Великобритания - Тема 70 Юбилейна

• 69 022
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна/UK
Здравейте!

Влизам за да се представя и да попитам нещо. Ще пътувам към Англия в средата на август с моя 10 годишен син. Омъжена съм от 20 години и съпруга ми е от ЮАР. До 2002 г. година живяхме в Йоханесбург след което се преместихме в БГ, поради голямата престъпност там. Идеята беше да останем малко в България, докато решим какво ще правим, а още нямахме и дете. Да, ама сме тук вече 15 години. Останахме си в БГ, защото моя съпруг започна работа към пасажерски кораби и работи 12 години там, като управител ресторант. Взехме решение да спре да пътува и да потърси работа в БГ. Две години работи в една холандска фирма, която продава мед. консумативи в UK. Аз също работих там, но ме съкратиха преди месец, а моя съпруг ще е съкратен от август. Фирмата си мести офиса в Испания. Стана много дълго, но исках да се представя. Имам семейство в Англия и заминавам с детето, както писах. Детето ни ще започне там училище, а аз ще почвам работа към края на септември. Моят съпруг ще дойде преди Коледа, поради ред причини. Налага се да слагаме шини на детето/нещата са спешни и не търпят отлагане/. Знам, че в Англия се чака с месеци за ортодонт, та искам да питам, дали това че ще има поставени шини в БГ ще има кой да ги регулира там? Не искам да чакам месеци за да  се сложат шини в Англия, защото наистина не търпи отлагане. Идвам със смесени чувства, но моя мъж не искаше и да чуе по-рано за местене извън БГ. Казвам със смесени, защото съм на 44 и знам колко е трудно да почваш всичко отначало/особено сега с дете/ Имаме голям плюс, а това е, че в нашето семейство се говори английски, тъй като това е родния език на мъжа ми. Все си мислех, че тук нещата ще се оправят, но за съжаление не става това. Аз съм реалист човек и знам, че навсякъде има трудности, но безхаберието тук ме изтормози тотално. С мъжът ми много добре знаем, че "хващаме последния влак" заради Brexit и заради това, че не сме на 20 или 30, но сме длъжни заради детето да пробваме.
Поздрави!

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 15:45 от luska

# 106
  • Стара Загора. Три чучура-юг - Derby
 bouquetЗдравейте Люси. Поздравявам ви за смелостта и куража  да започнете на ново място. И ние като вас се бяхме завърнали в Бг. , но 3те години бяха просто загубено време. Както и да е, никога не е късно за нещо ново и надеждно, дори и след 40. Относно въпросът Ви , не съм наясно но ще потърся някаква информация в сайта на NHS и ще ви пиша. Също така може да попитате във Фейсбук страницата на Бг.мами в Англия или други Фейсбук групи. Желая ви от сърце :УСПЕХ ! bouquet bouquet

# 107
  • Варна/UK
bouquetЗдравейте Люси. Поздравявам ви за смелостта и куража  да започнете на ново място. И ние като вас се бяхме завърнали в Бг. , но 3те години бяха просто загубено време. Както и да е, никога не е късно за нещо ново и надеждно, дори и след 40. Относно въпросът Ви , не съм наясно но ще потърся някаква информация в сайта на NHS и ще ви пиша. Също така може да попитате във Фейсбук страницата на Бг.мами в Англия или други Фейсбук групи. Желая ви от сърце :УСПЕХ ! bouquet bouquet

Дани, благодаря за подкрепата!
Аз съм по-инициативната в нашето семейство. Все пак бях само на 23, когато тръгнах за ЮАР със сто долара в джоба си през далечната 1996.  Laughing Мъжът ми толкова много харесва БГ, че с топ не можех да го мръдна. Да, тук има много прекрасни неща, но всичко опира до по-добри възможности за реализация. Говоря най-вече за възможности за моя съпруг, защото тук в БГ той няма голям избор. Ходи и по интервюта за работа и в София, но няма особено голяма разлика от Варна. И сега, когато се разбра, че и той ще бъде съкратен, най-после и той прецени, че сме длъжни да опитаме отново, колкото и да е трудно. Заплатата която мъжът му вземаше в холандската фирма си беше доста добра, като за страната ни. За съжаление работа с такава заплата трудно би си намерил тук. И му прави впечатление/и не само на него/, че обявите са работа са без обявено заплащане и си представете  шока, когато отидеш на интервю и ти кажат "по договаряне" или " бруто 800 и може и някой бонус. Преди месец моя съпруг имаше интервю за работа в София - мениджър продажби. Имаха изисквания кандидатът да има опит в управление на персонал, продажби и ниво на английски език перфектно/предимство бяха тези с първи език английски/ Както винаги нямаше обявена заплата. Отиде той и на техния въпрос какво заплащане очаква, те го зяпнали и му казали, че бруто дават 1200 лв. + бонуси. Мъжът ми попитал какви са бонусите, върху какво се изчисляват, колко ориентировъчно. Техният отговор бил"Това ще го разберете, след като минете обучението ни"Аз бях също на интервю за външно-търговски отдел в една копмания. Имаха изисквания: висше образование еди какво си и английски език. Отидох аз, но след като ми казаха, че работното ми време е от 9 до 19.00 ч + събота от 10 до 14.00 срещу бруто 700 лв. дори не продължих с интервюто.  С това вече чашата на търпението ми преля и започнах да пускам CV - та за павилиони за закуски, касиерки в магазини и т.н. Никой дори не ми се обади за интервю. Наясно съм, че в Англия никой няма да ни чака и да ни предостави всичко наготово, но поне сме длъжни да опитаме. Силно вярвам, че моя съпруг има по-големи шансове за реализация там, първо защото му е роден езика и второ, той ще бъде така да се каже в "свои води там" Баща му е с норвежко-шотландски  корен, а майка му е с английски. Но са родени в ЮАР и мъжът ми е трето поколение родено там. Аз най-вероятно ще почвам работа в един магазин, но нека първо стигнем там, детето тръгне на училище и после се заемам с това.
Каквото стане, вече сме решили.

# 108
  • ENGLAND
 luska, за шините мога да споделя от личен опит. Шини тук не слагат, на 12 години преценяват дали детето е за брекети, пращат те в специализирана дентална клиника, за там се чака миниум 3-4 месеца, след преглед в клиниката, ако преценят те слагат в листа за чакащите, чакането пак е доста, често 1-2 години. Всичко е безплатно по здравната каса. Може и на частно, тогава просто не чакаш толкова дълго, но пък плащаш яко, това за брекети след 12 годишна възраст. За частно на мен лично миказаха, че шини, апаратче и всичките тези подвижни коректори не слагат. Може някъде другаде да слагат.
Лично аз сложих на дъщеря ми апаратче в България, имаше дълбока захапка. Апаратчето нямаше нужда от коригиране, след година като си ходихме в България провериха как е, продължи да го носи още няколко месеца и се оправи напълно. Тук категорично ни отказаха такава корекция.
Не знам вашия случай какъв е, но пишеш че е спешно, не се надявай тук толкова бързо да реагират. Моя съвет е да си ги сложите в България и ако сте в Лондон все ще намерите някой български зъболекар за корекция.

# 109
  • Варна/UK
Doret, благодаря за бързата реакция  Hug Казвам спешно, защото освен проблеми с криви зъби, захапка, се оказа, след направени много панорамни и какви ли не снимки, че Алекс има проблем с горната челюст. Тя не се развива, за сметка на долната, която се развива по-бързо. Нашата ортодонтка каза, че сега трябва да сложим шини и braces face mask. Тази маска се ползва с цел разширяване на горната челюст. Изглежда ужасно, но щом се налага... В една питанка съм, защото искам да направя и втори консулт, дали наистина се налага и ако да, то дали не може да се изчака година. Аз ще взема всички снимки и т.н. Шини ще сложим тук в БГ, само за тази маска се чудя още. Все си мисля, че може да има и друго решение. Няма да сме в Лондон, нито и в района на Лондон. В началото ще бъдем във Fleetwood/Blackpool/, поне докато и мъжа ми се присъедини към нас, а после ще видим.
Ще го обсъдя с ортодонта ни тук, може тя да предложи нещо друго. Много благодаря! bouquet

# 110
  • Варна

Моите ги попитах какво искат да четат и им купих книги на киндълите. Взела съм от елементарните четци, които не са таблети, иначе много се разсейват и гледат ютюб. Имат училтелка, която идва у нас през седмицата и ще я попитам да препоръча нещо. Моят син сега свършва year 7, дъщеря ми ще е year 6 следващата учебна година.

За консулството мисля, че просто отиваш всеки петък сутринта, мисля е без час. Скоро не ми се е налагало и не помня.

Ще се радвам ако споделиш после какво е препоръчала учителката. Аз днес им взех от книжарницата по една книжка с упражнения, но за БГ ще ми е по удобно да имат online Wink

# 111
Здравейте!  bouquet И на мен ми предстои да хващам последния влак, но от последното ми ходене до Англия (2011) сигурно доста неща са се променили. Извинете предварително за многото въпроси.

Картови плащания - Теско, Асда, Амазон и подобни: използвали ли сте българска дебитна карта (в моя случай е Виза на ДСК)?

Английска банкова сметка: Едно време си беше цяло приключение да се открие, но май и сега е приключение. Сметката ми в Барклиз сигурно вече е закрита поради липса на движение и средства по нея.  Заплатата ще прехвърлям в Transferwise; реквизитите на сметката там са като на английска банка, но не предлагат карта. Другият вариант е (сметка плюс карта) Старлинг - много нови са, някой има ли опит с тях?  Ако някой "новак" наскоро е откривал сметка, в коя банка и лесно ли стана?

Мобилен интернет Pay-As-You-Go - Three имат хубави пакети, но по-рано даже за мобилните телефони имаше проблем да се намери покритие. Как е сега? Първоначално ще бъда в района на Epping (Essex) - на практика, последната спирка на метрото, североизточен Лондон, но по-нататък може и да ме местят някъде другаде. Ако имате опит и препоръки...

На прима виста май това... Много благодаря за всякакви идеи!

# 112
  • Варна
Преди 4 години навсякъде плащах с дебитна карта на ДСК нямаше никакви такси и курса беше добър. Ако не са се променили нещата, е по добре с нея вместо да се чудиш как да изпратиш парите или да ги носиш в брой Wink

# 113
Май с Тройката положението е все същото,може би с една идея по-добро покритие от преди две години,но все още на много места няма покритие.
  Имате ли идея от къде мога да си намеря тъмно синьо горнище на бански? Купих си от Спортс Дайрект долнище тип пола,но е тъмно синьо на бели точки . Имаха и горнища,но не ми хареса модела им.

# 114
  • Истински се вижда само със сърцето.
Виж в Амазон евентуално.

# 115
Май с Тройката положението е все същото,може би с една идея по-добро покритие от преди две години,но все още на много места няма покритие.
  Имате ли идея от къде мога да си намеря тъмно синьо горнище на бански? Купих си от Спортс Дайрект долнище тип пола,но е тъмно синьо на бели точки . Имаха и горнища,но не ми хареса модела им.

Iz inqvam se za nekirilicata.
Za tymnosinio gornishte proverete Debenhams

# 116
Картови плащания - Теско, Асда, Амазон и подобни: използвали ли сте българска дебитна карта (в моя случай е Виза на ДСК)?

Преди 2г с моята ДСК Виза не можех да платя в нито един магазин и докато не си направих тукашна банкова сметка се наложи да се разплащам само с кредитната ми карта на ПИБ. После имах и други проблеми с тях, скъсаха ми нервите и първото нещо, което направих стъпвайкина родна земя беше да закрия сметката си към тях.  #2gunfire
Надявам се сега нещата да са се спроменили.

# 117
Много Ви благодаря за отговорите, момичета! Пътувам утре по това време и съм В ПАНИКА, този път заради интернета. Проверявах вариантите, на първо време ще взема, вероятно, този пакет - ама 3 до 5 ГБ?! Ами аз предимно от в къщи работя, и като качвам големи файлове или имам видеоконференция, то може и 1 ГБ да отиде! Няма да мога да ползвам стационарния на хазяина за включване на интернет, освен да му предлоца да платя за 12 месеца наведнъж (когато мога) и пак сигурно няма да се съгласи.

Много набързо стана това пътуване, аз разчитах на август, даже септември, но каквото - такова...

# 118
  • Bristol
Аз съм пазарувала бански от тук и съм доволна от сайта, https://www.swimwear365.co.uk
Можеш да филтрираш горнището според цвят и модел. Но не знам дали същото синьо би намерила. Може би шарено горнище, в което да е включен и някакъв син цвят, дори да не е същия  newsm78

# 119
TESCO каза да - ще видим. Simple Smile

Скрит текст:
HelloMalinaLina,

Thank you for contacting us.

Yes using you Bulgarian debit will not be an issue, all you need is to have a correct billing address in the UK for online groceries.

I hope this is helpful for you.

Kind regards

Phillip Tolcher-James

Grocery Customer Services
Tesco Customer Engagement Centre

Общи условия

Активация на акаунт