влаковете са само за UK студенти. Те самите са казали на дъщеря ми, че не могат да и предложат по-добри условия от Лойдс.

Аз вече писах, но същото важи и за NatWest - и техните карти за намаление са само за британски студенти.

Сега да се допълня, че получих нова информация от детенце. NatWest дават карти с намаление за автобусен транспорт за всички студенти. Макар че специално първата година на дъщеря ми бяха дали безплатна карта за автобусите от общежитието.

# 116
Нахлувам в темата като майка на кандидат студент,моето проучване е че има 3 лихви-едната е 9% от горницата над 21 хил,,2рата е 2,5% годишна индексация    и третата е 4,6% от първият ден на използвани на кредита,която от септември става 6,1%.
Ето я статията  от вчера в Гардиан
https://www.theguardian.com/education/2017/jul/11/student-debt-g … ates-tuition-fees

# 117
и да добавя тези уж  "грешки" не са случайни а са деликатни напомняния за това че трябва да се плаща кредита

# 118
  • Mladost
При нас отне около 7 дни.
Благодаря за  инфото около финансирането, bouquet   

Относно картите за пътуване  - https://www.16-25railcard.co.uk/  и https://cards.nusextra.co.uk/

# 119
Нахлувам в темата като майка на кандидат студент,моето проучване е че има 3 лихви-едната е 9% от горницата над 21 хил,,2рата е 2,5% годишна индексация    и третата е 4,6% от първият ден на използвани на кредита,която от септември става 6,1%.
Ето я ста тията  от вчера в Гардиан
https://www .theguardian.com/education/2017/jul/11/student-debt-graduates-tuition-fees
От статията аз разбрах: 9% не е лихва, а месечната вноска която ще се плаща за доходите над 21 000 лири ( за Англия, за всяка страна е различен прагът), 4,6 е лихвата на заемът докато учи, а 2,5% е  годишна индексация на заемът. Но дали е така могат да кажат хора , който връщат вече заемът по новите правила

Общи условия

Активация на акаунт